Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Jag rotade bland soporna... (24 juli 2011)

I dag söndag har jag varit på tidningsjakt. Om ni sett en medelålders man rota i tidningscontainrarna nere vid Ica Kvantum så var det jag. Jag letade efter måndagens Ljusnan eftersom det ex vi har gick sönder när jag tog upp det ur brevlådan. Locket skar upp en reva på framsidan. Och jag hittade ett felfritt ex i en av containrarna. Glad blev jag. Men Aftonbladets tv-tidning stod inte att finna. Det ex vi hade blev tyvärr offer för ett utsläpp i går kväll. Tidningen blev så illa nerspilld att det inte gick att ha den kvar. Jag köpte en tidning som heter TV-guiden men den var inte alls lika bra. Lösningen blir att jag åter får leta bland slängda tidningar i slutet av kommande vecka då troligen den i egenskap av utgången tidning blivit förpassad dit.

  I morgon/i dag är det Grillnatta för 25:e gången. Väderleksprognosen säger regn. Men hur det blir till kvällen vet jag inte just nu, strax före midnatt söndag. Grillnatta brukar ha osvikligt flyt med vädret. Och Eric Saade ska ju uppträda 19.30 på Kolgården inför tusen och åter tusen i publiken. Tjejerna blir hysteriska, antar jag. Men om överviktiga jag skulle ställa mig på scenen skulle de bua ut mig och sticka sen.

  Jag såg Postkodkampen tidigare i kväll söndag. Timrå besegrade Mariestad och går vidare till semifinal. Kan vara bra att veta vilka som gör upp om titeln i år. Nästa vecka ska Sandviken ge sig in i leken.Röstelaget gick inte vidare (23 juli 2011)

Nja, det gick väl inte sådär jättebra för Röste Komet i Brännbollsyran. De två inledande matcherna i går fredag förlorade laget. Största förlusten blev mot Salming från Umeå. Jag tror det blev 75–39 i Salmings favör. I dag spelade laget sin sista match då de mötte La Squadra och vann. Måste ha känts skönt att få lämna turneringen med åtminstone en seger. Det blev Salming från Umeå som även i år avgick med segern. I finalen mötte de Halvar & Jygge som trots en mycket fin insats förlorade de med 65–73. Om jag nu minns rätt. Att ett utomsocknes lag ska knipa guldet är kanske lite pinsamt, men de är riktigt bra på brännboll i Umeå.

  I övrigt vet jag inte riktigt vad man ska säga en dag som denna. Mellan 80 och 90 personer fick sätta livet till i Norge i går när en galning fick för sig att röja bland ungdomarna på Utöya strax väster om Oslo. När bombdåd sker i Pakistan, Irak eller Afghanistan bryr man sig inte så mycket, men när det börjar hända i grannländerna mår i alla fall jag ganska dåligt. Det blir för nära, helt enkelt. Och medierna domineras av händelsen totalt. Extrasändningar och sammandrag. Aftonbladet var fullspäckat med material från det värsta terrordådet hittills i Norden. Ja kanske ett av de värre i Europa i modern tid.

  Missade tyvärr Nybyggarna när jag var på brännbollsfinalen. Såg inte förra veckans avsnitt heller. Blir det som vanligt med underhållningsprogrammen i kväll eller läggs tablåerna om? Vet ej. Hoppas i alla fall att det blir sommarkryss.Läsa matematik i höst? (21 juli 2011)

Jag får hela tiden idéer om vad jag ska hitta på i höst om jag inte blir anställd på Annonsbladet. Ett av alternativen är att försöka läsa upp matematikbetyget från gymnasiet på Bollnäs folkhögskola. Jag gjorde ett försök med matten för åtta år sedan, i augusti 2003, men gav upp efter tre veckor. Hoppade av Komvux. (Det skedde för övrigt samma dag som dåvarande utrikesminister Anna Lindh mördades). Men att läsa matte kräver en hel del om man inte är bekant med ekvationer och annan grekiska. Men det vore roligt att få ett komplett avgångsbetyg från gymnasiet och ha möjlighet att söka högskola. Men i den världen är det ännu tuffare med studierna. Allt sker på tid och dyrt är det dessutom. Bakgrunden till detta är en stark oro för att binda upp mig vid en arbetsgivare.

  I går den 20 juli lanserade Apple nya OS X Lion. Så gott som alla med Intel-Macar kan uppgradera till den nya versionen via nätet. Det kostar 229 kronor. Den nya systemversionen består av 250 nyheter säger Apple i ett pressmeddelande. Men funktionen Airdrop, möjlighet att fildela med andra i ett nätverk, går man miste om om man har en stationär MacPro som är äldre än två år. Min dator blir tre år i september och jag får alltså dras med att det inte går så bra att fildela med andra. Typiskt! När jag köpte datorn så sa jag att jag kommer att kunna använda den i många år utan problem. Och visst, den har inte krånglat, men så fort en dator närmar sig tre år så blir den nästan gammal. Jag trodde först att möjligheten att ha trådlöst nätverk mellan den stationära datorn och den bärbara skulle försvinna i och med att Airdrop inte fungerar och att jag skulle bli tvungen att köpa ny dator. Den billigaste kostar i dag 23 490 kronor. Men som tur var så löste det sig. Jag ska ladda ner Lion någon dag framöver. Det ska bli intressant och roligt.

  Fuskade med Sommar med Ernst i kväll. Pysslade med laptopen samtidigt och sitter man vid den tar den liksom över en. Man kan inte slita sig från apparaten. Dess skärm är blank som en spegel och blir lätt kladdig av fingeravtryck så jag brukar fukta en ren diskduk med vatten och lite diskmedel och putsar den och torkar sedan torrt. Det blir väldigt rent. Bättre än med de särskilda sprayer som finns för skärmrengöring.

  Brännbollsyra i helgen. Det ska visst bli regn. Det är så typsikt. Kanske att det blir skapligt på lördag då finalen spelas vid 18-tiden. Och heja Röste! Klockan 17.15 den 22 juli spelar vårt lag första matchen.Vaken tidigare än tuppen (20 juli 2011)

Jag gick till sängs ovanligt tidigt i går. Redan vid 22-tiden slocknade jag, uttröttad av dagens bestyr och tuffa levnadsförhållanden här i Röste. Jag spelade in Morden i Midsomer, orkade inte kolla direkt. Vaknade sedan tidigt i morse, vid halv tre och hörde nattpersonalen ta hand om mor i rummet intill. Sedan kunde jag inte somna om. Såg Rapport klockan tre, steg upp och läste två dagars utgåvor av Aftonbladet vid köksbordet. Drog ut sopkärlet till vägen och hämtade in tidningen vid halv fem. Sedan blev det att lyssna på The Arks avskedsalbum Arkeology där alla hittar genom åren finns med. Samtidigt jobbade jag med en del underhåll av mina sajter.

  Jag börjar nästan tröttna på allsång i tv. Varje vecka erbjuds vi tittare 2,5 timmar direktsänd allsång från Göteborg och Stockholm. Jag ser både Lottas och Måns program. Men det är å andra sidan inte så gott om alternativ till allsången. Det är mest repriser på repriser. Nåja, till vintern är man glad om man har sett det som gick att se på sommaren eftersom allt är så kallt. Då. På vintern längtar man och drömmer sig bort till en sommarafton på Skansen. Så är det.

  Det ska visst bli invigning av skaterampen vid Karlslundsbadet i kväll. Då ska jag pallra mig dit med kameran. Jag har tagit mer än 50 bilder på rampen, Leif Fernqvist, ungdomarna och snickarna. Det låter lite mycket. Ska byta minneskort i kameran också. Jag pensionerar det nuvarande kortet eftersom det strulat senaste tiden.

  Onsdag. Det innebär att tv-kocken Tina Nordström påbörjar sin matlagningsturné i landet. I kväll lagar hon mat i Västervik där hon gör en Västervikssallad av inlagd strömming bland annat. Hon testar även båtlivet och hittar en båt som döpts efter henne. Ska bli roligt att återse vår bästa kock i rutan. TV4 20.00.Japanskorna blev bäst i världen (18 juli 2011)

Det blev Japan som vann fotbolls-VM 2011. De skickliga japanskorna finalslog USA i gårdagens match, men inte förrän det blev straffläggning. Där förlorade USA på sin oförmåga att få in bollen i mål. Jag var ingen supporter av Japan, hejade intensivt på amerikanskorna, men det blev asiatiskt på toppen. Detta är Japans första guld i damfotboll (vet ej hur det ser ut på herrsidan). Pia Sundhage, tränare för USA, hade en unik chans att bli den första svenskan att få ett guld i fotboll men det sprack.

  Bara ett par veckor kvar på semestern nu. Bara en vecka kvar till Grillnatta. Vart har sommaren tagit vägen? Tycker den gått ännu snabbare i år. Det måste vara åldern. Någon sa att ju äldre vi blir desto fortare kommer det att gå. Men det har man hört sedan barnsben, hört de vuxna klaga på hur fort tiden går, men då trodde man inte att man själv skulle klaga på det en dag. Vad göra med återstående semester? Stockholm? Huvudmotivet för att åka dit finns inte. Skiten på kamerasensorn har försvunnit som ni kanske vet. Det ska visst bli ostadigt väder de kommande dagarna, eller kanske rent av veckorna. Den intensiva sommarvärmen har troligen gjort sitt, i alla fall i juli. Men augusti kanske har något i bakfickan.

  Fick veta i går att ett lag från Röste ska ställa upp i Brännbollsyran som inleds på fredag. Det är ett ungdomslag rakt igenom med namnet Röstes framtid. Jag måste vara på plats och fota dem när de spelar till helgen. Må det inte bli pissväder bara. Och sedan ska det väl bli reportage i Bygdens Nytt. Men om det går dåligt för dem vet jag inte hur jag ska skriva. Men dåligt går det väl aldrig för en Röstebo, mig undantaget då.

  Klockan har passerat två i detta nu. Jag ska ta mig en nattmacka innan jag lägger mig. Jag hör hur Anna Skipper säger att det är förbjudet att äta efter sju på kvällen om man vill gå ner i vikt. Men det behöver ju inte jag. Jag är så smal så.
Arkiv
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Tillbaka till veckans blogg
Till Bygdens Nytt
Startsidan