– informationsbladet från Röste Bygdegårdsförening – Nr 4 2005


Foto: Pär Nordqvist, 2005. Kamera: Nikon Coolpix 5600.
FÖRST UT. Eva Celin-Andersson var den första att betala startavgiften vid lördagens promenad. Henrik Lang ger henne tipslapp.

En promenad mot cancer

Av Pär Nordqvist, 070–365 74 83
En promenad mot cancer. Så kan man sammanfatta lördagens (29 oktober 2005) evenemang i Röste. Omkring 25 personer kom för att gå en tipspromenad där intäkterna gick direkt till Cancerfonden.

I Röste arrangerades på lördagen en tipspromenad i byn. Alla deltagare fick betala en startavgift som sedan gick till Cancerfondens arbete att forska om och förebygga cancer. Deltagarna fick svara på tolv mer eller mindre svåra frågor. Barnen hade särskilda frågor. Bland de klurigaste var frågor om blindskrift och hur Englands flagga ser ut. Flera av deltagarna hade elva rätt och lotten avgjorde vilka som fick komma fram och hämta ett pris när alla gått i mål. Vinnare blev Anders Engstrand, Eva Zetterlund, Stefan Bengtsson och Monica Wallgren. I barnklassen belönades bland andra Isak Engstrand, Pontus Wickbers och Calle Frost. Sammanlagt samlades drygt 600 kronor in under de två timmar tipspromenaden pågick.
   Många föreningar runt om i landet hade aktiviteter denna lördag i samband med Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj, som för övrigt samlat in över 28 miljoner kronor bland annat under den stora bröstcancergalan i TV3 den 25 oktober. Promenaden i Röste var inte knuten till Rosa Bandet-kampanjen utan var en enskild insats för Cancerfondens insamling.PÅ GÅNG MOT CANCER. Maria Frost, Peter Frost, Alice Zetterlund och Einar Zetterlund på gång för en god sak.

Foto: Pär Nordqvist, 2005. Kamera: Nikon Coolpix 5600.
NYINFLYTTADE. Karin Karlsson och hunden Smulan har flyttat in i den före detta skolan i Röste.

Karin första hyresgästen i gamla skolan

Av Pär Nordqvist, 070–365 74 83
Nu har den första hyresgästen flyttat in i en av de nyinredda lägenheterna i Röste gamla skola. Bygdens Nytt har gjort ett besök hos en mycket nöd och glad hyresgäst med rötterna i Röste.

Först att flytta in i skolan var Karin Karlsson. Hon flyttade in den 1 september. Hon funderade inte länge innan hon slog till.
   – Jag bestämde mig redan i maj då jag såg lägenheten första gången, berättar Karin när Bygdens Nytt kommer och hälsar på en eftermiddag.
   Röste är hennes barndomsby och hit ville hon tillbaka. För i stan vill hon inte så gärna bo. Karin trivs mycket bra i sin nya bostad. Hon tycker att den ä;r rymlig, ljus och så är utsikten över byn så vacker. Hon tycker att et är suveränt att ha en egen ingång till sin lägenhet.
   – Sedan är ju Rösteborna så trevliga, både unga och gamla, säger hon.
   Karin har bott i Blekinge i 23 år, men hälsingerötterna går aldrig ur. En gång hälsing alltid hälsing. Att hon sedan varit elev vid Röste skola i mitten av 40-talet gör banden till byn ännu starkare.
   – Lärarna på den tiden var så auktoritära. Det skulle aldrig fungera i dag, tror hon.
   Hon minns lärare som fröken Åhman och magister Fröderberg, som många äldre Röstebor känner till.
   Karin har bara positiva saker att säga om sin hyresvärd Gerhard Habringer, som köpte skolhuset och byggde om det till lägenheter:
   – Förutom att han är trevlig och duktig är det väödigt bra för bygden att han tog över skolan så att den inte förfaller.
   Två av de fyra planerade lägenheterna på entréplanet är nu klara, de övriga två blir färdiga någon gång efter nyår.

Ordföranden har ordet: Kom till medlemsmötet 30 november!
Grillfest, singelolycka och surströmmingsskiva i Röste
Röstelag vann träningsmatch i fotboll
Det här händer november–januari i Röste
Se hit, Röstebor!

Läs fler Bygdens Nytt:
Bygdens Nytt nr 1 2005
Bygdens Nytt nr 2 2005
Bygdens Nytt nr 3 2005

Arkiv
2004
Bygdens Nytt nr 1 2004
Bygdens Nytt nr 2 2004
Bygdens Nytt nr 3 2004
Bygdens Nytt nr 4 2004
Bygdens Nytt nr 5 2004

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida