Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Hett i sovrummet...

Vaknade en julimorgon av att det var så varmt i sovrummet. Kollade termometern. 27 plusgrader! Lade handen på det stora vattenburna elementet. Så gott som brännhett! Sprang ner till värmepumpen i källaren. Den stod och tillverkade värme för fullt trots att jag nollställde den tidigare i sommar för att spara så mycket ström som möjligt. Jag startade om den i hopp om att den skulle återgå till enbart varmvattenproduktion. Det gjorde den inte. Blev tvungen att ringa montör på Blomquist rör. Han kunde först inte komma förrän sen eftermiddag då jag befann mig på jobbet. Han ringde tillbaka och sa att han skjutit ett annat jobb framåt ett par timmar och kunde komma vid 9-tiden. Klockan blev 9.30 innan han infann sig. Öppnade frontluckan och konstaterade att en växelventil gått sönder. Det är en ventil som hindrar pumpen att släppa ut varmvatten på elementen när inget värmebehov finns. Att byta den tog en halvtimme, trekvart. Allt blev bra igen, värmen försvann efter några timmar och när jag kom hem igen var allt som vanligt.

   Tio dagar senare kom fakturan. 2 400 kronor för material, jobb och milersättning. Det blev ett hårt slag mot lönekontot. Har inte betalat än, väntar på förstärkning i form av sjukbidrag på hela 3 240 kronor. Men får se upp så att inte jag blir sen med att betala. Då blir det tio procent i dröjsmålsränta pålagt.Sen har det blivit smuts på sensorn i D7100. Gråa ringar finns här och var på bilderna. Måste troligen skicka in kameran på rengöring, som fortfarande är gratis eftersom det gått mindre än tre år efter köpet. Även D7000, som jag använder i jobbet med röste.nu och Bygdens Nytt måste servas. Den missar skärpan ovanligt ofta och det är inte bra. Men den har varken försäkring eller garanti kvar eftersom den köptes 2011. Tecknade dock en försäkring vid köpet, men den upphörde när Expert gick i konkurs 2012. D7100 är också oförsäkrad. Tecknade försäkring vid köpet på Dustinhome men den räckte bara ett år och kunde inte förlängas. Hade jag vetat det vid köpet hade jag struntat i den och köpet hade blivit ca 700 kronor billigare.

  Egentligen vill jag pensionera D7000, köpa nya D7200 och göra D7100 till föreningskamera, men pengar saknas. Dessutom skulle jag få två högupplösta kameror som skulle belasta hårddisken i den stationära Macen alltför mycket. Bildfilerna från D7100 blir i genomsnitt 10–12 megabyte stora, har fått filer på över 14 megabyte vid enstaka tillfällen. Det är nästan FÖR mycket. D7000 har lägre upplösning, ”bara” 16 megapixlar och ger filer på ca 8 megabyte i genomsnitt. D7100 har 24,1 megapixlars upplösning. Nikon D810 med 36 megapixlar var länge marknadens mest högupplösta kamera. Nu har Canon gått om med en sensor på 50 megapixlar. Måste bli filer på bortåt 20–25 megabyte i genomsnitt. Förstår inte till vad man ska ha så hög upplösning. Detaljrikedomen blir extremt bra visserligen, men bilderna är oerhört minneskrävande. Behövs nog en SSD på 2 terabyte. Samsung har nyligen kommit ut med en sån. Priset är 8 499 kronor. Jag köpte en 1 terabytes SSD i våras, den kostade lite drygt 4 000 och jag hade tänkt installera den i Mac Pro:n men har inte fått dit den än. Först måste den formateras till MacOS X och sedan ska allt material från den mekaniska disken överföras. Vet ej hur jag ska göra detta. S.M.A.R.T. stöds inte av Yosemite. Fråga mig inte vad det är!

  Bärbar MacBook Pro vill jag också ha. Urbota dumt att sälja den -09:a jag hade i flera år, för underpris dessutom. Duschkabin till badrummet skulle också behövas. Vad finns då på banken? Några få tusenlappar på lönekontot och 10 000 på sparandekontot, det är inget som täcker investeringsbehoven alls. Sen har jag snöat in på mopeder igen. Vill ha en Honda MT5 (se bilden) eller Yamaha DT trots att det är högst osäkert om jag kan framföra ett sådant fordon när jag har dystoni. Köpte en hjälm för att testa hur nacken betedde sig och det gick bättre än väntat. Så nu ligger det alltså en mopedhjälm på hatthyllan i väntan på att bli använd. Det skulle ha varit för nästan 30 år sedan om det följt utvecklingskurvan för tonåringar. Deltog vid veteranmopedklubbens senaste moppeträff på Coops parkering norr om stan. Var där som fotograf men plågades mest av dystonin, det blev inget roligt direkt. Men bilderna blev väl rätt bra, de finns på klubbens Facebooksida. Blev inbjuden till nästa utflykt men det går inte så bra om man inte har någon moppe att åka på. ’’Vi som gillar gamla mopeder’’ heter en offentlig grupp på Facebook. Nära 18 000 medlemmar har den och det verkar vara aktivitet där dygnet runt med försäljning, frågor, uppvisning av mopeder som är igång och som gasreglaget vidrörs av manlig hand varvid motorn rusar. Visste inte att mopeder var en så stor grej på nätet, och 90 procent är väl män kan man tänka. Jag gick med och får nu moppeuppdateringar hela tiden. Dags att gå ur kanske?

   I dag onsdag 12 augusti slog jag till på en datorskärm, en 30-tummare av märket Dell som såldes billigare än normalt eftersom det var ett demo-ex. Kostade lite drygt 8 000 kronor och hade kostat nära 12 000. Så nu har jag inte råd med någon moped! Såg sen en Volvo S70 av årsmodell 1998 ståendes i Hofors som bara kostade 4 000 kronor. Blåmetallic, 36 000 mil, ingen rost, dåliga däck och en dålig drivknut. SMS-ade säljaren men inget svar kom. Antingen är den såld eller så är det en bluffannons. Priset var misstänkt lågt. Säljaren uppgav att han sålde bilen åt sin bror, som enligt bilregistret bor i Borlänge. Bäst att hålla sig från den annonsen, kanske. Min granne har köpt en likadan som jag såg häromdagen. Går alltid igång på märket Volvo. Det vore kanske bra med en bil, men hade jag råd? Det är osäkert. Men nu när jag köpte skärmen så blir det svårt att fortsätta handla...
Publicerat 2015-08-12
Läs fler krönikor!

2015
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6

Arkiv

2014
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 23
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 19
Röstebloggen vecka 16
Röstebloggen vecka 12
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 3

2013
Röstebloggen vecka 51
Röstebloggen vecka 48
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 4

2012
Röstebloggen vecka 52-1-2012-2013
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 27
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 13
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 2


2011
Röstebloggen vecka 52
Röstebloggen vecka 47
Röstebloggen vecka 46
Röstebloggen vecka 45
Röstebloggen vecka 44
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Till Bygdens Nytt
Startsidan