Röste Bygdegårdsförening – Bygdens Nytt-logotype 2002
– informationsbladet från Röste Bygdegårdsförening – Nr 4 2004

Röste Bygdegårdsförening – Bygdens Nytt nr 4 2004 – Friskolan stängd
Foto: Pär Nordqvist, 2004. Kamera: Nikon Coolpix 3100
STÄNGD. Sathya Sai-skolan i Röste är stängd. Friskolan öppnade för två år sedan, men tvingades för en tid sedan att stänga på grund av för få elever. Nu ska skolhuset säjas.

Friskolan stängd
Lyckades inte få ihop tillräckligt många elever

Av Pä Nordqvist, 070–365 74 83
Friskolan i Röste, Sathya Sai-skolan, har lagts ned. Försöken att locka nya elever till skolan misslyckades. Skolan öppnades aldrig igen efter sommaren. Eleverna får nu flytta till andra skolor i kommunen. Nu ser framtiden för byn mörkare ut igen.

Hela hösten förra året kämpade personal och föräldrar vid friskolan i Röste för att skolan skulle öerleva. Skolverket har som krav att en friskola ska ha minst 20 elever efter två läsår. Skolan hade öppet hus flera gånger, föräldraföreningen gick ut med flygblad till byborna men utan resultat. Av de 16 elever som fanns vid skolan under förra läsåret försvann sex till högstadiet i höst. Skolan behövde alltså minst tio nya elever för att överleva. Tidigare i sommar drogs tillståndet för skolan in av Skolverket, men det beslutet överklagades till länsrätten i Stockholm av skolans rektor och grundare Anita Persson. Hon trodde att skolan skulle kunna starta som vanligt till hösten i väntan på att ärendet skulle avgöras. Men när höststarten närmade sig visade det sig att flera föräldrar på grund av skolans osäkra framtid omplacerat sina barn till andra skolor. Det blev sista spiken i kistan för friskolan i Röste. Det ledde till att Anita Persson beslutade att stänga skolan bara ett par dagar före höstterminsstarten.
   – Det blev för få elever kvar och det har varit trögt att få nya, säger Anita Persson till tidningen Ljusnan.
   Flertalet av skolans elever kommer att gå på Björktjära skola i Bollnäs. Två har valt Växsjö skola. Skolfastigheten, som Anita Persson köpte av kommunen för att starta sin verksamhet, ska nu säljas. Anita Persson ska försöka starta en liknande skola på annan ort. Hon beklagar att det inte gick att driva skolan i Röste.
   – Det är tråkigt att skolan läggs ner, men nu vet jag ändå att mitt koncept fungerar och att pedagogiken är bra, säger hon till Ljusnan.


Likgiltighet
Från föräldrahåll är det dystra tongångar. Peter Lindberg, som varit en av förkämparna för skolan och som har en dotter som gått där, beklagar att skolan stängts. Han har engagerat sig hårt i kampen för skolan och han förstår inte bybornas likgiltighet i frågan.
   – Jag tror inte att Rösteborna någonsin förstod vilken fin skola vi hade tillgång till. Den information vi föräldrar spridit i byn har inte fått något gensvar, säger Peter Lindberg.
   Med all sannolikhet har Röste haft sin chans med friskola. Frågan är hur förlusten av skolan kommer att påverka den framtida befolkningsut-vecklingen i byn. Få flyttar i dag ut i glesbygden och de byar som saknar skola har ännu sämre möjligheter att locka till sig fler invånare.

Röste Bygdegårdsförening – Bygdens Nytt nr 4 2004 – Logdans lockade få
Foto: Henrik Olofsson, 2004
INTE POPULÄRT? Omkring 20 personer kom till logdansen i Dönjegården. Det var glest på dansgolvet. Det verkar som om mogen dans inte lockar längre.

Logdans lockade få

Av Pär Nordqvist, 070–365 74 83
Logdansen på Dönjegården i Röste brukar locka mycket folk. Men i år svek besökarna. Endast ett 20-tal inbokade gäster kom. Förra året kom ett 60-tal personer. Som vanligt stod mat, dryck och musik på programmet.

Vad tappet i antalet besökare beror på kan man diskutera. Kanske var många på semester eller så lockade sändningarna från OS i Aten. Bortsett från antalet besökare blev det som vanligt trevlig stämning kring borden på baksidan av Dönjegården när kvällen inleddes med mat och dryck. Grillade kycklingklubbor med potatissallad serverades tillsammans med vin eller öl.
   Croon & Co stod i år för musiken. Croon & Co är ett ungt coverband med hemvist i Bollnäs, Ovanåker och Undersvik. Bandet startade i början av 2002 och består av Anna-Lena Croon, sång, Per-Åke Svensson, gitarr, Gunnar Wängborg, bas, Gunnar Persson, trummor och Kari Sjöstrand på saxofon och flöjt. Bandets motto är ’’Nostalgi med energi’’ och spelar mycket 60- och 70-talsmusik. De flesta spelningarna görs på kalas, bröllop eller firmafester. En lite udda men kul spelning var när de deltog i Woxmetal-festivalen, en hårdrocksfestival i Edsbyn förra året.
   Bland låtarna under logdansen kan nämnas ’’San Francisco’’, ’’Hot stuff’’, ’’Alice’’ och ’’Stand by me’’, vilka alla kan räknas som klassiker från förr. Det hade annonserats att dansen skulle börja vid 21-tiden, men det dröjde nästan två timmar innan den drog igång. Efteråt smakade säkert en iskall öl riktigt bra i sommarnatten.


Se fler bilder från logdansen
Ordföranden har ordet: Nya aktiviteter kräver nytt folk
Dragspelskväll och midsommarfirande
Buggkurs, cafékvällar och badresa på gång
Spela Bingolotto i höst
Annonsmarknad: Aktuella annonser i Röste-området
Vad ska hända i Dönjegården?

Läs fler Bygdens Nytt:
Bygdens Nytt nr 1 2004
Bygdens Nytt nr 2 2004
Bygdens Nytt nr 3 2004

Arkiv
2003
Bygdens Nytt nr 1 2003
Bygdens Nytt nr 2 2003
Bygdens Nytt nr 3 2003
Bygdens Nytt nr 4 2003
Bygdens Nytt nr 5 2003

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida