Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Allt för sötsaker (23 oktober 2011)

Att jag inte kan hålla mig borta från sötsaker nu när jag är på väg mot diabetes. I går lördag blev det gotta igen, om än inte i så stora mängder som tidigare. I dag blev det en bulle och äppeljuice mitt på dagen och sedan en kolaboll på kvällen. Jag höll mig på mattan första veckan efter provsvaret, sedan började jag att återgå till det vanliga igen. Och inte blev det någon promenad i helgen heller. Det är som att sötsuget kan gå över lik nästan. Att det är ett allvarligt hot mot min hälsa har nu blivit sekundärt.

  Vem kan slå Filip och Fredrik hade premiär i kväll. Nu är det kändisar som möter dem i stället för privatpersoner. Kände att det var roligare då pengar stod på spel och vem som helst med bra fysik och IQ kunde utmana dem. Men Claes Åkeson är en utmärkt programledare. Men var inte han i radion i Äntligen Morgon i Mix Megapol? Har han slutat där? Har inte hört honom på länge.

  Har nu skrivit och skickat iväg text om Vicktoria Tällberg. Reportaget ska ut på röste.nu å det snaraste. Sedan kanske BollnäsNytt är intresserade av det, vem vet. Men det där med tidningar är väldigt känsligt just nu. Jag kan ju inte det där riktigt. Jag är för skygg och det får man inte vara som reporter. Då ska man hela tiden rakryggat söka sanningen och inte böja sig för något.

  I morgon måndag går jag till Försäkringskassan och ber om en ansökningsblankett om sjukersättning. Om jag har riktigt flyt så får jag en ny period tidsbegränsad ersättning med ett välskrivet läkarintyg. Men det är svårare nu än förr att bli beviljad ersättning. Men i väntan på det, var får jag pengar i från då? Det kan ta ett par månader att få svar på sin ansökan.

  Nu ska jag se Helt magiskt innan jag går till den nedgångna sängen på redaktionen. Måste vara unikt att sova på sin arbetsplats, lika unikt som det är att jag vid snart 40 års ålder fortfarande är aktiv i pojkrummet som jag fick färdigt sommaren 1985. Det var sent. Jag blev alltså 13 år innan jag fick eget boende i huset.Min akilleshäl (22 oktober 2011)

Det råder visst delade meningar om det jag skrev i torsdags angående jordade eluttag för platta tv-apparater. På Netonnet på nätet säger de att de flesta tv-apparater i dag inte har jordade sladdar och behöver därför inte jordade uttag men på Elgiganten anser man att en ny tv ska ansluas till jordat uttag. Jag är också av den åsikten.
  Men det här med investeringar skulle jag inte ens tänka på nu när jag inte har någon säker inkomst framöver. Aktivitetsstödet ryker om en månad och då får jag leva på 3 123 kronor, det vill säga det jag har i sjukpension. Så går det när man säger upp sig så där. Och BollnäsNytt tar inte heller emot mig som jag funderat på. Dels är det anställningsstopp inom Mittmedia och dels hade jag inte fått jobb ändå eftersom det inte finns planer på att utöka den redaktionella sidan på gratistidningarna.

  I går fredag lagades elkabeln som gick av vid plöjningen av åkern. Det blev ju strömavbrott tidigare i veckan. En liten grävare transporterades hit och jobbet var avklarat på ett par timmar. Vi får ingen räkning på detta. Det är troligen Fortum som betalar kalaset. Så nu är det bara att göra av med el igen.

  Jag har handlat så att jag fått sju lotter i Drömchansen. Jag har alltså sju chanser på 65 000 att vinna shopping för 50 000 kronor. Den här gången är det min tur, måste vara så. På tisdag eftermiddag ringer de och meddelar att jag vunnit. Då blir jag den förste manlige vinnaren i lotteriets nioåriga historia. Vad ska jag roffa åt mig? Platt-tv, Nikon D7000, kläder, kanske ett löpband och en hel annat. Det blir nog alltid något när man väl är i affärerna.

  Försökte mig på en intervju i dag lördag för Bygdens Nytt. Jag hälsade på Vicktoria Tällberg och hästen Countess i Fröste. Men jag vet inte. Det jag fick fram skulle inte ha räckt om det varit skarpt läge. Jag är för klen på att intervjua. Det är min akilleshäl. Men jag ska skriva om henne. Även om det inte kommer ut på bred front.Jordade ledningar inför tv-köp? (20 oktober 2011)

Natten till i dag var jag nära att beställa en 46-tums platt-tv, men avstod i sista sekund. Funderade vidare på det i dag. Uttagen i vardagsrummet där tv:n står är inte jordade. Det är samma sorts ledningar som satt i köket förr. De har aluminiumhölje. Jag vill att en ny tv ska vara ansluten till jordat uttag. Det innebär att jag måste leja en elektriker som drar om strömmen i rummet. Det i sin tur för med sig att tapeterna får fula märken där de gamla ledningarna satt. Men man får dra av halva kostnaden för jobbet. Satsa eller inte? Även om det inte blir någon ny tv så är det ingen nackdel att få jordade uttag.

  Tog höstpromenad i dag på förmiddagen och hade kameran med mig. Det blev 53 bilder från höstens Röste. Sedan lyssnade jag på Adele när jag kom hem. Beställde hennes skiva hos CDON.com häromdagen, kostade bara 99 kronor. Och som tack för att jag är trogen kund hos dem fick jag välja en annan skiva för, läs och häpna, bara 9 kronor. Då blev det en best of-skiva med Eldkvarn.
   Hos Ica Kvantum försvann cd-skivorna för en tid sedan men har nu återvänt. Där fyndade jag två relativt nya ABSOLUTE MUSIC-album för 99 kronor. Inte styck utan för båda. Kanonpris! Har upptäckt att jag inte har så värst många i serien som började komma ut 1986. Jag tror inte ens att jag har hälften. Lite synd med tanke på att materialet är så bra varje gång. Nästa utgåva har nummer 68. Jag köpte 65 och 66 billigt. Anledningen till att jag köper så många skivor är att jag vill försöka tävla med Sveriges Radios arkiv, men det är oerhört tufft. Undrar hur många cd-skivor som finns där? Och alla hundratusentals LP-skivor, spelas de överhuvudtaget numera eller står de bara och samlar damm? Jag hör aldrig att det knastrar om musiken i radion.

  Apropå radion. Söndag den 30 oktober ska klassikern Upp till 13 återkomma för en enda gång i Sveriges Radio. Det är så klart Ulf Elfving som leder programmet. Jag minns Upp till 13 från min ungdom. Jag hade planer på att skriva till Elfving som 15-åring och falskt uppge att jag var bara 13, men det blev aldrig av. Programmet lades ner i samband med den stora omorganisationen på Sveriges Radio 1992 då P3 blev ungdomskanal och P4 blev lite av vad P3 varit tidigare. Desstom slogs Lokalradion och Riksradion ihop och bildade Sveriges Radio.Nedgrävd kabel plöjdes sönder (19 oktober 2011)

Såg en rad tv-program i dag på förmiddagen. När halva Vem tror du att du är med Rikard Wolff gått tröttnade jag och gick in på redaktionen för att sätta mig vid datorn. Knäppte på knappen, men inget hände. Såg att vare sig stereons eller tv:ns klocka respektive lampa lyste. Strömavbrott endast på redaktioen. Var det verkligen sannolikt? Kollade säkringar på övervåningen, inget fel. Gick ner till värmepumpen i källaren. Den stod still och den röda larmlampan lyste. Strömbortfall var förklaringen. Ringde Blomquist Rör som installerat pumpen. De uppmanade mig att kontrollera huvudsäkringarna i skåpet på ladugårdsväggen. Det blev hemtjänstdamerna som fick göra det jobbet. Säkringarna var hela. Det blev till att ringa elektriker. Han kom och mätte upp strömstyrkan i skåpet. Det var fel på två av tre faser. En säkring byttes i ett av skåpen som står vid den stora lönnen i hörnet av trädgården. Det hjälpte inte heller. Jag felanmälde det hela till Fortum som kom hit med tre elektriker. De kollade den plöjda åkern och kunde konstatera att en gul plastremsa låg synlig på jorden. Med största sannolikhet skadades jordkabeln vid plöjningen den 8 oktober. Det är anmärkningsvärt att kabelbrottet inte gett sig till känna förrän nästan två veckor efteråt. En reservkabel är nu dragen till vår tomt och i morgon torsdag eller på fredag ska Fortum undersöka var brottet finns och byta kabel. Vid 16.30-tiden återfick vi strömmen i hela huset. Men vem betalar det här kalaset? Blir bonden skadeståndsskyldig eller får vi som jordägare betala grävning och nedläggning av nya kabeln? Vore lika bra att dra om den och gräva ner den genom trädgården så att åkern blir fri från strömförande kablar.

  I natt drömde jag att jag hade ett tidningsjobb igen, dock inte på Annonsbladet utan på BollnäsNytt. Men som vanligt blev jag pressad och orolig av det. Det otäcka är att känslorna jag hade i drömmen är på samma jobbiga nivå i verkligheten. När man drömmer vaknar man och känner lättnad över att det bara var en dröm, men så är det inte i det här fallet. Kan man då säga att jag tycker att det är en mardröm att ha ett jobb? Ja nästintill. Men jag drömde i alla fall om rätt tidning tycker jag. Men Hälsingetidningar har anställningsstopp just nu. Verksamheten går nog inte så bra, antar jag. Nyheter är för lättillgängligt i dag. De finns överallt.

  Ett journalistiskt dilemma är hur man ska göra när en tidning skrivit om något man skulle ha skrivit om själv men varit ovetande om. Jag tänker på hästtjejen Vicktoria Tällberg. Hon har blivit uttagen som deltagare i Ridsportförbundets ungdomssatsning i sommar-OS i Rio de Janeiro 2016. Det skrev Ljusnan om den 30 september. Sedan blev det en till artikel om hennes framgångar i en tävling. Det är svårt att motivera sig att göra ett reportage när det redan publicerats två. Men samtidigt läser inte alla Ljusnan även om den är dominant häromkring. Älgjakten är en annan grej. Jag kom aldrig iväg på någon jakt i år heller. Jag förlitar mig på att någon jägare kan ha bilder.

  Kvällsöppet har börjat i TV4 med Tomas Ritter som ny programledare. Lennart Ekdahl och Marcus Birro är borta. Birro förlorade jobbet på fyran sedan han för en dag kandiderade till ny partiledare för Kristdemokraterna. Ritter blir en bra efterträdare, men Ekdal var vass och hade skinn på näsan.

  En spännande tid väntar. Vilket toppjobb blir jag erbjuden? Måste bli något nu. Jag klarar nästan allt. Förutom tidningsjobb.


Använd aldrig andras stålar! (18 oktober 2011)

I går kollade jag banken på internet. Jag tittade storögt på skärmen. 13 859 kronor på lönekontot! Varifrån har dom pengarna kommit? Jag hade ju bara kring tusenlappen för en vecka sedan. Jag kollade igenom överföringarna. Det hade kommit pengar från Försäkringskassan två gånger, det var som det skulle. Men längst upp i listan fanns en post jag inte kunde härleda. 3 260 kronor under rubriken ”insättning.” Vågade inte använda så mycket av dem eftersom jag inte visste deras ursprung. Knallade in på banken och försökte få reda på vem donatorn var. Efter en timme ringde banktjejen och meddelade att pengarna kom från kassören i Röste Bygdegårdsförening. Han hade alltså av misstag fört över föreningspengar till mitt konto i stället för föreningens. Så nu har jag pröjsat tillbaka pengarna. Det var väl bäst så. Lärdom av detta: Kommer främmande medel in på kontot, spendera dem inte. Det kan bli dyrt en vacker dag.

  Tog en promenadare i dag i blåst och mot slutet även regn. Men sedan spårade det ur. Hade bildvisning på uppfinnarföreningen LISTs styrelsemöte på Lenninge Herrgård. Då bjöds det på landgång, dricka och avslutningsvis tårta. Smörgåsen var väl acceptabel, men inte tårtan. Och så drack jag två MER med apelsinsmak. Var det inte jag som var på väg mot allvarlig sjukdom förra veckan? Har jag glömt bort att diabetesen väntar bakom hörnet? Sötsuget är väldigt starkt, det försätter mark.

  I kväll fortsätter Bollnäspolisens äventyr i 112 –På liv och död i Sjuan. Jag spelar in för glatta livet. En dvd-skiva är redan full, ska påbörja den andra i kväll. Väldigt roligt att få se Bollnäs city i riks-tv. Sedan ska jag inte glömma Eric och Mackans 99 nya saker i TV6. I våras genomförde de 99 saker som de ansåg måste göras innan man dör. Nu kommer fler äventyr. I Vem tror du att du är får vi veta mer om Rikard Wolffs släkt.


Arkiv
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Tillbaka till veckans blogg
Till Bygdens Nytt
Startsidan