Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Nostalgisk efter Bond-film (10 juli 2011)

Jag blev lite nostalgisk i dag när jag sett Bond-filmen Älskade spion från 1977. I filmen utrustas Bond med en vit bil som förföljs både med motorcykel, bil och helikopter som sänts ut av den onde skurken Stromberg. Till slut måste han och Bond-bruden fly för sina liv och bilen blir då som en liten undervattensfarkost och på sätt undkommer de tillfällligt sina förföljare. Under vattnet fälls ett par fenliknande saker ut från bilens sidor. En modell av den bilen fick jag i present som liten och jag tror det var en kompis som sa att det var bilen från senaste Bond-filmen. Jag tyckte den var riktigt häftig för man kunde fälla ut fenorna på den också. Undrar om jag har den kvar i någon låda i julskrubben på övervåningen. Och nu har jag alltså även sett filmen, mer än 30 år senare. För sin tid var filmen väldigt påkostad med många detonationer och öppen eld. Och Roger Moore klarar sig alltid. Undrar om han inte var den bäste Bond-skådisen. Jag har visserligen inte sett Sean Connery i rollen.

  Jag är sekreterare i byalaget, jag för protokoll vid bystämman varje år. I år hölls den den 24 mars i Dönjegården i Röste. Och skam att säga det, jag har inte skrivit protokollet färdigt än. Blev tvungen att kontakta ordförande Gustafsson och få uppgifter som gått förlorade på grund av mitt slarv, för det är just vad det är. Redan i högstadiet sa en lärare att jag var slarvig när jag glömt klassboken med närvarokontrollen. Men jag ska skriva det där nu. Att handskriva protokoll är ganska ovanligt numera, men jag skulle säga att det är nog mer arkivbeständigt än att göra det med datorn. Det är väl därför det inte går att skriva ut protokollet på dator i det sammanhanget.

  Har några anklotter kvar. Någon som är sugen? Det rör sig om åtta stycken. Man måste vara med den 6 augusti. Det är nästan kriminellt att låta bli.Givande hambodag floppade på slutet (9 juli 2011)

Tog en tur med min fina bil ner till Segersta-bron, eller Millennium-bron som den är känd som nu, för att se årets hambo. Jag orkade inte upp i ottan för att se starten i Hambologen, men det hade jag inte räknat med heller. Det blev etapp 3 på bron som jag valde att bevaka med min kamera. Och jag fick troligen det enda paret med Röste-anknytning på bild – Annika Sonefors och Hans Wall. Sedan flyttade hela arrangemanget till Kilafors herrgård. Där fördröjdes etapp 4 eftersom roddbåtarna med Team Andreas, eller Järvsökören, som vann Körslaget den 25 april, inte hann fram på utsatt tid. Men jag lyckades få ett par bilder på Andreas Johnson och på de medlemmar av kören som fanns på plats. Jag filmade deras framträdande till stora delar. Men sedan åkte jag hem. Ville inte vara ifrån mor längre. Väl hemma åt vi en väl tilllagad flintastek med potatissallad och jordgubbar till efterrätt. Förbannat gott! Senare blev det en till tur till Kilafors och herrgården men då var hambon över. Jag missade hela finalen! Det som börjat så bra och fortsatt så blev en stor flopp. Jag kan avslöja att det blev seger för fjärde året i rad för Karin Erhardsson från Ljusdal och Mikael Eriksson från Norrköping. Johannes Leffler från Bollnäs knep tillsammans med Ellen Engblom från uppländska Vattholma silvret! Hur länge sedan är det en bollnäsbo placerade sig så bra?

  I och med min kvällstur missade jag både Sommarkrysset och Sommarkväll. Vilken katastof! Det får bli söndagsnöje att kolla på dessa program. Och James Bond-rullen Älskade spion ställde jag på inspelning. Kanske ser jag den i natt. Natten mot söndag alltså.20 år sedan den stora Norge-resan (8 juli 2011)

Måndag den 8 juli 1991 for vi i väg mot landet i väster, familjerna Olofsson, Lennarp och jag. Vi övernattade i Hede, eller Sveg, första natten och kom sedan fram till Åndalsnes dag två. Där stannade vi ett par dagar, åkte uppför Trollstigen och såg på den fantastiska utsikten på toppen. Det var riktigt brant och bilen fick jobba hårt både uppför och nerför. Vi tog färjan över en fjord och kom fram till hamnstaden Ålesund där vi stannade en dag. Vi åt Norges nationalrätt vilket ingen av oss uppskattade så värst mycket. Det var någon sorts palt med olika tillbehör, eller så minns jag fel. Ålesund var vackert. Vi satt på en restaurang och såg ut över staden. Såg ut som en amerikansk kuststad nästan. Vi var också till Stryn tror jag det hette. Man såg människor åka utför i backarna med bara lätt sommarklädsel. Jag har en film att se från denna min enda utlandsresa. Kanske vore läge att damma av den och se den nu när det är 20 år sedan.

  I dag har jag delat ut bygdebladet färdigt och sett till att övriga har fått samma jobb. Har även varit till stan ett par gånger och tagit en skön dusch när klibbet blev alltför påtagligt på kroppen. Och jag investerade i ett par khakigröna byxor av den indiske försäljaren på gågatan. Snygga, riktigt fina. Men storleken är väl tilltagen. XXL måste jag ha fortfarande. Eländiga mage, som är i vägen. Jag vet nu varför jag gått upp så otroligt i vikt. Sedan jag gått ner 15 kilo 2005 bröt ett slags belöningsbehov ut. Jag ville belöna mig själv för att det gått så bra. Problemet är att jag inte fått stopp på belöningarna. De har blivit ett begär. Nästan en drog. Men festen måste väl ta slut någon gång. Men när är frågan. Blodtrycket måste kontrolleras känner jag. Tänk om det skenat iväg tillsammans med vikten?

  Blött program i fyran i kväll när Postkodkampen hade premiär. Tv:n blev nästan ett sorts akvarium för en timme. Splash-tv mitt i sommaren. Ska inte Bollnäs ställa upp med ett lag? Kanske våra politiker vill bada lite, coola ner sig lite efter alla projekt som gått snett. Bara en reflektion...Alla är på semester, verkar det som...(7 juli 2011)

Kaffepannan kokade för fullt då nattpersonalen kom in i köket. Jag var inte inne, jag var på liten utflykt mitt i byn med några tidningar. Jag lade dem i brevlådorna, det var Bygdens Nytt. Det blev dock inget kaffe för mor i denna sena timme. Hon fick gå och lägga sig i stället. Men i morgon fredag ska det väl bli, flera gånger.

  Det ser kärvt ut med ressällskap till Stockholm. Frågade redaktören för BollnäsNytt, herr Kristian Westin, men han hade åkt till Gotland och blir kvar ett tag. Hans-Nils-Henrik är ute på resa med sin son och Tomas på Semyrvägen likaså, dock inte med någon son vad jag vet. Nu på sistone har jag inte sett till de svarta prickarna på bilderna. De verkar ha försvunnit. Frågan är då om de är borta för gott eller om de kommer tillbaka efter ett tag. Ska kameran rengöras måste det ske i sommar innan jobbet börjar. Det känns osäkert att skicka kameran.

  Fotade torget i dag med allt liv som finns där nu. Det säljs glass, frukt och grönt samt finns en del lekredskap för barnen och en uteservering. Inte så illa, rätt så trevligt faktiskt.

  Maud Olofsson grät i dag torsdag när hon höll sitt avskedstal i Almedalen på Gotland. Jobbigt med avsked, verkligen. Maud har varit en bra partiledare för Centern, även om inte det synts i opinionssiffror eller valresultat direkt. Undrar vem som tar över. Anna-Karin Hatt eller någon annan? Annie Johansson är en favorit men även en kandidat från Gävleborgs län finns med i leken, barnläkaren Anders W Jonsson. Ja någon av dem blir det. Eller varför inte ta in en center från fotbollslandslaget?Detta har hänt: (6 juli 2011)

Gräsmattan i trädgården klipptes med stor trädgårdstraktor i dag. Gräset sprutade ut som ett damm. Allt gick bra. Jag körde inte, jag fotade och gick där som en brukspatron. Bengt gjorde en fin insats, liksom sonen Marcus. Såg sommarmord med Leif Gw Persson i kväll. Han lyckades inte lösa tältmorden utanför Gällivare sommaren 1984.

  Måste köpa mjölk för den var nästan slut. Tog en tur till Statoil Gärdet och köpte 1,5 liter för 18 kronor. Vilka priser! Tog en liter jordgubbar också, de var billiga, bara 20 spänn.

  Roligt att en av Bollnäs mest lästa bloggare skrivit här, nämligen Andreas Lundqvist. Han är den mest aktive på Bollnäsbloggen och har gjort sig ett namn i bloggbranschen. Hoppas han skriver flera gånger.

  Sverige vann mot USA i kvällens sista gruppspelsmatch i fotbolls-VM i Tyskland. 2–1 blev det och vi får nu möta Australien i kvartsfinal. Det är första gången svenska laget besegrar USA i ett VM. Det börjar dofta medalj det här. Ska vi upprepa bedriften från 2003 och gå till final?Andreas Lundqvist

Hej alla glada Röstebor! (6 juli 2011)

Jag heter Andreas och bor i Bollnäs och jag tänkte skriva lite här i eran nya fina blogg. För eran hemsida är verkligen toppen och en glädje att besöka och se på alla fina bilder och läsa om vad som sker hos Er!! För ni har en fantastisk levande förening i bygden som verkligen ordnar mycket kul för alla åldrar, sådant anser jag vara guld värt.

   Iförrgår måndag tog jag en lång cykeltur från centrala Bollnäs ut till Åsbacka där jag vände och cyklade tillbaka över Fröste, och sedan vidare mot Bollegården och sedan hemåt Bollnäs city igen. Superhärligt var det och vinden svalkade så skönt. Alla vackra vyer bländade mig så pass att det inte ens kändes jobbigt. Cykelturen tog mig drygt 2 timmar och jag njöt varenda sekund av resan.

   Bollnäs ÄR världens vackraste kommun och Röste/ Åsbacka är en välslipad pärla! TACK för att ni alla tar hand om era vackra gårdar och ser till att Bollnäs landsbygd är levande.

Ha det så bra!!!

Med vänlig hälsningAndreas Lundqvist, Bollnäsbo

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Gräset höll på att knäcka mig (5 juli 2011)

I dag har faster Wanda i Trönö hälsat på. Det blev blomma och wienerbröd till kaffet och en massa prat. Det var ett tag sedan hon var hem till oss. Ungefär samtidigt ringde Bengt Tegnér och erbjöd häckklippning. Han infann sig vid tretiden och satte igång att arbeta. Jag räfsade riset. Halva den storvuxna häcken blev färdig. Medan jag åkte på stan och köpte bland annat jordgubbar, men glömde rökt skinka, så tog han sig an den jobbiga åkerdelen av häcken.

  Innan Bengt kom tog jag ett beslut. Dags att klippa gräset i trädgården. Ut med klipparen och satte igång. Det var högt, tjockt och jävligt. Vid stenplattorna där en gång hammocken stod höll klipparen på att stanna. En jordhög i gräsmattan! När jag passerat den såg jag att små, små myror vällde fram ur jorden. Och intill en till hög, där det bodde fler sådana djur. Jag körde över dem. Det dammade. Jag kämpade på. Vilade en stund. Hjärtat slog snabbt. Jag gjorde slut på de sista krafterna, lämnade maskinen och gick in. Efter bara en halvtimme var jag slut. Svettig och trött. Kroppen kändes som en blyklump. Det måste vara extrakilona runt midjan som gör sig påminda. Och tilltagande ålder. Det blev inget mera klippt i dag. Tankana på en åkgräsklippare kom igen, men slogs bort när priset kom fram (19 900 kr). Mor inte villig att satsa något.

  Bilens handbroms inte bra nu heller. Nyper åt bromsskivan på ena bakhjulet då och då. Kan inte hela bilen haverera snart? Den kan väl gå sönder bortom alla rimliga möjligheter att laga? Men då är jag utan bil sen.

  Nja det blev sämre sedan John Nettles lämnade Morden i Midsomer. Hans ”kusin” är inte lika bra, men namnet är detsamma, det vill säga Barnaby. Jag ska titta på tisdagens avsnitt vid tillfälle. Det kanske är en fråga om att vänja sig vid en ny skådis.Rolig film fick dålig kritik (4 juli 2011)

Första texten på vår nystartade blogg. Hoppas att det blir några texter inskickade. Det får inte bli lika stilla som i gästboken, där det händer något bara en gång i halvåret, typ. Men det är inte lätt att engagera folk. Men det måste gå. I dag måndag är det den 4 juli och USA firar sitt 235-årsjubileum. Vet ej hur det kommer att firas, om det ens gör det. Men det skulle vara roligt att få komma till det stora landet i väster en gång. Men jag vågar inte åka dit. Man vet aldrig. USA verkar vara som ett Chicago hela landet. Men det börjar bli så här också. Mord läser man om och ser på tv nästan dagligen. Vart är samhället på väg?

  Måndag. Vad är det på tv då? Jo Lotta drar igång på Liseberg klockan åtta. Ska väl titta på det då. Även om jag tycker att det finns bättre program. I går kväll såg jag Vi hade i alla fall tur med vädret – igen!. Det var en kanonfilm, anser jag. En fulländad uppföljare till originalfilmen från 1980. Gösta och Gun (spelade av Rolf Skoglund och Claire Wikholm) var sig lik båda två. Roligt, dråpligt och bra skådespel. Men filmen fick bara två plus i Aftonbladet. Det begriper inte jag. Jag ger den fyra.

  I veckan ska Bygdens Nytt komma ut om inget oförutsett inträffar. Det blir ett ganska tjockt sommarnummer på 20 sidor. Det verkar som om anklotterna redan nu börjar försvinna för somliga säljare. Hörde att Nina Norell bara har ett fåtal kvar på sin lista. Jag har däremot kring 20 lediga nummer. Om en dryg månad är det som sagt var dags.

  Som sagt. Skriv nu något roligt här. Det blir så träligt om bara jag skriver. Fatta pennan nu!
Tillbaka till veckans blogg
Till Bygdens Nytt
Startsidan