– informationsbladet från Röste Bygdegårdsförening – Nr 1 2004


Foto: Pär Nordqvist, 2004. Kamera: Chinon CG-5 (analog)
TOMTEFAR KOM MED GODIS. Julgransplundringen avslutades med besök av tomtefar. Han hade som vanligt säcken full med godispåsar till barnen.

Julen är slut – tomten kom med godis

Av Pär Nordqvist, 070–365 74 83
Full fart blev det i Dönjegården på söndagseftermiddagen (11 januari 2004) då det var dags att dansa ut julen med den traditionella julgransplundringen.

Vid 14-tiden stod granen så grön och grann i bygdegården och barnen passade på att bränna energi en stund före lekarna. Uppskattningsvis kom ett 50-tal personer till Dönjegården under eftermiddagen. Så drog lekarna igång till ackompanjemang av medlemmar ur Bollnäs Dragspelsklubb. Efter en halvtimme kring granen blev det fikapaus. Sedan fortsatte lekarna en stund till innan det var dags för alla barn att sätta sig kring granen och vänta på dagens höjdpunkt – tomten. Hela tomtefamiljen kom med häst och släde. Tomtefar kom in i värmen och hälsade på barnen och frågade om alla varit snälla. Han fick inget nekande svar. Alla fick godispåsar, även musikanterna. Sedan tackade tomten för sig och lovade att komma tillbaka om ett år igen. Barnen längtar redan...

Se fler bilder från julgransplundringen!

Foto: Pär Nordqvist, 2003.
LUCIA MED TÄRNOR. Röste friskolas lucia Carin Tällberg spred tillsammans med två av tärnorna, Lina Smålänning och Vicktoria Tällberg, ljus och värme vid luciatablån.

Luciafirande med öppet hus i friskolan

Med lucian Carin Tällberg i spetsen skred luciatåget sakta in i ett av klassrummen i Sathya Sai-skolan i Röste på luciadagens morgon (13 december 2003).

Föräldrar, syskon och bybor som bänkat sig i klassrummet bjöds på en mycket stämningsfull luciatablå med både de mest kända julsångerna och några som man inte hör så ofta. Tärnorna läste verser, Carin Tällberg och Evelina Habringer spelade och sjöng, bland annat ’’Himlen i min famn’’ och avslutningsvis sjöng alla ’’Nu tändas tusen juleljus.’’
   Efter luciaprogrammet fick besökarna gå runt i skolan och bekanta sig med lokalerna och personalen. Det bjöds på kaffe med lussekatt och pepparkaka och glädjande nog kom det in några anmälningar om nya elever till hösten. Rösteborna verkar ha fått upp ögonen för friskolan.


Se fler bilder från luciafirandet i Röste friskola!
Välbesökt tomtekväll och härligt badäventyr i Sandviken
Öppet brev: Föräldrar i byn – ska vi ha skolan kvar?
Ordföranden har ordet: Vi behöver folk, skolan behöver elever
Årsmöte på Dönjegården bland de kommande aktiviteterna
Anslagstavlan: Skoterhjälp för skidspår sökes

Läs fler Bygdens Nytt:
Bygdens Nytt nr 1 2003
Bygdens Nytt nr 2 2003
Bygdens Nytt nr 3 2003
Bygdens Nytt nr 4 2003

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida