Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Danmark vann skön seger i ESC (22 maj 2013)

Onsdag. Finalen i Eurovision Song Contest är nu fyra dygn borta. 125 miljoner människor i hela Europa inklusive Australien såg direktsändningen från Malmö Arena med Petra Mede som programledare. 26 bidrag tävlade om titeln EM-mästare i schlager. Den magnifika inledningen med bron som fälldes ner på vilken alla medverkande artister kom intågande i startordning med varje lands flagga till specialskriven musik av bland andra Björn och Benny från ABBA påminde om en OS-invigning, och snart kanske ESC är att jämföra med ett olympiskt spel. Christer Björkman berättade att han till större delen fixat startordningen så att olika musik skulle blandas på ett för tittaren/lyssnaren så bra sätt som möjligt. Lottades inte startordningen tidigare?

  Med en inte så överlägsen seger som Loreen förra året vann Danmarks bidrag Only teardrops med 20 år unga Emmelie de Forest, som till hälften är svenska. Det är tredje gången som Danmark tar hem segern, tidigare år 1963 och 2000. En musikrecensent kallade vinnarlåten för ”retsticka” eftersom refrängen upprepas så ofta. Hade inte tänkt på det förrän han sa det i Godmorgon Europa, direktsänt eftersnacksprogram i SVT på söndagen. Den är kanske lite tjatig men samtidigt en värdig vinnare. All musik har återkommande melodislingor så jag vet inte om Only teardrops är värre än någon annan.

Det var en mycket lycklig segrarinna som vandrade ut på bron, tog emot den 11 500 stora publikens ovationer och som sjöng vinnarlåten igen. På presskonferensen efteråt, som jag såg direkt på nätet, uttryckte de Forest sin tacksamhet för segern.

  – Det är fantastiskt! Det är så obegripligt. Jag var så nervös i green room, säger Emmelie de Forest till Danmarks Radio i den första intervjun efter segern, där hon även skänkte en tanke till sin pappa som gick bort för några år sedan.
  – Att det här händer i Sverige... Min far var svensk. Jag är så stolt! säger hon i en TT Spektra-intervju.

  Omröstningen var som vanligt lång och i år även spännande. I början tog Grekland täten med sin ”spritlåt” och jag var lite orolig att den skulle avgå med segern. Sedan kom Norge fram och något senare fick Danmark vind i seglen och gick upp i ledningen ganska omgående. Sedan följde en poängkamp mellan Danmark, Azerbajdzjan och Ukraina. Azerbajdzjans bidrag var också en stark låt med svenska John Ballard som en av upphovmännen. Den hade lika gärna fått vinna i mina ögon. Nackdelen hade varit att diktaturstaten hade fått arrangera ESC igen nästa år och det hade varit mindre lyckat. Danmark segrade med 281 poäng, före Azerbajdzjans 234 och Ukrainas 214.

  Norges Margaret Berger kom fyra, en välförtjänt plats med tanke på den elektropopinfluerade låten I feed you my love. För Sverige och 22-årige Robin Stjernberg, som jag tippade skulle bli sjua, gick det dubbelt så dåligt för. Det blev en 14:e plats med ynka 62 poäng. Robin sa efteråt att han och dansarna var mycket nöjda med uppträdandet, allt satt som det skulle, men inte med placeringen. Han har dock fått mycket respons för sitt nummer.

  – Jag känner verkligen stödet och det verkar inte som att folk är besvikna ändå, säger han.
  – Jag mår väldigt bra i allt. Men tävlings-Robin tycker att vi förtjänade topp tio. Sedan kanske låten hade behövt en extra lyssning. Men jag är säker på att nu har de fått höra den en gång, så nu kommer de att lyssna på den igen, säger Robin till Nöjesbladet.

  Att Finland, med den glada upptempolåten Marry me inte förtjänade bättre än en 24:e plats blev en överraskning av större mått. Låten var ju en av de starkaste i startfältet och jag trodde på en säker tio-i-topp-placering för unga Krista Siegfrieds. Hör inte folk att det svänger? Förvånande att Storbritanninen hamnade på 19:e plats när superstjärnan Bonnie Tyler ställde upp med Believe in me. Men det var kanske en sån låt som behöver fler än en lyssning för att sätta sig. Överlag har det gått dåligt för The big five (Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien) de senaste åren förutom 2010 då Tyskland vann med Satellite och Lena Meyer-Landrut.

  I maj nästa år sänds ESC från Danmark, men vilken stad är ännu inte bestämt. Bara ett stenkast från årets final i Malmö, alltså. Säkert är det en fördel för Öresundsregionen att få två så stora evenemang två år i rad. Det drar till sig turister och ger pengar och kanske jobb i längden.

  Kommer det att bli så här framöver att det alltid går bra för Danmark när tävlingen hålls i Sverige? Det verkar vara något särskilt med det. Men det kanske bara är en slump att det blivit så både 2000 och 2013. Men slumpens skördar ska man kanske inte heller förakta...
Så gick det i Eurovision Song Contest 2013:

1. Danmark: Emmelie de Forest – ”Only teardrops”, 281 poäng
2. Azerbajdzjan: Farid Mammadov – ”Hold me” 234 poäng
3. Ukraina: Zlata Ognevich – ”Gravity”, 214 poäng
4. Norge: Margaret Berger – ”I Feed You My Love”, 191 poäng
5. Ryssland: Dina Garipova – ”What If”, 174 poäng
6. Grekland: Koza Mostra and Agathonas Iakovidis – ”Alcohol Is Free”, 152 poäng
7. Italien: Marco Mengoni – ”L’Essenziale”, 126 poäng
8. Malta: Gianluca Bezzina – ”Tomorrow”, 120 poäng
9. Nederländerna: Anouk – ”Birds”, 114 poäng
10. Ungern: ByeAlex – ”Kedvesem” (Zoohacker Remix)”, 84 poäng
11. Moldavien: Aliona Moon – ”O Mie”, 71 poäng
12. Belgien: Roberto Bellarosa – ”Love Kills”, 71 poäng
13. Rumänien: Cezar – ”It’s My Life”, 65 poäng
14. Sverige: Robin Stjernberg – ”You”, 62 poäng
15. Georgien: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani – ”Waterfall”, 50 poäng
16. Vitryssland: Alyona Lanskaya – ”Solayoh”, 48 poäng
17. Island: Eytór Ingi Gunnlaugsson – ” Ég á Líf”, 47 poäng
18. Armenien: Dorians – ”Lonely Planet”, 41 poäng
19. Storbritannien: Bonnie Tyler – ”Believe In Me”, 23 poäng
20. Estland: Birgit Õigemeel – ”Et uus saaks alguse”, 19 poäng
21. Tyskland: Cascada – ”Glorious”, 18 poäng
22. Litauen: Andrius Pojavis – ”Something”, 17 poäng
23. Frankrike: Amandine Bourgeois – ”L’Enfer Et Moi”, 14 poäng
24. Finland: Krista Siegfrids – ”Marry Me”, 13 poäng
25. Spanien: ESDM – ”Contigo Hasta El Final”, 8 poäng
26. Irland: Ryan Dolan – ” Only Love Survives”, 5 poäng

Arkiv

2013
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 4

2012
Röstebloggen vecka 52-1-2012-2013
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 27
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 13
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 2


2011
Röstebloggen vecka 52
Röstebloggen vecka 47
Röstebloggen vecka 46
Röstebloggen vecka 45
Röstebloggen vecka 44
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Till Bygdens Nytt
Startsidan