Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

En ny Månsterseger för Zelmerlöw


Foto: Andres Putting, EBU
HELA SVERIGES OCH EUROPAS HJÄLTE. Måns Zelmerlöw vann Eurovision Song Contest och visar här sin glädje i greenroom.


Så populärt det har blivit i tidningarna att ordvitsa kring Måns Zelmerlöws framgångar, både i Sverige och internationellt. Det är ”Månsterseger” och ”Månstruös” seger lite varstans. Kom ihåg bara var ni läste det först. Det var jag som lanserade det sistnämnda uttrycket när jag skrev om svenska uttagningen till Eurovision Song Contest i mars. Jag ska inte förringa lördagens resultat i Wien. Den 28-årige Lunda-pågen Zelmerlöw segrade i ovan nämnda tävling och gjorde det med besked. Med sammanlagt 365 poäng sedan jury och tittarna sagt sitt segrade han med ”Heroes”, som han blivit spådd att göra av bettingbolag och musikexperter. Under den enormt utdragna omröstningen, där alla 40 deltagande länder fick ge sina röster, stod det så gott som hela tiden mellan Sverige och Ryssland, men Italien och Australien var inte långt efter. Sedan hälften avgett sina röster drog Sverige ifrån. Tolv tolvpoängare fick till slut distansen till Ryssland att bli så stor som 62 poäng, 365 mot 303. Italien slutade trea med 292 poäng. Kvällstidningarna, i första hand Aftonbladet, skrev att det var jurygruppernas förtjänst att Måns vann. Hade enbart folkets röster fått gälla hade Italien vunnit, Ryssland kommit tvåa och först på tredje plats hade Måns hamnat.

  Zelmerlöw sprang ärevarv med svenska flaggan, framförde numret igen, fick glasmikrofonen av fjolårsvinnaren Conchita Wurst och mötte till sist fjolårstrean Sanna Nielsen, som i egenskap av svensk kommentator tillsammans med Edward af Sillén fick göra den första segerintervjun. (Skulle väl ha spelat in detta på dvd, men skivan blev full i förtid och jag hann inte lägga in en ny. Försökte fota tv-bilden men det blev skitbilder. Det är ju ett lagbrott det också, liksom det är att spela in. Jag spelade in hela ESC när det gick i Malmö för två år sedan. Hittills har jag inte plockat fram skivorna och kollat trots att jag absolut skulle bevara det för eftervärlden då. ’’Tvingade’’ Hans-Nils-Henrik att skjutsa mig till Elgiganten för att köpa skivor, då de gamla tagit slut. Sedan släpptes festivalen på dvd i varuhusen och på nätet. Inte tänkte jag på det att man hade kunnat köpa programmet på det sättet).

  Sedan hade han otur när han vilade på något som såg ut som den albanska flaggan. Det blev storm på sociala medier, Zelmerlöw blev hotad till livet och har nu fyra livvakter kring sig. Statsminister Löfven gratulerade också, men fick smaka på näthatet. Man får inte längre göra något av misstag i den här världen, särskilt inte om man är känd. Då är det ute på sociala medier i samma ögonblick. Vid en presskonferens i Sverige fick Zelmerlöw frågan om den så kallade ’’flaggbilden’’ och passade då på att be om ursäkt för densamma. Saken är utagerad. Får vi hoppas.

  I kväll hyllades Zelmerlöw i hemstaden Lund av tusentals fans på ett av stadens torg. Av alla låtar han sjungit sedan Idol-genombrottet 2005 så framförde han Änglahund, på bred och härlig skånska. Hasse Andersson hade gett honom en hälsning några minuter tidigare. Sedan var det så klart oundvikligt att inte sjunga Heroes tillsammans med publiken, som redan lärt sig texten.

  Nu slåss de svenska städerna om att få arrangera Eurovision Song Contest 2016. För två år sedan gick finalen i Malmö Arena och det blev en stor framgång för SVT. Christer Björkman sa i samband med hyllningarna av Måns att det är fritt fram att visa sitt intresse att vara värdstad för festivalen nästa år. Men man måste ha ekonomi, motivation och rätt förutsättningar rent logistiskt och inte minst ha den anläggning som krävs. En arena för minst 10 000 är nog det minsta man kan begära.

  Det allra senaste man kan spela på hos spelbolagen är vem eller vilka som ska leda ESC i Sverige nästa år. Högst upp på listan med lägst odds är 2013 års programvärd Petra Mede, följd av en viss herr Zelmerlöw (2,50 respektive 3,00 gånger pengarna). Måns fick frågan redan under presskonferensen efter segern om han kan tänka sig att leda ESC, och han svarade en aning diplomatiskt men det framgick att han skulle ha svårt att tacka nej om han erbjöds jobbet. Okej, Mede har gjort det och gjorde det med stor framgång. Zelmerlöw har lett svenska Melodifestivalen. Kan inte Lill Lindfors komma tillbaka, utan att tappa kjolen? För övrigt är det 30 år sedan i år.

  Ute i Europa hyllades Måns i tidningarna. För Tyskland gick det inte bra i år heller. Landet fick inte ett enda poäng. Så här skrev tyska Bild:
  ’’ESC-panka! Noll poäng för Tyskland. Svensk sötnos vinner Grand Prix’’’. Der Spiegel erkänner lite motvilligt att Måns var bäst men kritiserar honom för bland annat det textmässiga djupet och hans ’’uppenbara brister som dansare’’. Men då måste tidningen inte känna till att han vann första omgången av Let’s dance i TV4 2006. Tidningen tillägger dock att ’’uppträdandet med den animerade streckgubben var originellt.’’ Brittiska The Telegraph konstaterar att ’’hunken i skinnbyxor’’ slog ryssen med lite hjälp från andra länder i Östeuropa. ’’Avicii-dansen slog ballader och kärleksduetter’’. En av Australiens stora tidningar, The Daily Telegraph hyllar Måns: ’’Kvällen tillhörde helt klart 28-åringen, hans livliga ballad och det simpla men effektiva scenframträdandet.’’ Ballad? Sen när är ’’Heroes’’ en ballad, frågar vän av ordning. Det gör även jag.

  Skådespelaren Russel Crowe från Australien följde dramat i Wien hemma vid tv:n och kommenterade så här på Twitter: ’’Grattis Sverige! Och bra gjort Guy Sebastian topp 5.’’ Australien slutade på en hedrande femteplats i sin debut. Norge då? Jo de blev åtta den här gången. ’’Dunkade gula och blå – igen’’, skriver norska VG.

  Finland gav oss sin tolva och tidningen Ilta-Sanomat pryder nyhetssidan med en stor bild på Måns gråtandes glädjetårar.

Tidningscitaten är hämtade från aftonbladet.se
Så gick det i Eurovision Song Contest 2015:

1. Sverige, 365 p. – Heroes, Måns Zelmerlöw
2. Ryssland, 303 p. – A million voices, Polina Gagarina
3. Italien, 292 p. – Grande amore, Il Volo
4. Belgien, 217 p. – Rhythm inside, Loïc Nottet
5. Australien, 196 p. – Tonight again, Guy Sebastian
6. Lettland, 186 p. – Love injected, Aminata
7. Estland, 106 p. – Goodbye to yesterday, Elina Born & Stig Rästa
8. Norge, 102 p. – A monster like me, Mørland & Debrah Scarlett
9. Israel, 97 p. – Golden boy, Nadav Guedj
10. Serbien, 53 p. – Beauty never lies, Bojana Stamenov
11. Georgien, 51 p. – WarriorNina, Sublatti
12. Azerbajdzjan, 49 p. – Hour of the wolf, Elnur Huseynov
13. Montenegro, 44 p. – Adio, Knez
14. Slovenien, 39 p. – Here for you, Maraaya
15. Rumänien, 35 p. – De la capat/All over again, Voltaj
16. Armenien, 34 p. – Face the shadow, Genealogy
17. Albanien, 34 p. – I’m alive, Elhaida Dani
18. Litauen, 30 p. – This time Monika, Linkyté and Vaidas Baumila
19. Grekland, 23 p. – One last breath, Maria-Eleni Kyriakou
20. Ungern, 19 p. – Wars for nothing, Boggie
21. Spanien, 15 p. – Amanecer, Edurne
22. Cypern, 11 p. – One thing I should have done, John Karayiannis
23. Polen, 10 p. – In the name of love, Monika Kuszynska
24. Storbritannien, 5 p. – Still in love with you, Electro Velvet
25. Frankrike, 4 p. – N’oubliez pas, Lisa Angell
26. Österrike, 0 p. – I am yours, The Makemakes
27. Tyskland, 0 p. – Black smoke, Ann Sophie

Publicerat 2015-05-26
Läs fler krönikor!

2015
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6

Arkiv

2014
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 23
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 19
Röstebloggen vecka 16
Röstebloggen vecka 12
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 3

2013
Röstebloggen vecka 51
Röstebloggen vecka 48
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 4

2012
Röstebloggen vecka 52-1-2012-2013
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 27
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 13
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 2


2011
Röstebloggen vecka 52
Röstebloggen vecka 47
Röstebloggen vecka 46
Röstebloggen vecka 45
Röstebloggen vecka 44
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Till Bygdens Nytt
Startsidan