– informationsbladet från Röste Bygdegårdsförening – Nr 1 2005


Foto: Pär Nordqvist, 2005. Kamera: Nikon Coolpix 3100.
BARNENS FAVORIT. Det gick inte att ta miste på barnens förtjusning när tomten kom med en stor säck. Snacka om julafton nummer två!

Fikakassan till flodvågens offer
Julgransplundringen i Röste välbesökt

Av Pär Nordqvist, 070–365 74 83
Julen dansades ut och tomten kom på besök. Det var julgransplundring i Dönjegården i Röste på söndagseftermiddagen (9 januari).
Omkring 50 personer kom för att dansa ut julen. De traditionella lekarna kring granen inleddes vid 14-tiden.

För ackompanjemanget stod Ebbe Tegnér, Nils Pettersson och Sven-Olof Bohlins. Efter en halvtimmes dans blev det fikapaus. Bygdegårdsföreningen bjöd på fikat, men den som ville fick skänka en slant som gick oavkortat till Röda Korsets insamling för flodvågens offer i Sydostasien. När kassan räknats hade 1 058 kronor kommit in. Efter fikastunden fortsatte lekarna. Det hela avslutades med ’’Raketen.’’
   Det som alla barn väntat på närmade sig. När tomten syntes komma gående längs byvägen satte alla barn sig på golvet och väntade. In kom han, tomtefar, med säcken på ryggen. Han hälsade och slog sig ned på en stol. Efter att ha konverserat lite med barnen rusade alla fram och hämtade varsin godispåse ur säcken. Tomten tackade för sig och gav sig av. För er som inte har er ’’tomtetro’’ kvar kan vi avslöja att Henrik Olofsson dolde sig bakom tomtemasken, men säg inget till barnen...FULL FART. Johan Olsson, Madelene Mårtensson och Moa Olsson hade alla roligt på julgransplundringen.
Nödlösning kan ge cykelväg?

Av Pär Nordqvist, 070–365 74 83
I förra Bygdens Nytt skrev vi om att Röste Bygdegårdsförening vill ha en gång- och cykelbana mellan Röste och Prix i Framnäs. Men det är oklart om det blir någon.

Ärendet om cykelvägen är ute på remiss hos fövaltningarna och har därför ännu inte behandlats av kommunstyrelsen. Man har alltså ännu inte tagit något beslut i frågan. Det är i första hand Vägverket som ska stå för fiolerna i ett sådant här läge, men det är osäkert om det finns ekonomiska resurser i dagsläget. En nödlösning har dock presenterats. Vid ett möte på samhällsbyggnadskontoret mellan ombud för Röste Bygdegårdsförening och kommunens planerare Arne Nedstam föreslogs att resterna av den gamla riksvägen, som löper parallellt med den nuvarande, ska hyvlas upp och till en början grusbeläggas. Det skulle kunna ske ganska snart om klartecken ges från Tekniska kontoret. Arne Nedstam ska kontakta dem och diskutera frågan omgående.
   – Det här kan bli en någorlunda bra nödlösning tills läget kanske förändras om några år, säger Arne Nedstam. En öppning av gamla riksvägen skulle troligen bara bli grusbelagd. Då krävs att någon av byns vägsamfällighetsföreningar underhåller vägen.

Ordföranden har ordet: De sju vågorna – en reseskildring från Söderhavet
Premiär för julmarknad i Dönjegården
Årsmöte, knytkalaskväll och rockkonsert – allt i Dönjegården
Spela Bingolotto
Vad ska hända i Dönjegården?

Läs fler Bygdens Nytt:
Bygdens Nytt nr 1 2004
Bygdens Nytt nr 2 2004
Bygdens Nytt nr 3 2004
Bygdens Nytt nr 4 2004
Bygdens Nytt nr 5 2004

Arkiv
2003
Bygdens Nytt nr 1 2003
Bygdens Nytt nr 2 2003
Bygdens Nytt nr 3 2003
Bygdens Nytt nr 4 2003
Bygdens Nytt nr 5 2003

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida

s