Nummer 5 – november 2009

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2009. Kamera: Nikon D50
SURSTRÖMMING FÖR ALLA. Gerd Åberg, Inger Lindberg och Karin Bergqvist tar för sig av surströmming och tillbehör.

RÖSTE 19 september 2009
Lördagens surströmmingsfest i Dönjegården i Röste blev lyckad. Nästan 50 personer kom för att äta den jästa fisken från Norrland. Det är flera år sedan det var så många surströmmingsälskare med på festen.

Det var långbord dukade och vid 18-tiden hade alla satt sig till rätta, inlett konversation med bordsgrannarna och hällt upp medtagen dryck. En stund senare var det full fart vid serveringsbordet längst in i Dönjegården. På bordet fanns förutom öppnade surströmmingsburkar, som spred den karaktäristiska doften, även lök, gräddfil, tomater, messmör och tunnbröd. Med andra ord allt som hör surströmmingsfestandet till. Men där stod även en stor kastrull med varm korv och påsar med korvbröd. Även sill fanns att tillgå. Korven stod där för barnens skull. De äter ju inte den sura strömmingen så gärna – eller inte alls för att tala klarspråk. Så barnen hade sitt eget bord där det åts korv, dracks läsk och så fick de en godispåse var. Ett fåtal äldre föredrog också korv eller sill. Men vid ’’vuxenborden’’ slukades den ena surströmmingen efter den andra. Det är flera år sedan så många besökte surströmmingsskivan i Röste och det visar på att det är ett evenemang som byborna vill ha varje höst.

Debuterade som ung
Gerd och Sven Åberg med sonen Anders och sambon Anneli var några av gästerna. Samtliga åt surströmming. Gerd minns hur hon som ung kom i kontakt med fisken:
   – Jag var nog i 16–17-årsåldern då jag åt surströmming första gången. Den var inlindad i ett tunnbröd så att det blev en rulle. Jag gillade den inte då, men medåren har jag lärt mig tycka om den. Man måste nog lära sig, säger Gerd Åberg.
   – Det finns olika sorter. Jag gillar Ulven bäst, säger Anders Åberg.
   Under kvällen fanns lotter att köpa och första pris var en stor fruktkorg som Röstebon Gunnel Röstberg hade turen att vinna.


PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


BARNEN FICK KORV. Varmkorv och Festis var det som gällde för barnen och en och annan vuxen.


LÅNGBORD. Det smakade bra med surströmming för gästerna, som satt vid dukade långbord.


TUNNBBRÖD POPULÄRT TILLBEHÖR. Tunnbröd med messmör är mer regel än undantag. Sven Åberg tar en tugga av sin kaka.


GUNNEL VANN. Gunnel Röstberg hade tur och vann fruktkorgen i lotteriet.

Se bilderna från surströmmingsfesten i Dönjegården!
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 5 2009
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida