– informationsbladet från Röste Bygdegårdsförening – Nr 3 2004


Foto: Pär Nordqvist, 2004. Kamera: Chinon CG-5
RÖSTE FLÖJTTRIO. Hannah Körner, Carin Tällberg och Evelina Habringer spelade tvärflöjt på gökottan på Per-Ers udde. I sommar ska de underhålla i Bollnäs centrum.

Friska vindar på gökottan

Av Pär Nordqvist, 070–365 74 83
Det blåste friskt på torsdagsmorgonen (20 maj) när ett 40-tal Röstebor samlades på Per-Ers udde i Röste för gökotta. Men det blev en mysig stund ändå. Många hade matsäck med och så fick både barn och vuxna testa kunskaperna i en tipsrunda.

Vid 8-tiden började folk komma med picknickkorgar och filtar för att äta dagens första mål i naturen. Röstes tvärflöjtstrio bestående av Evelina Habringer, Carin Tällberg och Hannah Körner spelade några vår- och sommaranknutna melodier. De inledde med ’’Delsbo brudmarsch’’, ’’Solen glimmar’’ och ’’Är jag född så vill jag leva.’’ Trion har tidigare spelat vid liknande evenemang och kommer en vecka i sommar att underhålla på gator och torg i Bollnäs. De är mycket samspelta och tonsäkra. Det märks att de har spelat länge.
   Efter musikstunden var det dags att gå tipsrundan. Det fanns frågor för alla åldrar. Vuxenfrågorna hade temat Bollnäs och några av dem handlade om vilket år Bollnäs blev stad, vilket datum 1952 som Gösta ’’Snoddas’’ Nordgren slog igenom och hur stor fallhöjd Galvån har. De med flest antal rätt belönades.
   Några av gökottebesökarna hade sina hundar med sig och flera av dem passade på att ta ett dopp i älven. Kallt, men hundar är inga kräsna djur, inte ens när det gäller badvatten. Rena blev de i alla fall.


Se fler bilder från gökottan

Foto: Pär Nordqvist
KASEN TÄND. Som vanligt var det mycket folk på Träskrinnsbacken på sista april. Och till skillnad från gökottan var det vindstilla, vilket minimerade riskerna med elden.

...men vindstilla på Valborg

Ett härligt vårväder satte guldkant på Valborgsmässofirandet i Röste på fredagskvälen (30 april). Ett 50-tal personer hade letat sig upp på Träskrinnsbacken.

Som vanligt tändes kasen vid 20-tiden och då hade de flesta valborgsfirare intagit lämplig plats vid elden. Till skillnad från i fjol behövdes inte många minuter förrän kasen var övertänd. Det var med andra ord mycket torrt. Något fyrverkeri från bygdegårdsföreningen blev det inte i år heller, men de smällare, fyrverkerier och andra pyrotekniska pjäser som barnen avfyrade under kvällen räckte mer än väl.
   Många deltog i kvällens lotteri. På ett vagnsflak fanns en rad priser från lokala företagare i kommunen uppställda. Här fanns penslar och färg, karameller, strumpor, t-shirts, korvringar och mycket annat. Lotteriets nummerutropare Arne Dahl läste upp de dragna numren och vinnarna kom fram och hämtade sina priser.
   För den som kände till det fanns det en till kase i byn i år. På en åker några kilometer upp efter Åsbackavägen brann en mindre kase som lockade grannar och kanske en och annan från Träskrinnsbacken. EU verkar ju för fri konkurrens och det verkar även ha spridit sig till Valborgsmässofirandet...


Se fler bilder från Valborg i Röste
Ordföranden har ordet: Bygdegården – möjligheternas hus
Påskmarknad med Röste-profiler
Dragspel, midsommar och logdans på gång
Efterlysning av bilder
Annonsmarknad med nya annonsörer

Läs fler Bygdens Nytt:
Bygdens Nytt nr 1 2004
Bygdens Nytt nr 2 2004

Arkiv
2003
Bygdens Nytt nr 1 2003
Bygdens Nytt nr 2 2003
Bygdens Nytt nr 3 2003
Bygdens Nytt nr 4 2003
Bygdens Nytt nr 5 2003

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida