Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Räkna aldrig bort Yohio... (2 februari 2014)

En väntad framgång och en stor skräll bjöds det på under gårdagens melodifestival från Malmö. Jag skrev att jag inte trodde att Yohios bidrag ’’To the end’’ skulle gå direkt till final utan ta omväg via Andra chansen. Men se, där hade jag fel. Jag har lärt mig att aldrig räkna bort Yohio i något som helst sammanhang, om han än skulle tävla i virkning skulle jag nog tro att han kunde vinna. To the end växte i mina öron under gårdagen. När jag lyssnade vid dator möttes jag först av för hög volym och det lät inget vidare, så det var kanske därför jag dömde bidraget i förväg. Yohio, 18-åringen från Sundsvall, är alltså klar för final för andra gången på raken. När jag var 18 var festivalen oerhört mycket mindre, det var på den tiden då den avgjordes under en enda kväll och bestod av tio bidrag. År 1990 var jag 18 och då vann Edin-Ådahl med ’’Som en vind.’’

En sak hade jag i alla fall rätt i igår. Det stod mellan Paparizou, Svenning och Yohio, åtminstone till en början. Sedan kom en annan ung artist, en debutant, vid namn Ellen Benediktson och lade sig i. Jag trodde benhårt att Helena Paparizou skulle bli den som jämte Yohio avancerade direkt till final. Det fanns liksom ingen annan kandidat sedan Linus Svenning gått till Andra chansen. Men det blev inte så. Även Paparizou fick se sig besegrad och gjorde Svenning sällskap till Lidköping om en månad. Luften gick nästan ur mig. Hur kunde det bli så här? Det stod sedan mellan Elisa Lindström och Ellen Benediktson – en av dem skulle gå direkt till final och en åka ur tävlingen. Då kom Skrällen Ellen! Benediktson slog ut Lindström helt oväntat. Låten ’’Songbird’’ hade gått hem i stugorna så till den grad att den blev kvällens stora vinnare.
  – Det känns helt sjukt och overkligt. Jag hade aldrig kunna förbereda mig på känslorna efteråt. Jag har aldrig känt så mycket i mitt liv. Jag brukar inte vara den som gråter. Men jag bölade mig igenom eftersnacket, säger Ellen Benediktson till Nöjesbladet.
  – När Helena Paparizou skulle gå till Andra chansen tänkte jag ’’vad hände nu’’, fortsätter Benediktson.

  Benediktson. Namnet för tankarna till författarinnan och dramatikern Victoria Benedictsson (1850–1888), och jag hoppades ett tag att de skulle vara släkt, och jag vet inte heller om de inte är det, men eftersom de stavar olika så antar jag att det är två skilda familjer.

I går lyssnade jag bara på favoriterna, brydde mig inte om det övriga startfältet nämnvärt. Och jag tror att om jag hade hört Songbird i förväg så hade jag aldrig trott den skulle bli finalist. Jag tippade ju till och med Paparizou som hela festivalens segrarinna i går, men efter resultatet ser det inte lika troligt ut. Går man till Andra chansen är det av någon anledning betydligt sämre odds på att vinna alltihop än om man direktkvalificerar sig. Förra året var Robin Stjernberg den första artist sedan deltävlingssystemet infördes 2002 som gick segrande ur tävlingen via Andra chansen.

Programledarna? Ja vad ska man säga? Det första jag tänkte när jag såg den gänglige Anders Jansson bredvid den taniga Nour El-Refai var ’’vad är det här för stolpskott?’’ Sedan skämtet med flöjtbränningen, som grundade sig på att Danmarks vinnande bidrag i ESC förra året hade ett flöjttema, var bara plumpt. Men ett av de följande danskskämten var faktiskt bra. Det var när Nour uppmanade en man i publiken att släppa de vita ballongerna som han höll tillsmmans med lika många röda, det vill säga de danska färgerna. Det visade sig att han var dansk (antingen äkta eller spelad) och att han inte förstod vad Nour pratade om. Men på det stora hela så känner jag att de två inte övertygade mig i går. Flera gånger frågade jag mig hur SVT tänkte när de valde detta omaka par. De var säkert nervösa, i alla fall Nour, och nästa vecka är de nog varma i kläderna. Anders har sagt till tidningarna att hans problem är att han inte är nervös.

På lördag går festivaltåget vidare. Då stannar det vid stationen i Linköping. Då medverkar bland andra Sanna Nielsen, grupperna JEM och Panetoz samt några debutanter. Nämnas ska även The Refreshments som ju kommer från Gävle. Sanna Nielsen, ska hon gå till final utan omsvep? Jag tippar inget nu. Det blir på lördag.Resultatet från deltävling 1 i Malmö 1 februari:

YOHIO – ”To the end” FINAL
Ellen Benediktson – ”Songbird” FINAL
Helena Paparizou – ”Survivor” ANDRA CHANSEN
Linus Svenning – ”Bröder” ANDRA CHANSEN


UTSLAGNA:
Elisa Lindström – ”Casanova” 5:E PLATS
Alvaro Estrella – ”Bedroom” 6:E PLATS
Mahan Moin – ”Aleo” 7:E PLATS
Sylvester Schlegel – ”Bygdens son” 8:E PLATS

Paparizou, Yohio och Svenning heta i kväll (1 februari 2014)

Jag konstaterar att det är åter dags för den svenska Melodifestivalen. Att det gått ett år sen sist är svårt att förstå. I kväll öppnas festivalsäsongen med den första deltävlingen direkt från Malmö. Man håller till i samma arena som den stora eurovisonsschlagerfestivalen i maj förra året, men showen lär inte bli lika påkostad nu som då. Nej nu håller man tillbaka lite på utsvävningarna, det får inte bli hur dyrt som helst det här med Sveriges största musiktävling.

I kvällens delfinal är det ett blandat startfält som svenska folket ska ta ställning till via telefoner och andra tekniska hjälpmedel. Först ut är förra årets stora genombrottsartist Yohio, som i år kommer nystajlad och med en helt ny låt, såklart. Förra året tävlade han med ’’Heartbreak hotel’’ och gick ut som sexa i startfältet. I år är han först och bidraget heter ’’To the end.’’ Det har fått kritik i tidningarna i veckan för att på något sätt likna ett annat av bidragen i förra årets festival, nämligen Ulrik Munthers ’’Tell the world I’m here.’’ Jag har lyssnat och man kan dra vissa paralleller mellan bidragen. Vid första lyssningen reagerade jag på att låten inte håller samma klass som fjolårets. Jag tror inte att To the end blir lika framgångsrik som Heartbreak hotel. Jag tror inte heller att den kommer att ha med slutstriden att göra. Men eftersom Yohio blivit en sån ikon i Sverige så vet man aldrig hur svenska folket kommer att rösta. Men jag sörjer inte om Yohio antingen åker ut eller går till Andra chansen i kväll.

Däremot blir jag upprörd om Helena Paparizous ’’Survivor’’ skulle åka ut. Jag har lyssnat även på den och den tilltalade mig direkt. En mer popinfluerad schlagerlåt som jag tror kommer att gå långt i tävlingen. Jag tänkte faktiskt att här har vi vinnaren under den 2,5 minuter långa lyssningen man erbjuds på SVT:s festivalsajt. Helena Paparizou är ju hälften grek och hälften svensk. Hon bor numera i Aten men har vuxit upp i Göteborg. Hon vann ESC 2005 i Kiev med bidraget ’’My number one.’’ Jag tycker hon skulle vara en utmärkt artist att skicka till Köpenhamn i maj.

Debutanten Linus Svennings ’’Bröder’’ är det bidrag som jag tippar går direkt till final tillsammans med Survivor. Bröder är en hyllningssång till Linus Svennings döde bror, som gick bort för tre och ett halvt år sedan. Bröder är med all sannolikhet årets snyftare i festivalen. Det är låtskrivaren, opera och popsångaren Fredrik Kempe som är mannen bakom raderna i låten och även musiken.Här är kvällens startfält i delfinal 1 från Malmö: 1 februari:

1. YOHIO: To the End Låtskrivare: Andreas Johnson, Johan Lyander, Peter Kvint och YOHIO. Ring och rösta: 099-202 01 (3,60 kr) eller 099-902 01 (9.90 kr). Sms:a 01 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

2. Mahan Moin: Aleo Låtskrivare: Mahan Moin och Anderz Wrethov. Ring och rösta: 099-202 02 (3,60 kr) eller 099-902 02 (9.90 kr). Sms:a 02 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

3. Linus Svenning: Bröder Låtskrivare: Fredrik Kempe.Ring och rösta: 099-202 03 (3,60 kr) eller 099-902 03 (9.90 kr). Sms:a 03 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

4. Elisa Lindström: Casanova Låtskrivare: Ingela ”Pling” Forsman, Bobby Ljunggren och Jimmy Jansson.Ring och rösta: 099-202 04 (3,60 kr) eller 099-902 04 (9.90 kr). Sms:a 04 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

5. Alvaro Estrella: Bedroom Låtskrivare: Jakke Erixson, Jon Bordon, Loren Francis och Kristofer Östergren. Ring och rösta: 099-202 05 (3,60 kr) eller 099-902 05 (9.90 kr). Sms:a 05 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

6. Ellen Benediktson: Songbird Låtskrivare: Sharon Vaughn, Johan Fransson, Tim Larsson och Tobias Lundgren. Ring och rösta: 099-202 06 (3,60 kr) eller 099-902 06 (9.90 kr). Sms:a 06 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

7. Sylvester Schlegel: Bygdens son Låtskrivare: Sylvester Schlegel. Ring och rösta: 099-202 07 (3,60 kr) eller 099-902 07 (9.90 kr). Sms:a 07 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).

8. Helena Paparizou: Survivor Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Karl-Ola Kjellholm och Sharon Vaughn. Ring och rösta: 099-202 08 (3,60 kr) eller 099-902 08 (9.90 kr). Sms:a 08 till 722 11 (3,60 kr) eller till 729 99 (9.90 kr).
Slöare efter jul... (27 januari 2014)

Jag konstaterar att jag blivit allmänt tröttare och slöare efter julledigheten. Det är otroligt hur man kan slöa till på bara ett par veckor. Jag började ligga längre på morgnarna, det var ju så skönt att slippa det slaviska uppstigandet. Sen krävde tv-utbudet sena kvällar och nätter. Det här har jag inte kommit tillrätta med än. Jag vill fortfarande ligga och dra mig på morgnarna. Det förlorar jag tid på, och ibland kommer jag inte på fötter förrän efter nio och då gäller det att rappa på med frukost och tidningsläsande för att hinna med 10.05-bussen till stan. Som det är för tillfället borde ett nytt nummer av Bygdens Nytt nått brevlådorna i Röste, men jag började inte producera förrän 12 januari och har kostat på mig en veckas ledighet eftersom föreningsstämman inte blir förrän 28 februari i år och tidningen måste ut senast två veckor före. Att jag inte disciplinerat kan jobba på så att det blir färdigt! Slöhög! Sen har jag 70 bilder att lägga ut från julgransplundringen i Dönjegården. Har nyss fått ut ett bildgalleri från tomtekvällen. Det blir mycket jul nu så här en månad efteråt. Mer än halva kommande tidning går i julens tecken.

Historien om julklappskameran har varit motig på sistone. Jag har varit störtorolig för att inte ha pengar att betala av den med. Den krånglande D90:n har återvänt från Nikons verkstad i Solna och åtgärden kostade ingenting. Det var ett good will-åtagande från Nikons sida. Nu vill jag sälja den för att kunna börja använda D7000 i föreningens tjänst. Frågan är bara hur jag ska kunna sälja den om jag inte kan lämna några garantier för att den röda pricken inte kommer tillbaka. Det kunde inte Nikon heller. Jag måste informera köparen om problemet, men då är risken att jag måste gå ner i pris som kompensation. Hade tänkt begära 4 000 kronor, men det kanske är för mycket. Jag köpte den i juni 2009. Då kändes den som kamerornas kamera, jag var så stolt ägare. Men sen har det kommit andra modeller som både har fler funktioner och bättre kvalitet. Men att börja använda D7000 till föreningsjobbet vore inte dumt. Mindre brus, högre upplösning och snabbare serietagning är några av fördelarna.

Jag har kapat en del onödiga kostnader till förmån för kameraavbetalningen. Har lagt Postkodlotteriet på is, har en gratis lott i februari, sedan säger jag upp det helt. Jag har varit med drygt åtta år utan att vinna något av värde. Kombilotteriet har jag också avslutat, men det kom ändå en faktura på 225 kronor häromdagen. De försöker på alla sätt att få en att vara kvar. Jag spelade på Bingolotto den 26 januari men det blev ingen vinst alls, inte ens en ny lott. Då hade jag satsat på en dubbellott, men det blev dubbel förlust i stället för dito vinst.

Känner motstånd för att se vinter-OS i Sotji. Dels för att det går i Ryssland, där man inte är så snäll mot homosexuella, och dels för att SVT inte längre sänder. Men visst kan det bli bra i TV3 och TV10 också, men man är så van vid att SVT-kommentatorerna. Det är första gången på 50 år som ett vinter-OS inte sänds i SVT. Svenska medaljer av ädlaste valör? Nja det blir nog ganska tunnsått. Skulle vara Maria Pietilä–Holmner i alpint då, men det är tufft att ta guld. Då måste hon slå hela världseliten, amerikanskan Lindsay Vonn borträknad. Hon är skadad och missar OS.Arkiv

2014
Röstebloggen vecka 3

2013
Röstebloggen vecka 51
Röstebloggen vecka 48
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 4

2012
Röstebloggen vecka 52-1-2012-2013
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 27
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 13
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 2


2011
Röstebloggen vecka 52
Röstebloggen vecka 47
Röstebloggen vecka 46
Röstebloggen vecka 45
Röstebloggen vecka 44
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Till Bygdens Nytt
Startsidan