Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Mor lämnade Lasses gård efter 89 år (8 augusti 2013)

Torsdag. Den 1 augusti 2013 gick en lång epok i graven. Min mor Märta blev inneboende på Karlslunds äldreboende efter drygt 89 år i Lasses gård. Hon har fått en enrumslägenhet med kokvrå och toalett. Jag fick hjälp av mitt boendestöd att flytta en del möbler, lampor, tavlor, klockor och annat. Tack till Maria och Emma för det! Det var med blandade känslor detta genomfördes. Några tårar fälldes. Det märks att hon fortfarande antingen tror att hon är i Röste eller så längtar hon tillbaka. Hon pratar ofta om gårdarna i byn där hon levt hela sitt liv. Men jag tror hon inser att hon inte kan bo här hemma längre, hon har för stora vårdbehov för det. Efter senaste benbrottet kan hon inte stå alls. I alla fall inte just nu.

  Om jag hade en bil skulle jag hälsa på betydligt oftare, men nu får jag använda mig av boendestödet. Redan på måndag kommer jag troligen dit med mer saker. Ja det är inte lätt. Hur ska det bli med gården? Kan jag bo här ensam med allt som ska skötas? Ja vi får se. Min far måste ha gjort ett hästjobb när han levde med gräsklippning, snöskottning och röjning och övrig skötsel av skogen. Jag inser först nu hur mycket jobb han lade ner. Och inte tvingade han mig att hjälpa honom heller för han visste ju att jag inte ville eller orkade. Inte ens när jag var mer eller mindre vuxen frågade han mig om hjälp i skogen. Otroligt!

   Jag har haft det för bra i min barn- och ungdom. Hade programmet Ung och bortskämd, som sänts i SVT i två säsonger, funnits under min ungdomstid hade jag nog kunnat vara med där. Jag var i klass med de ungdomarna. Men under en praktik på högstadiet mockade jag i alla fall skit i några ladugårdar. Alltid något. Det var tema jordbruk och man fick följa livet på landet en vecka i september 1986. Arbetsledare var Ture Olofsson, Henriks pappa. Han var avbytare i många år. Jag tror han tyckte att jag jobbade väl långsamt. Men det är bara vad jag tycker mig minnas. En av bondgårdarna vi besökte var Renöfälts efter Växbovägen.För övrigt behövs nytt gårdsgrus. Någon som kan sponsra mig med det? Nu när jag dumt nog beställt en platt elektronisk sak finns nästan inga pengar kvar av de fria skogspengarna. Dumt, mycket dumt. Tröstköp? Ja i det närmaste. Skogspengarna skulle naturligtvis sparats till vinterns stora skräck – elräkningarna!

  Kanske skulle man satsa på en elitidrottskarriär så här efter 40. Ta fotboll. Jag orkar springa över halva planen, sen måste jag stanna och vila och andas snabbt. Laget förlorar bara för att jag är för gammal och orkeslös. Ingen lösning det heller. Skådespelare då? Jag har väldigt svårt för att låtsas att saker är på ett visst sätt när de inte är det i verkligheten. Gå in i en annan människas kläder måste vara extremt svårt. Att kunna gråta eller skratta på beställning eller låtsas älska någon. Jag får hitta på något annat. Men det börjar bli bråttom.

  I flera rum här hemma har vi stålbeklädda elledningar, säkert från 50-talet. På min redaktion är det jordat och i kök och badrum men inte annars. Jag vill byta ut de gamla stålledningarna mot nya med jord i både vardagsrummet, salen och långfarstun. Men det lär väl braka loss på minst 10 000 kronor antar jag. Men ur brandsäkerhetssynpunkt vore det kanske bra. Ja gamla hus. Köksinredningen är från 1952 och är minst sagt ofräsch särskilt efter mors rullstoll som allt som oftast touchat i dörrar och skåp och gjort märken i målningen. Jag vill ha ett nytt kök! Men de fria skogspengarna lade jag på annat och de hade inte räckt heller.

  Ny tvättmaskin har det i alla fall blivit, en på 7 kg. Den gamla var på bara 4,5. Elgiganten skulle så stort installera maskinen som jag betalt för men ingen installatör dök upp i tisdags när maskinen kom. Då visade det sig att varuhuset inte har någon installatör ”i det här området” så installationen får jag ordna ”på annat sätt”. Jag blev tvungen att anlita elmontör som kommer på fredag för att få maskinen på plats. Men jag ska få tillbaka installationsavgiften på 395 kronor. Så det blev inte en så billig tvättmaskin i alla fall, trots 1 900 i nedsatt pris. Skulle gärna vilja skicka installationsfakturan till Elgiganten, men de skulle säkert inte betala den. Det blir nog kring 1 000-lappen att få den installerad sa montören.

  Nu finns en 5 år gammal Elektro Helios tvättmaskin till salu med 1 000 varvs centrifugering men inte så mycket elektronik. Någon som är intresserad? Hade tänkt mig 1 500 kronor. Hör av er i så fall! Mejladressen finns i min signatur här nedan. Av säkerhetsskäl undviker jag att lämna ut telefonnummer. Maskinen kan kanske passa sommarstugan om inte annat.
Arkiv

2013
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 4

2012
Röstebloggen vecka 52-1-2012-2013
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 27
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 13
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 2


2011
Röstebloggen vecka 52
Röstebloggen vecka 47
Röstebloggen vecka 46
Röstebloggen vecka 45
Röstebloggen vecka 44
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Till Bygdens Nytt
Startsidan