Nyhetsarkiv 2013
Läs vad som händer/hände i Röste, Bollnäs, Sverige och världen

Vad har hänt tidigare i år och föegående år? Nyhetsarkivet sträcker sig tillbaka till 2005. På den tiden hette sidan Röste Bygdegårdsförening och fanns under passagen.se.

Nyheter från 2005 och framåt

2005

2006

2007

2008

2009
2010

2011

2012

2013

2014
2015

2016

2017

2018

2019
2020

2021

2013

Januari

Ett år efter stormen
På annandag jul var det ett år sedan stormen Dagmar drog in över Hälsingland och ställde till med strömavbrott, vindfällen och andra materiella skador i miljonklassen. Så minns vi kaoset efteråt.Han brinner för folkvagnsbussar
Det står många bilar på Henrik Olofssons gård i Fröste. De han brinner mest för är två folkvagnsbussar, av vilka han bärgade en från Sollefteå i höstas. Nu ska han renovera den.Vi kan inte släppa julen! Se bilderna från julgransplundringen den 6 januari!


Julia fick träffa tomten

Julia Sanna, nio månader från Vallsta, fick komma upp i tomtens knä och där verkade hon trivas. Det var många barn på årets julgransplundring och alla fick godis av den rödklädde varelsen.
Februari

Se bilderna från föreningsstämman 15 februari 2013!
Föreningsstämma i Dönjegården

Det blev en intressant föreningsstämma i Dönjegården den 15 februari. Flera stora frågor togs upp till diskussion och beslut. Framöver ska det bli möjligt att surfa på internet i bygdegården och det blir föreningens unga LAN-användare glada för.
Om Ni inte läst pappersupplagan – här är Bygdens Nytts html-version!

Frisk(a) vind(ar) på familjedagen

Familjedagen på åkern vid Träskrinnsbacken blev en mycket uppskattad tilllställning på söndagen.Omkring 40 personer, både vuxna och barn, deltog i racet nedför backen. Vuxenklassens segrare blev även i år Tomas Frisk (bilden).

Foto: Pär Nordqvist
Uppmärksammad vinterbild från Röste

Denna bild fanns på tidningen Ljusnans småsakssida den 12 februari. Hoppas att Ni såg den. Den togs söndagen den 13 januari – en mycket vacker vinterdag med solsken och gnistrande snö och på det en blå himmel. Det kan inte bli mycket bättre. Vintern har sina goda sidor ibland.
Mars

Här handlar allt om foto
Varje onsdagskväll samlas fotointresserade för att lära sig mer om fotograferandets konst och om kamerateknik i Dönjegården i Röste. Det brukar bli ett par timmars fotosnack och undervisning per gång. ABF och byföreningen står bakom.
Foto: Henrik Olofsson
SKOTERTRÄFF. Några av de skotrar som fanns på plats under träffen i Röste.

Skoterträff i Kusmyran
Den 9 februari samlades skoterfolk från klubbarna Varpen och Arbrå för en träff i Kusmyran utanför Röste. Det blev några trevliga timmar med skoteruppvisning och förtäring.
Glad Påsk
tillönskas alla läsare och medlemmar!


Foto: Pär Nordqvist
BUSSEN STANNADE alldeles i närheten av korsningen i Röste. Bärgningspersonal är här på plats.

Busshaveri på riksväg 83

En av KR Trafiks linjebussar havererade på riksväg 83 i höjd med Röste på torsdagsmorgonen (28 februari).

Bussen var på väg norrut men var inte i trafik då den blev stående vid vägkanten nära trevägskorsningen i Röste. En slang på bussens undersida hade gått sönder. Detta medförde att bussen inte fick upp något lufttryck och kunde därför inte köra vidare. Bussen bärgades till verkstad där en ny slang monterades. Det var inga resenärer ombord på bussen. Den utgjorde heller inget hinder för övrig trafik.

April


Foto: Pär Nordqvist
FÅGELBAD. Kanadagäss och andra fåglar samlas kring vattnet på den översvämmade åkern i Röste.

Snön försvann på en vecka
När väl våren kom med plusgrader och blåst försvann snön på ett ögonblick. På åkern nedanför Lasses gård i Röste har Kanadagässen anlänt. De simmar i den sjö som bildats av smältvattnet.
Foto: Cecilia Falkeborn
NYA EKONOMICHEFEN. Karoline Sundström från Åsbacka har nyligen tillträtt som ekonomichef i Bollnäs kommun, ett jobb hon ser som en stor utmaning.

Här är nya ekonomichefen
Bollnäs kommuns nya ekonomichef tillträdde nyligen. Hon heter Karoline Sundström och bor i Åsbacka. Karoline är den första kvinnan på posten och hon ser jobbet som en utmaning som ska bli spännande att ta tag i.
Maj

Om Ni inte läst pappersupplagan – här är Bygdens Nytts html-version!

Brott på huvudledning gjorde Röste vattenlöst

RÖSTE/NORRBORN 21 maj 2013
Vid niotiden på tisdagsmorgonen uppstod en större läcka på huvudledningen i Norrborn vilket gjorde Röste utan vatten några timmar.

Inte förrän vid 15-tiden på eftermiddagen hade abonnenterna i Röste fått tillbaka vattnet i sina kranar. Under avbrottstiden fanns en bil med vattentank placerad utanför Albert & Herbert dit man kunde åka för att få vatten.
   – Det här var ett stort läckage så det tog några timmar att åtgärda, säger Anders Lindberg, arbetsledare på Hälsingevatten.


Foto: Pär Nordqvist
KRASCH MED TRÄD. Efter kraschen med trädet smet föraren medan passageraren fördes till sjukhus. Vraket stod ännu på söndagen kvar vid sidan av Fröstevägen.

Föraren smet från singelolycka
Passagerare skadad efter krasch med träd

FRÖSTE 10 maj 2013
En bil med två personer körde av vägen och kraschade med ett träd i Fröste på fredagseftermiddagen. Föraren smet från olycksplatsen.


Strax efter klockan 16 gick larmet om singelolyckan längs Fröstevägen norr om Bollnäs. Räddningstjänst, polis och två ambulanser anlände till olycksplatsen och den smala grusvägen var avspärrad under räddningsarbetet.
   – Vi fick klippa upp taket för att få ut passageraren som klagade över smärtor i bäckenet och magen. Han hade också slagit huvudet i framrutan. Passageraren fick åka med ambulans till Gävle sjukhus, berättade insatsledaren Pär Wikblad till helahälsingland.se och tidningen Ljusnan.
   Det finns vittnen som sett föraren lämna olycksplatsen men polisen vet inte varför. Under fredagskvällen förhördes passageraren. Han uppger att han inte minns något av olyckan eller vem som körde bilen.
   Både föraren och passageraren ska vara i tonåren. Bilen kördes olagligt eftersom den varit avställd sedan 2012.

PÄR NORDQVIST
0278–201 46UTAN KROCKKUDDAR. Bilen, av märket Nissan Primera, var så gammal att den saknade krockkuddar.
Tvåmannakör sjöng på Valborg


Foto: Pär Nordqvist
SAMSTÄMMIG DUO. Henrik Olofsson och Eric Alfredsson sjöng vårsånger på Valborgsfirandet i Röste.

Fint vårväder, stor majkase och så sång av två av Röstekörens medlemmar. Så kan Valborgsfirandet i Röste sammanfattas. Omkring 100 personer hade en trevlig kväll, den sista i april.
Juni

Dans, lekar och... midsommar!
I ett perfekt väder firades midsommar på Dönjegårde i Röste. Ståtlig stod midsommarstången mitt på gräsmattan och kring den dansade och lekte ett 30-tal barn och vuxna. För den som inte ville dansa fanns barnridning eller åktur i skrinda att prova på.


Foto: Pär Nordqvist
MIDSOMMARDANS. Dans och lekar hör midsommaren till. Så här firade man i Röste. Ett traditionellt firande för alla.

Foto: Pär Nordqvist
REDO FÖR ÅKTUR. Ella Fürst och ett gäng andra barn och vuxna sitter i träskrindan och väntar på att få åka iväg. (Mid)sommarlycka är just detta, en åktur i öppen vagn och en glass i handen.

Foto: Pär Nordqvist
Snart är midsommarfesten här
Nellie Tällberg dekorerar midsommarstången med blommor i går kväll vid Dönjegården. Midsommar är här. Strax börjar firandet på Dönjegården.
Gäng med sväng
Det svängde ordentligt i Dönjegården när Granbogänget arrangerade den årliga musik- och sångkvällen i samband med Musik vid Ljusnan. 50 personer fick tre timmars underhållning med dragspelet i högsätet.
Foto: Privat NYBAKAD STUDENT. Molly Rosén tog studenten efter tre år på Lärlingsprogrammet. Här är hon på Onbacken och firar.

Molly lämnade gymnasiet
Uppskattningsvis tog ett par hundra elever studentexamen vid Torsbergsgymnasiet på tisdagen. Som vanligt togs de emot av anhöriga redan utanför skolan. Sedan bar det av till Onbacken. En av de lyckliga studenterna var Molly Rosén från Röste.

Tillökning i Röstehage

Tidigt på morgonen den 10 maj kom ett litet föl till världen i den stora beteshagen mitt i Röste. Det blev en hästpojke som fick namnet Viljar. Det är det andra fölet familjen Nygårds får på sex år.

Foto: Pär Nordqvist

Vill hänga med studenterna...

BOLLNÄS/RÖSTE 11 och 13 juni 2013
I tisdags gick 1994 års barnkull som gått på Torsbergsgymnasiet ut i livet efter flera års studier. Efter att de gått ut från skolan, tagit emot gratulationer och studentskyltar och därefter under sång, visslingar och jubel gått ner till centrum samlades alla på Onbacken för fortsatt firande och fotande. Den här bilden hamnade på tidningen Ljusnans småsakssida den 13 juni. Den är tagen av Pär Nordqvist, Röste. En liten pojke, troligen släkting till någon av studenterna, flanerar framför dem och undrar kanske om han också får vara med på ett hörn. Men det lär väl dröja uppskattningsvis 15 år innan han själv får stå där i studentkläder och glädjas.


Foto: Pär Nordqvist

Många ville fira nationaldag i Röste
För nionde året bjöd Röste Bygdegårdsförening in till nationaldagsfirande på Dönjegården. I år var allt som det ska vara, det vill säga fantastiskt försommarväder, många besökare och rent allmänt en trevlig feststämning till Sveriges ära. Kanske lite glest med flaggor bara.
Gör en resa tillbaka till februari 2013. Kolla in 112 bilder från familjedagen på Träskrinnsbacken!
Vi beklagar att bilderna publiceras så pass sent.


Foto: Pär Nordqvist

Flaggan hissades högtidligt på Dönjegården
Juli


Foto: Pär Nordqvist
HUNDKÄX, även hundloka, hundkax, hundkex, lat. Anthriscus sylvestris, är en flerårig växt som tillhör släktet småkörvlar och familjen flockblommiga växter. Den är vanlig och påträffas på frisk, kväve- och näringsrik mark, exempelvis beteshagar, gårdar, bryn, vägkanter, skogar, lundar och rasbranter. Utbreder sig i hela Norden, men med mindre områden på Island och Färöarna.
Hundkäx blir 50–150 cm höga och blommar från maj till juni. Stjälkarna är kantiga och ihåliga, nertill ofta håriga. Den är rikt grenig med blad glänsande gröna. Blomflockarna har 7–16 kala strålar som småningom blir småflockar med 4–8 frukter. Kantblommorna i flocken är större än de inre. Källa: Wikipedia.


På sommaren kommer allt det vackra...

Sommaren erbjuder skönhet, värme, svalka, regn och ibland åska. Men det är den årstid de flesta av oss gillar mest. Överallt finns vackra blommor att beskåda, särskilt i början av sommaren. De här bilderna vi visar här togs i juni. Hundkäxet växte i åkerkanten intill beteshagen mitt i byn den 6 juni. Nu har de traditionella sommarblommorna som just hundkäx, smörblomma och midsommarblomster och även syrén blommat över för i år men det går nästan inte att se sig mätt på dem. Nu går vi snart in i augusti och andra blommor pryder dikesrenarna, bland annat renfana. Den är inte alls lila vacker, men de gula blomkronorna lyser ändå upp.
   Ska även sommaren 2013 gå mot sitt slut? Jo så är det nog. Dock har vi ankracet kvar att uppleva här i Röste. Det går av stapeln den 10 augusti. Men sedan augusti passerat kommer hösten smygande – igen. Men låt oss inte tala om det nu, för ännu ljusnar det vid fyra- halvfemtiden varje morgon. Det är ett tecken på att det fortfarande är sommar i allra högsta grad.HUMLAN HAR HITTAT HEM. En humla suger nektar ur en syrénblomma.


MIDSOMMARBLOMSTER i violett och grönt.


LADA I SOMMARGRÖNSKA. Grönt och skönt på landet.


MIDSOMMARFIRANDE MED TRAKTOR OCH VAGN. Fullt med barn bland björkkvistarna. Dessutom måste man veva igång traktorn ibland.


HÄSTAR I DET FRIA. Inte illa att vara häst här inte.


GRÖNBETE. Mat finns det så det räcker och blir över i hagen.


EFTER REGNET tittar regnbågen fram ibland.


RENFANAN är ofta förekommande i dikesrenen. Renfana liknar prästkrage, men dess kantblommor har en helt annorlunda formad krona. Som vild växer arten på torra ställen,
gärna i stenrösen och bland buskar, nästan i hela Norden. Stjälkarna står kvar förtorkade
över vintern. Källa: Wikipedia

Foto: Pär Nordqvist
ÖPPET NÄT. Stefan Bengtsson har precis surfat in på röste.nu med det trådlösa bredbandet. Midsommaren är toppnyhet för dagen.

Klart med trådlöst bredband i Dönjegården

RÖSTE 1 juli 2013
Om man har en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling kan man surfa med upp till 8 megabits hastighet i Dönjegården i Röste. Det är möjligt sedan ett par veckor tillbaka.


Det är det lokala bredbandsföretaget HelsingeNet som Röste Bygdegårdsförening tecknat avtal med. De var vid en priskoll billigast. Styrelsen har beslutat att ha den fasta telefonin kvar hos Telia. Det trådlösa bredbandet har en maxhastighet på 8 megabit per sekund och det får anses vara godkänt. Det finns även tillgång till bredbandet via fast lina. Namnet på nätverket är Rostenet. Inget lösenord behövs.
   – Det här innebär att om man till exempel hyr gården för en fest kan man gå ut på internet och ladda ner musik från exempelvis Spotify och sedan spela den under festen, säger Stefan Bengtsson i anläggningskommittén.
   Man kan även få fram bilder på den neddragbara visningsduken direkt från exempelvis Youtube.
   Dönjegården är nu ett litet steg på väg att bli en servicebygdegård, där det grundläggande är att det finns en dator med fungerande internetuppkoppling, antingen trådlöst eller via kabel.

PÄR NORDQVIST
0278–201 46


FRITT FRAM FÖR DATORER. I Dönjegården kan man nu surfa och koppla ihop datorer obegränsat. Att LAN-a är dock avgiftsbelagt.
Foto: Pär Nordqvist
UPPACKNING. Nina Norell klär av benen på en helt ny stol.

Fräscha bord och stolar i Dönjegården

Nya möbler behövdes till Dönjegården. Nu finns de på plats, redo att användas, att slita på. 60 stolar och 10 bord levererades i början av juni. En hel eftermiddag gick åt till att packa upp och bära in det nya.
Augusti

Foto: Pär Nordqvist
VÄLBESÖKT GRILLNING. Grillfesten på Dönjegården blev välbesökt. Det är inne att grilla.

Grillfest avslutade het dag i Röste


Foto: Pär Nordqvist
PELLE MED TVÅ GJORDE SUCCÉ. Erik Tegnér på mandolin och Jocke Leinonen på bas gav allt i Röste.

Pelle med två gick hem (efter konserten)

Efter en lördag med spänning och dramatik i ankracet blev det så småningom grill- och familjefest på Dönjegården i Röste. För underhållningen stod Pelle med Två (å nå’n) Till för andra året. Det bev full fart på altanen. Med dans, applåder och jubel kan man verkligen säga att bandet gick hem men inte förrän efter utfört uppdrag.
Foto: Pär Nordqvist
PRISET GICK TILL VÄRMLAND. Mikael Järpenge blev ställföreträdande segrare i årets ankrace. Hans 20-årige styvson i Molkom vann.

Ankor i drama i Röste
Årets ankrace i Galvån avgjordes för ett par lördagar sedan. Det blev en dramatisk upplösning när flera ankor nosade på segern. Vann gjorde anka 20, som gav 5 000 kronor till vinnaren Kim Larsen. Här har Mikael Järpenge taigt emot pengarna i hans ställe.
Suppleantplats ledig i styrelsen

En suppleant i aktivitetskommittén i Röste Bygdegårdsförening har lämnat sitt uppdrag.

Det innebär att det finns en ledig plats i styrelsen. Om Du känner att Du skulle vilja vara med och jobba ideellt åt föreningen vid aktiviteter och evenemang när ordinarie ledamot har förhinder, kan Du höra av Dig till ordförande Nina Norell eller till valberedningen.
Om Ni inte läst pappersupplagan – här är Bygdens Nytts html-version!

Bäddat för ankrace i Röste

RÖSTE 10 augusti 2013
Det ser ut att bli rätt hyfsat väder i dag lördag när det stora ankracet går av stapeln i Röste. I år arrangeras tävlingen för åttonde gången.


Enligt prognosen för Bollnäs ska det bli halvklart till mulet med solinslag och omkring 20 grader. Det är vid 13-tiden som de 300 ankorna släpps ut i Galvån vid Karl-Jans flytbrygga. Före det så har ”anktion” hållits där de fyra extraankorna auktionerats ut till högstbjudande. Det är i skrivande stund oklart vem som blir årets kommentator. Hans Lindberg var i början av veckan osäker på om han kan ställa upp, men vid förhinder skickar han en ersättare.
   Redan vid tolvtiden sätter aktiviteterna i gång i målområdet med tipsrunda, ponnyridning och försäljning av korv och hamburgare i mattältet.
   Nytt för i år är att målet består av ett hönsnät uppsatt på stolpar. De tidigare brädorna har övergivits. Med ett nät ska det bli lättare att samla in ankorna igen och antal smitningar ska minska eller elimineras helt.
   Alla ankor uppges vara sålda, förutom de fyra auktionsexemplaren. Det är bäddat för det åttonde ankracet i Röste.
   Vid 18-tiden inleds grill- och familjefesten på Dönjegården dit alla är välkomna att grilla och äta gott i sensommarkvällen. Vid 21-tiden uppträder det lokala bandet Pelle med Två (å Nå’n) Till. Blir det lika mycket drag som förra året så blir det dragigt med andra ord.

PÄR NORDQVIST
0278–201 46


September

Årets badresa går till Borlänge

Om en och en halv månad, den 9 november, är det dags för Röste Bygdegårdsförenings badresa. I år blir det ett nygammalt bad färden går till. Aqua Nova äventyrsbad är något som ringer bekant i mångas öron.
Foto: Pär Nordqvist
PÅ ERIKSGATA I HÄLSINGLAND. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besöker hela Sverige under Eriksgatan med anledning av kungens 40 år på tronen. Här tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Stefan Permickels och landshövding Barbro Holmberg.

Kunglig glans i Hälsingland

I år firar Sveriges konung 40 år på tronen. Det uppmärksammas med en Eriksgata över hela riket. Sista torsdagen i augusti kom kungen och drottningen till Gävleborgs län och Växbo sedan de besökt Söderala och ätit ostkaka. I Växbo underhölls kungaparet av bland annat medlemmar ur Glada Hudik-teatern.
Foto: Pär Nordqvist
STYR MOT NYA MÅL. Henrik Olofsson rattar folkvagnsbussen åt rätt håll, mot nya mål.

Träff för folkaentusiaster


I början av juli samlades ett 30-tal folkaentusiaster i Edstuga utanför Bollnäs för en inofficiell träff där fordonen visades upp. Henrik Olofsson från Fröste var en av dem. Han visade sin äldsta folkvagnsbuss.
Foto: Pär Nordqvist
DRIVER HÖNSGÅRD TILLSAMMANS. Dan Svensson håller i en av de 40 hönor som finns på Fröstes hönsgård. Sambon Emelie Lind står vid hans sida.

Hönor och ägg går som smort i Fröste

Fröstes hönsgård heter en relativt nystartad rörelse. Var den finns hörs på namnet. Här säljs framför allt ägg året runt, men man kan även köpa hönor. Det är Dan Svensson och Emelie Lind som driver rörelsen sedan ett år tillbaka.

Foto: Pär Nordqvist
VETERANER PÅ UTFLYKT. Det brummade och luktade tvåtaktsrök när karavanen av mopedister for genom byn.

Mopedklubben passerade Röste

Strax före ankracet dök en karavan med mopedburna människor i blandade åldrar upp från tomma intet. Det var medlemmar i Bollnäs Veteranmopedklubb som för en kort stund besökte Röste.
Oktober

Foto: Pär Nordqvist
DANS FÖR GOD SAK. En insats för insamlingen mot bröstcancer i form av zumbadans. Lene Svan på scenen var en av tre som ledde lördagens krävande danspass.

Ren och skär dansglädje
I Dönjegården i Röste dansade mellan 30 och 40 kvinnor zumba i lördags. Det var fullt ös i tre timmar och intäkterna gick oavkortat till insamlingen för stöd för forskningen om bröstcancer, den så kallade Rosa Bandet-kampanjen. Arrangören Lene Svan tror att evenemanget återkommer nästa år.
Bestals på mopeden efter rattfylla

RÖSTE 18–19 oktober 2013
På fredagen körde en man i 30-årsåldern från Bollnäs omkring i Röste på moped i berusat tillstånd. Han stoppades av polisen, blev misstänkt för rattfylleri och fick lämna sin moped, en svart Honda, på platsen. När mannen förhörts och släppts och skulle hämta mopeden på lördagen hade den, enligt polisanmälan som mannen gjort, blivit stulen. Det skriver tidningen Ljusnan och helahälsingland.se.

Nu finns senaste Bygdens Nytt ute i html-version!
Dags att vara klockjusterare igen – dags för normaltid

Sommartiden är slut för den här gången. I natt klockan tre dras alla klockor tillbaka den timme vi ställde fram dem i våras. Det innebär att vi vaknar upp till normaltid i morgon igen. Det innebär också att vi får sova eller göra något annat under den timme som blir oss till godo. Det går naturligtvis lika bra att justera klockorna vid läggdags i kväll lördag. Man behöver inte göra det klockan tre i natt, men det känner nog de flesta till efter 33 år med sommar- och vintertid i Sverige.

Illustration: Wikipedia

Foto: Kristian Westin, Bollnäs Nytt
ZUMBAINSTRUKTÖR I KAMPEN MOT CANCER. Lene Svan har flera anhöriga som drabbats av cancer och vill därför stödja forskningen om sjukdomen genom zumbadans.

Zumba mot cancer i Dönjegården

RÖSTE 17 oktober 2013
På lördag blir det minst sagt fart och fläkt i Dönjegården i Röste. I tre timmar med start klockan tio på förmiddagen ska det dansas zumba till förmån för Rosa Bandet-kampanjen och kampen mot bröstcancer. Norsksvenska Lene Svan är en av instruktörerna som ska leda danspasset.


Tidigare har bygdeföreningen i Röste engagerat sig i Riksmarschen mot cancer. Senast det begav sig var 2005. Nu är det dags igen att gynna Cancerfondens insamling men den här gången står inte föreningen som arrangör men efterskänker dock halva hyran av Dönjegården för den goda sakens skull. Det är tre tjejer som står bakom zumbadagen i Röste. Lene Svan, med rötterna i Norge, är zumbainstruktör på sporthallen i Bollnäs och ska tillsammans med instruktörskollegorna Margit Petterson och Sandra Williamsson Zetterquist se till så att alla anmälda får en rejäl genomgång av hela kroppen under det tre timmar långa passet.
   – Alla är välkomna på lördag. Sprid budskapet bland byborna vad som är på gång i bygdegården, säger Lene Svan.
   Hon berättar att zumban ursprungligen kommer från Latinamerika och uppfanns av dansläraren Albert ’’Beto’’ Perez i mitten av 1990-talet när han bodde i Colombia. Sedan spred sig dansen snabbt över hela världen, föddes officiellt 2001 och 2010 kom den till Bollnäs.
   – Hittills har 37 personer anmält sig men vi hoppas på fler. Det är för en mycket god sak vi gör det här. Överskottet går direkt till insamlingen som ska ge pengar åt forskningen om bröstcancer, säger Lene Svan.
   Arrangemanget går under namnet ’’Zumba Charity in Pink’’ och på affischerna syns Lene mot en rosa bakgrund. Rosa är ju färgen för insamlingen.
   – Det är roligt att dansa zumba. Det tror jag alla kommer att tycka på lördag, säger Lene.

PÄR NORDQVIST
0278–201 46


Foto: Pär Nordqvist
FÅ KOM PÅ SURINGFEST. Surströmmingsfesten i Dönjegården hade rekordfå besökare i år.
Rekordfå åt surströmming

Nej det blev ingen rusning till årets surströmmingsfest i Dönjegården. När alla anmälda kommit var det lite drygt tio personer som deltog. Det är ett stort tapp från förra året då dubbelt så många medverkade. Årets fest kan ha varit den sista. Inga beslut är fattade men det ser mörkt ut.
Foto: Magnus Granhagen, Bingofoto
VASS KANTSPELARE. Elin Nygårds är en av de vassaste och hetaste spelarna i Elitserien i handboll.

Elin har hand med bollen...

20-åriga Elin Nygårds har inlett en spikrak karriär som handbollsspelare i högsta divisionen. Röstetjejen har gått från klarhet till klarhet och spelar nu i Elitserien med laget Skånela från Märsta. Inledningsmatchen är vunnen. Motståndet stod Eslöv för och det blev en 26–20-seger. Elin började spela redan som sexåring, inspirerad av mamma Marie.
Suppleantplatsen tillsatt

Tidigare i somras skrev vi att en av suppleantplatserna i Röste Bygdegårdsförenings styrelse var ledig. Det gällde en av platserna i aktivitetskommittén. Vid måndagens styrelsemöte i Dönjegården valdes Britt-Marie Dahlin in som ny ledamot. Britt-Marie känner till bygdegårsföreningen sedan tidigare då hon för ett par år sedan deltog i en kurs i thailändsk matlagning som föreningen arrangerade. Nu ser hon fram emot sitt nya uppdrag.
November

Foto: Pär Nordqvist
ALMANACKSKOMMITTÉN SAMMANTRÄDER. En ny Röstealmanacka ska bli till. Kommittén väljer bilder. Här visar Marie Nygårds sina bidrag för Henrik Lang och Göran Gustafsson.

Dags för ny Röstealmanacka
Året lider mot sitt slut och det är dags för en Röstealmanacka för 2014. Almanackskommittén sammanträdde i Dönjegården och valde bilder som ska vara med. Lokala fotografer står för materialet. Lagom till grötfesten i början av december ska almanackan vara klar.
Foto: Pär Nordqvist
UPPÅT VÄGGARNA. Unge Nils Sköld klättrar högre och högre. Duktig femåring, tycker pappa Henrik.

En heldag i äventyrsbadet
Årets badresa gick till Borlänges äventyrsbad Aqua Nova. Lite drygt 40 Röstebor deltog och det blev ett badande och plaskande i fyra timmar. Klätterväggen föll femårige Nils i smaken medan andra gillade vattenrutschbanorna bäst. Men badresan som evenemang genomgår just nu något av en generationsväxling. En del barn anser sig vara för stora för att medverka, och återväxten har hamnat lite i stå.
Gör en resa tillbaka till sommaren 2013 och kolla in bilderna från ankracet, familjefesten och konserten med Pelle Med Två!
Platser kvar till Borlänge

Det finns gott om platser kvar på bussen till Borlänge på lördag. I går söndag hade bara ett 30-tal personer anmält sig till årets badresa. Bussen brukar ta in åtminstone ett 20-tal till.
– Än kan man anmäla sig. Det är bara att ringa mig, säger ordförande Nina Norell.

DecemberFoto: Pär Nordqvist
NELLIE OCH TOMTEN. Nellie Tällberg tyckte det var riktigt roligt att få träffa tomten privat en stund.

Nellie fick träffa tomten

Snart åttaåriga Nellie Tällberg från Röste kom till tomten med sin önskelista och fick en stund tillsammans med honom. Många barn kom med sina önskningar till tomtekvällen i torsdags. Synd bara att det regnade mest hela tiden. Julstämningen ville inte riktigt infinna sig.
MORDET I BOLLNÄS:

Fortsatt häktning av mordmisstänkta – mycket återstår av utredningen

Foto: Pär Nordqvist
Bilden tagen i köket på Lasses gård julen 2012. Mor Märtha vid julbordet.
Foto: Pär Nordqvist
LUCIA SPRED LJUS OCH STÄMNING. Julia Andréasson och hennes tärnor var en av höjdpunkterna vid grötfesten i lördags.

Julstämning på grötfesten

Lucia kom och spred julstämning med sin tablå. Sedan kom gröten fram på långbordet. Den försvann ganska snabbt. Det blev sedan spännande då vinnarna i höstens skinklotteri drogs. Ja vad kan man mer önska av grötfesten i Röste?


Ingen allvarligt skadad i Röste-kollision

RÖSTE 11 december 2013
Vid 13-tiden på onsdagen kolliderade två personbilar på riksväg 83 i höjd med Röste. Olyckan inträffade alldeles i närheten av infarten till Åsbackavägen. Den ena bilen hamnade i diket och föraren, en kvinna, chockades och fick föras till Bollnäs sjukhus. Föraren av den andra bilen, en äldre man, blev fastklämd och räddningstjänsten fick klippa upp bilens tak för att få ut honom. Han fördes med ambulans till Gävle sjukhus men var enligt räddningsledaren på plats inte allvarligt skadad. Det skriver tidningen Ljusnan och helahälsingland.se.


Foto: Nina Norell
PÄR VANN. Första pris gick till Pär Nordqvist mitt i byn. Här visar han upp den skinka som ska avnjutas i jul.

Vinnarna i skinklotteriet 2013

På grötfesten i Dönjegården i lördags drogs vinnarna i bygdegårdsföreningens skinklotteri. Här är de tre lyckliga som får hjälp med julmaten:

1. Pär Nordqvist, Röste, vann skinka och charkuterivaror för 450 kronor på lott 241.
2. Inga-Lill Gustafsson, Fröste, vann skinka och charkuterivaror för 400 kronor på lott 4.
3. Nina Norell, Röste, vann skinka och charkuterivaror för 250 kronor på lott 185.Foto: Pär Nordqvist
MAT TILL JUL. Skinka på 2,5 kilo, korvring, pastejer och annan korv. Herr Nordqvist riskerar inte att hungra i jul.


Foto: Pär Nordqvist
INGA-LILL VANN. Andrapriset gick till Inga-Lill Gustafsson som här grattas av Åse Järpenge och Nina Norell.
Nyheter från 2005 och framåt

2005

2006

2007

2008

2009
2010

2011

2012

2013

2014
2015

2016

2017

2018

2019
2020

2021

Till toppen av sidan

Tillbaka till nyhetsarkivet
Till Bygdens Nytt
Till startsidan röste.nu