– informationsbladet från Röste Bygdegårdsförening –
Nr 3 – september 2006. Nyhetstips? Ring 070-365 74 83.


Foto: Pär Nordqvist, 2006. Kamera: Nikon D50.
’’PUSS PÅ DIG!’’ Yvonne Jönsson pussar plastankan som kom först i mål. Därmed blev hon 5 000 kronor rikare.

Vilken toppendag i Röste!
Röstedygnet med öppet hus i spruthuset, ankrace och grillfest blev succé

Av Pär Nordqvist, 070–365 74 83
Det andra Röstedygnet blev verkligen en stor framgång för arrangörerna. Mycket folk besökte både spruthuset, ankracet och den avslutande grillfesten vid Dönjegården. ’’Succé’’ är det ord som bäst beskriver denna dag.


Det är sju år sedan sist det var ett Röstedygn i byn. Då hade nyligen spruthuset och badhuset renoverats med EU-medel och spruthuset fyllde hundra år. I år fanns gamla föremål och en fotoutställning att titta på under de fem timmar som spruthuset stod öppet.
   Ankracet senare på eftermiddagen var också en publikdragare. Nere vid bron över Galvån samlades fler och fler människor ör att se det första ankracet någonsin avgöras. Och det blev Yvonne Jönssons anka nummer 122 som avgick med segern.
   Seger blev det också för damerna i en av tävlingslekarna vid Dönjegården på kvällen. En damtrio vann i grenen skidgång för första gången på kanske 20 år .

Bergvärme snart verklighet i Dönjegården

I augusti eller senast september beräknas borrningsarbetet vid Dönjegården att påbörjas. Då ska ett 167 meter djupt hål borras för att gården ska få bergvärme.

– Bidragen är i hamn, säger Lars Åsberg i föreningens anläggningskommitté.
   Förra året skickade Röste Bygdegårdsförening in ansökningar om bidrag från Bollnäs kommun och Boverket för att göra en så kallad värmekonvertering, det vill säga lämna den dyra villaoljan och övergå till en billigare och miljövänligare energisort. I slutet av november 2005 kom beskedet att kommunstyrelsen beviljat föreningen ett bidrag på 30 procent av kostnaden och i maj kom Boverkets besked att de bidrar med 50 procent. På så sätt får föreningen 80 procent av de 135 000 kronor som projektet kostar i bidrag. Föreningen får stå för 27 500 kronor från eget kapital.
   Någon gång i september beräknas den nya värmeanläggningen, som utgörs av en bergvärmepump, att kunna installeras. Det är rörfirman Hedbergs Rör från Segersta som ska utföra installationen. Gården kommer att hyras ut som vanligt under arbetet med bergvärmen.

Ordföranden har ordet: Tjuvarna klippte till före Röstedygnet
Gemytlig gökotta i Röste
Rekordpublik på musik- och sångkväll i Dönjegården
Nationaldagen firades i Röste
Gårdsauktion hos ’’Pappers-Pelle’’ lockade
Dumbo barnens favorit på midsommarafton
Jimmy och Linda på tionde plats i hambon
Massor av aktiviteter i höst

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida