Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Två stadsbesök men ingen promenad (6 november 2011)

Besökte vår familjegrav i går lördag och placerade ut ljus som jag sedan tände. Lade även ner en krans med kottar. Min faders och morföräldrars grav bland annat. Ytterligare någon släkting finns där. Hoppas ljusen brinner fortfarande. 50 timmar ska de små ljusen brinna, 110 timmar det stora som jag placerade i lyktan. Fin tradition med ljuständning på gravarna. Det behövs i denna årets mest mörka och tunga månad.

  Två stadsbesök denna söndag. Morgon och eftermiddag. Det blev varor för ett par hundra igen. Aftonbladet köps varje onsdag och söndag om inget stort inträffar övriga dagar. Men tyvärr ingen promenad fanns till salu. Det blev ingen efter stadsbesöken heller.
  Kollade på Attracts promenadband i går på Intersport. 2 450 kronor kostar det fram till och med fredag nästa vecka. Men då kan man bara gå/småjogga på det, ej löpa. Det finns ett annat band hos Claes Ohlson som man kan springa på. Det kostar 4 500 kronor. Funderar på ett sådant. Kan vara bra att ha till vintern.
  Syndade för mycket i går. Det blev butterkaka, äppelkaka med vaniljsås och butterkaka igen samt en tårtbit. Sött var det. Å andra sidan hade jag inget alternativ till det som serverades då vi hade John och Gunnel på besök. De fick se halva Råttatouille och sedan Så mycket bättre där Eva Dahlgren hade sin dag. Fick sälja ett exemplar av nästa års almanacka av mitt eget fabrikat.

  I kväll ser jag Vem kan slå Filip och Fredrik till att börja med. Peter Magnusson och Hanna Ljungberg är kvällens utmanare. Nu upptäckte jag att jag glömt att sätta Arga snickaren på inspelning. Det gick i repris i kväll mellan sju och åtta. Jag ska i vilket fall se Gustafsson 3 trappor, Time out och Starke man innan jag drar mig till kojs.

  I morgon måndag är det dags för möte på Arkion inför kommande jobb. 10.30 är klockslaget. Jag är laddad.Nä, men har man sett! Ett jobb damp ner! (4 november 2011)

I går var jag verkligen bekymrad över framtiden. Av vilka inkomster ska jag leva framöver? A-kassan är inget jag får något från. Räkningarna kommer och jag kan inte betala. Jag blev nästan gråtfärdig. Det släppte lite sedan jag sett Expedition Robinson och Parlamentet. Somnade utan att skriva någon blogg. Det var ju dumt.

  Kom inte upp ur sängen förrän vid 9-tiden, ungefär samtidigt brakade hemtjänstdamerna in i mors rum. Det blev frukost och studie av Ljusnans helgnummer. Extra tjock tidning eftersom det inte kommer någon i morgon på Alla helgons dag. Mobilen ringde. Det var Ulla Elfving på Bollnäs kommun. Hon undrade om jag är arbetslös. Jag svarade jakande. Då erbjöd hon mig ett jobb på Arkion på Heden i Bollnäs. Det hela ska inledas med praktik och sedan troligen övergå till en halvtidstjänst, dock tidsbegränsad men ändå. JAG HAR FÅTT ETT JOBB som jag känner att jag kan klara av utan att må dåligt! Det hela gick så snabbt. Det var som f**n, alltså! Ja man ska väl inte svära i dessa sammanhang, men det är så glädjande så det är svårt att låta bli. På måndag 10.30 ska jag infinna mig hos Rose-Marie på Arkion och snacka om det nya jobbet. Men det blir andra (arbets)tider i och med detta. När jag var på Arkion senast 2004 började vi 07.30 och slutade 16.00. Med en halvtimmes lunch. Men jag ska ju bara jobba halvtid så jag kan börja halv åtta och sluta halv tolv. Eller köra ett eftermiddagspass. Lönen? Har ingen aning vad den kan landa på. Men att det blir i nivå med det jag behöver är nog inte troligt.

  Stadsbesök blev det i dag. Höll på att fastna för en gatuförsäljare som jag gjorde i Gävle 29 januari. En person som vill ha pengar åt nödställda i världen och nöjer sig inte förrän han fått minst 500 kronor. Men den här gången sprang jag och sa samtidigt nej. Investerade i två album på Åhléns i stället. Det blev Oskar Linnros klassiska skiva med hitten Från och med du och Septembers lika klassiska utgåva med låtarna från Så mycket bättre. 79 kronor styck. Inte så illa. Men var ska jag lagra alla skivor? Det är en nöt att knäcka. Ska inspelningsbanden få stryka på foten till fördel för cd-skivorna i min garderob?

  I kväll ser jag Idol, den femte fredagsfinalen. Det är troligen sista säsongen av programmet. Det ska ersättas av The X Factor antingen nästa år eller 2013. Det är ett liknande programupplägg men jag har aldrig sett den brittiska versionen. Programmet skapades 2004 av Simon Cowell och har sedan spridit sig från Storbritannien till flera europeiska länder.
  Hellenius hörna gästas i kväll av Mia Skäringer. Det ser jag direkt efter Idolartisternas framträdanden. Resultatet kommer 22.25. SVT kör med Doobidoo där Pernilla Andersson och Svante Thuresson möter Anna Christoffersson och Anders Johansson. Det spelar jag in, liksom Skavlan 21.00.

Trevlig fredagskväll!


Osäkert med lokalt reporterjobb (2 november 2011)

Pratade med a-kassan i dag. Nej det låter som att det blir svårt att få stämpla efter min tid med arbetslivsinriktad praktik på tidningen. Kravet för att få a-kassepengar är att man haft anställning det senaste året och det har jag ju inte haft. Alfakassan ifrågasatte också arbetsförmedlingens sätt att uppmana mig till att söka a-kassa. Men jag ska ändå skicka in en anmälan till kassan.

  I dag kom ett brev från arbetsförmedlingen. Svart på vitt det vi kom fram till i fredags. Jag läste igenom det. Under rubriken ”bedömning av läget” läser jag att arbetsförmedlingen ska undersöka om det går att eventuellt börja arbetsträna hos Röste bygdegårdsförening framöver. Arbetsträna? Jag trodde jag skulle bli anställd på något sätt. Det där med arbetsträning sas det inget om i fredags. Men det är nog jag som tolkade det hela att jag skulle få jobb direkt. Och det där med att jag ska bli ”lokal lokalreporter” som jag skrev om förra veckan har därmed fått sig en törn, en mer i dimma höljd position.

  Ibland tänker jag på den 4 februari 2037. Då blir jag folkpensionär. Hur stor blir pensionen? 4 000 eller 5 000 i månaden? Ännu mindre? Mer kan jag inte räkna med att få eftersom jag sullat bort mer än 20 år av arbetsför ålder i och med att jag ännu inte arbetat någon längre sammanhängande period, bara haft ströanställningar och de har alla varit uselt avlönade.

  Kanske sadla om till bonde? Bruka jorden häromkring, men då måste jag investera i traktor, plog, harv, såmaskin, skördetröska och sädesbinge. Det blir en hel del. Och inte lär det bli några pengar på det heller. Nej glöm det. Tryckeriet då som jag funderade på förr? Det kom av sig det också. Jag började fundera på en bil för ett par dagar sedan – igen. Men jag får byta till vinterdäck på 460:n så blir det nog bra. Om nu vintern kommer i år.


Juicepaket tog till flykten (1 november 2011)

Jag har registrerat en liten viktnedgång när jag vägde mig i morse. 102,9 visade displayen. I runda tal 2,5 kilos viktnedgång sedan hälsoundersökningen den 4 oktober. Men jag åt nog för mycket i dag på middagen. Och jag skulle inte ha avslutat måltiden med äppelkaka och vaniljsås. I går var jag torr i mun och ögon. Mådde inte bra. Funderade på om det berodde på det förhöjda sockervärdet eller om den dubblade dosen Sertralin kunde ligga bakom. Jag tänkte mest på sockret i går men eftersom jag varit bra i dag så tror jag att medicinen orsakade torkan. Det blev för övrigt ingen vidare promenad i dag heller. Det är dåligt, slött och under all kritik. Skärpning nu!

  Sedan jag återigen besökt Arbetsförmedlingen för att påanmäla mig till a-kassan så var jag in på Kvantum och köpte bland annat två liter apelsinjuice, korv och mjölk. Betalade och bar ut varorna till bilen. Kassen välte omkull under färden hem. Väl hemma bar jag in varorna och skulle ställa in dem i kylen då jag upptäckte att juicen saknades. Jag kollade i bilen två gånger men där var den inte heller. Åkte ner igen till affären och frågade kassörskan. Men hon hade inte sett någon kvarglömd juice vid kassan. Jag visade kvittot och hon erbjöd en ny förpackning om jag inte hittade den jag köpt. Jag gick ut till bilen igen och tittade under passagerarsätet. DÄR låg den! Hur tusan hade den hamnat under stolen? Det är trångt och mig veterligt hade inte kassen lutat åt det hållet. Det hela är lite av ett mysterium. Men slutet gott, allting gott. Och gott var det med juice och fralla när jag väl kom hem.

  I kväll ser jag Sommarpratarna och Veckans brott i SVT. Jag är dålig på att lyssna på sommarprogrammen i radion sommartid så det är roligt att se och höra de medverkande i SVT:s serie. Veckans brott såg jag inte alls förra säsongen men ska börja nu. Leif GW Persson är så cool på något sätt. Nya frågesporten Svagaste länken började i går i Sjuan. Kajsa Ingemarsson är en progamledare med pondus och räds inte att ge sig på deltagarna verbalt. Nackdelen är att programmet sänds måndag–torsdag och det är för tätt om ni frågar mig.


Arkiv
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Tillbaka till veckans blogg
Till Bygdens Nytt
Startsidan