Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist


Långsamt farväl till filmfotografering (27 augusti 2011)

Efter avslutat jobb i Lenninge, där jag fotade och pratade med uppfinnare, följde jag med Hans-Nils-Henrik och hans mor och syster till Sörängs veteranmarknad. Vi kom dit i sista stund, knallarna höll på att plocka ner sina stånd och var på väg hem. Jag fyndade fem singelplattor för fem kronor styck. Jag fotade med min analoga kamera, det vill säga den som man måste ha film i. Jag hade köpt tre filmrullar på Ica på ditvägen. De kostade bara 59 kronor. När jag knäppt ut filmen spolades den tillbaka, jag tog ur filmkassetten och laddade en ny. Men... luckan gick inte i lås när jag skulle stänga den. Jag klämde och tryckte flera gånger. Nej den åkte upp igen. Vad är det nu då? tänkte jag. Det visade sig att en pigg som får luckan att gå i lås hade gått av. Kameran går inte att använda mer såvida man inte fixar en ny lucka eller byter kamerahus. Felet kom så akut, hade inte märkt något när jag satte i första filmen. Den film som jag satte i när felet kom är nog så pass ljusskadad att den bara är att kassera. Det blir ett fall för H Lang på Polyfoto detta. Å andra sidan knäpper jag väldigt sällan med aktuell kamera, den har stått på hyllan i över ett år. Så det kanske bara är att skrota den och säga farväl till fotografering med film. Men det är också bra att ha en reservkamera utifall att den ordinarie krånglar, eller som nu, är på rengöring. Borde kanske ha en till digital. Film är ett så osmidigt medium tycker man i dag. Den ska framkallas, bilder ska kopieras och ska man få in bilderna i datorn måste de skannas. Det är för jobbigt att pyssla med i dag.

  Sedan krånglar ytterdörren. Låset låser sig emellanåt. Då går det vare sig att låsa eller låsa upp. Det beror på något strul med den dosa som sitter på insidan. Det är hemtjänsten som monterat dit den så att de kan gå in via en kod från mobiltelefonen i stället för att använda nyckel.

  Ingen Bond-film i kväll! Vad är det nu då? TV4 visar Arn – Tempelriddaren i stället. De hade väl kunnat avsluta sommaren med den film som kom efter Licence to kill, minns inte vilken det var. Pierce Brosnans första. Var det Golden Eye? Där Izabella Scouropco var Bond-brud. Tja, det blir nog inga fler Bondrullar denna sommar. It’s a shame!Nu börjar Doobidoo! (26 augusti 2011)

Kameran har ännu inte kommit tillbaka från sensorrengöringen i Solna. Skulle behövt den i morgon då jag ska på uppfinnarutställning i Lenninge utanför Bollnäs. Dragplåstret denna gång är sångerskan Monica Törnell. Undrar vad hon har för förhållande till uppfinningar? Vågar jag fråga henne tro? Jag vet ju inte för vilken tidning jag skriver. Annonsbladet är ju inte på gång förrän om en månad. Vet ej hur uppfinnarföreningen List, som är min uppdragsgivare, vill ha det. Jag har skrivit till vår nyhetsleverantör Ljusnan att de också ska infinna sig. Eller är det inte bra att tipsa konkurrenten om nyheterna? Tänkte inte på det. Eller vi är väl inga konkurrenter. Jag skriver för okända bladet List Nytt och får säkert bara med en fjärdedel av kommande text eftersom det bladet är en vikt A4.

  Undersökningen av mor i Gävle i tisdags gick bra. Det fanns inget att vara orolig för. Nu är hon hemma igen och vid gott mod. Vi fortsätter vår resa tillsammans här på Lasses gård. Det verkar som om vi aldrig kommer härifrån. Det kanske inte är meningen heller.

  Råttatouille. Det är filmen som upptar hela kvällen i TV4. Nja jag vet inte. Råttor. De brukar komma in på hösten. Vill helst inte bli påmind om dem. Men de datoranimerade kanske inte är lika skadliga som de livs levande. Skulle inte tro det. Nej jag tror jag föredrar säsongspremiären av Doobidoo med Lasse Kronér. Det börjar 20.00 i SVT1. I kväll ställs Caroline Af Ugglas och Daniel ”The Moniker” Karlsson mot Lina Hedlund och Hans Rosenfeldt. Det sägs bli en galnare säsong än någonsin i år. Det får denna fredagskväll och de kommande elva utvisa.True talent – den äkta talangshowen (25 augusti 2011)

Torsdag igen. Det blir snart helg. Och jag har fastnat för den nya talangshowen True talent i TV3. Ni har väl sett den? Talangerna bedöms endast utifrån sin röst. Utseende eller klädsel är av ringa betydelse. Tommy Körberg, Pernilla Andersson och Danny Saucedo är coacher som väljer ut vilka de vill ha med i programmet och jobbar vidare med rösterna om de klarar sig genom gallringen, den stora juryn. Jag ska följa programmet i höst. Det är ganska intensivt nu i början, sändning varje kväll.

  Telefonförsäljare. Det har ringt fyra sådana hit senaste veckan. Bingolotto, Boxer, tandvårdsförsäkringsbolag och Spärrservice. Alla har fått nobben av mig. Tyckte inte att något var tillräckligt intressant och dessutom finns inga pengar. Förstår inte varför det rings eftersom vi har numret registrerat hos Nix. Som ska vara ett hinder mot telefonförsäljning. Är det en bluff?

  Nu ska jag fortsätta att titta på Fångarna på fortet. Fotbollslaget möter NHL-laget. Jag håller en tumme för fotbollsgrabbarna. Problemet är bara att de förlorade. Det blev ishockeygrabbarna som tog hem spelet och nästan 48 000 kronor i skattkammaren. Uppe hos Kurt Olsson, den nye Fader Fouras, klarade sig dock fotbollsherrarna bäst. Men jag har haft flera dåliga kvällar när det gäller att knäcka gåtor. Det ord som skulle listas ut för att få pengar kom jag inte på alls. Biff, puckel och skott skulle ha ordet ”rygg” kopplat till sig. Ryggbiff, eller om det var biffrygg, vad är det? Minns inte att jag hört talas om det heller. Puckelrygg var ju glasklart, liksom ryggskott. Det har jag för övrigt aldrig haft. Hoppas jag slipper det.Ingen viktnedgång av motion (23 augusti 2011)

Mor och jag ska till Gävle sjukhus i dag. Undersökning står på schemat. Vi tar bussen ner 11.20. Ska nog gå bra det där. Hoppas jag.

  Har inte fått verkstadstid för bilen än. Byte av avgassystem och reparation av bromsarna vänster sida bak är det mest akuta. Det har dessutom gått hål i karossen nedanför ena baklyktan. Man kan sticka in pekfingret. Rosten är ett fördärv. Har tänkt över möjligheten att ta ett lån för att kunna köpa något annat men jag vågar inte med den ekonomi som råder.

  Ringde HP i går om den illalåtande skrivaren. Jag fick ett ärende hos dem och kopplades till en tekniker. Tillsammans laddade vi ner ny programvara till skrivaren och testade sedan att skriva ut. Det gjorde ingen skillnad. Ljudet var kvar. Då gick han och skrev ut på en likadan skrivare på kontoret och – den betedde sig likadant! Alltså är det inget fel på maskinen. Innebär det att alla HP-skrivare av modell CP1515-n börjar låta illa efter ett tag? Kan det vara så? Låter märkligt. I så fall borde de som köpt den reagerat och klagat. Men om missljudet blev värre lovade HP-teknikern att skrivaren ska bytas ut. Men då måste det ske inom garantitiden och den går ut i slutet av november. Måste lösa ut tonerförsändelsen om jag sa fortsätta med skrivaren och det måste jag väl. Å andra sidan finns en annan skrivare som heter CP2025-n som ska vara bättre. Pris: 3 595 kronor på Inwarehouse. Men ingen högre upplösning, 600x600 dpi som med den jag har. Men betydligt snabbare.

  Cyklade som bekant förra veckan till och från jobbet/stan. Men det blev ingen belöning på vågen. Faktum är att jag GICK UPP ett kilo på köpet! Jag cyklade 1 mil per dag och gick alltså inte ner ett dugg. Beror på att matlusten var på topp när jag kom hem. Jag åt och drack för mycket. Där ser man. Det måste till hårdare tag för att få den mage jag vill ha. Vi får ta det är lite på sikt som Östen med Resten sjunger i Pessimistkonsulten. Passar mig bra. Jag är Sveriges mest inbitne pessimist.

  Oj tv-programmen tornar upp sig. I kväll startar en ny talangtävling i TV3 – True talent. Tommy Körberg är med i juryn. Och Fångarna på fortet drar igång i fyran samtidigt.Arkiv
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Tillbaka till veckans blogg
Till Bygdens Nytt
Startsidan