Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist


Foto: Andres Putting/EBU

EUPHORIJAAAAAAA!!! (1 juni 2012)

Ett starkt och öronbedövande jubel stiger upp från den tusenfaldiga publiken på Hötorget i Stockholm, upp mot terrassen där Loreen sjunger Euphoria. Hon är tillbaka i Sverige igen med en storseger i bagaget. Euphoria, skriven av Peter Boström och Thomas G:son, har nu blivit en världshit som toppar listorna i hela Europa och kommer att lägga övriga världen för sina fötter inom kort. Loreen har blivit en artist av internationell rang på bara några dagar.

   Det här är Sveriges femte seger i tävlingen vi svenskar sätter större värde på än alla Ingmar Bergman-filmer och Strindbergpjäser tillsammans. Det är femte gången vi är bäst på musik i Europa. Vi får sälla oss till den skara som vunnit fem gånger, där bland annat Storbritannien och Frankrike återfinns. Och så lilla Sverige som är en stor musiknation. Hela tio av de 26 bidragen i finalen av årets Eurovision Song Contest var skrivna av svenska kompositörer.
   1974, 1984, 1991 och 1999 är årtalen vi vann före 2012. ABBA, Herreys, Carola och Charlotte Nilsson (nuvarande Perrelli) är namnen på artisterna. Det är alltså 13 år sedan vi vann sist. Och som vi suktat efter en seger år ut och år in. Det har ju inte gått så bra på 00-talet. Det började med Martin Stenmarcks 19:e-placering 2005, The Arks 18:eplats 2007 och Charlotte Perrellis dito 2008. Men så vände det förra året då Eric Saade tog hem bronset i Tyskland.

   Och nu 2012 klämmer vi till med den största svenska segern någonsin i poäng räknat. Loreens bidrag fick 372 poäng sammanlagt. Det är bara 15 pinnar från Alexander Rybaks superrekord från 2009 då han segrade med Fairytale. Vi fick poäng av alla deltagande länder förutom Italien. De nollade oss. Varför vet ingen. Äter vi för lite pizza i det här landet eller gillar de inte att vi klår dem i fotboll (ibland) och ishockey (för det mesta)?
   Loreen drog till sig högsta poäng av inte mindre än 18 nationer, vilket aldrig tidigare hänt i tävlingens historia, inte ens Rybak fick så många 12-poängare. Alla berördes av artisten, låten och framträdandet. Allt var av världsklass. Jag skrev i vintras i sista festivalkrönikan att Loreen vinner i Baku och det var jag säker på. Hon var starkt segertippad ända från segern i Globen. Men ändå tvivlade jag lite när det var dags för final i lördags. ”Det kanske blir en femteplats som bäst”, tänkte jag. Ändå var Loreens insats den mest lysande, den mest genuina och mestpåkostade både artistiskt och koreografiskt. Hennes rörelser på scen, snöfallet och vibratet i rösten, allt gick rakt in i den europeiska folksjälen. Hennes mörka uppenbarelse förstärkte intrycket av sången. Jag tror inte att exempelvis Lena PH skulle ha vunnit med Euphoria.

   Det sägs att denna seger endast kan jämföras med ABBA:s 1974 och det kan nog stämma. Då var det väl få som trodde att ABBA skulle vinna (jag kan ha fel för jag var bara två år då) men jag tror att Loreens seger ändå går till historien som en milstolpe i den svenska eurovisionshistorien.

   Jag tittar på resultatet från semifinal 2 där Loreen kvalade. Hon vann även där ganska överlägset. Men det fick vi inte veta förrän i dagarna när resultaten släpptes på EBU:s hemsida.

   Dröjer det 13 år innan vi får uppleva något liknande igen? Det skulle i så fall bli år 2025 som Sverige vinner nästa gång. Jag hoppas det blir en seger snabbare än så. Men det vi fick uppleva framför tv-apparaterna förra helgen var något unikt. Ett svenskt bidrag som går hem så totalt i hela Europa är inget man hostar fram över en kaffe och räkmacka.

   I mitten av maj nästa år avgörs den 58:e Eurovisonsschlagerfestivalen någonstans i Sverige. Redan tampas de stora städerna om vilken som är mest lämpad för uppdraget. Det vore förstås kul om någon stad utanför Stockholm kunde få arrangera. Senast vi hade detta evenemang var 13 maj 2000 (om jag inte minns alldeles tokigt). I Globen.

   Vi är i egenskap av värdnation garanterade en finalplats nästa år. Det känns bra. Men vi får inte slå oss till ro för det. Det ska gudarna veta. Även om det är näst intill omöjligt att toppa det här årets insats.
Så gick det i ESC 2012:

1. Sverige: Loreen – ”Euphoria”, 372 poäng
2. Ryssland: Buranovskiye Babushki – ”Party for Everybody”, 259 poäng
3. Serbien: Zeljko Joksimovi’c – ”Nije Ljubav Stvar”, 214 poäng
4. Azerbajdzjan: Sabina Babayeva – ”When The Music Dies”, 150 poäng
5. Albanien: Rona Nishliu – ”Suus”, 146 poäng
6. Estland: Ott Lepland – ”Kuula”, 120 poäng
7. Turkiet: Can Bonomo – ”Love Me Back”, 112 poäng
8. Tyskland: Roman Lob – ”Standing Still”, 110 poäng
9. Italien: Nina Zilli – ”L’Amore È Femmina (Out of Love)”, 101 poäng
10. Spanien: Pastora Soler – ”Quédate Conmigo”, 97 poäng
11. Moldavien: Pasha Parfeny – ”Lautar”, 81 poäng
12. Makedonien: Kaliopi – "”Crno E Belo”, 71 poäng
13. Rumänien: Mandinga – ”Zaleilah”, 71 poäng
14. Litauen: Donny Montell – ”Love Is Blind”, 70 poäng
15. Cypern: Ivi Adamou – ”La La Love”, 65 poäng
16. Ukraina: Gaitana – ”Be My Guest”, 65 poäng
17. Grekland: Eleftheria Eleftheriou – ”Aphrodisiac”, 64 poäng
18. Bosnien-Hercegovina: Maya Sar – ”Korake Ti Znam”, 55 poäng
19. Irland: Jedward – ”Waterline”, 46 poäng
20. Island: Gréta Salóme & Jónsi – ”Never Forget”, 46 poäng
21. Malta: Kurt Calleja – ”This Is The Night”, 41 poäng
22. Frankrike: Anggun – ”Echo (You and I)”, 21 poäng
23. Danmark: Soluna Samay ”Should’ve Known Better”, 21 poäng
24. Ungern: Compact Disco – ”Sound of Our Hearts”, 19 poäng
25. Storbritannien: Engelbert Humperdinck – ”Love Will Set You Free”, 12 poäng
26. Norge: Tooji – ”Stay”, 7 poäng

Arkiv

Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 13
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 2


2011
Röstebloggen vecka 52
Röstebloggen vecka 47
Röstebloggen vecka 46
Röstebloggen vecka 45
Röstebloggen vecka 44
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Till Bygdens Nytt
Startsidan