Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Flugornas herre...

Inte nog med att värmen skruvas upp i huset, det hände i slutet av juli, nu har man blivit ett slags flugornas herre också. Svärmar av bananflugor finns på väl valda ställen i köket. I soppåsen nedanför vasken samlas de i hundratals för att de känner av att det finns kasserad mat där. Likadant flockas de på hushållspapperet och bland besticken i diskstället. Det hela började när jag köpt persikor i nätpåse. De var hårda och omogna så jag ställde dem i verandan en solig dag då det kan bli uppemot 35 grader där. Glömde sen bort dem, de ruttnade och flugorna kom som på beställning. Sen dess har de flyttat dit sötsaker finns, exempelvis i skafferiet på limpan och kaffebrödet. Har fått tips om att ställa ett glas med vinäger med något sött i på diskbänken. Flugorna ska dras till glaset, ramla i och drunkna. Kan det fungera?

Det gick inget bra med datorskärmen. Tog den på faktura. Sen försvann pengar till annat och jag blev tvungen att skicka tillbaka skärmen, jag hade inte råd. Planteringen i skogen kostade 26 200 kronor och den är betald nu till priset av tomma konton. Vart är vi på väg? Kapa mera skog får vi inte för överförmyndaren på kommunen förrän vi skaffat en skogsbruksplan, som kostar 10 000 att ta fram. Vem står för fiolerna då? I slutet av året kommer försäkringspremier för jord, skog och hus. Jord och skog kan betalas med skogspengar, om det finns några, men den privata bostaden måste vi bekosta med privata medel såvida vi inte har lust att tampas med restskatt nästa år. Det sägs att man bor billigt på landet, men jag vet inte om jag skriver under på det. Tycker lönen försvinner varje månad, det blir inget över att lägga undan. Och då pensionssparar jag inte heller. Börsoron har på senare tid sänkt värdet på pensionskapitalet.

Bytte telebolag sedan en försäljare ringt och varit påstridig. Det skulle bli så mycket billigare. Okej sa jag, men vad försäljaren inte sa var att det ingick en trådlös telefon som jag inte kunde säga nej till då jag inte visste. Sen ville det gamla bolaget ha ca 500 spänn för att jag brutit avtal med dem. Det nya bolaget tog 350 kronor i inträdesavgift. Telefonen kostar 49 i månaden. Jag får betala något jag inte beställt. Förlorade alltså ca 850 kronor på att byta till något som skulle vara billigare.

Just nu är jag god för ett par tusen. Sparandekontot innehåller några stackars hundralappar, privatkontot är där den lilla summan finns. Transaktion medgavs inte häromdagen när jag skulle betala för mig på Kvantum. Hade förlängt busskortet timmen före, det kostade 700 kronor plus 50 kronor för en bingolott som jag hoppades skulle ge nåt i söndags när Leif ”Loket” Olsson var gästprogramledare för ett Bingolotto som inte hittar tillbaka till fornstora dar. Det blev inte en krona. Lön för september bör komma, då får jag ca 8 500 kronor. Men kan fortfarande inte köpa en duschkabin till badrummet. Eller en bärbar Macbook. Kan tänka mig en pc, men de allra billigaste för enbart ett par tusen har ingen högre kvalitet.

Äntligen har jag formaterat SSD-disken jag köpte i våras till min Mac Pro. Nu ska det bara vara att installera den i den skena jag köpte för 2,5-tumsdiskar. Numera är hårddiskarna mindre än tidigare. Flash-tekniken kräver inte lika stort utrymme som den mekaniska. Sen har jag även installerat mer internminne. Nu finns 16 gigabyte mot tidigare 6. Valde hastigheten 1 333 mhz, men datorn godtog inte det. Den kör i 1 066 mhz som den är gjord för. Det beror på processorn. Hade jag haft en dator med åtta eller tolv kärnor i stället för fyra hade den högre hastigheten fungerat. Huvudsaken är att datorn är snabbare.

Dystonin fortsätter att härja. Det är som en ständig nackspärr. Det värsta är att jag inte vågar vara utan den, eller att den blir mindre påtaglig. Jag spänner mig i överkroppen så att jag knappt kan skriva för hand. Det är sammankopplat med en slags panik för min livssituation, att det aldrig verkar ”bli något av mig”. Jag vet inte mycket mer nu vad jag är ämnad till som jag visste för 24 år sen då jag tog studenten. Jag känner mig udda i allra högsta grad. Bor ensam i mitt barndomshem, förmår inte sköta detsamma. Gräset blir inte klippt, huset inte målat, trädgården är en katastrof och lupinerna är kvar kring flaggstången i ett betydligt fulare skick än i somras. De är vissnade och torkade. Gångarna växer igen. Det märks att inte min far är i farten och håller ordning. Det är först nu jag förstår vilket jobb han gjorde hemma. Plus att han skötte skogen, fixade hem ved till vintrarna, röjde och underhöll. Ändå var det mor och jag som ägde fastighet och skog. En kort tid innan sin bortgång påtalade han det för min mor att han inte fått något av egendomen. Före 1992 var mor helägare till fastigheten, i oktober samma år släppte hon in mig som delägare. Så är ägarförhållandena fortfarande. Sa häromdagen till mitt boendestöd att jag snart får sätta mig utanför affärerna och tigga precis som alla andra ”fattiglappar” som kommit hit.

En 24-årig flicka/kvinna i Botswana på afrikanska kontinenten har förklarat mig sin kärlek och vill att jag flyttar dit, vilket jag avböjt. Det skiljer alltså 20 år mellan oss. Skulle nästan kunna vara hennes far. Den enda kärleksmarknad som fungerar för mig är den i Afrika via nätet. Svenska kvinnor bryr sig inte, jag är för mycket loser för dem. Kan man älska nån på avstånd sjöng Vikingarna för 12 år sen. Jag vet inte om jag älskar denna tjej eller om känslorna är enkelriktade. Vet inte om jag ska fortsätta kontakten eller avsluta den. En del andra för mig helt okända kvinnor har addat mig på Facebook, men de gör troligen affärer av sina kontakter. De är nog i den så kallade prostitutionsgruppen som finns överallt på nätet. De lever på olaglig sexuell verksamhet, i alla fall i Sverige. Eller är det lagligt om kvinnorna kontaktar männen, men inte tvärtom? Prostitutionen har flyttat från gatan till nätet, och myndigheterna hinner inte med i utvecklingen. Och jag erkänner. Jag porrsurfar ganska ofta, trots att det strider mot mina ideal. Dessutom är kvinnans sex mycket bättre än mannens. En kvinna kan orgasmera i upp till en minut, vi män kan bara åstadkomma tio sekunder. Vi får alltså invänta kvinnan sedan vårt är över.

Var på grillfest då Olofsson fyllde år. Hade hamburgare med för grillen, men åt av husets mat ändå eftersom dystonin hindrade mig att grilla. Hade dock egen potatissallad och tillsammans med kökets kött blev det verkligen gott. Skämdes för alla gäster för min kroppshållning. Åkte hem i en svart Audi från 2006 som ägs av Eriksson i Kilafors. Har diskuterat mopeder med honom i tre somrar. Han äger en grön Mamba som går som blixten.

Det knackade på dörren vid elva söndag 6 september. Gick och öppnade. Två män stod där, en med för mycket brun utan sol på sig och en utan. Den ena sa att de kommer från Rikets sal. Jag stängde omedelbart dörren med kommentaren ’’Nej det gör ni inte!’’. De åkte sen i sin nya Volvo S60. Nästa stopp var hos grannen men de blev inte långvariga där heller. Hade man släppt dem hade de nog varit kvar än och skulle ha en att gå med i sekten. Tur att man för en gångs skull hade sinnesnärvaro.
Publicerat 2015-09-22
Läs fler krönikor!

2015
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6

Arkiv

2014
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 23
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 19
Röstebloggen vecka 16
Röstebloggen vecka 12
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 3

2013
Röstebloggen vecka 51
Röstebloggen vecka 48
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 4

2012
Röstebloggen vecka 52-1-2012-2013
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 27
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 13
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 2


2011
Röstebloggen vecka 52
Röstebloggen vecka 47
Röstebloggen vecka 46
Röstebloggen vecka 45
Röstebloggen vecka 44
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Till Bygdens Nytt
Startsidan