– informationsbladet från Röste Bygdegårdsförening – Nr 5 2004


Foto: Christian Höijer, Bollnäs Nytt, 2004
ÄGARE MED VISIONER. Gerhard Habringer har planer för sin investering. Skolan ska byggas om till hyreslägenheter.

Gerhard köpte friskolan

Av Pär Nordqvist, 070–365 74 83
Nu är den nedlagda friskolan i Röste såld. Gerhard Habringer heter den nye ägaren. Han planerar att bygga om lokalerna till hyreslägenheter.
Sedan friskoleverksamheten upphörde i slutet av augusti har skolhuset varit till salu. Bollnäs kommun har inte visat något intresse för att köpa tillbaka det. Försäljningen har gått trögt, men nu har skolan äntligen fått en ny ägare – för andra gången på två år. Bybon Gerhard Habringer har köpt skolan med tillhörande tomt för 300 000 kronor – utgångspriset var nära 100 000 kronor högre. Gerhard vet vad han ska göra med huset:
   – Jag tänker inreda lägenheter, sammanlagt 4–5 stycken, säger han till tidningen Ljusnan. Han är förvånad över att ingen annan slog till före honom med tanke på husets fördelaktiga läge, den stora tomten på nästan 5 500 kvadratmeter och boarean på 770 kvadratmeter. Till att börja med ska två lägenheter inredas för uthyrning. En stor del av jobbet ska Gerhard göra själv så att kostnaderna hålls nere.Foto: Pär Nordqvist, 2004.
SÅLD. För andra gången på två år har Röste skola bytt ägare. Och den här gången blir det ingen mer undervisning i den mer än hundraåriga byggnaden. Skolepoken är över.
Vill ha cykelväg mellan Röste och Prix

Av Pär Nordqvist, 070–365 74 83
Med ökande trafik på riksväg 83 när Framnäsområdet projekteras anser Röste Bygdegårdsförening att en belyst gång- och cykelväg bör byggas mellan byn och Prix. Föreningen har skickat en skrivelse till kommunstyrelsen i frågan.

I skrivelsen till kommunstyrelsen skriver företrädare för föreningens styrelse, sekreteraren Stefan Sonefors och kassören Berit Olsson, att det är av stor vikt att kommunen och Vägverket bygger en belyst gång- och cykelbana för att öka säkerheten för gång- och cykeltrafikanter. Många cyklar till och från skola och arbete sommartid och att färdas på cykel längs riksväg 83 är riskabelt. För att lättare kunna ställa bilen och ta cykeln i stället vore en cykelväg väster om riksvägen mellan Fröstevägen och nuvarande Prix-parkering något som borde gå att förverkliga i samband med etableringarna av Elgiganten, Jysk och Rusta i Framnäsområdet. Dessutom går ett 60-tal barn från Röste i Björktjära skola och många av dem cyklar på våren och försommaren. En cykelväg skulle öka deras säkerhet markant.
   – För att möta de ökande riskerna för trafikolyckor och för att underlätta för såväl oss Röstebor som för gående och cyklande turister och motionärer samt besökare hos Albert & önskar vi att anpassningen av trafikmiljön i området även omfattar en gång- och cykelbana, står det i skrivelsen.s
   Styrelsen för Röste Bygdegårdsförenings vill nu att övriga föreningar i Röste med omnejd hjälper till att trycka på kommunledningen att göra den här satsningen.
Ordföranden hade kunnat ha ordet...
De äldres dag och badresa två givna succéer
Julmarknad, tomtekväll och skönt bastubad i december
Spela Bingolotto i höst
Vad ska hända i Dönjegården?

Läs fler Bygdens Nytt:
Bygdens Nytt nr 1 2004
Bygdens Nytt nr 2 2004
Bygdens Nytt nr 3 2004
Bygdens Nytt nr 4 2004

Arkiv
2003
Bygdens Nytt nr 1 2003
Bygdens Nytt nr 2 2003
Bygdens Nytt nr 3 2003
Bygdens Nytt nr 4 2003
Bygdens Nytt nr 5 2003

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida