– informationsbladet från Röste Bygdegårdsförening –
Nr 4 – september 2006. Nyhetstips? Ring 070-365 74 83.

Succé för kulturdagen

Mellan tio och femton konstnärer och hantverkare från Röste samlades i Dönjegården på söndagseftermiddagen (22 oktober) för att visa allmänheten sina tavlor, fotografier och trässniderier.

Syftet med Röste Bygdegårdsförenings kulturdag var att de lokala konstnärerna och hantverkarna skulle få möjlighet att visa upp sitt kunnande och kanske bli mer kända på kuppen. Och det var en jämn ström av beökare som kom till Dönjegården för att ta del av utställningen. Bland utställarna fanns konstnären Siv Laine som ställde ut några av sina blyertsteckningar och akvareller. Även den mer kände Kent Sannefur hade sina verk på plats.

Foto: Pär Nordqvist, 2006. Kamera: Nikon D50.
RÖSTELOPPET. Här går starten för löparna Sven-Erik Ökvist och Urban Wickbers. Henrik Lang är starter.

Rösteloppet avgjordes i härligt höstväder

Av Pär Nordqvist, 070–365 74 83
I ett perfekt höstväder avgjordes Rösteloppet på lördagsför-middagen (16 september). Ett 20-tal Röstebor kom till start vid Dönjegården.


Loppet var indelat i olika klasser. Det fanns en elitklass för damer och herrar, en klass för gående och en för barn. De flesta valde att ta en lugn promenad längs en av de två rundorna. Den ena var cirka två kilometer lång, den andra nästan fem. 19 personer ställde upp i den lugnaste klassen.
   Endast två personer stälde upp i elitklassen, där det gällde att springa oavbrutet. De två deltagarna var Urban Wickbers och Sven-Erik Öqvist. Urban Wickbers korsade mållinjen först på lite drygt 25 minuter medan Sven-Erik Öqvist tog cirka två minuter längre tid på sig och kom tvåa. Det ska tilläggas att elitlöparna sprang den längsta rundan på fem kilometer. Det var en trött Urban Wickbers som tog emot första pris, som bestod av en frukt- och grönsakslåda.
   – Loppet gick bra men det var jobbigt. Kul grej det här. Hoppas det kommer mer folk i fortsättningen, säger segraren.
   Han tillägger att det fina vädret satte guldkant på evenemanget. För visst ska det väl bli fler Röstelopp?
   Bland dem som gick lottades också en frukt- och grönsakslåda ut. Gissa vem som vann? Jo samma person som skrivit den här texten...


Se fler bilder från Rösteloppet!

Foto: Pär Nordqvist, 2006. Kamera: Nikon D50.
SURSTRÖMMINGSFEST. Lars och Anja Forsberg i Dönjegården.

Allt färre besöker sur-strömmingsfesten

Pär Nordqvist, 070–365 74 83
På lördagskvällen (16 september) fick man chans att njuta av eller förfasa sig över surströmmingen igen i Dönjegården. Vid 18.30-tiden anlände de första gästerna till årets surströmmingsfest.


Årets fest var den sjätte i ordningen sedan starten 2001. 2003 var ett rekordår då över 70 personer deltog. Sedan dess har besökarantalet gått ner. I år kom inte mer än drygt 30 personer (med barnen inräknade stiger siffran till närmare 40). Vad tappet i antalet besökare beror på kan diskuteras. Kanske börjar folk tröttna på surströmmingen efter att ha ätit tillräckligt sedan premiären i augusti. Men för dem som kom på årets fest blev det desto roligare. Åtminstone för dem som åt surströmming. De som inte för allt i världen kunde tänka sig att smaka den jästa fisken, vars lukt inte lockar smaklökarna direkt, fanns korv med bröd eller inlagd sill att tillgå. Anja Forsberg var en av festdeltagarna. För hennes del var det andra gången hon besökte surströmmingsfesten.
   – Jag tycker kvällen varit trevlig. Jag har ätit fyra surströmmingar. Tidigare åt jag inte surströmming, men när jag väl börjat längtar jag efter den varje år, säger Anja.


Se fler bilder från surströmmingsfesten!
Ordföranden har ordet: Snart bär det av mot sydligare breddgrader
Dönjegården fick bergvärme
Här sätts Röstealmanackan ihop
Premiär för Röstealmanackan
Röste badhus håller ångan uppe...
Massor av aktiviteter i vinter fram till jul!

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida