Röste.nu – Bygdens Nytt-logotype 2018
Nummer 3 – augusti 2023

Nyheter
Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2023 – Nyheter – Röstestudenter sken ikapp med solen
Foto: Pär Nordqvist, 2023. Kamera: Nikon D7100.
STUDENTER FRÅN RÖSTE OCH ÅSBACKA. Jill Åsberg, EK20, och Maja Stigsvala, NaTe20, tog studenten från Hälsingegymnasiet på fredagen. Nu väntar livet runt hörnet.

Röstestudenter sken ikapp med solen
Jill och Maja har börjat att lägga livspusslet

BOLLNÄS, RÖSTE, ÅSBACKA 9 juni 2023
Efter tre års hårda studier gick eleverna vid Hälsingegymnasiet ut i både solen och livet. Efter utspringet till trädgården på baksidan av skolan fick familj, släkt och vänner chans att gratulera och fotografera. Bland årets studenter hittar vi Jill Åsberg och Maja Stigsvala.


Hälsingegymnasiet är en privat gymnasieskola som bedriver undervisning i gamla sjukhuset i Bollnäs. Ett stenkast bort finns kommunala Torsbergsgymnasiet. Skolorna har studentexamen samma dag, men dock inte samma tidpunkt. Redan 10.00 rusade ett 80-tal jublande glada elever ut från skolan för sista gången.
   I trädgården nedanför togs de emot av föräldrar, syskon, övrig släkt och vänner. Det blev ett enda stort mingelparty i den gassande solen. Bilder och filmklipp lades ut på sociala medier, det skålades i champagne och cider. Alla var så glada.
   Vid 10.40-tiden var minglet över och eleverna samlades på framsidan för avmarsch mot centrum och så småningom Långnäs Folkets Park.


’’Jätterolig studentdag’’
Bland årets nybakade studenter hittar vi två bekanta från Röste och Åsbacka. Jill Åsberg bor i centrala Röste vid Galvån medan Maja Stigsvala huserar i Åsbacka. De båda känner varandra sedan länge. Jill gick Ekonomiska programmet medan Maja valde Naturvetenskapsprogrammet. Båda programmen är förberedande för studier vid universitet. Att läsa vidare direkt efter sommaren är inte aktuellt för Maja.
   – Jag har tänkt jobba ett år innan jag läser vidare nästa höst, säger Maja Stigsvala.
   Hon berättar att dagen varit både rolig och lite jobbig.
   – Det har varit en jätterolig studentdag med champagnefrukost och utspring med klassen. Det var samtidigt väldigt jobbigt att lämna skolan med alla bra lärare och vänner, då jag har trivts väldigt bra, men också kul att få göra något nytt, konstaterar Maja.
   Men allra först väntade en studentresa till Spanien med några vänner och sedan ett sommarjobb.
   För Jill Åsberg är en liknande framtid utstakad. Studenten var även för henne en mix av känslor.
   – Jag var både glad för att sluta skolan men ändå kände jag sorg att lämna vissa av lärarna som jag har tyckt mycket om och som undervisat mig dessa tre år, säger Jill.
   I sommar har hon jobbat på Max hamburgerrestaurang och umgåtts med familj och vänner. Planerna för hösten var inte klara i början av juni. Inte så konstigt. Livet är ett komplicerat pussel och våra ungdomar har just börjat att lägga det.
   Vid 11.30-tiden anlände studenterna till danspaviljongen i Folkets Park där stipendieutdelning, betyg och förfriskningar väntade. Det blev en ganska lång promenad från skolan i gamla sjukhuset till Långnäs, men den var fylld av glädje, sång och jubel. Bland annat sjöngs gamla Carola-hits, som ’’Tommy tycker om mig’’ och ’’Fångad av en stormvind.’’


Sprang ut klassvis
Ett par timmar senare sprang Torsbergsgymnasiets elever klassvis ut vid skolan där flera hundra föräldrar, syskon och andra samlats i solen. Konfettikanonerna avlöste varandra, hela studenttrappan var täckt av konfetti. Bollnäs Ungdomsorkester spelade upp och ett långt studenttåg bildades. Det avgick punktligt och slingrade sig genom Gärdet, i gång- och cykeltunneln vid Max hamburgerrestaurang och slutligen via Odengatan upp till Onbacken. Där stekte solen ordentligt, så champagnen som korkades upp blev en rejäl törstsläckare.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2023 – Nyheter – Röstestudenter sken ikapp med solen
DE HAR TAGIT STUDENTEN. Unga tjejer i klass EK20 på väg ut i livet efter tre år på gymnasiet. Fy f*n vad de är bra!

Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2023 – Nyheter – Röstestudenter sken ikapp med solen
PÅ MARSCH MOT FOLKETS PARK. Studenttåget närmar sig Långnäs.

Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2023 – Nyheter – Röstestudenter sken ikapp med solen
STUDENTERNAS SISTA SAMLING. I alla fall som elever vid Hälsingegymnasiet. Magnus Bolinder var konferencier och prisutdelare.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida