Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Ewald och Alcazar troliga finalister i Örnsköldsvik (22 februari 2014)

Det kan bli fler deltävlingar i Melodifestivalen. Det är något som inte utesluts nu när SVT ska utvärdera årets festival när den väl är över. Jag känner bara NEJ! Ska hela vintern gå åt till deltävlingar, andra chansen och final? Det tar redan nu sex veckor innan en slutlig vinnare har tagits fram och det räcker i min kalender. Har varken tid eller lust med något mer. Om man läser det folk skriver på exempelvis Aftonbladets kommentatorsfält så är det många som anser att det är dags att ’’lägga ner skiten’’ till förmån för något annat. Många har skrivit att SVT borde lagt pengarna på OS i stället för Melodifestivalen. Folk börjar tröttna på programformen. Sex lördagar i rad för att utse ett bidrag till ESC, som sedan tar fyra kvällar i anspråk är för långdraget. Några har till och med önskat att festivalen ska återgå till enkvällsföreställning där tio låtar tävlar och en vinner – som det var fram till och med 2001. På den tiden var festivalen inte alls populär i musikbranschen. Få artister ville vara med. Det var sedan konceptet gjordes om 2002 som det åter blev inne att vara med, och publiken strömmade till både vid tv-apparaterna och i arenorna. Jag tror aldrig att SVT återgår till det gamla formatet. Melodifestivalen håller konkurrenterna stången flera veckor i februari och mars, en tid på året då det annars är svårt att hitta underhållning som lockar storpublik. Med all sannolikhet blir turnerandet kvar, men upplägget kanske ändras.

I kväll dags för fjärde och sista deltävlingen som sänds från Örnsköldsvik. Först ut är discogruppen Alcazar som gör comeback i festivalen. Senast de medverkade var 2009 med ”Stay the Night”. Nu heter låten ”Blame it on the disco” och har en catchy melodislinga som gärna fastnar i melodiminnet. Det skulle glädja mig om de går vidare i någon form – Alcazar ligger mig varmt om hjärtat. Skulle tippa att det blir Andra chansen. Nej förresten, varför nöja sig med det? De går DIREKT TILL FINAL!

Anton Ewald sägs vara kvällens stora stjärna. Det är möjligt att han är det också. Låten ’’Natural’’ påminner lite om fjolårets ’’Begging’’, men jag tror denna går direkt till final. Förra året var det via Andra chanen han gick vidare. Ewald har också stora skaror kvinnliga beundrare och fans och skulle troligen gå vidare med en sämre låt än denna. Markus Larsson på Aftonbladet tror stenhårt på Ewald och skriver i sin krönika i dag att om Ewald inte går vidare ’’knallar Godzilla in i Stockholm, petar tänderna med Kaknästornet och tar sig en lutare över Kungsholmen. Då börjar bagarna baka semlor med asfalt i stället för grädde. Då blir Camilla Läckberg invald i Svenska Akademien...’’ Ja då är det väl så gott som hundraprocentigt att han går direkt till final, för det där lär inte hända de kommande hundra åren.

Kvällens veteran är Linda Bengtzing. De gånger hon medverkat har hon alltid gått till final. Senast det begav sig var 2011 med låten ’’E det fel på mig.’’ Det bidrag hon tävlar med nu beskriv som en ’’hårdpopdiscodänga’’ av låtskrivarna Nicke Borg och Jojo Borg Larsson med namnet ’’Ta mig.’’ Men jag tror detta blir första gången det går mindre bra för Bengtzing. Hon åker ut i kväll. Någon gång ska vara den första. Låten är för tjatig och intetsägande.

En hälsingetös tävlar i kväll. Det är 24-åriga Ellinore Holmer från Hudiksvall som framför ’’En himmelsk sång’’, skriven av henne själv med flera. Det är en ballad som borde gå hem på något sätt. Antingen blir det en femteplats eller Andra chansen. Jag röstar självklart på Ellinore. Hoppas hon nore ända fram!

Janet Leon är med för andra gången och bidraget heter ’’Hollow’’, en sång som borde hålla för Andra chansen. Mitt heta tips är att Leon och Ellinore Holmer går vidare till Lidköping nästa vecka och får tävla om en plats i finalen.

I kväll vill vi se en deltävling med stuns, med det som förr var det som lockade skarorna till programmet. Mer vass humor och färre avslagna skämt. Låt oss få den gamla festivalen tillbaka!Här är kvällens startfält i delfinal 4 från Örnsköldsvik 22 februari:

1. Alcazar: Blame it on the disco. Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger och Hamed ”K-One” Pirouzpanah. Ring och rösta: 099-202 01 (3,60 kr) eller 099-902 01 (9.90 kr). Sms:a 01 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

2. I.D.A: Fight me if you dare. Låtskrivare: Albin Nicklasson, Nicklas Laine och Louise Frick Sveen. Ring och rösta: 099-202 02 (3,60 kr) eller 099-902 02 (9.90 kr). Sms:a 02 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

3. Janet Leon: Hollow. Låtskrivare: Karl-Ola Kjellholm, Jimmy Jansson och Louise Winter.Ring och rösta: 099-202 03 (3,60 kr) eller 099-902 03 (9.90 kr). Sms:a 03 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

4. Ammotrack: Raise your hands. Låtskrivare: Jari Kujansuu, Thomas Johansson, Calle Kindbom och Mikael de Bruin.Ring och rösta: 099-202 04 (3,60 kr) eller 099-902 04 (9.90 kr). Sms:a 04 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

5. Josef Johansson: Hela natten. Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son, Josef Johansson, Peo Thyrén och Jonas Lundblad. Ring och rösta: 099-202 05 (3,60 kr) eller 099-902 05 (9.90 kr). Sms:a 05 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

6. Linda Bengtzing: Ta mig. Låtskrivare: Nicke Borg och Jojo Borg Larsson. Ring och rösta: 099-202 06 (3,60 kr) eller 099-902 06 (9.90 kr). Sms:a 06 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

7. Ellinore Holmer: En himmelsk sång. Låtskrivare: Ellinore Holmer, Vanna Rosenberg, Åsa Schmalenbach, Josefina Sanner, Henrik Wikström och Amir Aly. Ring och rösta: 099-202 07 (3,60 kr) eller 099-902 07 (9.90 kr). Sms:a 07 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

8. Anton Ewald: Natural. Låtskrivare: John Lundvik. Ring och rösta: 099-202 08 (3,60 kr) eller 099-902 08 (9.90 kr). Sms:a 08 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).
Ace skrällde sig till final (20 februari 2014)

Ja det var inte så svårt att Zia om utgången i Göteborg, men festivalen drabbades av ytterligare en skräll. Ace Wilder blev en av finalisterna med sin låt om att ha fullt upp med att inte göra något. Hon fick sällskap av nya stjärnan Oscar Zia som visserligen var en förhandsfavorit, men ändå hade styrkan att slå ut etablerade artister. När det stod mellan Ace Wilder och duon Dr Alban och Jessica Folcker hade åtminstone jag satt en krona på Alban, men det hade inneburit att jag förlorat den. Tur att jag inte satsade. De etablerade artisterna verkar falla ifrån (dock ej dö) i årets festival. Debutanter och unga förmågor står för skräll efter skräll. Alban var inte nöjd efteråt. Han var kritisk till utvecklingen och menade att det egentligen är en barnfestival som Melodifestivalen förvandlats till. Jag vet inte om jag håller med om det. Jag tror att de äldre artisterna blir så sura när unga förmågor sticker upp och vinner mitt framför näsan på dem. De är vana vid att vara bäst, när de inte är det längre så blir de upprörda.

Ace Wilder är ett artistnamn. Hon föddes i Örebro för 31 år sedan men växte upp i Florida, hennes riktga namn är Alice Gernandt. Och hon är släkt med framlidne tv-kommentatorn Anders Gernandt. Han var bror till hennes farfar. Kul att veta. Ace var mäkta förvånad, nästan chockad, av att avancera direkt till final. Det var inget hon hade räknat med. Men hon tror att det faktum att hon sticker ut på ett nytt sätt. Och att hon inte spelar på sexighet. Det kan också vara en fördel.

Och 17-årige Oscar Zia som blev tvåa i Let’s dance förra året och nu finalist i Melodifestivalen. Ung och framgångsrik. Han var storfavorit och höll för trycket. Kan det gå hela vägen i Friends Arena? Svårt att Zia om, men om den internationella juryn ger många poäng så kanske det finns en chans. Och naturligtvis svenska folket!

Komikern Björn Gustafsson, som slog igenom big time i Melodifestivalen 2008 och blev alla tjejers älskling, återvände i lördags, sex år äldre. Han hissades ner i en ställning från taket och tramsade med Anders Jansson en stund innan han lyfte igen. Det var inte alls lika bra som för sex år sedan, det var torr humor och ett intetsägande framträdande. Vad som var bättre var killen som sprang ut för att hämta kuvertet med resultatet, knuffade omkull en annan i trappan, som i sin tur stötte till en vagn, och så var det råttan på repet. Till slut kom hjulet från ett Pariser-hjul rullande genom stan. Glenn Hysén fick springa. Det hela slutade lyckligt med att en städvagn rullade in i festivalarenan med kuvertet i en av korgarna. Det var festivalens bästa humorinslag hittills. OS-inslaget med trånga trikåer och ”brösttafs” var under all kritik. Jag såg inte hela numret, var ute i köket och donade, men har sett det efteråt på SVT Play.

På lördag är det sista deltävlingen och staden heter Örnsköldsvik. Anton Ewald återvänder, liksom Linda Bengtzing. Alcazar gör ännu ett försök att vinna, medan det är debut för 24-åriga Ellinore Holmer från Hudiksvall. För 34 år sedan, 1980, vann Tomas Ledin med ”Just nu” och på lördag gör han comeback i mellanakten där han framträder med ett potpurri av alla hits genom åren.Sista deltävlingen blir säkert den bästa av alla, tittarna kommer tillbaka till veckan efter och festivalens rykte är åter gott. Allt är förlåtet, Christer Björkman!Resultatet från deltävling 3 i Göteborg 15 februari:

Oscar Zia – ”Yes we can” FINAL
Ace Wilder – ”Busy doin’ nothin’” FINAL
Outtrigger – ”Echo” ANDRA CHANSEN
State of Drama – ”All we are” ANDRA CHANSEN


UTSLAGNA:
Dr Alban och Jessica Folkcer – ”All around the world” 5:E PLATS
Shirley Clamp – ”Burning alive” 6:E PLATS
CajsaStina Åkerström – ”En enkel sång” 7:E PLATS
EKO – ”Red” 8:E PLATS

Resultatet från deltävling 2 i Linköping 8 februari:

Sanna Nielsen – ”Undo” FINAL
Panetoz – ”Efter solsken” FINAL
JEM – ”Love trigger” ANDRA CHANSEN
Martin Stenmarck – ”När änglarna går hem” ANDRA CHANSEN


UTSLAGNA:
The Refreshments – ”Hallelujah” 5:E PLATS
Little Great Things – ”Set yourself free” 6:E PLATS
Pink Pistols – ”I am somebody” 7:E PLATS
Manda – ”Glow” 8:E PLATS

Resultatet från deltävling 1 i Malmö 1 februari:

YOHIO – ”To the end” FINAL
Ellen Benediktson – ”Songbird” FINAL
Helena Paparizou – ”Survivor” ANDRA CHANSEN
Linus Svenning – ”Bröder” ANDRA CHANSEN


UTSLAGNA:
Elisa Lindström – ”Casanova” 5:E PLATS
Alvaro Estrella – ”Bedroom” 6:E PLATS
Mahan Moin – ”Aleo” 7:E PLATS
Sylvester Schlegel – ”Bygdens son” 8:E PLATS

Arkiv

2014
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 3

2013
Röstebloggen vecka 51
Röstebloggen vecka 48
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 4

2012
Röstebloggen vecka 52-1-2012-2013
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 27
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 13
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 2


2011
Röstebloggen vecka 52
Röstebloggen vecka 47
Röstebloggen vecka 46
Röstebloggen vecka 45
Röstebloggen vecka 44
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Till Bygdens Nytt
Startsidan