Nyhetsarkiv 2014
Läs vad som händer/hände i Röste, Bollnäs, Sverige och världen

Vad har hänt tidigare i år och föregående år? Nyhetsarkivet sträcker sig tillbaka till 2005. På den tiden hette sidan Röste Bygdegårdsförening och fanns under passagen.se.

Nyheter från 2005 och framåt

2005

2006

2007

2008

2009
2010

2011

2012

2013

2014
2015

2016

2017

2018

2019
2020

2021

2014

Januari

Foto: Pär Nordqvist
BARN PÅ GLID. Nu leker barnen på isen igen. Bilden är från i söndags då det både jobbades och åktes skridskor.

Söndagsaktiviteter på isen

Vid Dönjegården i Röste finns en av få isbanor i kommunen som har sarg. I dagarna har personal från bygdegårdsföreningen fortsatt att röja snö och spola isen. Nu kan alla som vill komma och åka skridskor och leka.
MORDET I BOLLNÄS

Tingsrätten gick på åklagarens linje
Foto: Privat
UNG ALPIN TALANG. Pontus Wickbers från Röste har två karriärer att välja på längre fram: antingen duktig utförsåkare eller bonde. Många hoppas han väljer det förstnämnda.

Pontus satsar vidare på alpina karriären

Foto: Pär Nordqvist
TOMTEN OCH FLICKORNA. Julia Sanna (i tomtens famn) och Meja fick närkontakt med tomten själv. Julia försökte bjuda honom på godis men skägget var i vägen.

Julia och Meja fick träffa tomten
Det blev en riktigt lyckad julgransplundring i Röste på Trettondagen. Ett 40-tal personer dansade kring granen, fikade och så fick barnen träffa tomten för sista gången den här säsongen. Tomten hade en överraskning med sig i sin stora säck. Som alltid.
Se bilderna från tomtekvällen 19 december!

MORDET I BOLLNÄS

Mordoffret dog av knivskador
Se bilderna från grötfesten 7 december 2013!


Foto: Pär Nordqvist
SNÖFRITT LANDSKAP. Trots att vi är i början av januari så finns ingen snö i Röste och ej heller i andra delar av kommunen. Ett slags vårväder råder, onormalt för årstiden.

Barmark mitt i vintern
Vädret påminner om 2005

En titt i det digitala bildarkivet skvallrar om att det var lika snöfattigt i januari för nio år sedan. Då rådde ungefär samma typ av väderlek – molnigt, disigt och plusgrader. Vintern kom sedan i mitten av februari. Hur det blir i år vet ingen, men visst skulle det vara en stor kontrast mot förra årets snörika vinter om årets skulle bli snöfri, bortsett från en dämp i början av december. Enligt Aftonbladets amerikanska väderrapport ska det milda vädret hålla i sig hela vintern.
MORDET I BOLLNÄS

Mordmisstänkta kvar i häktet
Mordbilden klarnar, men sekretessen råder än
Februari


Det bästa från OS i Sotji

Foto: Herr Christopher O’Neill Kungahuset.se
PRINSESSAN HAR FÅTT SINA NAMN. I dag på eftermiddagen tillkännagav hovet vad den nyfödda flickan ska heta. Leonore är tilltalsnamnet.

Här är prinsessan Leonore Lilian Maria

Prinsessan Madeleines och Christopher O’Neills dotter har i dag fått sina namn offentliggjorda. Det skedde vid en informationskonselj på Kungliga Slottet.
Hon ska heta Leonore Lilian Maria, och blir prinsessa av Sverige, men även hertiginna av Gotland. Lilian är taget från den nu framlidna prinsessan, och Maria härstammar från Christopher O’Neills mammas andranamn. Det är inte känt varifrån Leonore kommer. Prinsessan kommer att ha dubbla medborgarskap, ett amerikanskt och ett svenskt. För att kunna ingå i den svenska tronföljden måste hon gå i svensk skola. Dopet kommer att ske i Slottskyrkan i Stockholm i början av sommaren. Prinsessan blir nummer fem i tronföljden. Statsminister Fredrik Reinfeldt har framfört välgångsönskningar till prinsessan Madeleine, hennes make Christopher O’Neill samt övriga kungafamiljen.


Foto: Pär Nordqvist
VÅRKÄNNING I TRÄDGÅRDEN. Den 18 februari var läget detta i trädgården. Soligt och snö som är på väg bort.

Nej men, är det inte... våren?

RÖSTE 26 februari 2014
Så gott som allt vitt är borta. Gräsmattorna är gröna igen. Har våren verkligen kommit eller är det bara en liten försmak?

Det milda vädret fortsätter, trots att det bara är i slutet av februari. Blåsten de senaste dagarna har tagit hårt på snön häromkring. Nu lyser gräsmattorna gröna på sina håll och solen skiner värmande vissa dagar. I Skåne är det redan vår. Personligen tror jag att det kommer ett bakslag längre fram, vintern kommer tillbaka. Fortsätter det så här börjar träden blomma snart, och var hamnar vi då till midsommar?
Senaste rapporten från Dalarna och Vasaloppet, är att det kommer att genomföras, trots de svåra omständigheterna med lite snö och mycket vatten i spåren. Det kommer dock att bli färre spår tillgängliga samt att utrymmet för starten i Sälen blir mindre. Senast loppet ställdes in på grund av snöbrist var 1990.


Foto: Pär Nordqvist

Klotter vid isbanan

I slutet av förra året har någon eller några ägnat sig åt att klottra vid och på isbanan på Dönjegården.
På ena långsidan av sargen har en streckgubbe sprejats och i omklädningshytten finns mer klotter, gjort med samma färg. Bygdegårdsföreningen måste nu försöka avlägsna ’’konstverken’’ vilket kräver både tid och pengar. Det är ganska ovanligt med skadegörelse och klotter i Röste, men det händer även här.

Foto: Pär Nordqvist
VACKER VINTERDAG. Fälten låg insvepta i vit pudersnö som glittrade i solskenet.

När vintern var som vackrast

Det ser ut som om vintern är på väg att ge upp för i år. I dag söndag har det regnat hela dagen, trots att väderprognosen lovade snö. Plusgrader råder och snön försvinner snabbt. Annat var det i mitten av januari – den 17:e för att vara exakt var en strålande vacker vinterdag med blå himmel, sol och gnistrande snö.
Mars

Dags att vara klockjusterare igen – dags för sommartid

Vintertiden eller normaltiden övergår till sommartid natten mot söndagen. I natt klockan två ställs alla klockor fram en timme och det innebär att vi vaknar upp till sommartid i morgon igen. Det innebär också att vi förlorar en timmes sömn eller vad vi nu brukar göra på morgnarna. Det går naturligtvis lika bra att justera klockorna vid läggdags i kväll lördag. Man behöver inte göra det klockan två i natt, men det känner nog de flesta till efter 34 år med sommar- och vintertid i Sverige.

Illustration: Wikipedia
Lasses-Märta fyller 90

RÖSTE 28 mars 2014
På lördag den 29 mars fyller Märta Nordqvist från Röste 90 år. För Rösteborna är hon känd som Lasses-Märta, ett namn som kommer från gården Lasses, där hon föddes och växte upp. Efter ett långt liv på landet bor hon numera på Karlslunds äldreboende i Bollnäs.

Foto: Pär Nordqvist
EGENFÖRETAGARE. Johanna Göransson i frisersalongen hemma i villan i Röste. Här klipper och stylar hon kunderna medan hästarna går i hagen utanför.

Hon kombinerar två yrken

RÖSTE 1 mars 2014
Johanna Göransson i Röste är en ung och företagsam tjej. Efter frisörutbildning i Sundsvall, vistelse på Island och hos islandshästoraklet Johan Häggberg driver hon sedan fem år tillbaka firman Glitfaxi där hon både är frisör och hästskötare. Hästar har varit hennes intresse sedan mycket unga år. Och det är islandshästar som gäller.

Foto: Pär Nordqvist
FÖRENINGSSTÄMMA 2014. Styrelsefolk och några föreningsmedlemmar deltog på årets stämma i Dönjegården.

En aktiv förening gjorde bokslut

RÖSTE 28 februari 2014
Röste Bygdegårdsförening är en av de mest aktiva ideella föreningarna i Bollnäs-området. Vid föreningsstämman i Dönjegården på fredagskvällen lades verksamhetsåret 2013 till handlingarna och ett nytt inleddes. Ska milersättning betalas ut till dem som kör ut Bygdens Nytt och hur ser Galvåns framtid ut var två av frågeställningarna under kvällen.

April

MORDET I BOLLNÄS

27-åringens psykiska tillstånd undersöks

Advokaten: Vi kommer att överklaga fällande dom

MORDET I BOLLNÄS

Tv: Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff
Ännu oklart hur mordet gick till

Foto: Pär Nordqvist
GLÄDJE BLAND KORNA. Kraftmätning i hagen i maj 2008. Nu är det snart dags igen.

Släpp kossorna loss, det är vår...

Fredagen den 2 maj är det dags. Då fylls Holmo sambetes stora vidsträckta ängar med kor.

Det blir ett tidigt kosläpp i år, tidigare än det brukar, men det brukar locka folk som vill se de av glädje berusade nötkreaturen springa och hoppa i hagen.
   – De första transporterna brukar komma vid niotiden och sedan håller det på fram till lunch, säger Henrik Olofsson som nästan bor bland korna själv. Hans-Nils gård ligger mitt i smeten så att säga. Blir vädret fint så kan det hända att kosläppsbesökarna blir bjudna på något ätbart i köket på nämnda gård. Eller kanske rent av ute på altanen.


Foto: Pär Nordqvist

SMHI: Kallt och regn på Valborg

Det förväntas bli en kylig afton med nederbörd när majbrasorna ska tändas i kväll på Valborgsmässoafton, enligt SMHI.

Nu på morgonen skiner solen men det ska mulna på på eftermiddagen. Det råder inget eldningsförbud mycket tack vare det regn som kommit nattetid de senaste dygnen. Så det blir firande vid Dönjegården som vanligt, förutsatt att det inte regnar (eller snöar) för mycket.


Foto: Kalle Nordqvist
BLÅSIPPA. Blåsippan är ett av de säkraste vårtecknen.

Nu blommar det – våren är här!

En blåsippa tittar fram i gräset. Solen lyser och dess blålila färg framträder. Det börjar grönska, tofsvipan har skådats, men ibland blir det kallt och hagel eller snö.
MORDET I BOLLNÄS

Tv: Vittnen såg tre personer på mordplatsen
33-åringen levde efter knivhuggen

Foto: Pär Nordqvist
TOFSVIPA PÅ BESÖK. Hemma i trädgården landade den här tofsvipan och jag tog fram kameran.

Tofsvipan en av de större vadarna

Jag befann mig i köket häromdagen när jag tittade ut genom fönstret. Där, i kanten av gräsmattan, spatserade en livs levande tofsvipa. Jag sprang efter kameran och tog en serie bilder. Det är alldeles för sällan man får sådana här tillfällen. Fågeln befann sig kanske på fem meters avstånd från kameralinsen. När man knäpper genom ett glas så blir det ofta ett konstigt ljus, så även denna gång. Men jag är ingen naturfotograf så med det som utgångspunkt är jag nöjd med bilderna.

Fakta om tofsvipan
Tofsvipa (Vanellus vanellus) är en vadarfågel som tillhör familjen pipare och vipor. Det är den enda arten i sitt släkte som häckar i Sverige. Det är en av Sveriges vanligare fåglar och den har ett karaktäristiskt utseende.
   Den är en av de större vadarna, med kontrastrik teckning i svart och vitt och en tydligt spretande tofs i nacken. Benen är ganska långa. Tofsvipan är ungefär lika stor som en kaja men har längre ben. Den blir ungefär 31 cm lång, med ett vingspann på 67–72 cm. Könen är lika och även fåglar i juvenil dräkt har en liknande fjäderdräkt.

Källa: Wikipedia
MORDET I BOLLNÄS

Tv: Åklagaren tror de åtalade ljuger

Tv: Mordrättegång dag 1 – Svårt för åklagaren

Tv: Åklagaren: Kan bli långvariga fängelsestraff
Domänproblem slog ut röste.nu

RÖSTE 11 april 2014
Ni som velat besöka röste.nu det senaste dygnet har fått problem. Sajten har legat nere i bra precis 24 timmar på grund av problem med domännamnet roste.nu.

Det upphörde att gälla och utan förvarning blev sajten oåtkomlig. Genom att kontakta innehavaren av domänet och betala avgiften har sidan nu kommit tillbaka.
   – Det här skulle aldrig gå hem hos de stora drakarna Aftonbladet och Expressen! De får säkert inga avbrott när de ska betala sina domänabonnemang. Jag har jobbat hårt för att få tillbaka sidan, och det gav resultat. Jag arbetade till och med med detta på arbetstid, men säg inget till chefen, så är jag nöjd, säger Pär Nordqvist, webbredaktör i en kommentar.


Foto: Privat
PETHER ÄR nybliven Röstebo.

Hallå där, Pether Hedin,
nyinflyttad i Röste sedan februari...

1. Varför blev det Röste?
– Får nog svara slumpen och lite tur där.

2. När flyttade du in?
– I slutet på februari. Jag bor i den före detta affären mitt i byn.

3. Vilka är dina första intryck av byn?
– Trevlig by och vänliga människor och det blir säkert bara bättre ju mer folk jag lär känna.

4. Saknar du affär och skola?
– Den dagen jag glömmer köpa mjölk så saknar jag nog en affär lite, men inget som jag tänker på i dagsläget. En skola har nog varit bra för byn.

5. Har du bott i hus tidigare, eller bara i lägenhet?
– Har bott i både och.

6. Det finns en vedeldad bastu. Planerar du börja bada?
– Det kommer jag säkert att göra när andan faller på.


Foto: Pär Nordqvist
BYSTÄMMA 2014. Tolv personer (elva på bilden) närvarade vid årets bystämma. Ordförande var som vanligt Ingemar Gustafsson.

Byn träffades för lägesavstämning

RÖSTE 26 mars 2014
I slutet av mars varje år träffas byalaget i Röste för bystämma. För en dryg vecka sedan var det dags för årets. Tolv personer fanns på plats och Ingemar Gustafsson ledde mötet.

Två av tre poster tillsatta

RÖSTE 24 mars 2014
Vid måndagskvällens styrelsemöte med styrelsen för Röste Bygdegårdsförening blev två av tre lediga poster tillsatta.

Angelica Bodin, nyinvald ledamot i aktivitetskommittén, valdes till ny ungdomsansvarig och ska framöver bevaka de ungas intressen i styrelsearbetet. Som ny kulturansvarig utsågs Inger Tällberg som får motsvarande uppgifter på kultursidan. Hon sitter också i aktivitetskommittén. Men vem som tar den lediga platsen som suppleant i anläggningskommittén är inte färdigt än. Ett par namn nämndes, men de aktuella personerna närvarade inte vid mötet utan ska tillfrågas. Från och med 1 maj tillträder ordförande Nina Norell även som uthyrningsansvarig då Eva Zetterlund frånsagt sig uppdraget efter tio år.

MORDET I BOLLNÄS

Mördades med 42 knivhugg
26 vittnen i rättegången
Se polisens presskonferens om mordet
Maj


Foto: Pär Nordqvist
BANDYHJÄLTE ÅTERVÄNDER. Per Hellmyrs är klar för spel i Bollnäs kommande säsong sedan han och Daniel Berlin lämnat Ryssland.

Drömvärvning för Giffarna

BOLLNÄS 30 maj 2014
Per Hellmyrs återvänder till Bollnäsbandyn. Han får sällskap av Daniel Berlin. Det framkom vid Bollnäs GIF Bandys presskonferens i dag på morgonen. De båda bandystjärnorna har skrivit på ett treårskontrakt med klubben sedan de hoppat av Dynamo Moskva som varit deras lag de senaste åren. Det är bland annat familjeskäl som ligger bakom flytten, och naturligtvis att få hjälpa Bollnäs de kommande säsongerna.


Tv: ’’Kul att vara tillbaka’’
Så röstade vi i EU-valet

BOLLNÄS 28 maj 2014
Söndag 25 maj gick Sverige till valurnorna för val till EU-parlamentet. I valdistrikt Bollnäs–Lottefors, dit även Röste hör, steg valdeltagandet med 8 procent jämfört med 2009 års EU-val och landade på 38,53 procent.


Hur röstade då invånarna i vårt distrikt?
Sverigedemokraterna och Miljöpartiet gick båda starkt framåt. Mer än var femte väljare, 22,6 procent, lade sin röst på Sverigedemokraterna, vilket är en mycket hög siffra. Det innebär att SD blev andra största parti efter Socialdemokraterna. Miljöpartiet skrapade ihop 11,8 procent. Feministiskt Initiativ tog också ett kliv uppåt och fick 2,7 procent. Moderaterna och Folkpartiet backade. Piratpartiet och Junilistan fick bara ett fåtal röster om man jämför med valet för fem år sedan. Piratpartiet förlorade också sitt mandat i parlamentet. Däremot tågade både SD och FI in med varsitt. Antal röstberättigade i distriktet uppgår till 1 046, av dem röstade 403.

Se bilderna från Valborgsfirandet 30 april!


Foto: Pär Nordqvist

På väg mot sjön...?

Det här ekipaget sågs köra genom Röste för en dryg vecka sedan. En traktor drog en båt mot okänt mål. Eller rättare sagt – åt Åsbackahållet till. Men troligen ska den väl sjösättas, kanske längre fram i sommar. En sådan fin båt bör inte stå på land.

Foto: Pär Nordqvist

Häggen blommar

Snett mittemot vår redaktion bor Pether Hedin som vi skrev om i senaste Bygdens Nytt. På baksidan av huset blommar den här häggen och var så här fin en fredagseftermiddag när det var som varmast. Kan vara något att se på nu när det är svalare och regnet hänger i luften. Bilden är tagen med Pethers makroobjektiv.
Foto: Pär Nordqvist
ALPIN KLUBB PÅ FALLREPET. Ekonomin för Bollnäs alpina klubb går inte ihop. Verksamheten i Bollebacken hotas av nedläggning.

Bollebacken i farozonen

Om inte Bollnäs alpina klubb, BAK, får utökat driftsbidrag av kommunen hotas verksamheten vid Bolleberget av nedläggning. Det beskedet kom i går. Och det är bråttom. Senast sista maj måste klubben få veta om det blir mer pengar eller inte, annars stängs anläggningen till vintern.

Foto: Pär Nordqvist
ÅKESSON I BOLLNÄS. Inför EU-valet turnerar Jimmie Åkesson runt i landet. På fredagen besökte han Bollnäs. Men enligt honom själv ignorerar han protestaktionerna och fokuserar på väljare och anhängare.

Åkesson besökte Bollnäs på valturné
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson befann sig i Gävleborgs län på fredagen och bland orterna han besökte fanns Bollnäs, där han mötte väljare och motståndare på Tingshustorget.
Foto: Pär Nordqvist
KOGLÄDJE. En ko visar vårkänslor när den efter en lång höst och vinter äntligen blir fri.

140 kor mötte friheten i Holmo

Det traditionella kosläppet i Holmo återkommer varje vår. Förra fredagen, den så kallade klämdagen, var det dags igen. Inför en publik på minst 20 personer anlände korna i stora transportbilar och glädjen var påtaglig bland djuren när de släpptes ut på grönbete.

Tv: Tillåtet att cykla – på de gåendes villkor


När Långgatan blir gågata utan cykelbana trodde många att det blir förbjudet att cykla, men så är inte fallet. Här reder polisen och trafik-ingenjören ut vad som gäller.
26-åring misshandlades svårt i Ren
Foto: Pär Nordqvist
Många reaktioner på befarat cykelförbud
Kommunchefen sade upp sig mitt i sammanträdet
Kritik från oppositionsrådet Ingvar Persson blev för mycket

Ingvar Persson: Måste tåla lite kritik
Foto: Pär Nordqvist
MER VATTEN ska rinna genom kraftverket i Dönje framöver.


Fortum har ökat tappningen i Dönje kraftverk


Foto: Pär Nordqvist
UNG MAN VID ELDEN. Kim Forsman både värmde sig och iakttog majbrasan på isbanan vid Dönjegården.

Brasan värmde gott på Valborg

Vårvärmen kom av sig till sista april. Mellan 50 och 100 tappra Röstebor firade vårens ankomst ändå vid Dönjegården. Majbrasan blev en skön värmekälla under kvällen. Det blev en trevlig afton med försäljning av fika och korv samt dragning i vårens kontantlotteri.

Foto: Pär Nordqvist
SÄLJER DE SISTA LOTTERNA. Nina Norell säljer kvarvarande lotter i kontantlotteriet. Marcus Lusth passar på att köpa.

De vann pengar i kontantlotteriet

Det var dragning i Röste Bygdegårdsförenings årliga kontantlotteri i går under Valborgsfirandet på Dönjegården. Nina Norell och Jessica Nilsson förrättade dragningen. Tyvärr fanns ingen av vinnarna på plats, så pengarna fick levereras via ombud. Här är de lyckliga vinnarna. Stort grattis!

1. Ingegerd Åberg, Röste, vann 3 000 kronorlott nr 115.
2. Mia Lindborg, Bollnäs, vann 1 500 kronorlott nr 96.
3. Stig Alfredsson, Växsjö, vann 750 kronorlott nr 201.

Juni


Foto: Pär Nordqvist
LEKFULLT I RÖSTE. Lekledaren Pernilla sträcker ut sin hand till dottern Siri för att täppa till luckan i ringen.

Midsommar med lekar, återvändare och elefant

Kortfattat kan man beskriva firandet i Röste med de tre orden. Dansen och lekarna gick kring midsommarstången under ledning av Pernilla. En tysk familj gav ett mycket fint betyg till firandet, som var det elfte i ordningen sedan nystarten 2004.
Prins Carl Philip och Sofia förlovar sig

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist har förlovat sig, skriver kungahuset i ett pressmeddelande. Det är ännu inte bestämt vilket datum bröllopet ska ske men troligast är någon gång under sommaren 2015.
’’Sofia har i dag svarat ja på frågan om hon kan tänka sig att dela resten av livet tillsammans med mig. I dag är en lyckans dag för Sofia och mig’’, säger prins Carl Philip i ett uttalande på kungahusets hemsida.

Blixtnedslag på Bråvallafestivalen – flera hälsingar på plats

Nu på eftermiddagen slog blixten ner på festivalen i Brålanda. Minst fem personer har skadats, varav en livshotande. Bland festivalens alla besökare finns flera hälsingar och några av dem såg blixten slå ner på nära håll.
Rena rama cirkusen i Bollnäs

Sammanträder kommunfullmäktige för andra gången denna vecka? Man skulle nästan kunna tro det när det var rena rama cirkusen på torsdagskvällen på Sävstaås. Nej det var inga politiker som käbblade utan Cirkus Maximum som öppnade tältduken för allmänheten och bjöd in till föreställning.
SVT spelar in nytt tävlingsprogram i Rengsjö

Svensk sommar är lika med auktioner – det tar SVT fasta på i sin nya programserie på temat. Ett avsnitt spelas in i Rengsjö. Bollnäsauktionisten Peter Ericsson medverkar vid lördagens inspelning.

Foto: Pär Nordqvist
Foto: Henrik Nyblad/Ljusnan
’’JAAA!!!’’ Anna Nygårds från Röste jublar. För en stund sedan blev hon student.

Studentikost mitt i stan...

Onsdag eftermiddag. På avstånd hörs musik. Bollnäs Ungdomsorkester närmar sig Långgatan. Bakom musikanterna går ett långt tåg av nybakade studenter, redo att ta sig an livets alla möjligheter och utmaningar. 186 ungdomar lämnade gymnasiet i Bollnäs i år. Som vanligt var det flera som har Röste som bostadsort, men inte så länge till.

Svalt men inget regn

Midsommarvädret blir bättre än vad som utlovats i tidgare prognoser från SMHI. Det blir svalt både i dag och resten av helgen, men midsommarafton kan vi med stor sannolikhet fira utan regn. Det kanske är läge att ta på en långärmad tröja innan det bär av till firandet, för 11 grader är inte särdeles varmt. Dessutom blåser det ganska mycket, så de 11 graderna känns som betydligt kallare. Det är länge sedan midsommaren var så här sval.

Foto: Pär Nordqvist
INFÖR MIDSOMMAR. Årets midsommarstång kläs av personal från bygdegårdsföreningen.

Midsommarstången får sin klädsel

På torsdagskvällen kläddes midsommarstången av ett gäng flickor/tjejer/ kvinnor på Dönjegården i Röste. Blommor av allehanda sorter virades runt den redan lövade stången. Alla hjälpte till, förutom ditkommen fotograf som kände sig alltför tafatt för göromålen. Det fanns dock en till manlig deltagare. Rasmus Tällberg följde med till ängen och plockade lupiner. Sist fästes ringarna. Stången ska resas inom ett par timmar då firandet börjar.


BLOMPRAKT. Midsommarblomster, smörblomma, lupin och hundkex var de mest förekommande blomsorterna på stången.


FÄST VID STÅNGEN. Jessica Nilsson och Åse Järpenge fäster den långa ’’ormen’’ av blommor.


TRE GÅNGER TÄLLBERG. Carin, Nellie och Rasmus med efternamnet Tällberg plockar bland blommorna.


RINGARNA FÄSTS. Åse Järpenge binder fast en av ringarna med grön nylontråd. I bakgrunden jobbar Jessica, Carin och Inger vidare.


STÅNG PÅ LUT. Stången är färdigklädd. Nu får den vila tills det är dags att resa den.

Foto: Pär Nordqvist
TOG HEM STORA KULTURPRISET. Hannah Körner blev 15 000 kronor rikare vid lördagens stipendieutdelning. Här får hon blommor av prisutdelaren Ingrid Hammarberg.

Hannah Körner prisades av kommunen
Operasångerskan blev årets kulturstipendiat

BOLLNÄS/VÄXSJÖ 14 juni 2014
På lördagsförmiddagen fick årets kultur- och idrottsstipendiater i Bollnäs sina priser vid den årliga ceremonin på Brotorget. Årets kulturstipendiat heter Hannah Körner som har rötterna i Växsjö och utbildar sig till operasångerska i Göteborg.


Solen sken och det var ganska varmt när prisceremonin inleddes på Brotorget vid tolvtiden. Ingrid Hammarberg (Fp) tog till orda. Hon var i egenskap av ordförande för kultur- och internationella utskottet dagens prisutdelare tillsammans med intendent Johan Kock och kommunalrådet Marie Centerwall (S). Det stora kulturstipendiet på 15 000 kronor tilldelades operasångerskan Hannah Körner för sitt målmedvetna sätt att sträva efter nya färdigheter inom operasången. Hannah är född 1991 och kommer från Växsjö. Hon har tidigare utbildats i Vadstena men bor numera i Göteborg och studerar vid Operahögskolan. Utbildningen är treårig av vilka två återstår.
   – Jag är mycket tacksam för att ha fått det här priset. Jag är glad över att Bollnäs kommun tror på mig, på det jag gör och vill stötta mig. Jag brukar säga att jag är stolt att komma från Bollnäs, eftersom kommunen har ett gott rykte om sig ute i landet om att vara kulturkommun, säger Hannah Körner när hon tackar för utmärkelsen.
   Som yngre var Hannah en av medlemmarna i Röste Flöjttrio där även Carin Tällberg och Evelina Habringer medverkade.
   Bland övriga pristagare fanns skateboardproffset Måns Hedberg, som blev årets idrottsstipendiat och fick motta 8 000 kronor. Gunnar Steiner fick pris för sina insatser i teatervärlden. Han har varit med i Bollnäs Teaterverkstad i 40 år och ligger bakom flera stora uppsättningar, bland annat ’’Dom är döda nu’’, om Röstemorden 1954.
   Årets förening blev Bollnäs Fotoklubb som firar 70-års-jubileum i år. Ordförande Tommy Stokka tog emot priset.

PÄR NORDQVIST
0278–201 46


OPERASKOLAD RÖST. Hannah Körner gav prov på sin operaskolade röst.


ÅRETS PRISTAGARE. Från vänster Håkan Karlsson, Gunnar Steiner, Hannah Körner, Tommy Stokka, Jan-Erik Cedergren och Måns Hedberg.
Eniga politiker vill rädda Bollebacken

Nu ser det ut som om verksamheten i Bollebacken kan räddas. Bollnäs Alpina Klubb har godkänt ett nytt avtal med kommunen som innebär bättre ekonomiska förutsättningar för klubben.

Foto: Pär Nordqvist
GRANBOGÄNGET SPELADE. Årets musik- och sångkväll i Röste gästades av Granbogänget.

Glest – men innerligt

Som ett av de många evenemangen under den traditionsenliga Musik vid Ljusnan-veckan ingår musik- och sångkvällen i Röste. Så även i år.

I onsdags var det tänkt att Dönjegården skulle fyllas till brädden med dragspelsentusiaster, men det kom inte så många som väntat. Ett 30-tal personer satt i publiken när Granbogänget drog igång vid 18-tiden. Stig Andersson ledde som vanligt musikanterna, skötte vitsandet och trakterade sin egen nyckelharpa. Under första avdelningen innan kaffepausen framfördes bland annat klassikern Bränd-Pers vals, men även sånger som Västkustens vals och Hambo i sommarhagen fann publikens gillande. Håkan Kilander var kvällens solist.
   Trots att det var relativt glest i bänkraderna blev kontakten mellan musikanter och publik desto bättre och innerligare. I pausen tog sig de flesta en kaffe med smörgås på altanen. Sylvia Krigh från Bollnäs i sällskap med Alf och Laila Nyström samt Kristina Larsson fann sig till rätta vid bänkborden.
   – Trevligt, men synd att inte fler är här, konstaterar Sylvia Krigh som via Kristina Larsson fick veta att det blev musikunderhållning i Röste.
   En påtår hanns också med innan dragspelsmusiken satte igång inne i gården igen.

PÄR NORDQVIST
0278–201 46


FRONTFIGUR. Stig Andersson på nyceklharpa är frontfiguren i Granbogänget.


GÄNG MED SVÄNG. Det blev ett par timmars underhållning med sväng.


SOLIST. Jan-Erik Jakobsson och Håkan Kilander. Den sistnämnde sjöng solo.


GLEST I STOLRADERNA. Det blev ingen stor publik på årets sångkväll. Ett 30-tal personer satt i publiken


DAGS FÖR PÅTÅR. Alf Nyström håller fram koppen medan hustrun Laila trycker på knappen. Gott med kaffe var det.


LOTTER TILL FOLKET. Ett lotteri lockade några i kaffepausen.

Foto: Pär Nordqvist
NATIONALDAGSKAFFE. Inger och Åke Lindberg lät sig väl smaka av nationaldagskaffet. Intill dem Bengt Tegnér och Erik Olsson.

Nationaldagsfirande för tionde gången

Ett 40-tal Röstebor firade Sveriges nationaldag på Dönjegården i fredags. Bygdegårdsföreningen hade bullat upp med nationaldagsfika och Du gamla du fria sjöngs som avslutning. Men hur ser firandet ut tio år efter att nationaldagen blev helgdag?

Foto: Marie Nygårds
GLADA FLICKOR PÅ BAL. Flickan i mitten heter Anna Nygårds och kommer från Röste. De övriga är från vänster Camilla Aune, Madeleine Björklin, Elsa Lundström och Anne Lind.


VID GALVÅN. Anna Nygårds ställer upp sig vid kanten av Galvån i Röste. På onsdag är det studentexamen.

175 unga firade på Scandic

På torsdagseftermiddagen fylldes Scandic Hotel i Bollnäs av 175 ungdomar som hade en sak gemensam: alla deltog på den stora studentbalen. Anna Nygårds från Röste var en av den finkläddda unga damerna som blev fotograferade både vid hotellet och hemma.
Kommunalt förslag om Bollebacken

Bollnäs kommun har kommit med ett förslag till Bollnäs Alpina Klubb på hur Bollebacken ska räddas. Men kommunen vill inte avslöja förslagets innehåll.
Lyxfällan på loppis i Bollnäs

En loppmarknad som fick mycket uppmärksamhet hölls på Brotorget.

Foto: Pär Nordqvist
SVERIGES FLAGGA 1. Åse och Lars Järpenge hjälps åt att få ordning på linor och öglor. Snart går flaggan till väders.

Nationaldagsfirandet i Röste inlett

RÖSTE 6 juni 2014
Nationaldagsfirandet i Röste inleddes på fredagsmorgonen när flaggan hissades vid Dönjegården. En blågul flagga mot en just då grå himmel.


Vid 8-tiden kom Åse och Lars Järpenge med medföljande fotograf till bygdegården för flagghissning. Det har blivit tradition att makarna Järpenge hissar flaggan på nationaldagen. Sakta steg flaggan mot toppen. Tyvärr var det vindstilla så den vecklade aldrig ut sig och kunde därmed inte visa sin prakt. Men sommarvindar kan komma senare under dagen. Det vore bra om lite blåst infann sig eftersom det är tänkt att det ska bli drakflygning för barnen under firandet som börjar klockan 13.


SVERIGES FLAGGA 2. Lars Järpenge håller i trådarna och flaggan hissas.


I TOPP. Flaggan pryder stången vid Dönjegården. Om ett par timmar firas Sverige.
MORDET I BOLLNÄS

Båda döms för dråp
Tv: Därför döms de inte för mord

Advokaten: ’’Vi ska överklaga dråpdomen’’
Biltjuvar greps efter dramatisk jakt

BOLLNÄS 4 juni 2014
Vid 19-tiden i går kväll var flera polisbilar inblandade i en dramatisk biljakt kring Bollnäs, Arbrå och Växbo. En utryckande polisbil tog av till höger vid korsningen längs riksväg 83 i höjd med Röste och for Gamla landsvägen norrut. Kort därefter kom en till polisbil som tog riksvägen norrut. Det var ett gäng biltjuvar som jagades. En 17-åring greps sedan han kastats ut ur den stulna bilen i Arbrå. Två yngre personer, båda 16 år, greps vid tvåtiden på morgonen på Forsavägen utanför Hudiksvall.

Juli

MORDET I BOLLNÄS

Fallet tas upp i hovrätten
Färdigbadat vid Karlslundsbadet

Bollnäs kommun avråder från bad på grund av mycket höga bakteriehalter i vattnet. Badar man ändå och får i sig vatten riskerar man att bli illamående.

Foto: Pär Nordqvist
RIPS-RAPS FILI-BOM-BOM-BOM. För en tid sedan såg det ut så här en bit upp efter Gamla landsvägen. Rapsfälten bredde ut sig med sin intensivt gula färg. Nu har det blommat över.

En personlig sommarbetraktelse

Sommaren bjuder på både åskoväder och strålande sol. Det är väl ungefär som det brukar och ska vara. Somliga har tur med vädret under semestern, andra börjar jobba när det är som finast. Läs och ta del av en kort sommarbetraktelse signerad Pär Nordqvist.
Bollnässeger på V75 – den första på tolv år
Bad vid Karlslund rekommenderas inte – fortsatt höga bakteriehalter
Drunknad 20-åring har hittats
Här ska du inte bada – i alla fall inte just nu


Så gick det i fotbolls-VM

20-åringen saknas fortfarande
Drunkningstillbud i Arbrå – man saknas efter simtur
Nationaldagsfirande i Röste – se 40 bilder här!

Miljonregn över Bollnäs – Yvonne en av de lyckliga vinnarna
Ung mopedist angripen efter avåkning

RÖSTE 12 juli 2014
På lördagseftermiddagen angreps en 16-årig mopedist efter en avåkning från riksväg 83. En 74-årig manlig bilist är nu misstänkt för bland annat misshandel och smitning.


Den unge mopedisten färdades på riksväg 83 och när han befann sig i höjd med Röste vid 16-tiden lade sig en bil väldigt nära hans moped. För att undvika att bli påkörd bakifrån körde 16-åringen ner i diket. Enligt hans vittnesuppgifter stannade den betydligt äldre bilföraren till efter avåkningen, gick fram till honom och försökte slita av hans hjälm och utdelade ett slag mot hakan. Med dessa uppgifter till grund misstänks nu 74-åringen för smitning, vårdslöshet i trafik och misshandel. Det skriver helahälsingland.se och tidningen Ljusnan.

Foto: Reuters
SEGERRUSIGA TYSKAR med VM-bucklan.

Tyskland världsmästare för fjärde gången – Mario Götze sköt hem guldet
Första europeiska land att vinna sydamerikanskt VM
Foto: Pär Nordqvist
ÖPPEN LADA I RÖSTE. En keramiklada full med hantverk slog upp portarna nu i helgen.

Miss Malas keramik öppnade

Miss Malas Keramik och Kuriosa har premiäröppet nu i helgen hos före detta Engelbrektssons i Röste. Här finns gott om hantverk, främst keramik i alla dess former. Malin Arefjärd är kvinnan bakom satsningen som flyttat från Stockholms skärgård med familjen för att få en lugnare tillvaro på landet.
140 kor släpptes i Holmo 2 maj – se 100 bilder här!

X-trafik överger tryckta tidtaballer av miljöskäl
Kameror ska ge trygghet till resande i Bollnäs
FOTBOLLS-VM I BRASILIEN

Tyskland pulvriserade Brasilien i semin med 7–1
MORDET I BOLLNÄS

Vill frias – båda överklagar
Augusti

Kombinerad fest i Dönjegården

I år blir det en kombinerad kräftskiva och surströmmingsfest i mitten av september i Dönjegården. Röste Bygdegårdsförening testar ett nytt grepp för att locka mer folk till höstfesten.

Förra året nåddes bottennoteringen på tolv deltagare på surströmmingsfesten och frågan har varit om den ska vara kvar bland aktiviteterna eller inte.
   – Vi utökar menyn till att även innefatta kräftor. Det kanske är så att folk är less på surströmmingen, men vi väljer ändå att ha den kvar i år så får vi se hur det blir nästa år, vilken rätt som var populärast, säger ordförande Nina Norell.
   Lördagen den 13 september är datumet för festen. Föranmälan till Nina ska nå henne senast 10 september.


Foto: Privat
STOR BJÖRNHANNE. Andreas Palmborn visar stolt upp den 150 kilo tunga björnens huvud. Andreas blev årets björnjägare i Röste. I bakgrunden pappa Jan och farfar Olle.

En best på 150 kilo blev Andreas byte
Årets björnjakt avslutad

ÅSBACKA 23 augusti 2014
I Gävleborgs län fick 36 björnar skjutas under årets björnjakt. Nu är jakten avslutad och kvoten fylld. Andreas Palmborn blev den som lyckades fälla den enda björnen häromkring. På lördagsmorgonen föll en björnhanne på 150 kilo offer för Andreas kulor.


Årets björnjakt i Gävleborg blev den näst snabbaste sedan 1999. Då blev björnjakten bara två dagar lång, men då var också tilldelningen bara sex björnar i hela länet. Årets tilldelning på 36 björnar sköts av redan på fyra dagar. På söndagsmorgonen den 24 augusti blåste Länsstyrelsen av jakten. Men det blev tyvärr fler björnar än tillåtet som sköts. Sammanlagt blev det 39 stycken, alltså en överskjutning på tre. Dessa sköts i Hälsingland – två i Ljusdal och en i Bollnäs. Polisen inledde en utredning om jaktbrott och jägarna som sköt har förhörts.
   I skogarna kring Röste och Åsbacka fälldes en stor björnhanne på lördagsmorgonen i närheten av Hjortberget ovanför Gåsbo. Det var den rutinerade björnjägaren Emil Dahls hund Stinta som fick vittring på den stora björnhannen. 20-årige Andreas Palmborn var den som fällde djuret.
   – Jag stod faktiskt på skogsvägen då jag sköt. Två skott krävdes på ungefär 60 meters avstånd. Roligt för både mig och hunden att få lön för mödan, säger Andreas som inte skjutit någon björn tidigare under de år han medverkat i jakten.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


Foto: Privat
JAKTLAGET 2014. Från vänster Emil Dahl, Anders Sundström, Sten Norberg, Arne Dahl, Göran Andersson, Andreas Palmborn och Hans Hägglund.

Foto: Privat
BÄST I SVERIGE FÖR TREDJE GÅNGEN. Ida Hansemon tog hem sitt tredje guld vid ungponny-SM.

Ida bäst när det gäller

14-åriga Ida Hansemon från Röste hoppade hem sitt tredje raka SM-guld i helgen vid ungponny-SM i Norrköping. Dessutom blev det ett brons att hänga jämte guldet i prisskåpet, som börjar bli ganska fullt vid det här laget.
Hovrätten skärper straffet för Bollnäsmord

Det blev skärpta straff för de två män som i december förra året dödade en 33-åring vid Björktjäratjärn i Bollnäs. Hovrätten dömer dem för mord i stället för dråp och fängelsestraffen blir därmed längre.

Foto: Pär Nordqvist
SEGERANKAN PÅ VÄG IN. Anka 181 har nått målfållan och är därmed segrare. Ankan köptes av Ella Fürst.

Ankan före alla andra – läs allt om ankracelördagen 2014!

Foto: Pär Nordqvist
PER-ERIK TREA. Per-Erik Dahlin från Ren blev tredjepristagare i ankracet och fick 500 kronor.

Per-Eriks anka trea i ankracet

RÖSTE 16 augusti 2014
Tredjepristagaren i årets ankrace i Röste heter Per-Erik Dahlin. Han är ganska nyvald ledamot i Röste Bygdegårdsförenings styrelse. Att ens anka blir trea innebär att man får 500 kronor i kontanter.

Första pris, på 5 000 kronor, gick till 13-åriga Ella Fürst från Röste. Ella var inte hemma och kunde därför inte ta emot sitt pris. Hon var med familjen på Gröna Lund i Stockholm och roade sig. Men hon var glad när hon nåddes via telefon en stund efter målgången. I morgon söndag kommer hon hem för att få sin vinst. Andrapriset vanns av Anna Andersson, Bollnäs.SEGERANKAN PÅ VÄG IN. Anka 181 har nått målfållan och är därmed segrare. Ankan köptes av Ella Fürst.


ANDRAPRISTAGAREN. Anna Anderssons anka 154 blev tvåa.

Segrarna i ankrace 2014:
1. Ella Fürst, Röste, vann 5 000 kronor på anka 181.
2. Anna Andersson, Bollnäs, vann 1 000 kronor på anka 154.
3. Per-Erik Dahlin, Ren, vann 500 kronor på anka 266.

Drömträdgård mitt i Röste

Hemma hos Anette och Alf i Röste har en drömträdgård växt fram genom åren. Från början fanns massor av träd, ett stort potatisland och en gräsplätt på tomten. Nu ser det minst sagt annorlunda ut. En trädgård värd att besökas. Följ med in i sensommargrönskan!

Foto: Pär Nordqvist
ALLA ANKOR HAR ÄGARE. Alla 300 ankor har fått sina ägare inför lördagens ankrace. Det återtstår fyra stycken som ska anktioneras ut.

Ankorna slutsålda inför ankracet

RÖSTE 15 augusti 2014
Försäljningen av anklotter inför årets ankrace i Galvån är avslutad. Alla tolv försäljare har sålt färdigt. För somliga var det över på bara några dagar efter att lotterna släpptes den 1 juli. Men för den som inte har någon anka och vill vara med finns en chans till. I dag vid 13-tiden hålls en ’’anktion’’ där de fyra kvarvarande ankorna säljs till högstbjudande. Dagens ankrace blir det nionde i ordningen sedan starten 2006.

Bollnäs drabbades av omfattande strömavbrott

Klockan 16.31 på måndagseftermiddagen försvann strömmen för cirka 6 000 av Fortums i abonnenter Bollnäs kommun. Affärer och restauranger fick stänga tillfälligt i väntan på att elen skulle komma tillbaka. Enligt Fortum ska avbrottet berott på ett fel i Broddlägrets ställverk.

Foto: Magnus Granhagen, Bingofoto
FLYTTAR TILLBAKA TILL HÄLSINGLAND. Elin Nygårds byter klubb. Hon lämnar Stockholmslaget Skånela efter två säsonger och ansluter sig till Strands IF i Hudiksvall till hösten.

Tv: Elin Nygårds flyttar hem till Hälsingland – lämnar elitserien
Tv: Erlandsson besökte Bergåkra gård

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) besökte Gävleborg och Hälsingland på onsdagen. Ett av stoppen på resan var hästgymnasiet Naturlära på Bergåkra gård utanför Vallsta.
Utökad avrådan från bad

Nu utökar kommunen området i vilket man avråds från att bada. Nu gäller det hela älvsträckan mellan Dönje kraftverk i Röste och sjön Varpen i Bollnäs samt Karlslundsbadet. Orsaken till de höga halterna av tarmbakterier i vattnet är ännu okänd.
Ministerbesök i Hälsingland i dag

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) gör ett besök i Hälsingland under dagen. Det blir bland annat besök på charkuteriet i Delsbo och naturbruksgymnasiet i Simeå.
Skogsbranden i Vålsjö släckt
Katastrofbranden i Väst-
manland under kontroll


Superplanen återvänder till Italien och Frankrike
56:e höstmarknaden i bilder

Den 56:e höstmarknaden i Bollnäs lider mor sitt slut. Vädret har varit perfekt under de tre dagar marknaden pågått. De politiska partierna var på plats och pratade med folket inför valet. Annars var allt sig likt.

Skogsbrand utanför Järvsö

En ny skogsbrand har blossat upp i norra Hälsingland. I ett svårtillgängligt område utanför Järvsö, närmare bestämt i Vålsjö, startade branden på söndagseftermiddagen.
Skogsbranden i Bjuråker under kontroll
KATASTROFBRANDEN I VÄSTMANLAND

Tv: Se unika flygbilder över brandområdet
Tv: Superplanen har släppt 720 000 liter vatten över brandområdet
Petra Marklund gästade Freluga

Det blev kändistätt på Freluga trädgårdsscen på söndagen då den hemliga spelningen gick av stapeln. Bland de hemliga artisterna fanns allsångsaktuella Petra Marklund, men även Sigge Hill och Per Persson medverkade. Detta var sommarens näst sista spelning från den numera riksbekanta trädgårdsscenen.
Skogsbrand i närheten av Hassela
Två helikoptrar vattenbombar det otillgängliga området
Hälsingland drabbades av intensiv brandrök
Foto: Henrik Olofsson
LÄGET PÅ TISDAGEN I AVESTA-KRYLBO. Brandrök väller fram vid horisonten.

Tv: De franska planen kan inte lyfta på grund av röken

De franska superplanen skulle lyfta klockan 10. Nu tvingas piloterna stanna på marken – luften är för rökig.
– Vi gör allt för att få upp dem i luften så fort som möjligt, säger Niklas Ekstrand vid Försvarsmakten.

September


Foto: Pär Nordqvist
ÄPPLEN REDO ATT SKÖRDAS. Ett äppelträd dignande av frukt mitt i Röste.

Ett fruktsamt träd

Röda goda äpplen fanns det gott om på ett av familjen Lundmans äppelträd härförleden. Vi får hoppas att frukten smakade bra och att det kanske blev äppelmos eller en äppelpaj.
Bygdens Nytts nätupplaga

S och MP överens om kärnkraften

De är även överens om jobben
Morddömda överklagar till Högsta Domstolen
Vill ta fram nya bevis ur mobiltelefon

Foto: Pär Nordqvist
SURSTRÖMMING OCH KRÄFTOR serverades i Dönjegården i lördags. Familjen Arefjärd valde kräftorna.

Surströmming eller kräftor? Svårt val i Dönjegården...

Om sanningen ska fram så var det en överväldigande majoritet av festdeltagarna som valde kräftorna framför surströmmingen. Det blev i vilket fall nästan en fördubbling av antalet besökare om man jämför med fjolåret.
Stöldförsök hos Albert & Herbert

NORRBORN 15 september 2014
På måndagseftermiddagen inträffade ett fräckt stöldförsök hos Albert & Herbert i Norrborn. Två män försökte komma undan med två fullastade kundvagnar med stöldgods.

De två männen försökte sedan de fyllt vagnarna med varor, fly genom en branddörr. Men några kunder såg vad som hände och tillkallade personlen som stoppade stöldförsöket. Männen lyckades dock avvika i en bil, men fick inte med sig något av stöldgodset. Personalen hade dock noterat bilens registreringsnummer och signalement på tjuvarna som Bollnäspolisen nu har att gå efter i spaningarna. Värdet på varorna i vagnarna uppgick till 3 058 kronor. Det skriver helahälsingland.se och tidningen Ljusnan.

Tv: Rengsjöbo vann 1,2 miljoner och ny bil

Ovanligt kraftigt jordskalv drabbade Hälsingland
Valextra

Lottefors är SD:s starkaste fäste i Bollnäs

C och S utesluter inte samarbete

Tv: Centerwall: Kommer att ta tid att få nytt styre i Bollnäs

Så röstade Bollnäs

Så röstade valkrets Bollnäs–Lottefors

Så röstade länet

Hälsingetidningars Lilian Sjölund: Känn all sorg, Gävleborg!
Riksdagsvalet

Tv: Löfven nobbar V

Tv: Borg lämnar också

Reinfeldt avgår både som regeringschef och partiledare

Det blir regeringsskifte i Sverige – men vem ska regera med vem?
Söndagens valnyheter i korthet:
Preliminärt valresultat för Bollnäs–Lottefors – stora framgångar för SD

Tv:Gävleborgs toppnamn om valutvecklingen

Tv:Bollnäspartiet tror på nya framgångar

Tv: Första resultaten i Gävleborg

Tv: (Fi)asko eller (Fi)ra?

Tv: SD går framåt i Hälsingland

Tv:De frågorna har avgjort valet
SVT:s prognos: SD vågmästare – Fi kommer inte in

Rödgrön ledning och Fi in i riksdagen, enligt SVT:s undersökning
Läs allt om årets ankrace, grillfest och konsert här!

Oktober

Se 26 bilder från surströmmings- och kräftskivan!


Foto: Pär Nordqvist
BAD PÅ FREDAG BARA FÖR HERRAR? Veckans bad i bastun i Röste är flyttat till fredag eftermiddag, men det gäller bara herrarna.

Tidigarelagt bad på grund av helg

Det blir bastubad i Röste badhus redan på fredag denna vecka eftersom det är röd dag på lördag, Allhelgonadagen. Det meddelar bastuföreningen. Tiden är 16.00–19.00 fredag 31 oktober. Observera att denna ändring bara gäller herrar, när damerna får bada finns inga uppgifter om.
Foto: Pär Nordqvist

Willys utsatt för omfattande snatterier
Snabbkaffe för omkring 10 000 kronor ska ha stulits
Här är nya fullmäktige i Bollnäs

HÄR ÄR TJEJERNA SOM DANSADE IN KOSING. Gänget som dansade för välgörenhet i går lördag samlat i Dönjegården. Dansen pågick under tre timmar. Mycket svett och kanske några tårar blev det. Inget blod dock. De insamlade pengarna går oavkortat till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj som varje år samlar in pengar till forskningen om bröstcancer. Mer kommer senare.
Glöm inte att ställa om klockan!

Sommartiden är slut för den här gången. I natt klockan tre dras alla klockor tillbaka den timme vi ställde fram dem i våras. Det innebär att vi vaknar upp till normaltid i morgon igen. Det innebär också att vi får sova eller göra något annat under den timme som blir oss till godo. Det går naturligtvis lika bra att justera klockorna vid läggdags i kväll lördag. Man behöver inte göra det klockan tre i natt, men det känner nog de flesta till efter 33 år med sommar- och vintertid i Sverige.
Skådespelerskan Kim Anderzon är död
Så minns kollegorna hennes liv och gärning

Foto: Pär Nordqvist
LEDER ZUMBA IGEN. På lördag är det dags att dansa zumba i Röste igen. Lene Svan är arrangör och ledare för evenemanget.

Zumba mot cancer för andra året

RÖSTE 23 oktober 2014
På lördag förmiddag har alla chansen att dansa av sig några hekto då det för andra året blir zumba i Dönjegården i Röste.

Förra året kom enbart kvinnliga deltagare så i år hoppas arrangören Lene Svan att även männen ska komma och dansa in pengar till forskningen om bröstcancer. Zumbadagen är en del av Rosa Bandet-kampanjen. Alla intäkter går oavkortat till det välgörande ändamålet. Förra året kom omkring 7 000 kronor in. Det ska väl gå att slå i år?
   – Det finns lediga platser kvar fortfarande, hälsar Lene Svan, arrangör och legitimerad zumbainstruktör. I alla fall fanns det platser när detta skrevs torsdag kväll.

Försvaret ger upp – avbryter årets dyraste militära insats
Kammade noll även denna gång
Bollnäsmord behandlas ej av HD – domarna står fast
Tv: Värvningarna ska frälsa Bollnäs
Se Sportnytts inslag om Bollnäsbandyn inför fredagens elitseriestart
Minoriteten blev en majoritet
Centern inleder valteknisk samverkan med S, V, MP och FP
Se 86 bilder från ankracet i Galvån 16 augusti!
Redaktionen för röste.nu och Bygdens Nytt beklagar att det tagit så lång tid att få bilder från evenemanget publicerade under länken Röstebilder. Dock har bilder kunnat ses på nyhetsplats och i Bygdens Nytts e-tidning och naturligtvis i tidningens pappersversion.


Foto: Privat

Främmande makt trolig i skärgården
Tv: Mystiskt objekt jagas i Stockholms skärgård
Trovärdiga observationer bakom Försvarets agerande

Tv: Expert: Det kan vara en miniutbåt
Se bilder från sökarbetet

Foto: Pär Nordqvist
MARIE CENTERWALL (S) fortsätter som kommunalråd.PETER NORDEBO (FP) ingår i den nya alliansen.

S+V+MP+FP=sant
Minoritetsstyre i Bollnäs de kommande fyra åren
Klart med ny kommunchef i Bollnäs
Nygårds drog tillbaka sin ansökan
Bollnäs tog hem Exte Cup
Finalslog Kungälv med 5–1

Det blev försäsongens andra stora cupseger för Bollnäs GIF när laget finalslog Kungälv i Exte Cup i Ljusdal i helgen. Slutresultatet blev 5–1 till Bollnäs som nu visat prov på god form inför den stundande elitseriepremiären.
Olycka mellan bil och lastbil i Lottefors

LOTTEFORS 10 oktober 2014
En trafikolycka mellan en bil och en lastbil inträffade på fredagsförmiddagen i Lottefors. En man fick föras till sjukhus men han var inte allvarligt skadad.


Det var när bilen som den skadade mannen färdades i och en lastbil möttes på riksväg 83 vid 10.30-tiden som de stötte i varandra. Enligt lastbilschauffören kom personbilen för nära mitten av vägen när de möttes och fordonen tog i varandras vänstersidor. Lastbilschauffören var chockad efter olyckan medan mannen i personbilen klagade på ryggsmärtor och fördes till Gävle sjukhus. Han fick lyftas ur bilen genom bakluckan efter att räddningstjänsten klippt upp förardörren och passagerardörren på bilen. Under räddningsarbetet stängdes vägen av och trafiken leddes om via mindre vägar. Två ambulanser och tre fordon från räddningstjänsten deltog i räddningsarbetet. Trafiken släpptes på igen vid elvatiden. Det skriver helahälsingland.se och tidningen Ljusnan.
Bottenresultat för Bollnäs skolor
Är bland de fem sämsta i landet, visar undersökning
Centerledaren hyllar Bollnäs sjukhus

Foto: Pär Nordqvist, arkiv

Före detta Röstebo vill bli kommunchef

50-årige Anders Nygårds, med rötterna i Röste, är en av de 25 som söker tjänsten som ny kommunchef i Bollnäs. I dag har han motsvarande befattning i lappländska Jokkmokk där han bor med familjen sedan många år.
Foto: Pär Nordqvist
DRAGSPELARE MED KLASS. Jerry Adbo gav prov på sin musikalitet via dragspelets knappar i Dönjegården.

Musikcafé med bred repertoar

I lördags var det musikcafé i Dönjegården för andra året. En rad musiker och sångare fanns på det tre timmar långa programmet. Jerry Adbo fick jubel och applåder för sina tolkningar av ryska folkvisor men även svensk folkmusik. Leif Johnsson heter initiativtagaren till evenemanget. Han var nöjd med kvällen.
Se bilderna från familjefesten och spelningen med Pelle Med Två 16 augusti

Val 2014

Sveriges nya regering – lär känna alla 24 ministrarna

Löfven valdes till statsminister
November

BANDYEXTRA

Edsbyn gick segrande ur prestigederbyt

Inför 2 900 åskådare på Svenska Fönster Arena i Edsbyn besegrade hemmalaget Bollnäs med 3–1. Efter första halvlek ledde Edsbyn med 2–0. Ytterligare ett mål kom under andra perioden för de rödblåa. Dock fick Bollnäs ett tröstmål genom Per Hellmyrs.
Kommunen har inte råd att bygga bandyhall

Politikerna i kommunstyrelsen i Bollnäs är överens om att det i nuläget inte finns pengar för bygge av en bandyhall. Dessutom ska 100 heltidsanställda försvinna fram till 31 december 2015. Allt för att kommunens ekonomi ska komma på fötter igen. På kommunfullmäktige den 15 december ska Bollnäs GIF:s förfrågan om ett lån på 61 miljoner till hallbygge avgöras.

BOLLNÄS VIKTIGASTE SPELARE. Per Hellmyrs är för Bollnäs GIF vad Zlatan är för fotbollslandslaget. Men ändå blev det förlust mot Hammarby.

Hellmyrs: ’’Vi är ju inte ens där’’

Per Hellmyrs var inte nöjd med lagets insats efter förlusten mot Hammarby på Zinkens damm i onsdags. Matchen slutade 3–1 till Bajen.
Bollnäsbo häktad för dråpförsök mot polis
Mannen gick till attack mot en polis inne på sjukhuset – förstod inte att han tog ett dödligt grepp, enligt försvarsadvokaten.

Foto: Pär Nordqvist
VISAR AVSLITEN KABEL. Sven-Åke von Veh visar hur kabeln till belysningen har utsatts för skadegörelse och fungerar inte längre.

Skadegörelse på Näsbacken

RÖSTE 17 november 2014
Sven-Åke von Veh på Näsbacken i Röste hade lagt ner stor möda på en belysningsslinga i de små träden bakom huset ner mot Galvån. Det lyste så fint kvällstid. Natten mot lördagen var någon eller några framme och rev upp de nedgrävda kablarna och dessutom gjorde åverkan på dem. Så nu lyser lamporna inte längre.

– Det är för jävligt att folk inte kan låta grejorna vara i fred. Det har blivit kortslutning efter det här så inga lampor går att använda, säger Sven-Åke.
   I ljusslingan ingick även några större lampor, som bland annat lyste upp bron över ån med ett blått ljus. Inga lampor har förstörts och tur är väl det:
   – De här lyktorna inklusive lampa kostar 6 000 kronor styck, säger Sven-Åke. Han har polisanmält skadegörelsen, men chansen att den klaras upp får betecknas som minimal. Sven-Åke har bestämt sig. Han kommer inte att laga det som gått sönder.
   – Nej nu är det färdigt med det här. Nu får det vara. Även jag har en gräns för hur mycket jobb jag lägger ner på saker och ting. Jag har en firma att sköta också, avslutar Sven-Åke.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83
DYRA SAKER. En lampa av den här kalibern kostar ungefär 6 000 kronor att köpa. Vandalerna har dock lämnat den utan åverkan.


BELYSNING I TRÄD. En lampa i ett träd intill Galvån gav ett fint ljus över den lilla bron.

Foto: Pär Nordqvist
AVKOPPLING FÖR BENGT. Bengt Tegnér kopplar av en stund i det annars så fartfyllda äventyrs-badet.

Avkoppling och äventyr i Sundsvall

Det blev en lång och rolig dag i Sundsvall för 51 Röstebor som deltog på årets badresa. I år var det fjärde gången som resan gick till Himlabadet. I Sundsvall rådde vinterväder men inne i badhuset var det mycket varmt och hög luftfuktighet. Men det utgjorde inget hinder. Det ska kännas efteråt att man badat länge och haft kul bland alla forsar och rutschbanor.
Det Villa sig inte för Bollnäs nu heller...
I onsdags tog Bollnäs sig an Villa borta. En tät match som slutade oavgjort, 6–6.
Se ’’höjdpunkterna’’ när Sandviken slog Bollnäs

Nej det lyckades inte för Bollnäs GIF att vinna hemma mot Sandviken. Det blev flera mål i baken efter bara några minuter och matchen slutade 6–3 till gästerna. Det här är Bollnäs första förlust den här säsongen.

Foto: Pär Nordqvist
FEST FÖR GIFFARNA. Bollnäs GIF:s silverfest 2010. Kan det bli en ny fest om föreningens låneansökan beviljas av kommunen?

Vill låna 61 miljoner till bandyhall
Bollnäs GIF vill ta saken i egna händer efter kommunens upphandlingsmisslyckanden
1 043 drog till Bollnäs
Allt fler inbrott i Bollnästrakten
Tv: Se Ljusnan-reporter fastna i poliskontroll

Foto: Pär Nordqvist
GAV MÖRK BILD AV GALVÅN. Anders Bruks berättade om situationen för Galvån vid ett samrådsmöte. Han gav delvis en mörk bild av hur vattendraget mår.

Samrådsmöte om Galvån

RÖSTE 2 oktober 2014
Djurlivet i Ljusnans viktigaste biflöde mår inte bra och är på väg att försvinna. Det var huvudbudskapet vid det samrådsmöte om Galvån som hölls i Dönjeården i början av oktober. Nu vill Galvågruppen återställa Galvån till hur den såg ut före flottningsepoken på 1950- och 60-talen, om man får markägarnas och myndigheternas stöd.

X-trafik utreder fri kollektivtrafik
Dokumentärfilmaren Olle Häger har avlidit

Var även historiker och professor
Foto: Pär Nordqvist
AVSTÄNGD GENOMFARTSLED. Fram till och med 7 november kommer Nygatan att delvis vara avstängd för vatten- och avloppsarbeten.

Nygatan avstängd för trafik

BOLLNÄS 29 oktober 2014
Delar av Nygatan, som går rakt genom Bollnäs centrum, är avstängda för trafik på grund av grävarbeten intill Brotorget. Busstrafiken tar en annan väg genom centrum eftersom busshållplatsen vid torget är avstängd. Det är grävarbeten inför den kommande ombyggnationen av torget som pågår och det är Helsinge Vatten som utför jobbet.

Foto: Margit Pettersson
DANSANDE KVINNOR I DÖNJEGÅRDEN. Dansen leddes av en laddad Lene Svan som stod som arrangör för andra året.

En dans för kampen mot cancer

Trots att deltagarantalet sjönk jämfört med förra året blev lördagens zumbadans i Dönjegården ett lyckat evenemang. I tre timmar dansade ett 20-tal tjejer eller kvinnor till medryckande musik under ledning av Lene Svan. Överskottet av intäkterna går till Rosa Bandet-kampanjen.

Foto: Pär Nordqvist
December


Se 60 bilder från badresan till Sundsvall!

Bollnäs tog revansch på Kalix
Tio år efter tsunamin: Se unika bilder från katastrofen

Foto: Pär Nordqvist

Tomten på julpromenad

En modernt klädd tomte kom promenerandes längs Åsbackavägen vid lunchtid på julafton. Ganska tidigt på dagen, om man betänker att det skulle ske julklappsutdelning i något hus i närheten. Mörker är en fördel vid dessa tillfällen. Nåväl, hoppas att det blev en lyckad julafton för både tomten och de som han hälsade på.
Presskonferensen med de sex partierna

Det blir inget extraval

Expressen uppger att det finns en överenskommelse över blockgränsen – Löfven sitter kvar och Alliansbudgeten gäller under nästa år
Derbyt slutade oavgjort – se höjdpunkterna här!

Foto: Pär Nordqvist
EN KVÄLL FÖR BARNEN. Clara och Johan var de första som kom upp till tomten i skogsgläntan ovanför Dönjegården.

Clara och Jonas först framme hos tomten

Syskonen Clara och Johan Fransson var först på plats hos tomten på årets tomtekväll. Tomten satt där som vanligt och tog emot önskningar från barnen, som i år inte var lika många som de brukar. Det var dåligt med snö även denna gång, men inte regn och plusgrader som förra året.

Foto: Pär Nordqvist

Kungen: Man blir väldigt liten
Kung Carl XVI Gustaf berättar i en öppenhjärtig intervju med TT om tsunamikatastrofen i Sydostasien julen 2004, om sorgen efter sin pappa och det politiska läget.
Annandagsderbyt väntas locka storpublik


Foto: Pär Nordqvist
FÖRE DETTA KOMMUNALRÅD TOMTADE. På skyltsön-dagen den 30 november fanns en redig tomte på Brotorget och tog emot barnens önskningar, ungefär som på tomtekvällen i Röste. Här visar han upp en läskedrycksflaska innehållande Coca Cola med texten Jultomten. Bilden har skickats in till tidningen Ljusnans småsakssida men inte kommit med, vilket kan bero på att man kanske tyckte att den gör reklam för nämnda dryck. I vilket fall var det före detta kommunalrådet Bertil Hulth som tagit på sig tomtekläderna.
Foto: Pär Nordqvist
TVÅ LUCIOR. På grötfesten i Dönjegården bjöds deltagarna på en stämningsfull luciatablå med två lucior. I mitten Olga Halvarsson och till höger Emilia Belden. Tärnan till vänster heter Alva Mårtensson.

Lucia inledde julen i Röste

Nu är det inte många dagar kvar till jul. I Röste inleddes storhelgen redan den 6 december då grötfesten arrangerades. Festdeltagarna fick förutom julgröt och smörgås ta del av ett luciaframträdande av klass tre på Björktjära skola. Vinnarna i föreningens skinklotteri drogs också.
Tillberga tuff julnöt för Bollnäs
Tv: Madde och Chris blir föräldrar på nytt – kunglig nedkomst till sommaren
Tv: Se höjdpunkterna från Bollnäs–Vänersborg
Läs Bygdens Nytt html-upplaga här!

Olika tolkningar av bandybeslut

’’Nja’’ till bandyhallslån
Det slutgiltiga beslutet skjuts upp till i mars
Mamman berättar om tiden efter mordet
Hör Ylva Lundins intervju
Luciafirande på Brotorget
På fredagsförmiddagen lussade klasserna 7–9 på Lust & Lära i Bollnäs centrum.

Foto: Pär Nordqvist
TOG HEM FÖRSTA PRIS. Börje Wallberg vann skinka och andra charkuteriprodukter i bygdegårdsföreningens lotteri.

De vann i skinklotteriet 2014

På grötfesten i Dönjegården i lördags drogs vinnarna i bygdegårdsföreningens skinklotteri. Här är de tre lyckliga som får ett välkommet bidrag till julens läckerheter:

1. Börje Wallberg, Framnäs, vann skinka och charkuterivaror för 450 kronor på lott 15.
2. Ronja Bodin, Fröste, vann skinka och charkuterivaror för 400 kronor på lott 236.
3. Yvonne Afzelius, Arbrå, vann skinka och charkuterivaror för 250 kronor på lott 101.Foto: Pär Nordqvist
VEM VINNER? Nina Norell och Åse Järpenge presenterar vinnarna i årets skinklotteri.
Nej till bandylån även i kommunstyrelsen
Fullmäktige har sista ordet på måndag

Foto: Pär Nordqvist
MOBIL UNDERVISNING. I Strandbergs kök i Röste sitter Yvonne med barnbarnet Caroline och kollar på en mobiltelefon. Caroline visar hur tekniken fungerar och Yvonne lyssnar. Det är ett lärande över generationsgränserna. Bilden publicerades på småsakssidan i tidningen Ljusnan den 11 november 2014.
Nämnd säger nej till bandyhallslån
På måndag tas slutgiltigt beslut i fullmäktige
Ingen storkova när Postkodlotteriet anordnade marknad
När Postkodlotteriet besökte Brotorget i Bollnäs i går förmiddag var det inte för att dela ut miljontals kronor eller bilar. Nej nu var det en julmarknad som bjöd på fika, underhållning och julklappar i det mindre formatet.
’’Tomten’’ rånade apoteket
Kröp fram ur masken och angav sig själv
Regeringens budget fälldes – nu väntar nyval i mars

Löfven avgår inte – vill att folket ska avgöra i extraval

rättar


Ett smärre fel har infunnit sig i Bygdens Nytt som nog nått brevlådorna i går måndag eller i dag tisdag. I annonsen om julgransplundringen i Dönjegården på sista sidan har det blivit fel dag. Det är på söndag den 4 januari som julen dansas ut, inte lördag. I e-tidningen är uppgiften korrigerad.
Stafettlaget fick Bragdguldet för segern i Sotchi

Charlotte Kalla, Emma Wikén, Anna Haag och Ida Ingemarsdotter heter årets bragdguldmedaljörer. Tillsammans utgör de stafettlaget som under vinter-OS i Sotchi i februari vann 4x5 kilometer efter en bragd av framför allt Charlotte Kalla.
Föreningens skinklotteri är igång

Årets skinklotteri är igång. Lite försenat, men nu finns 300 lotter att köpa av medlemmar i styrelsen för Röste Bygdegårdsförening. Dragning sker på grötfesten i Dönjegården den 6 december. Då får den lyckliga vinnaren av första pris skinka och charkuterivaror till ett värde av 450 kronor.
SD fäller regeringens budget

Löfven fick inget gehör hos Alliansen

Tv: Lena Mellin: – Ett otroligt dramatiskt besked
Nyheter från 2005 och framåt

2005

2006

2007

2008

2009
2010

2011

2012

2013

2014
2015

2016

2017

2018

2019
2020

2021

s
Till toppen av sidan

Tillbaka till nyhetsarkivet
Till Bygdens Nytt
Till startsidan röste.nu