Röste.nu – Välkommen till Röste!

Välkommen till Röste!
En by som saknar väsentligheter men lever ändå

Röste heter byn som ligger mittemellan Bollnäs och Lottefors i södra Hälsingland i Gävleborgs län. Byn sträcker sig på båda sidor om järnvägen och en bit upp mot Åsbacka och Fröste. Byn har ungefär 250 hushåll. Här finns fin natur, bra förbindelser in till Bollnäs men dessvärre ingen skola och affär.

Här finns en bygdegård, Dönjegården (se bilden). Där samlas byborna för möten, aktiviteter, fester och andra evenemang.
  I Röste finns också mycket annat, som till exempel ett vedeldat badhus dit Rösteborna söker sig varje lördag för ett bad. Så har det varit ända sedan 1941.
  Ett gammalt spruthus finns en bit upp efter Åsbackavägen. Spruthuset byggdes 1899 och användes från början som byns egen ”brandstation”. Här står brandsprutan som drogs iväg av hästar när det brann i knutarna för kanske hundra år sedan. Här finns också en likvagn som användes att transportera bort de döda på. Sommaren 2006 hölls spruthuset öppet för allmänheten en solig augustidag. Öppet hus ingick i det så kallade Röstedygnet. Då kunde man komma och titta på de gamla bruksföremålen och ta del av en utställning med gamla bilder från byn. Samma dag arrangerade Röste Bygdegårdsförening det första ankracet i ån som flyter genom byn. Det blev en publiksuccé och ankracet har återkommit varje år sedan dess.
  Närheten till naturen är påtaglig. Åkrar, ängar och skog finns det gott om. Förr fanns det också gott om mjölkbönder, men i dag finns bara en kvar, Brinkens i Gåsbo där Elisabeth Bäckebjörk och Yngve Jonsson driver lantbruk med mjölkkor. Hanses på Träskrinsbacken hade också mjölkkor men verksamheten avvecklades 1985, av personliga skäl, ej lönsamhetsskäl.


Kommunal skola blev friskola
För drygt 15 år sedan lades skolan ned i kommunal regi på grund av vikande elevunderlag. Skolan blev friskola hösten 2002, men kunde inte leva upp till Skolverkets krav på 20 elever efter två läsår. Skolan stängdes för gott i slutet av augusti 2004. Rektorn Anita Persson blev tvungen att sälja skolhuset som hon köpt av Bollnäs kommun inför öppnandet av Sathya Sai-skolan som friskolan hette. I slutet av november blev det klart att bybon Gerhard Habringer köper skolhuset för att bygga om det till hyreslägenheter. Därmed var skolepoken i Röste definitivt över.
   Det finns heller ingen affär här. Den som fanns lades ned 1999 på grund av vikande kundunderlag. Den hade också drabbats av anlagd brand i november 1997 och nystartade ett år senare. Våren 2000 öppnades en pizzeria i fastigheten, men den tvingades också ett knappt år senare stänga av samma anledning. I dag är den före detta affären bostad.


Historiska dagar för byn
Den 2–3 augusti 2016 var två historiska dagar för byn. Då grävdes det för fiber längs Åsbackavägen, förbi tidningshuset och Hammarbacksvägen ner mot bron över Rösteån. Det var Bollnäs Energi som stod för fibern, som nu gör det möjligt för Rösteborna att surfa i upp till 1 000 megabit i sekunden. Installationen med grävning och montering av utrustning kostar 10 000 kronor och sedan tillkommer månadsavgift beroende på vald hastighet. Nämnda topphastighet kostar 750 kronor per månad. Även Åsbacka, Fröste och Holmo ska få fiber under 2016. Lottefors och Växsjö står också på tur i år.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83Till toppen av sidan

Till Bygdens Nytt
Till startsidan röste.nu