Röste.nu – Nyhetsarkiv

Nyhetsarkiv
Läs vad som händer i Röste, Bollnäs, Sverige och världen

Vad har hänt tidigare i år och föregående år? Nyhetsarkivet sträcker sig tillbaka till 2007, då den nya sajten röste.nu såg dagens ljus.

Det här skrev vi om...

2007–2012

2013

2014

2015

2016

2017
2018

April:


Foto: Ann Zewgren, 2018. Kamera: Mobilkamera.
TEAM MÅNS HEDBERG. OS-aktuelle Bollnäsåkaren Måns Hedberg och hans team stod för en fin insats i Appertiff-slaget i Bollebacken.

Appertiff-slaget i Bollebacken

BOLLEBERGET/RÖSTE 30 mars 2018
På långfredagen var det dags för den andra upplagan av Appertiff Teambattle i Bollebacken, i år med internationell touch. Åkare från USA, Tyskland och Island fick en ny upplevelse i Sverige och amerikanerna var mycket nöjda med tävlingen. 170 åkare i en härlig åldersblandning susade nedför de preparerade backarna.


De 170 deltagarna var uppdelade i 30 lagkonstellationer. Fantasin hade inga gränser när det gällde utklädnader. Ett tomtelag blev en av tävlingarnas höjdpunkter, de var lite tidigt ute kanske. De lokala OS-åkarna var på plats. Både Måns Hedberg och Niklas Mattsson, som deltog i vinter-OS i Pyeongchang i februari tävlade även här, liksom Magnus Granér som vann X-games förra året. Måns Hedberg kraschade otäckt i kvalet i OS och fick avbryta tävlingen i Sydkorea, men har repat sig och kan tävla igen.
  De internationella åkarna hade inga problem att bli vän med banor och hopp. Ett lag kom från Utah i USA och var tillfälligt i Sverige och passade på att åka till Bollebacken, skriver tidningen Ljusnan. Marcus Lundh på Appertiff workshop säger till tidningen:
   – Amerikanarna tyckte att det var helt sjukt bra stämning och park. Det betyder mycket för oss, för de är ju mer vana.
   Hökarängen från Stockholm segrade i år igen. Laget har många professionella åkare och gjorde riktigt bra ifrån sig i Bollebacken.
   Finalen blev en blöt historia när den 25 meter långa poolen öppnades. Det gällde att ha så pass hög fart att man gled så långt som möjligt över vattnet utan att ramla, men det var det få som klarade, de flesta fick ett vårvinterbad.
  Uppskattningsvis fanns omkring tusen personer i publiken. Parkeringarna vid Bolleberget var helt fyllda. Ett perfekt vårvinterväder gjorde sitt till.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


OS-STJÄRNANS PAPPA. Med armarna i luften ser vi Mats Frisk, före detta Röstebo,
och för övrigt pappa till framgångsrike Måns Hedberg.FANCLUB OCH PUBLIK. Storpublik hade kommit till Bollebacken i strålande sol för
att se tävlingarna. Närmast kameran ser vi Lizen.

Sjukvårdspartiet om avhoppet: ’’Bra att han lämnar’’

Henrik Olofsson (SVP) lättad över att den åtalade före detta Sverigedemokraten avsäger sig politiska uppdrag
• ’’Hade aldrig valts in om vi vetat’’

USA slog till i Syrien i natt – flera explo-sioner i Damaskus

Attacken skedde tillsammans med Storbritannien och Frankrike i syfte att avskräcka regimen från att använda kemiska vapen • Ryssland talar om ’’konsekvenser’’
Krismöte i Sjukvårdspartiet

Utesluten Sverigedemokrat dömd för misshandel och bidragsbrott står med på partiets valsedel till höstens kommunval • Hoppade av när hans bakgrund avslöjades

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon Coolpix S6600.
OMRÖSTNING KAN GE 70-TALSSTÄMPEL TILLBAKA. Bollnäs kan åter utses till Sveriges fulaste stad. Det skedde första gången på 1970-talet när tidningen Veckojournalen gav Bollnäs det epitetet. Nu kan en omröstning på Facebook ge oss stämpeln tillbaka.

Bollnäs riskerar bli fulaste staden igen

Arkitekturupprorets omröstning på Facebook ska utse landets fulaste stad och Bollnäs finns med på listan
Två bilar och garage totalförstörda i Björktjärabrand

Byggnaden var övertänd när räddningstjänsten kom till platsen vid 02-tiden i natt

Foto: Shida Kinuka, 2018.
NAVET I BOLLNÄS. Victoria Sandsgård och Marcus Löf träffar här arbetsmarknads-minister Ylva Johansson för en pratstund. De har båda Navet att tacka för att de är på väg ut i arbete.

Ministern var Navet i Bollnäs för en dag

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) imponerades av Navets ungdomsverksamhet • ’’Arbetet att få fler i arbete måste fortsätta’’


Foto: Shida Kinuka, 2018.
POLITISKT MÖTE. På Scandic Hotel samlades många Socialdemokrater för att lyssna på vad Ylva Johansson hade att säga valåret 2018.

Foto: Pär Nordqvist, 2016. Kamera: Nikon D7000.
FIBERGRÄVNING I RÖSTE. Röste med omkringliggnde byar fick fiber för snart två år sedan via Bollnäs Energi. Risk finns att de mest avlägsna byarna kan bli utan fiber, trots målet om full täckning.

Inga garantier för att alla i Bollnäs får fiber

95 procent av kommunens fasta boenden ska ha tillgång till fiber i slutet av 2018 • Stadsnätschefen ifrågasätter om det är ekonomiskt försvarbart att bygga ut till avlägsna byar
Sidokrock i centrala Bollnäs – inga personskador

Ny olycka i stadshuskorsningen vid lunchtid på fredagen

Trafikolycka i olycksdrabbad korsning

Bil som skulle göra vänstersväng blev påkörd bakifrån på riksväg 50

Foto: Skärmdump från SVT:s ’’Opinion Live’’ 5 april 2018.
VÅRDDEBATT DIREKTSÄNDES. På torsdagskvällen sändes SVT:s debattprogram Opinion Live direkt från Gävle konserthus där programledaren Belinda Olsson ledde diskussionen om sjukvården i länet. Flera högt uppsatta politiker fanns på plats och pratade om personalbrist och vårdköer tillsammans med utarbetade sjuksköterskor. Med ryggen mot kameran sitter Henrik Olofsson, regionråd för Sjukvårdspartiet, och väntar på att få göra ett inlägg, men det uteblev.

Regionrådet som aldrig fick ordet – se torsdagens SVT-debatt om vården här!
Livesänd sjukvårdsdebatt från Gävle i SVT

Opinion Live sänder direkt från Konserthuset där vårdköerna debatteras • Hur kommer det sig att köerna blir längre ju längre norrut i landet man kommer? • SVT1 22.00
Så minns Järvsöborna Lill-Babs

Köer till kondoleansbok och blommor i Järvsö kyrka


Foto: Pär Nordqvist, 1996. Kamera: Chinon CG-5 (analog systemkamera).

Lill-Babs på besök i Helins bokhandel 1996

RÖSTE/STOCKHOLM 3 april 2018
På tisdagsförmiddagen kom beskedet att Barbro ’’Lill-Babs’’ Svensson avlidit efter en tids sjukdom. Hela Sverige sörjer denna fantastiska artist och glädjespriderska från Järvsö. På bilden signerar hon sin bok ’’Hon är jag’’ en decemberdag 1996 på Helins bokhandel i Bollnäs.

Folkkära artisten Barbro ’’Lill-Babs’’ Svensson är död

Somnade in lugnt och stilla i familjens närvaro efter en tids sjukdom, 80 år gammal • Artister, kollegor, kungahuset och svenska folket sörjer

Så minns Hälsinglands artistelit Lill-Babs

’’Ingenting kommer någonsin bli sig likt igen’’ – reaktioner från kändissverige

Foto: Göran Söderqvist, 2018. Kamera: Canon EOS 5D Mark III
TOG HEM FÖRSTA MAJORN. Bollnäsbördiga Pernilla Lindberg vann Ana Inspiration efter särspel mot sydkoreanska. En mycket lycklig Pernilla med segerbucklan efter första majorsegern.

Stor dramatik när Pernilla Lindberg säkrade första majorn

Särspel krävdes för att kora segrare i Ana Inspiration
• Efter birdieputt kunde Bollnäs golfproffs räkna in första major-segern i karriärenPERNILLA ’’PILLAN’’ LINDBERG.
Dramatiskt när Pernilla Lindberg jagade skrällseger
Tv: Sydsvenskan driver med Metoo i uppmärksammat aprilskämt

Pågatågen ska byta namn och målas om för att vara genusneutrala och Metoo-säkrade, enligt tidningen • Inte uppskattat i feministiska kretsar
Mars:

Långfredagssuccé i Bollebacken

Internationell touch på Appertiff Teambattle • 170 deltagare visade upp sig inför storpublik • Hökarängen segrade i år igen
Tv: Zlatans drömdebut i LA Galaxy

Avgjorde premiärmatchen i nya klubben med två sanslösa mål

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon Coolpix S6600.

Påskhälsning från Brotorget

BOLLNÄS/RÖSTE 31 mars 2018
Det är ett strålande väder, men ganska kallt. På Brotoget i Bollnäs pågår aktiviteter med barn utklädda till påskkärringar och påskharar vid lunchtid på påskaftonen. Den traditionella påskbjörken restes mitt på torget nu i veckan. Barn från följande förskolor och skolor har utsmyckat björken:

Kilbergets förskola
Örsängets förskola
Fiskens förskola
Björktjära förskola och skola
Kilafors skola klass 2–3B
Nyhemsgårdens förskola i Arbrå
Lissgårdens förskola i Vallsta


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7100.

Snöröjning på vårdagjämningen

RÖSTE 28 mars 2018
På vårdagjämningen för drygt en vecka sedan röjdes snö på tidnings-husets gård i Röste. Vinterns ihopplogade snömassor schaktades bort från gårdsplanen med en hjullastare från Wickbers lantbruk. Nu ska det inte behöva bli någon sjö när snösmältningen börjar på allvar, men just nu (28 mars) har vintern delvis återvänt med riktigt låga temperaturer på nätter och tidiga morgnar.

Rocklegendaren Jerry Williams är död
Avled på söndagen efter en tids sjukdom • Blev 75 år
• Sörjs av hela (Musik)sverige


Foto: Pär Nordqvist, 2008. Kamera: Nikon D50.
BROTORGSSCENEN JUNI 2008. Bollnäs kommun delar ut kulturstipendiet till det årets kandidater. Bland dem fanns Inga Sarri. Nu vill kultur- och fritidsnämnden väcka liv i målningen De blåaste bergen efter en motion. Platsen blir Colliniparken i kulturkvarteret.

Mårten Andersson-målning väcks till liv i Colliniparken
Henrik Olofssons (SVP) motion om att plocka fram målningen efter tio år i lager vann gehör i kultur-nämnden • Kostar 1,6 miljoner att få den på plats

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.

Dönjegården lapar sol

RÖSTE 18 mars 2018
En underbar vårvinterdag var det i Röste i lördags (17 mars 2018). Så här såg det ut vid Dönjegården vid 13-tiden. Gården badar i snö och lapar solsken. Ute på fotbollsplanen var det minst 70 centimeter snö.


Du glömde väl inte sommartiden?

Ställ i så fall genast om klockorna genom att vrida dem en timme FRAMÅT, annars finns risk att arbetsveckan börjar på ett obehagligt sätt.

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
MARKUNDERSÖKNINGAR VID RIKSVÄGEN. Under vintern har Trafikverket haft en terränggående borrbandvagn ute längs riksväg 83 mellan Bollnäs och Vallsta fär att undersöka markförhållandena inför kommande upprustning av sträckan.

Geologiska undersökningar inför vägåtgärder

RÖSTE 22 mars 2018
Trafikverket planerar att bygga om riksväg 83 mellan Bollnäs och Vallsta för ökad säkerhet och bättre standard. Det är problem med sikten längs sträckan, som gör att bland annat omkörningar är riskabla. I vinter har geotekniska arbeten längs sträckan utförts i syfte att förbereda för de kommande insatserna, som ligger ungefär ett år framåt i tiden.


Att riksväg 83 mellan Bollnäs och Vallsta behöver en upprustning har diskuterats på politisk nivå och bland myndigheter i årtionden. Under åren har flera åtgärder gjorts, med bland annat fartkameror och flyttade utfarter. Bland annat flyttades utfarten från Fröstevägen i Norrborn längre söderut för att förbättra sikten. Det skedde 1994. Fyrvägskorsningen i Röste breddades med vänsterfil och en ny vägbro kom på plats under 1987 och 1988. Det är alltså 30 år sedan i år. Flera olyckor har inträffat de senaste åren i just Röstekorsningen, senast 2014. Hastigheten har sänkts till 60 kilometer i timmen, men vägen är jämn och fin på just den sträckan och inbjuder onekligen till betydligt högre hastigheter.
   I höstas lades ny asfalt på sträckan Bollnäs–Lottefors, som var väldigt sliten. Men mycket mer kommer att hända framöver. De kommande åren ska flera tunga åtgärder utföras längs vägen, som bedöms vara en av Sveriges farligaste. Inför kommande insatser håller Trafikverket på att undersöka markförhållandena vid sidan av vägen. I Röste jobbade ett team några dagar i mitten av mars med en terränggående borrbandvagn, som plöjde sig fram genom den tjocka snön på åkrarna.
   – Vi borrar i åkerjorden för att se hur förhållandena är. Efter genomförd sondering återfylls hål och gropar med ursprungligt material. Bitvis sätter vi även ned uppstående rör för kontroll av grundvattenförhållanden, säger Mikael Andersen-Storm, projektledare på Trafikverket.
   Man kommer också att göra detaljstudier av buller och utifrån resultaten av dessa gör man bedömningar om bullerdämpande åtgärder ska genomföras. Även behov av viltstängsel kommer att utredas. Enligt information som gått ut till alla markägare från Trafikverket ska ett informationsmöte hållas i maj om läget i projektet. Under sommaren ska vägplanen ställas ut för granskning, men före det ska myndigheter, markägare och allmänhet ha möjligt att lämna synpunkter.
   Tidigast under 2019 kommer byggstart att ske och projektet beräknas vara i hamn 2023. Några av de större insatserna blir byte av järnvägsport i Växsjö, upprustning av busshållplatser, byggande av gång- och cykelpassager och cykelbanor samt minska antalet utfarter.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


BORRBANDVAGN I ARBETE. Den djupa snön var inget hinder för undersökningarna.
Busschaufför missade hållplats – barn släpptes av längs riksväg 83
Joline Fahlström och sönerna Levis och Leo kritiska till bussbolaget som kör linje 22 • Barnen livrädda i rusningstrafiken

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.

Röd snö...

RÖSTE 15 mars 2018
Nja, inte riktigt. Det fanns en tv-serie för mer än 30 år sedan som hette Röd snö. Men här i Röste är snön alltid vit, även om bakgrunden är en ladugårdsvägg i solsken.

I eftermiddag smäller det på Studenternas
SM-final i bandy mellan Edsbyn och Sandviken • Så tror Edsbyborna att det slutar
Swedish Slopestyle Tour kom till Bolle
Hemmasonen Joel Magnusson segrade i juniorklassen
• Dalarna dominerade ungdomsklassen • Välbesökt tävlingshelg i Bollebacken

MELODIFESTIVALEN 2018 – Finalen i Friends Arena, Stockholm, 10 mars


Foto: Stina Stjernkvist/Melodifestivalen SVT
HOPPFULL SEGRARE. Benjamin Ingrosso showar för fotograferna när han vunnit Melodifestivalen. Nu är han Sveriges hopp i Eurovision Song Contest i Portugal i maj.

Här är Sveriges stora hopp i ESC
Benjamin Ingrosso segrade i Melodifestivalen med ’’Dance you off’’ • Favorit både hos internationella juryn och svenska folket


Foto: Stina Stjernkvist/Melodifestivalen SVT
MED SÅNGFÅGELN. Benjamin Ingrosso har nu två segrar i Melodifestivalen. Före lördagens seger har han även vunnit Lilla Melodifestivalen 2006. Här har han landat och visar upp sångfågeln.


Foto: Stina Stjernkvist/Melodifestivalen SVT
’’VA??!! HAR JAG VUNNIT??!!’’ Segerresultatet har just lästs upp av programledaren David Lindgren. Benjamin Ingrosso har svårt att tro vad han ser och hör. Vännen och konkurrenten Felix Sandman gläds med honom.

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson: Rätt låt vann i trist rövshow

Rätt låt vann – men Melodifestivalen sågas av svenska folket

Resultat Melodifestivalen 2018:
(Jurygruppernas röster först)

1. Benjamin Ingrosso: ”Dance you off” 181 poäng (114 + 67)
2. Felix Sandman: ”Every single day” 158 (94 + 64)
3. John Lundvik: ”My turn” 128 (66 + 62)
4. Samir & Viktor: ”Shuffla” 114 (54 + 60)
5. Mariette: ”For you” 113 (64 + 49)
6. Liamoo: ”Last breath” 105 (52 + 53)
7. Margaret: ”In my cabana” 103 (62 + 41)
8. Martin Almgren: ”A bitter lullaby” 84 (43 + 41)
9. Renaida: ”All the feels” 81 (30 + 51)
10. Rolandz: ”Fuldans” 75 (24 + 51)
11. Jessica Andersson: ”Party voice” 70 (33 + 37)
12. Mendez: ”Everyday” 64 (2 + 62)


Foto: Chris O’Neill, Kungahuset.
NY PRINSESSA I KUNGAHUSET. Natten mot den 9 mars födde prinsessan Madeleine sitt tredje barn. En prinsessa kom till världen, som får Adrienne som tilltalsnamn.

Här är Adrienne Josephine Alice
Nya prinsessans namn tillkännagavs under konselj på måndagen • Blir hertiginna av Blekinge
Toppchef lämnar Region Gävleborg – får över en miljon i avgångslön
Dag Rosander slutar som kommunikationsdirektör
• ’’Dags att en ny kraft tar vid’’


Foto: Chris O’Neill, Kungahuset.
NY PRINSESSA I KUNGAHUSET. Natten mot den 9 mars födde prinsessan Madeleine sitt tredje barn. En prinsessa kom till världen, som får syskonen Leonore, 4, och Nicolas, 2, att växa upp med.

Här är Sveriges nya prinsessa
Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill fick sitt tredje barn kl 00.41 natten mot den 9 mars • Familjen nu hemma för att vila upp sig
Ny styrelse och nytt år för RBF
Ekonomin enda dystra beskedet på föreningsstämman

Se nya styrelsen för 2018!

Foto: Privat
UNG KVINNA MED HÖGTFLYGANDE PLANER. Evelina Habringer, 26, från Röste har alltid gillat att flyga. Nu har hon steget fullt ut och utbildar sig till pilot vid en skola i Skåne. Hon har tidigare tjänstgjort som flygvärdinna i Dubai.

Evelina går i sin fars fotspår och blir pilot

RÖSTE 3 mars 2018
Efter att ha jobbat som flygvärdinna i Dubai i några år kände Evelina Habringer, ursprungligen från Röste, att hon ville satsa på pilotyrket, eftersom det bästa hon vet är att flyga. Hon har att brås på då pappa Gerhard varit pilot i hela sitt yrkesverksamma liv. Evelina har nu kommit in på en pilotutbildning i Skåne, där hon under två och ett halvt års tid varvar teori och praktik. Redan nu på måndag (5 mars) går flyttlasset till Skåne och utbildningen. En dröm blir därmed verklighet för Evelina.


Foto: Linus Glanzelius
TOPPOLITIKER PÅ BOLLNÄSBESÖK. EU- och handelsminister Ann Linde (S) och Social-demokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad besökte Bollnäs på torsdagen. Här gästar de linspinneriet i Växbo och ser på när syriske Tariq jobbar.

S-höjdare besökte Bollnäs
EU-och handelsminister Ann Linde och partisekreterare Lena Rådström Baastad besökte bland annat Växbo Lin
Många hälsingar får nytt postnummer
Arbrå, Sandarne och Gnarp några av orterna • Se den kompletta listan
Sjätte raka norska Vasaloppssegern
Andreas Nygaard först i mål i Mora efter riktig urladdning på målrakan • Svensk andraplacering

Överlägsen svensk seger på damsidan
Lina Korsgren är kvinnan för dagen i Vasaloppsspåret
MELODIFESTIVALEN 2018 – Andra chansen från Kristianstad 3 mars

De gick vidare från Andra chansen
Nu är startfältet komplett inför finalen i Friends Arena på lördag

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson: Vissa borde bötfällas

’’In my cabana’’ – Margaret
’’All the feels’’ – Renaida
’’Every single day’’ – Felix Sandman
’’Everyday’’ – Mendez
Inget pris för The Square på Oscars-galan
Ruben Östlunds succéfilm kammade noll • Chilenska filmen En fantastisk kvinna blev bästa utländska film
Överhettad skorsten orsakade brand på Bergåkra gård
Taket måste rivas inifrån för att branden skulle kunna släckas • Gården ägs av Sigrid Bergåkra, känd från Bonde söker fru i TV4
Februari:Så gick det i vinter-OS i Sydkorea – se resultat och nyheter!

Masskrock på E4 vid Hudiksvall
Lastbil och sju personbilar inblandade • En person har förts till sjukhus
Det finns Röstealmanackor kvar

RÖSTE 26 februari 2018
Årets Röstealmanacka är skrivbar, men inte så lätt att hänga upp. Det finns inget hål att hänga den i efter en produktionsmiss. Det finns dock fortfarande almanackor kvar i lager.


Missen med hålet upptäcktes inte förrän almanackorna börjat säljas, och då bedömdes det vara för sent att lämna in dem för håltagning.
   – Man får göra ett hål själv eller så får man hänga upp den i ett snöre eller band. Men visst ska det finnas ett hål, självklart, säger Nina Norell, ordförande för RBF.
   I tidningshuset finns en håltång, som man kan låna för att göra hål. Har man ingen almanacka finns det fortfarande möjlighet att köpa en.
   – Det går bra att kontakta mig på 200 90 så får man köpa en kalender, säger Nina.
   Om föreningen producerar en almanacka för 2019 kommer den att ha ett upphängningshål, men beslut om det fattas inte förrän i höst.

Bandyhallskarusellen i Bollnäs

Dom i bandyhalls-målet lågt prioriterad
Kan dröja till efter sommaren innan förvaltnings-domstolen ger besked om överklagan
MELODIFESTIVALEN 2018 – deltävling 4 från Örnsköldsvik 24 februari

Rolandz och Mariette folkets favoriter
Roland Järverups dansband skrällde och tog finalplats tillsammans med Mariette • Felix Sandman och Olivia Eliasson till Andra chansen

De är klara för final 10 mars i Stockholm:

’’My turn’’ – John Lundvik
’’Dance you off’’ – Benjamin Ingrosso
’’Last breath’’ – Liamoo
’’Shuffla’’ – Samir & Viktor
’’Partyvoice’’ – Jessica Andersson
’’A bitter lullaby’’ – Martin Almgren
’’Fuldans’’ – Rolandz
’’For you’’ – Mariette


De möts i Andra chansen 3 mars i Kristianstad:

Duell 1: Margaret (’’In my cabana’’) vs Moncho (’’Cuba libre’’)
Duell 2: Renaida (’’All the feels’’) vs Olivia Eliasson (’’Never learn’’)
Duell 3: Felix Sandman (’’Every single day’’) vs Mimi Werner (’’Songburning’’)
Duell 4: Sigrid Bernson (’’Patrick Swayze’’) vs Mendez (’’Everyday’’)

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson: Programmet dog i Örnsköldsvik
Personbil och epa-traktor kolliderade i Bollnäs
En person förd till sjukhus efter smällen i Schenströms-rondellen
MELODIFESTIVALEN 2018 – deltävling 3 från Malmö 17 februari

Före detta Idol-vinnare och veteran till final
Förhandstippade favoriter ratades av tittarna • Martin Almgren och Jessica Andersson veckans finalister

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson: Ett uselt och störtlöjligt resultat
HTML-versionen av Bygdens Nytt finns ute!Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon Coolpix S6600.

Röstevinter

RÖSTE 7 februari 2018
Åsbackavägen delar landskapet med en vykortslik granskog i bakgrunden. Ett vinterlandskap en förmiddag i början av februari.

Kommunens vädjan till Telia: ’’Skjut upp nedsläckningen av kopparnätet’’
Åsbacka bland de orter som blir av med fast telefoni och ADSL till hösten • Finns inte tillräcklig mobiltäckning, anser Bollnäs kommun
Bollnäs kommun vill att överklagan av bandyhallen avslås
’’Beslutet strider inte mot någon lag’’ skriver kommunen i ett yttrande till förvaltningsrätten
MELODIFESTIVALEN 2018 – deltävling 2 från Göteborg 10 februari

Liamoo och Samir & Viktor till final
Margaret och Mimi Werner till Andra chansen • Ny nakenchock av David Lindgren

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson: SVT borde skämmas för detta lågvattenmärke
Sista dansen på Tuppens i påsk
Danskrogen lägger ner efter 26 år • Kundunderlaget täcker inte renoveringsbehoven

Foto: Maria Stigsvala
INSNÖAT ÅSBACKA. En av dem bilder som publicerats i tidningen Ljusnan och i ett bildspel på helahälsingland.se.

Bildextra: Instängda bilar och tunga träd – se läsarnas bilder från snökaoset
Problem för X-tågen – alla inställda under veckan
Två avgångar inställda på torsdagsmorgonen • Ersättningsbussar täcker inte alla inställda tåg
Överfölls och rånades i centala Bollnäs

Sparkades över halsen • Blev av med mobiltelefon värd
7 000 kronor

Bildextra: Se bilder från Svenska Cupen i skicross i Bollebacken

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7100.

Snöröjare med dygnet runt-jobb

RÖSTE 2 februari 2018
Många chaufförer i snöröjningsfordon får jobba så gott som dygnet runt nu efter snön som kom under torsdagen (1 februari). Väghyvel utanför tidningshuset vid 21.30-tiden på torsdagskvällen. Försvann upp mot Åsbacka i hög hastighet.


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7100.

Snösmocka med blötsnö

RÖSTE 1 februari 2018
Torsdagens snöoväder gav minst två decimeter blötsnö som utgjorde en ansenlig tyngd på tak och träd. Här en lönn vid tidningshuset som fått en av grenarna nedtyngd av snö.

Säpochef tar över efter Eliasson

Anders Thornberg utsedd till ny rikspolischef • Ska leda arbetet i ’’raka rör’’-anda
Efter snövarningen – nu stänger även Bollnäs skolor

Kommunen meddelar att skolorna i Arbrå, Vallsta och Rengsjö håller stängt under torsdagen på grund av väderförhållandena

619 hushåll utan ström

Bollnäs, Arbrå och Undersvik har varit strömlösa sedan 09.30 • Felsökning pågår
Januari:

Tv: Rikspolischef Dan Eliasson avgår

Tillträder nytt jobb på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap den 5 mars • ’’Har varit intensiva år, hade gärna fortsatt’’

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7100.
SNÖRÖJARNA HAR FULLT UPP. Det kommande dygnet väntas stora snömängder över Hälsingland, speciellt den norra delen. Snöröjningsmaskinerna kommer inte att stå parkerade direkt.

Nu kommer snö-smockan

SMHI utfärdar klass 2-varning för Hälsingland det kommande dygnet • Kommunerna förbereder sig på snökaos


SNÖRÖJARNA HAR FULLT UPP. Väghyvel röjer Åsbackavägen på onsdagen.

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7100. Optik: Nikon 70–300.

Lördagstur på skidor

RÖSTE 27 januari 2018
En ensam längdskidåkare på de stora Röste-åkrarna på lördagsefter-middagen. Bäst att passa på att åka medan snön finns kvar.

Nytt datum för föreningsstämman

RÖSTE 22 januari 2018
Vid RBF:s styrelsemöte i Dönjegården på måndagskvällen fattades beslut om att flytta fram årets föreningsstämma en vecka. Nytt datum är fredag 23 februari kl 18.00 i Dönjegården. Läs mer på Det händer i Röste via länk i rubriken.

Tv: Ingvar Kamprad började planera sin död för 40 år sedan

Möblerade det svenska folkhemmet • Avled under söndagen 91 år gammal

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.

Julen dansades ut i Röste

RÖSTE 13 januari 2018
I Röste dansades julen ut på Tjugondedag Knut. Platsen var Dönjegården. Ett 20-tal barn och ungefär lika många vuxna dansade kring granen, fikade och som avslutning kom tomten. Här avslutas danslekarna med Raketen. Lekledare Pernilla Bjärne syns i mitten.

Det finns Röstealmanackor kvar

RÖSTE 16 januari 2018
Årets Röstealmanacka är skrivbar, men inte så lätt att hänga upp. Det finns inget hål att hänga den i efter en produktions-miss. Det finns fortfarande almanackor kvar i lager.


Missen med hålet upptäcktes inte förrän almanackorna börjat säljas, och då bedömdes det vara för sent att lämna in dem för håltagning.
   – Man får göra ett hål själv eller så får man hänga upp den i ett snöre eller band. Men visst ska det finnas ett hål, självklart, säger Nina Norell, ordförande för RBF.
   I tidningshuset finns en håltång, som man kan låna för att göra hål. Har man ingen almanacka finns det fortfarande möjlighet att köpa en.
   – Det går bra att kontakta mig på 200 90 så får man köpa en kalender, säger Nina.
   Om föreningen producerar en almanacka för 2019 kommer den att ha ett upphängningshål, men beslut om det fattas inte förrän i höst.


Foto: Privat.
NÖJD MED SIN PRESTATION. Amanda Uggla Lingvall blev inte en av de tolv som gick vidare i Sveriges Mästerkock. Det stod klart efter torsdagskvällens program.

Amanda fick lämna Sveriges Mästerkock
Nådde inte Stockholm – är nöjd med topp 25-placeringen

GÄVLE/RÖSTE 18 januari 2018
22-åriga Amanda Uggla Lingvall, Röstebo från början men nybliven stockholmare, sökte till Sveriges Mästerkock i TV4 och gick vidare till slutkvalet i Gävle, men där tog det stopp. Amanda fick inte följa med till Stockholm där årets bästa amatörkock utses, men är ändå nöjd med sin tid i tävlingen.


Trots att det inte gick hela vägen är Amanda Uggla Lingvall nöjd med vad hon åstadkom i programmet. Att bli en av de 25 bästa av alla tusentals som sökte är ett mycket bra resultat.
   – Jag kommer absolut att fortsätta att laga mat. Jag tror även att den här topp 25-placeringen kommer att ge något, säger Amanda i torsdagens avsnitt av programmet.
   I Gasklockorna i Gävle testades amatörkockarna hårt under juryns ledning. Juryn består av Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing. Tolv deltagare skulle gå vidare till den slutliga uppgörelsen i Stockholm. När den tolfte och sista deltagaren skulle utses stod det mellan Amanda och två andra. Tyvärr valde inte juryn Amanda, som fick ta av sig förklädet och lämna programmet.
   – För mig gjorde det inte så mycket. Jag är jättenöjd med att bli topp 25 men det hade förstås varit väldigt roligt att bli topp 12, säger Amanda Uggla Lingvall till tidningen Ljusnan.
   Mest nöjd är hon med all fin kritik hon fick av juryn och all feedback från familj och vänner. Hon tycker också att hon lyckats med att presentera sig själv och sin matlagning på ett bra sätt.
   – Jag är nöjd med allt jag gjorde. Det framkom vem jag är i köket, säger hon.
   Amanda utesluter inte att hon söker till programmet igen.
   – Nej jag är ung så jag kanske gör ett nytt försök, vi får se.
Längre fram i vår får vi veta vem som tar hem titeln Sveriges Mästerkock 2018.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83Foto: Camilla Åberg.
TIPPADE NER I DIKET. I Åsbacka, nära Gåsbo, körde en mjölkbil av vägen på onsdagseftermiddagen.

Tv: Mjölkbil välte i Åsbacka
11 000 liter mjölk måste lastas om före bärgning

RÖSTE 17 januari 2018
En mjölkbil som var på väg att hämta mjölk vid en bondgård i Åsbacka kom inte fram som det var tänkt. Den skar ner i ett dike med djupsnö och välte.


Det hela hände på onsdagseftermiddagen då vinterns mest intensiva snöoväder drog in över Hälsingland. På väg mot ett lantbruk i Gåsbo skar mjölkbilen ner i ett dike och välte.
   – Mjölkbilen var nästan helt stillastående när den tippade. Det är inga personskador och bilen ligger helt på sidan av vägen, sade räddningsledare Ingemar Jonsson till tidningen Ljusnan.
   Men för att kunna bärgas måste lasten, elva kubikmeter mjölk, pumpas över till en annan lastbil. Det skedde ganska omgående efter olyckan.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


Man död i tågolycka i Bollnäs
Försökte korsa järnvägsspåren trots fällda bommar
• Fördes till sjukhus där han avled

Tv: Se filmklipp från storbråket i Bollnäs – upp emot 30 personer inblandade
Skolbuss blåste av vägen i Hudiksvall
Snöovädret fick sina konsekvenser i Hälsingland

Foto: Privat.
LYCKADES GÅ VIDARE. 22-åriga Amanda Uggla Lingvalls mat var så bra att hon gick vidare i Sveriges Mästerkock i TV4 på onsdagskvällen. Nu väntar slutkval i Gävle. Amanda har sina rötter i Röste.

Unga Amanda från Röste tävlar i Sveriges Mästerkock
Gick vidare till slutkvalet i Gävle i säsongspremiären

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.

Här kommer tomten!

RÖSTE 13 januari 2018
Julgransplundring i Röste på lördagseftermiddagen. Efter dansen och lekarna kring granen knackade det på dörren. In kommer tomten. Alla barn (och även vuxna) är helt betagna av den rödklädde varelsen med säck på ryggen. Mittemot tomten ser vi Annika Andersson med systerdottern Alice i famnen och svärmor Margareta Magnusson med Lilly och Novalie. Närmast kameran Eivor Engelbrektsson med barnbarnet Benjamin.

Gårdsauktion i Edsbyn sänds i tv
’’Auktionssommar’’ spelades in på gården Hoppet
Polisen bröt in vid storbråk i Bollnäs city
30–40 personer slogs på Västra Stationsgatan • En person förd till sjukhus
Hängdes ut och hotades på nätet efter överklagan
Wångstedt ska polisanmäla det som skrivits i sociala medier • Bollnäs GIF tar avstånd från den låga nivån på debatten

Bandyhallsbeslutet överklagas till förvaltningsrätten
Bygget kan försenas ett halvår • ’’Vill få klarlagt om beslutet är brottsligt’’

’’Tråkigt att det ska bli så’’
Klubbchefen för Bollnäs GIF beklagar att beslutet överklagats
Det skrev vi om 2017!
Gör en resa genom året i vårt nyhetsarkiv


Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7100.

Vinterangripen lönn gnistrar i solljuset

RÖSTE 9 januari 2018
Vintern kan göra träd riktigt vackra. Se bara den här lönnkvisten, hur den gnistrar i solljuset. Platsen är Röste och tidningshusets trädgård.

Tv: Svidande svensk förlust i JVM-finalen
Matchen avgjordes i slutminuten då Kanada satte 2–1 som blev 3–1 i öppen kasse • Besvikelsen stor bland de svenska juniorerna
Skådespelaren Johannes Brost är död
Avled i cancer • Rollen i SVT-serien Fröken Frimans krig blev hans sista
Sverige till final i JVM-hockeyn
Besegrade USA med 4–2 och nu väntar Kanada i finalen

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: LG G4.

Decembervinter

RÖSTE 1 januari 2018
Hela nyårshelgen var kulen och grå, men här är det en solig decemberför-middag en vecka före jul. Ganska ovanligt med oplöjd åker så här års. Det får bli både plöjning och sådd till våren.

Krockade med buss och körde av vägen
Halkolycka på Anneforsvägen på onsdagskvällen
Polisen jagade drog-påverkad förare på riksväg 50
20-åring misstänkt för vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och drograttfylleri
Myhrer parallell-slalomsegrare i Oslo
Bergsjöåkaren tog åttonde världscupsegern
Söderhamns nyårs-fyrverkeri ställdes in
Datorhaveri snuvade söderhamnarna på viktig del av nyårsfirandet
Fyrverkeriernas tid kan vara förbi
Allt fler kommuner ser över nyårsfirandet • Återförsäljare tror inte på förbud
Det här skrev vi om...

2007–2012

2013

2014

2015

2016

2017

Till toppen av sidan

Till Bygdens Nytt
Till startsidan röste.nu