Röstebloggen
Välkomna till Röste-bloggen!

Här får vem som helst blogga. Röstebor, Bollnäsbor eller andra får skriva av sig om praktiskt taget vad som helst. Skicka ett mejl till Pär Nordqvist så ska jag lägga ut texten efter att ha läst den. Personangrepp, angrepp mot folkgrupper eller liknande utspel är ej tillåtna.

Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

När pengar är en bristvara, men skattmasen vill ha sitt

  • Jag vill byta bort badkaret mot en duschkabin. Problem: Har inga pengar. Badrummet är litet.
  • Vill ha en ny bärbar dator. Toppmodellen av MacBook Pro kostar 32 990 kronor. LITE väl mycket kanske.
  • Vardagen skule bli lättare med en bil. Problem: Har inga pengar och både dystoni och stark ångest. Man kan inte köra då.
  Känner mig gammal och risig rent allmänt. Trots att jag tappat så mycket i vikt är magen ändå för stor. I går åt jag inte mycket. Det blev ingen lagad mat, bara smörgåsar. Jag mådde dåligt. Problem: Det verkar som om jag VILL må dåligt. Är född pessimist. Det är jobbigare för mig att vara glad än deppig.
  Skulle ha gjort något med mitt liv för 20 år sedan men jag hade varken mod, pengar eller betyg.
  • Tjänar för lite trots att jag upplever att jag jobbar ganska mycket, både på Arkion och åt föreningen. Problem: Ingen höjer lönen.

  Sålde min bärbara Mac i fredags (27 mars). Saknar den nu. Det var ’’rea’’ på en ny på www.webhallen.com. Priset var ’’bara’’ 19 990 spänn. Jag snabbsålde den gamla för att få pengar, men det gick inte ändå. Nu är rean över och datorn kostar 21 990 igen. Polyfoto har en gatupratare med en pc-laptop för 2 390 kronor. Då har den fullstort tangentbord, det har inte Macen.
  Hade begärt 4 000 kronor, men det blev bara 2 750 innan det var klart. Köparen ville inte betala mer. Jag är så konflikträdd att jag inte vill gå emot. Dessutom följde en mus med som faktiskt var oanvänd men som legat i kartong sedan april 2013. Har kollat på begagnat, men det blir pengar i alla fall. En 2012:a kan kosta upp mot 12 000 om den har flashbaserad hårddisk, alltså inte mekanisk.

  Har deklarerat klart för inkomståret 2014. Fick in en del pengar från ett skogskonto som räknades som inkomst förra året. Nu ska jag betala över 18 000 spänn i restskatt. Jättekul! Jag besitter inte 18 lakan, utan måste betala skatten från likviden. De pengar som blir kvar ska gå till plantering i skogen. Men det blir helg även denna vecka, tur är väl det.

  Har snöat in på att slösurfa med mobilen. Tänker inte på att hög räkning är att vänta. Å andra sidan vinner jag högvinst på Bingolotto i kväll så det jämnar väl ut sig.

  Dessa dagar för 25 år sedan, 9–10 maj 1990, mönstrade jag vid nån militärförläggning i Östersund. Vägde då blott 71 kg och var nästan lika lång som nu. Fick träffa psykolog som bland annat ville veta om jag jagade flickor som man brukar göra i den åldern. Minns inte vad jag svarade. Troligen med sanningen att jag inte gjorde det. Det hela slutade med att försvarsmakten inte såg någon nytta med mig, jag fick med andra ord frisedel. ’’Fysiskt och psykiskt instabil’’ tror jag det stod i det friande beslutet. Mina föräldrar följde med till den jämtländska metropolen och gjorde stan. De åt musslor på en restaurang vilket medförde att min mor fick akuta magbesvär på tåget hem. En lindrigare matförgiftning kan ha orsakat detta. Jag kom hem dagen efter med en befriande känsla i kroppen. Men sen vill jag minnas att försvaret skickade ut nån förfrågan ett år senare om att göra rekryten, men jag svarade ganska syrligt och sen dess har det varit tyst. Ja nu finns nästan inget försvar kvar. Undrar om dagens unga män åker till Östersund fortfarande? Nej värnplikten är ju avskaffad.

  Det var en jävla Mac att vina, för 20 000 för två år sen. Står snart inte ut med oljudet längre. Aldrig mer superdyr dator. Varför började jag med Mac när jag blev med dator sommaren 1998? Jo för att vara kompatibel med jobbet på Bollnäs Allehanda. Har aldrig ägt en pc. ’’Bli som folk och köp en pc’’ har somliga sagt. Vill byta hårddisk, till en SSD, men det är väl ingen lösning på problemet? Man får en bra pc-laptop för vad en begagnad fyra år gammal MacBook Pro kostar. Men då är nackdelen med pc:n att jag inte kan jobba med denna sajt eller göra Bygdens Nytt eftersom alla mina programvaror är för Mac. Då är jag i alla fall rökt. Nu beställde jag en SSD till stationära datorn. Det jobbigaste blir att installera den och ladda in allt material jag har på den gamla. Hur ska jag kunna installera Adobe CS6-paketet? Det har jag haft både i min sålda dator och i denna stationära. Det går inte att ladda in programmen hur många gånger som helst.


Foto: Pär Nordqvist
ETT KILO CHOKLAD att frossa i någa helger framöver.


CHOKLADFEST! Fyra 250-grams chokladkakor (totalt 1 kg choklad) i förgyllt papper levererades av grannen Pether Hedin i morse (16 maj). Stort tack! Samtidigt hämtade han posten som jag tagit in till mig under hans resa till Kreta. Jag har nu choklad fyra helger framåt, om jag nu kan hålla mig från att äta under veckorna. Jag får försöka röra på mig så att chokladen inte ökar på vikten. Men i kväll blir det i alla fall en kaka. Sen fick jag sockerkaka av Åse Järpenge i går på kosläppet i Holmo. Det går ingen nöd på en direkt.

  Till veckan drar Eurovision Song Contest 2015 från Wien igång. I andra semifinalen med startnummer 13 tävlar Måns Zelmerlöw från Sverige. Låten heter ’’Heroes’’. Visst går vi vidare till finalen på lördag 23 maj. Sverige har varit segertippat länge nu. Måns fick 50 poäng av panelen i Inför ESC som sänts fyra veckor i SVT, Australien fick också toppoäng. Det tar alltså sju timmar av ens liv att titta på ESC numera. 40 länder deltar i år. Jag har redan beställt dubbel-cd:n med alla bidrag. Känns inte bra att man kan köpa den i förväg. Det känns som om man tjuvkikar på julklapparna dan före julafton.
Publicerat 2015-05-16
Läs fler krönikor!

2015
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6

Arkiv

2014
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 23
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 19
Röstebloggen vecka 16
Röstebloggen vecka 12
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 3

2013
Röstebloggen vecka 51
Röstebloggen vecka 48
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 21
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 4

2012
Röstebloggen vecka 52-1-2012-2013
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 27
Röstebloggen vecka 22
Röstebloggen vecka 20
Röstebloggen vecka 14
Röstebloggen vecka 13
Röstebloggen vecka 11
Röstebloggen vecka 10
Röstebloggen vecka 9
Röstebloggen vecka 8
Röstebloggen vecka 7
Röstebloggen vecka 6
Röstebloggen vecka 5
Röstebloggen vecka 2


2011
Röstebloggen vecka 52
Röstebloggen vecka 47
Röstebloggen vecka 46
Röstebloggen vecka 45
Röstebloggen vecka 44
Röstebloggen vecka 43
Röstebloggen vecka 42
Röstebloggen vecka 41
Röstebloggen vecka 40
Röstebloggen vecka 39
Röstebloggen vecka 38
Röstebloggen vecka 37
Röstebloggen vecka 36
Röstebloggen vecka 35
Röstebloggen vecka 34
Röstebloggen vecka 33
Röstebloggen vecka 32
Röstebloggen vecka 31
Röstebloggen vecka 30
Röstebloggen vecka 29
Röstebloggen vecka 28
Röstebloggen vecka 27


Till Bygdens Nytt
Startsidan