Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Nummer 10 får extra uppmärksamhet i kväll...

Som tävlande nummer 10 ger sig Måns Zelmerlöw ut på den stora scenen i Wiener Stadthalle i finalen av Eurovision Song Contest i kväll. Ett par tre miljoner svenska tv-tittare och bortåt 170 miljoner europeiska och australiska ser på showen samtidigt, trots att det är tidig morgon i Australien. Undrar om Måns kommer att ha samma kläder nu som i semin, det vill säga en grå tröja och svarta byxor? När han tävlade i Melodifestivalen för några år sedan hade han kostym, men låten Heroes kanske kräver lite ledigare klädsel med tanke på budskapet om hjältar. Före oss är Norge. Vet inte om det är en för- eller nackdel, men det norska och svenska bidragen är väldigt olika. De bryter av varandra bra. Det var 30 år sedan Norge vann ESC första gången för ett par veckor sedan. 1985 vann Bobbysocks med La’ de’ swinge i Göteborg. Sedan har det blivit två segrar till, 1995 med Secret Garden då Åsa Jinder var med och spelade nyckelharpa och sedan 2009 genom Alexander Rybak och Fairytale. Men jag tvivlar på om Norge ska gå segrande ur detta. Men för norrmännen skulle det bli ett roligt sätt att fira 30-årsjubiléet på.

  Enligt allas vår Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen och svenska delegationens ledare, ska vi bortsett från Norge hålla koll på Australien, Ryssland och Italien. Italien har inte vunnit sedan 1990 och har haft uppehåll från tävlingen i flera år. Ryssland vann senast 2008.
  – Jag tycker att ryskan Polina Gagarina är väldigt kompetent, men jag tycker att det är tråkigt. Det är inte 2015 för mig men ett gediget hantverk, och hon utför det verkligen jätteskickligt – även om jag tyckte att hon var väldigt vilsen i uttrycket och ansträngd på genrepet. Den är lite för mycket Disney-ballad för min smak, säger Christer Björkman till SVT:s eurovisionsajt.
  Australien är debutanter och är inbjudna av EBU med anledning av tävlingens 60-årsjubileum. Eurovisionchefen Jon Ola Sand säger i en intervju att det inte är omöjligt att Australien kan få delta i tävlingen varje år framöver med tanke på deras medlemskap i EBU, men inga beslut är fattade än. Landets storstjärna Guy Sebastian har pekats ut som en av favoriterna till att vinna med bidraget ”Tonight again”. I så fall kommer tävlingen att hållas i ett europeiskt land nästa år med det australiska tv-bolaget som medarrangör.

  Streckgubbarna och den kanske starkaste låten i startfältet på 27 nummer kan vara det som avgör det hela i kväll. Inget annat bidrag har något motsvarande även om det varit en del debatt om deras existens. Att det råder dålig konkurrens från våra grannländer eftersom tre av dem åkt ut samt att det är många ballader i år talar för oss det också. Men å andra sidan är startnumret inte någon fördel. Ett tidigt sådant har i enstaka fall lett till seger, ett exempel är Conchita Wurst förra året. Sedan kommer säkert vissa jurygrupper eller telefonröstare att resonera så att det inte var länge sedan Sverige vann (2012 med Loreen) och att man därför röstar på något annat land som är mer ’’välförtjänt’’ att vinna.

  Hoppas ESC 2016 går i Friends Arena i Stockholm.
Här är alla bidrag i finalen på lördag:

1. Slovenien: Maraaya – Here for you
2. Frankrike: Lisa Angell – N'oubliez pas
3. Israel: Nadav Gudej – Golden boy
4. Estland: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to yesterday
5. Storbritannien: Electro Velvet – Still in love with you
6. Armenien: Genealogy – Face the shadow
7. Litauen: Monika Linkyté & Vaidas Baumila – This time
8. Serbien: Bojana Stamenov – Beauty never lies
9. Norge: Mørland & Debrah Scarlett – A monster like me
10. Sverige: Måns Zelmerlöw – Heroes
11. Cypern: John Karayiannis – One thing I should have done
12. Australien: Guy Sebastian – Tonight again
13. Belgien: Loïc Nottet – Rhythm inside
14. Österrike: The Makemakes – I am yours
15. Grekland: Maria Elena Kyriakou – One last breath
16. Montenegro: Knez – Adio
17. Tyskland: Ann Sophie – Black smoke
18. Polen: Monika Kuszynska – In the name of love
19. Lettland: Aminata – Love injected
20. Rumänien: Voltaj – De la Capat/All over again
21. Spanien: Edurne – Amanecer
22. Ungern: Boggie – Wars for nothing
23. Georgien: Nina Sublatti – Warrior
24. Azerbajdzjan: Elnur Huseynov – Hour of the wolf
25. Ryssland: Polina Gagarina – A million voices
26. Albanien: Elhaida Dani – I’m alive
27. Italien: Il Volo – Grande amore

Måns till final med Norge och åtta till

Sverige är i final i ESC. Måns Zelmerlöw lyckades försvara de blågula fansen i Wiener Stadthalle och ute i övriga Europa i den andra semifinalen i Eurovision Song Contest på torsdagskvällen. Ganska tidigt i röstredovisningen lästes både Sverige och Norge upp. Dock klarade sig inte Island vidare, så Sverige och Norge är de enda av de nordiska länderna som tog sig till finalen. Av de 17 tävlande bidragen i andra semin gick tio vidare. Det blir alltså 20 bidrag från semifinalerna och sju direktkvalificerade, däribland värdlandet Österrike och nykomlingen Australien som fick plats i tävlingen med anledning av Eurovisionens 60-årsjubileum.


Nu, Måns, är stunden kommen – det finns ingen återvändo...

Timmen är slagen. Måns Zelmerlöw ska försvara Sveriges färger den andra semifinalen i ESC. I kväll är han det trettonde bidraget av sjutton i Wiener Stadthalle. Island är numret före. Det skulle vara en stor skräll om vi inte når finalen. ”Heores” låg etta på vadslagningstoppen i går. Och vad jag vet gör låten det fortfarande. Enligt musikexperterna är inget annat land lika professionellt som Sverige. Det sägs vara ’’klasskillnad’’ mellan Zelmerlöws uppträdande och konkurrenternas. Det borde i så fall bara vara en promenad i parken att ro hem segern på lördag. Men det förutsätter att vi går till final i kväll. Annars blir det svårt.De tävlar i semifinal 2
I den här ordningen ser du bidragen i kväll:

1. Litauen: Monika Linkyté and Vaidas Baumila – This time
2. Irland: Molly Sterling– Playing with numbers
3. San Marino: Michele Perniola and Anita Simoncini – Chain of lights
4. Montenegro: Knez – Adio
5. Malta: Amber – Warrior
6. Norge: Mørland & Debrah Scarlett – A monster like me
7. Portugal: Leonor Andrade – Ha um mar que nos separa
8. Tjeckien: Marta Jandová & Václav Noid Bárta – Hope never dies
9. Israel: Nadav Guedj – Golden boy
10. Lettland: Aminata – Love injected
11. Azerbajdzjan: Elnur Huseynov – Hour of the wolf
12. Island: Maria Olafs – Unbroken
13. SVERIGE: Måns Zelmerlöw – Heroes
14. Schweiz: Mélanie René – Time to shine
15. Cypern: John Karayiannis – One thing I should have done
16. Slovenien: Maraaya – Here for you
17. Polen: Monika Kuszy‘n ska – The name of love


Publicerat 2015-05-21
Nordiskt fiasko – Danmark och Finland utslagna

Det gick inte alls bra för våra nordiska grannar i gårdagens första semifinal i Eurovision Song Contest i Wien. Varken Danmark eller Finland tog sig vidare till lördagens final. Finland hade en grupp utvecklingsstörda artister som hade ett mycket kort framträdande på bara drygt en minut medan övriga har tre minuter på sig. Att framträdandet var kort kan ha att göra med att de inte gick vidare. Det fanns inte tillräckligt med tid att göra sig en uppfattning om artister och musik. Men det var modigt av Finland att skicka gruppen. Tror inte det skulle hända här.

  Danmarks bidrag var ett 60-talsinspirerat nummer med gruppen Anti Social Media. Det var den danska juryn som gav gruppen så många poäng att den vann över danska folkets favorit. Markus Larsson på Aftonbladet sågade det danska bidraget kraftigt i gårdagens tidning. Skulle säga att det inte var så dåligt. Men om det var värt att vara i final, om det nu blivit så, kan diskuteras. Nu återstår att se om Sverige och Norge tar sig vidare från torsdagens andra semi.

  Programledarna är i år tre till antalet och alla är kvinnor. I år har männen fått stå tillbaka. Jag vet inte om det varit tre kvinnliga programledare tidigare i ESC, jag minns det i alla fall inte. Det är ett steg i rätt riktning ur jämställdhetssynpunkt. Men inslaget med bilder från Wien ur djurens synvinkel hade kunnat vara ett helt vanligt inslag utan djurtemat. Det hade gett en bättre bild av Wien utan de där hästöronen i bild.

  Det blir hela 27 länder som deltar i finalen. Är det rekord? Ja jag tror det. Sändningen tar mer än tre timmar. Omröstningen tar ca 45 minuter då alla 40 deltagande länder ska avge röster. Jag somnade under tisdagens första semi. Ska hålla mig vaken på torsdag då Måns tävlar. För visst går vi väl vidare? Heroes är ju en av segerfavoriterna.
De här länderna gick vidare från semifinal 1:
Albanien
Armenien
Ryssland
Rumänien
Ungern
Grekland
Estland
Georgien
Serbien
Belgien


Utslagna:
Danmark
Finland
Moldavien
Vitryssland
Makedonien
Nederländerna


Publicerat 2015-05-20
Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Två timmars Eurovision – för den som orkar

Så var det dags igen. Dags att få fram en vinnare i ESC 2015. Efter sex veckors svensk melodifestival i vintras korades Måns Zelmerlöw till segrare. Nu väntar sju timmars Eurovision Song Contest från Wien i Österrike med start i kväll 21.00 i SVT1. Då ska de första 16 länderna solla fram 10 som går direkt till lördagens final. Måns tävlar inte i kväll. Honom får vi se på torsdag i semifinal två då han går ut som nummer 13. Det innebär att Sverige inte kan rösta i kväll och på torsdag är vi med, men vi kan inte rösta på Måns.
  Conchita Wurst, som vann i Köpenhamn förra året, finns med i bilden även i kväll. Hon inleder kvällen och kommer sedan att vara i greenroom som sidekick till de tre programledarna. Först ut i kväll är Moldavien. Det första nordiska land som tävlar i kväll är Finland som skickat ett punkband. Danmark tävlar som nummer 13.

  Framåt 23-tiden ska de tio bidragen vara utsedda. I år deltar även Australien, som tittat på ESC i många år utan att kunnat vare sig rösta eller deltaga. I år är landet med de sju länder som redan är klara för final. Skulle Australien vinna går nästa års ESC i Tyskland.

  Ha nu en trevlig kväll, hoppas att chipsen och dippen räcker till alla. Aftonbladet.se frågade läsarna om de ska följa kvällens semifinal och en stor majoritet sa nej, hela 70 procent. Men det blir väl andra siffror på torsdag då Måns är med.
De tävlar i semifinal 1
I den här ordningen ser du bidragen i kväll:

1. Moldavien: Eduard Romanyuta – I Want Your Love
2. Armenien: Genealogy – Face the Shadow
3. Belgien: Loïc Nottet – Rhythm Inside
4. Nederländerna: Trijntje Oosterhuis – Walk Along
5. Finland: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina Mun Pitää
6. Grekland: Maria Elena Kyriakou – One Last Breath
7. Estland: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to Yesterday
8. Makedonien: Daniel Kajmakoski – Autumn Leaves
9. Serbien: Bojana Stamenov – Beauty Never Lies
10. Ungern: Boggie – Wars For Nothing
11. Vitryssland: Uzari & Maimuna – Time
12. Ryssland: Polina Gagarina – A Million Voices
13. Danmark: Anti Social Media – The Way You Are
14. Albanien: Elhaida Dani – I’m Alive
15. Rumänien: Voltaj – De La Capat/All Over Again
16. Georgien: Nina Sublatti – Warrior


Publicerat 2015-05-19
Läs fler krönikor!

2015
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6

Arkiv

2014
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 23
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 19
Röstebloggen vecka 16
Röstebloggen vecka 12
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 3

2013
Röstebloggen vecka 51
Röstebloggen vecka 48
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 4

2012
Röstebloggen vecka 52-1-2012-2013
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 27
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 13
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 2


2011
Röstebloggen vecka 52
Röstebloggen vecka 47
Röstebloggen vecka 46
Röstebloggen vecka 45
Röstebloggen vecka 44
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Till Bygdens Nytt
Startsidan