Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Jag klippte till med jobbpremiär (13 augusti 2011)

Så har man gjort jobbpremiär då. Det var i går det. Blev det något gjort då? Ja inte det som skulle göras. Jag uppdaterade röste.nu i stället. Och så besökte jag höstmarknaden längs gångvägen ut mot Långnäs. Efter dagens slut blev det ett besök hos frisören. Jag är sedan många år stamkund på Hårsalongen, Englund & Åkerman. Resultatet blev väl bra, men det är ingen riktig frisyr på mig nu heller, bara en pojkvaskerklippning. Det i kombiantion med den gubbinfluerade jacka jag köpte för ett par år sedan så känner jag mig riktigt som en ” juniorgubbe.” Påminner nästan om Roland Järverup i Rolandz. Får nog byta ut den där jackan. Men nu finns väl inga sommarjackor kvar i affärerna, nu är det höstkollektionen som gäller.

  Ny Bond-film i kväll. Den första efter Roger Moore-eran. Det var Timothy Dalton som tog över efter Moore. Iskallt uppdrag är titeln på filmen. Jag har ett särskilt minne till den. Jag var på besök hos släkten i Karlskoga sommaren 1987. I Örebro skulle jag gå på bio med en av mina kusiner. Vi tänkte se Bond-rullen, men jag kände inte för det. Då såg vi en annons om filmen L.E.I.F. med Galenskaparna & After Shave. Jag och min kusin Gunilla såg den i stället medan hennes pojkvän valde Bond. Jag tror inte jag sett den senare. Jag får ta igen det i kväll. I viss mån kommer jag att sakna herr Moore.

  SANDVIKEN blev mästare i Postkodkampen i går sedan de besegrat Vilhelmina i finalen. Därmed får Sandviken-laget 100 000 kronor med sig hem att sponsra en lokal verksamhet med. För er som inte sett finalen har jag den på dvd. Utan reklam.

  Snart dags för Sommarkrysset. Ska försöka lösa det digitalt denna gång via datorn. Sparar på så sätt både papper och färg. Jag är ju så för att spara. Ändå har jag snart inga pengar kvar. Hur går det ihop?Chefen ringde... (11 augusti 2011)

Efter att ha skolkat från jobbet i nästan två veckor ringde chefen i dag och frågade om jag var på gång att komma in till tidningen. Jag uttryckte osäkerhet och hotade nästan med att sluta. Men till slut kom vi överens om att köra ett nummer till för att se var vi står. Det är ju kontrakt på att jag ska arbeta på Annonsbladet framöver. I morgon fredag ska jag dit och köra igång höstsäsongen. Vi får väl se om det blir ett löneavdrag för de två första veckorna. I så fall blir det rena kanonstarten på det nya jobbet!

  Och inte har jag fått ut något reportage om ankracet och allt annat som hände i Röste i lördags. Det är skandal! Jag skulle inte kunna jobba på Ljusnan som jag önskat här tidigare i sommar. Tur att jag slipper. Kommer man som jag från yttre rymden så är det inte lätt att acklimatisera sig. För jag är väl en Alien på något sätt? Det känns så när det gäller jobb och utbildning.

  Kanelkakan jag gjorde i går blev en enda stor degklump. Blev något fel i tillverkningen. Tur att den inte var beställd av någon.

  Hinner inte skriva mer nu före tolvslaget. Godnatt!Varsågoda, recept på kanelkaka! (10 augusti 2011)

Efter att ha sett Tinas sommarkök i TV4 fick jag plötsligt lust att göra en kanelkaka. Så blev det också. Just nu står den i ugnen och ska bli pösig och fin om sisådär 45 minuter. Receptet på kakan finns på min personliga hemsida nordas.se men för er som vill ha det direkt så ger jag det här och nu:Kanelkaka
(175°)

2,5 dl gräddfil
1 tsk bikarbonat
175 g smör eller margarin
2,5 dl strösocker
2 ägg
4 ,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Fyllning: 1/2–1 dl strösocker + 1 tsk kanel


Blanda gräddfil och bikarbonat och ställ åt sidan. Rör smör och socker ljust och pösigt. Rör i ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ner det i äggsmeten omväxlande med gräddfilen.
Smörj och bröda en ganska stor form. Varva ner smeten med fyllningen, avsluta med att strö socker- och kanelblandningen över kakan.Grädda 50–60 minuter.

Kanelkakan har blivit populär sedan jag lanserade den på nationaldags- och midsommarfirandena i Röste. Flera vill ha receptet så att de kan göra den själva.

  I natt städade jag redaktionen från onödiga tidskrifter, papper och annat som legat länge. Samtidigt oroade jag mig för vad det blir till hösten. Blir jag arbetslös igen eller ordnar det sig på något sätt? Inte nog med att det är små inkomster som det är redan, det har försvunnit en hel del pengar i och med börsoron i USA och Europa också. Sparandet som vilar på aktier har gått ner elva procent senaste veckan och pensionspengarna har också blivit naggade i kanten. Jag förstår inte varför man måste spara sina pengar på börsen mer eller mindre.

  Nu ropar mor i vardagsrummet. Det är bäst att jag masar mig dit. Hon vill ha sällskap. Nyheterna står på. Något nytt? Tja, börsoron, valet av ny partiledare för Vänsterpartiet men väldgt tyst om terrordåden i Norge. Det är skönt.Bläckstråle ger bästa utskrifterna (9 augusti 2011)

Min tro fick sig ett bryskt uppvaknande av fakta i dag. Färglaserskrivare har i regel sämre utskriftskvalitet är bläckstråleskrivare. Jag som i flera år gått och trott att det så klart varit tvärtom eftersom laser låter som om det skulle ge knivskarpa utskrifter, arkivbeständiga och helt överlägsna bläck. Så är det alltså inte. Jag köpte min första färglaser redan 2008 och är inne på min andra nu. Som jag skrivit tidigare så är utskrifterna inte så bra. Det är en enorm skillnad om man jämför en bild gjord på ett fotolabb med en från skrivaren. Den framkallade bilden är helt överlägsen. Nackdelar med bläck är att det inte är vattenbeständigt och att papperet kan bli fuktigt av färgen. Och att färgen torkar om skrivareni inte används på ett tag.

  Har just kommit in från en match med gräsklipparen. Den gick ojämnt i dag. Precis som om någon rörde gasreglaget hela tiden. Men lektstugeplan blev klippt för andra gångden i sommar. Andra gången? Det borde varit tionde gången om det varit normalt. Men jag är ju en typisk sällan-klippare. Snart borde det vara över med gräsklippning för denna sommar. Flaggstången återstår att måla. Jag kanske får hjälp till veckan att fälla den. Bäst att passa på när tillfälle ges. Men finns färg då? Har för mig att det ska stå något i källaren men den färgen är gammal. Säkert fem-sex år.

  Jag har provat på att ”måla” digitalt på sistone. Jag har redigerat yogabilder och använt kloningsstämpeln i Photoshop och lagt färg över en skarv mellan två skärmar på ett 90-tal bilder. Jag själv är inte så nöjd med resultatet. Det märks att en amatör varit framme och kladdat. Men jag hoppas att min uppdragsgivare yogaläraren är nöjd. Bilderna har dock inte lagts ut än på yogamedrolf.se.

  Glöm inte näst sista allsången från Skansen i kväll. Suck, näst sista gången. Det blir riktigt trist om en vecka.Mera dansband – är det min melodi? (8 augusti 2011)

Nu har jag lyssnat färdigt på Vikingarna som jag skrev om i torsdags. Men nu har jag börjat med en trippel-cd – med dansband! Vad har det tagit åt mig? Jag är ingen dansbandsfantast egentligen, men för en tid sedan blev det ABSOLUTE Dansband till skivarkivet. Apropå det. Var ska jag förvara skivorna framöver? Cd-stället är fullt, skivbänken likaså. Måste investera i ett nytt ställ, men frågan är vart det ska placeras. Det blir fullt överallt snart i min jakt på att få lika många skivor som Sveriges Radio, verkar det som. Manier!

  Ett annat problem är de nära 250 bilder jag tog på ankracet, bykampen och grillfesten i lördags. Jag har försökt ladda ner dem på FujiDirekt för att göra pappersbilder, men det tar flera timmar. Priset är dock bra, endast 49 öre per bild. Förstår inte varför det ska behöva ta sån tid när det finns bredband. Lämnar jag in dem på Expert i stan får jag betala 1,75 kronor per bild. Det blir omking 850 kronor för alla bilder. Vet ej om bygdegårdsföreningen vill betala hälften av den summan för bilderna. Men det går betydligt snabbare att både ladda ner dem och få dem i handen. Apropå ankracet. Vill ni veta vilka som vann? Så här gick det:

1. Sonja Nilsson, Söderhamn, vars anka nummer 72 gav henne 5 000 kronor.
2. Erica Sannefur, Norrborn, vars anka nummer 296 gav henne 1 000 kronor.
3. Anders Nygårds, Jokkmokk, vars anka nummer 117 gav honom 500 kronor.

  Observera att ingen av vinnarna fanns på plats vid bron. Anders Nygårds är i fjällen och kan inte nås alls. Den 18 augusti återvänder han därifrån och får då veta den glada nyheten. Att ingen av vinnarna fanns i Röste i lördags blev naturligtvis ett bakslag för mig som journalist/fotograf. Nu vet jag inte hur jag ska göra för att fånga dem på bild. Ska kanske ta en tur till Söderhamn nån dag.

  Jag återvänder till dansbandsskivan. Shanes hade en hit 1990 med Vem får följa dig hem. Tjatig låt, men den är slut nu och för nostalgins skull hoppade jag inte över den. Jag var bara 18 år då den kom. Ännu doftar kärlek med Stefan Borsch, tja jag tycker att Marie Fredrikssons version är bättre. Men jag har den tyvärr inte på skiva. Vet att Hans-Nils-Henrik har det, på LP. Om man vill kopiera en LP-skiva i dag, hur gör man då? Det finns väldigt lite inspelningsband i affärerna, har inte sett några på ett tag. Inte kan man spela in från radion heller.

  Final för Lotta på Liseberg i kväll. Jag tror jag ska kolla. Gör det ni också.Arkiv
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Tillbaka till veckans blogg
Till Bygdens Nytt
Startsidan