Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Jag uppmanas skriva... (19 januari 2014)

En läsare har uppmanat mig att uppdatera Röstebloggen och nordas.se. Det hade hon rätt i. Här ska det skrivas om livet kring de 40, om jobbet, om vädret och kanske något ytterligare intressant. Jag önskade inte ens God Jul och Gott Nytt År när det begav sig för ett par veckor sedan. Förra året skrev jag korta texter om helgerna i efterhand, men nu har det gått så lång tid så jag finner inte poängen med det. Men visst, god fortsättning på det nya året önskar jag alla läsare, om jag har några kvar, vill säga.
   Det är konstigt med julen numera. Det är bara julafton som känns julig, sedan avtar stämningen ju längre tiden går. På annandag jul hade jag nästan inte några julkänslor. Det har känts som en vanlig lördag, typ. Och en jul ensam är ingen höjdare, i alla fall inte första året. Det lär väl bli en jul ensam även nästa år om jag lever. Mor lär väl inte komma tillbaka. Det var tack vare boendestödet som granen står klädd i stora rummet, annars hade den med största sannolikhet stått kvar på övervåningen.

   Bollnäsbloggens fall sitter kvar fortfarande. Nu vet jag inte var jag ska publicera mina texter utanför de två nämnda sidorna. Vet inte om det finns något intresse heller. De stora bloggarna, de som tjänar pengar på sitt skrivande, verkar ha ett heltidsjobb. De flesta är unga kvinnor som har åsikter om än det ena, än det andra. Blondin-Bella är det någon som kallar sig, heter hon Löwengrip på riktigt? Ja kanske. Isabella i förnamn. Vet ej om hon fortfarande är aktiv, men är hon det så är hon säkert miljonär vid det här laget. Apropå det. Läste i Aftonbladet i veckan att den unge svenske världsartisten Avicii tjänar 160 miljoner om året, eller gjorde det under 2013 i alla fall. Hans senaste album True har sålt multum både i Sverige och utomlands. Men det jag irriterar mig på är att han inte sjunger själv. På videon till Wake me up är det en färgad man som står för sången. Är Avicii bara dj? Och ändå tjänar han storkovan? Han verkar klara skivan, så att säga.

   Jag har gått upp i vikt nu igen. Vågen visar på 95 kilo lite drygt. Jag äter fel, rör mig för lite och lagrar energin i stället för att förbränna den. Jag tror att dystonin jag drabbats av skulle bli bättre om jag fick bort fettet kring magen. Men som det är nu så orkar jag inte röra mig till följd av stelhet och spasmer. Då måste jag dra ner på maten och kanske skippa gottat på helgerna. Två chokladaskar satte jag i mig i helgerna. Det blev några praliner över. Mörk choklad som innehåller romrussin, jordgubbsfyllning eller körsbärslikör ratar jag. Och det är säkert hälften av pralinerna i en Aladdin-ask som innehåller dylika saker. Äter jag middag när jag kommer hem så blir det en smörgås med chokladdryck innan det blir sängen. Eller något annat ”gott.”

   Har med stort intresse följt programmet ”Alla är fotografer” i SVT i november och december i vilket komikerna Henrik Schyffert och Johan Rheborg antog olika fotografiska utmaningar för att bli bättre på att plåta. Det sades i vinjetten att det läggs ut 300 miljoner bilder på Facebook varje dag, men att folk inte blir bättre fotografer för det. I dag gäller mobilkameran i första hand, trots att bildernas kvalitet är betydligt sämre än en systemkameras. Man vill inte släpa på någon otymplig utrustning när man kan knäppa med den smidiga smatphonen. Det är bara proffs och nördar som drar på sig dyr utrustning.
   Den Nikon D90, som jag i snart två år använt i jobbet för Röste Bygdegårdsförening, krånglar. En röd prick uppkommer på bilder som knäpps med högre iso-tal från 800 och högre. Det är andra gången kameran den drabbas av denna ”sjuka.” Har skickat in den på service till Nikon. Felet är nu åtgärdat, och Nikon gjorde det på good-will, alltså kostade det inget. Problemet nu är att jag till jul, för att förgylla den, beställde en Nikon D7100 på Dustinhome på nätet. Den nya kameran var då nedsatt i pris till 9 990 kronor med 18-105-optik. Jag beställde den med allriskförsäkring, så det hela blev 10 689 kronor. Frakten var gratis. Jag ansåg att jag ville börja använda den D7000 jag har som privat kamera till föreningsjobbet och nya D7100 i privat bruk. Så långt var tanken god. För att finansiera det hela valde jag att dela upp betalningen på sex räntefria avbetalningar à 1 860 kronor. Det blir sammanlagt 11 160 kronor, och det beror på att kreditgivningsfirman vill ha uppläggningsavgift på 295 kronor och sedan 29 kronor i aviavgift. Nu i dagarna har jag upptäckt att det blir väldigt tajt med pengar framöver i och med denna affär. Jag har reagerat med stark oro, på gränsen till panik när jag sett hur pengar rullat iväg i januari. Det har varit elräkning, telefonräkning (där jag fått betala för de samtal jag ringde bland annat i julas då Bingolotto hade sin uppesittarkväll) samt maträkning från kommunen. Hade jag inte öppnat kamerakartongen och börjat använda kameran hade jag fått skicka tillbaka den trots att det gått mer än två veckor efter köpet. Men nu har jag inte den möjligheten. Jag har beslutat att D90:n ska säljas, men det har sina sidor att sälja en kamera som man vet kan börja krångla efter en tid. På Nikon kunde man inte utelsluta att den röda pricken återkommer. Man ansåg att exempelvis D7000 är bättre på att handskas med bruset än D90.

   Ja vad ska man säga? Skämmes är ett bra ord. Under 2013 har jag investerat på tok för mycket. När den fria skogslikviden på 45 000 kom i våras så valde jag att byta upp mig på datorsidan. Den sista Mac Pro:n av det äldre snittet blev min för 19 990 kronor på CDON.com lagom till midsommar. Nu har Apple lanserat efterträdaren, som är en cylinder, 25 centimeter hög och kanske 10 centimeter bred. Den billigaste kostar 28 000 kronor och då ingår INTE mus och tangentbord. Den nya datorn är många gånger kraftfullare än den jag har nu, men jag är tveksam till en dator som inte ens har en optisk enhet så att man kan bränna och spela upp skivor. Den dator jag har nu är från mitten av 2012 och ska räcka ett antal år. Men vad som händer därefter vet man inte. Jag vill inte och har inte heller råd med någon cylinder. I somras blev det också en tvättmaskin eftersom den jag hade bara tog 4,5 kilo, den nya tar 7 kilo tvätt. Innan sommaren var slut blev det också en platt-tv, men en billig sådan. Den nya tv:n har inte ens 3D och kostade 6 990 på MediaMarkt. Hade inte det kunnat räcka utan att jag måste beställa även en kamera innan året var slut? Men någon bil har det inte blivit och kommer inte att bli heller. Där går gränsen. Visserligen skulle jag kunnat köpa en bättre begagnad bil för de fria skogspengarna men då hade troligen hela summan försvunnit med ens, och jag har inte kunnat göra de andra investeringarna över huvud taget. Dessutom kostar en bil hela tiden, det är egentligen den största förlustaffär man kan göra.Arkiv

2013
Röstebloggen vecka 51
Röstebloggen vecka 48
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 4

2012
Röstebloggen vecka 52-1-2012-2013
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 27
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 13
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 2


2011
Röstebloggen vecka 52
Röstebloggen vecka 47
Röstebloggen vecka 46
Röstebloggen vecka 45
Röstebloggen vecka 44
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Till Bygdens Nytt
Startsidan