Röste.nu – Valborgsfirande vid Dönjegården

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist
VALBORG 2017. Trots snöovädret tidigare under veckan brann majkasen med full styrka vid Dönjegården.

Solig men sval Valborg i Röste

RÖSTE 30 april 2017
Många var de som beklagade sig över det kyliga vädret under Valborgsfirandet vid Dönjegården i Röste, men få gjorde något åt det. Ändå blev det ett trevligt firande av vårens ankomst. Några drygade ut sin egen kassa medan andra lät pengarna gå upp i rök till antingen sånt som smäller eller sånt man äter. Tipsrunda kunde man också gå, och vinna Röstes egen almanacka...


Nyhet för i år var att besökarna kunde parkera även på åkerplätten mittemot Dönjegården då den var oplöjd. Bygdegårdsföreningen har fått lov av markägaren att bruka marken för parkering så att det blir färre bilar vid gården. Och visst blev det mycket folk på årets Valborgsfirande. Uppskattningsvis deltog ett 60-tal personer, både från byn och utifrån. Strax efter klockan åtta tändes majkasen nere på isbanan av Henrik Olofsson och Stefan Bengtsson. Samtidigt drogs vinnarna i kontantlotteriet på altanen, och vilka som vann kan ni läsa längre ner på sidan.
   I år var det inga problem att få kasen att brinna, trots den kraftiga snödämp som kom i början av Valborgsveckan, då det blev det sista snökaoset för säsongen. Förra året var det däremot besvärligare. Det tog minst en halvtimme den gången att få riset att brinna och då hade inget snökaos satt käppar i hjulen. Smällare och raketer är fortfarande populära bland barn och ungdomar, precis som för 35 år sedan när det begav sig för en annan. För nere på isbanan satt man på huk med cigarettändare och försökte fjutta på smatterband och raketer i avfyrningsramp. Det small som om någon sköt med gevär, ja ännu värre ibland och den gråblåa aprilhimlen lystes upp av fyrverkeripjäserna. Värmen från kasen skulle kunna ha spridit sig till de frysande men man måste gå ner till den för att ta del energin från lågorna.


Manskören har slutat
En annan nyhet var en tipsrunda där frågorna kretsade kring Röste. Samtliga som deltog fick en Röstealmanacka, då de kvarvarande inte längre var säljbara. Eric Alfredsson hade hela familjen och tillresta släktingar med sig och de fick så gott som alla almanackorna eftersom de nästan var de enda som gick tipsrundan. För övrigt stämde Eric Alfredsson och Henrik Olofsson upp i sång och framförde en av de klassiska vårsångerna ståendes i köksingången på altanen, men sen blev det tyst igen.
   Försöken att dra ihop folk till en Röstekör har inte lyckats. För några år sedan var frågan aktuell och några anmälde intresse, men det stannade där. Och visst kan en kör sätta extra guldkant på ett Valborgsfirande. De klassiska vårsångerna framkallar i kombination med ljudet från smällare och raketer de där sprittande vårkänslorna. Senast en kör sjöng i Röste var 2007, premiäråret för firandet vid Dönjegården. Bollnäs–Arbrå manskör stod då för sången, en kör som numera är nedlagd. Den framträdde för sista gången i Lottefors kapell på första advent 2015.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


DE SER UPP MOT SKYN 1. Ett vackert fyrverkeri är i blickfånget.


DE SER UPP MOT SKYN 2. De kollar också om det blev något vackert på kvällshimlen. Nils Sköld och Lukas Leijnegard var några av ungdomarna som lekte med smällare och fyrverkerier.


JODÅ, DET BLEV FÄRGPRAKT. Himlen lystes upp av färger från fyrverkeripjäserna. Riktigt fint.


ELLER VAR DET MÅNEN MAN TITTADE PÅ? Inte uteslutet det heller.


HETT SOM TUSAN. Övertänd majkase.


RÖK- OCH KRUTDOFT. Både ungdomar och deras ’’old folks’’ gillade det pyrotekniska. Emma Frost med pappa Peter och brorsan Calle i närheten av en tänd smällare. Röken doftade ungefär som den från knallpulverpistolerna förr. Eller kanske vanliga revolvrar.


TUMMEN UPP FÖR VALBORG. Här gör Alice Flykt tummen upp för firandet i Röste.


’’TEN, NINE, EIGHT, SEVEN, SIX, FIVE, FOUR, THREE, TWO, ONE...IGNITION!
Är det så de säger när en riktig rymdraket ska skjutas upp från Cape Caneveral i
Florida? Här är uppskjutning av en otoligt mycket mindre raket startad.SMÄLLARE GÄLLER ÄN. Det här med smällare och smatterband blir aldrig
omodernt. Men hur är det egentligen? Är smällare förbjudna? Eller måste man vara
18 för att få använda dem? Här är två killar som har kul, oavsett regler.TUNNOR MED OLIKA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN. Den ena innehåller vatten som
man måste ha när man eldar, och den andra är en platå för en helt annan verksamhet.ELDNING. På tunnans mer eller mindre kletiga lock eldades det lite av varje, bland
annat plastmuggar. Nja, inte så bra kanske...MÅNGA UNGA PÅ PLATS. En helt annan generation har tagit över på Valborg. Den
som härskade för 35 år sedan är föräldrar till de här...

MARKSOL. Det här kallas marksol och är ett mindre fyrverkeri som är lite snällare.


PÅ PARKETT OVANFÖR KASEN. Längst fram Margreth Olofsson med dottern Annelie, stående snett bakom är Joakim Stigsvala.


EMMA-LEE OCH SCOTT. Emma-Lee Sundström och brorsan Scott betraktar händelserna på isbanan.


BARNFAMILJER. Firandet i Röste lockar allt fler barnfamiljer från andra delar av Bollnäs.


GRANNAR MED FIRANDET. Stefan Bengtsson, Eva Zetterlund och Maria Frost är alla grannar med allt som händer på Dönjegården, så även Valborgsfirandet.


KORV OCH FIKA PÅ ALTANEN. Lars Nygårds, Sven-Olof Strandberg och Nils Sköld
var sugna på något att äta. Åse Järpenge tar emot beställningar.MÖTE PÅ ALTANEN. Björn Leijnegard och Andreas Hansemon på ett av bänkborden på altanen. Krister Qvist heter han som pratar med Andreas.


JÖNSSON x3. Här tar Susann Jönsson, sonen Andreas och mamma Yvonne en paus i sofforna i Dönjegården.


VALBORGSFIRARE. Från vänster Larsa Bodin, Yvonne Jönsson, Sven-Olof Strandberg,
Dan Svensson och Hanna Svensson.SKYMNINGEN FALLER.Men det här gänget håller sig kvar en
stund till. I mitten Eric Alfredsson och Angelica Bodin med sonen Viggo.KERSTIN, INGER OCH BRITT-MARIE sålde fika och korv. Kerstin Andersson ger
en kund ketchup på korven.KLART SOM KORVSPAD ATT DET ÄR KORV... I en kastrull fanns x antal varmkorvar. Uppskattat en kylig kväll som denna.


UTÖKAD PARKERING. Nu kan man parkera även på en del av åkern mittemot Dönjegården.

Publicerad: 2017-05-06
Fler nyheter:


Vad händer i vår och sommar i Röste? Kolla in alla evenemang april–juni här!

Konkurs för anrik möbelaffär
I dag inleddes utförsäljningen hos Björkmans Möbler

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.

Valborgsfirande i Röste

RÖSTE 30 april 2017
Det blev en solig men sval Valborgskväll vid Dönjegården. Majkasen värmde dock dem som uppehöll sig i närheten. Och det var det många barn som gjorde för att leka med smällare och raketer. Utförligare reportage är under produktion.

En person omkom i villabrand i Arbrå
Brandplatsen avspärrad • Polisen har startat utredning om mordbrand

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
ÅSE TOG HEM FÖRSTAPRISET. Åse Järpenge, sekreterare i bygdegårdsföreningen, vann första pris i årets kontantlotteri. I kuvertet ligger 3 000 kronor i kontanter.

Åse, Hanna och Benny vann pengar på Valborg

RÖSTE 30 april 2017
På Valborgsmässoafton firades vårens ankomst vid Dönjegården i Röste. Samtidigt drogs vinnarna i Röste Bygdegårdsförenings kontantlotteri. Förstapriset, 3 000 kronor i kontanter, gick till en förvånad Åse Järpenge från Fröste.


Det var en förvånad Åse som tog emot vinstkuvertet med pengarna. Hon hade deltagit i dragningen tillsammans med Nina Norell och hade ingen tanke på att vinna själv. När vinnande lottnumret 007 lästes upp kom hon inte ihåg att det var hennes lott, utan det kom som en överraskning när lottlistan kollades. Åse vann alltså förstapriset på den lott som hon sålt till sig själv.
   – Faktum är att jag köper tio lotter varje år till mig själv och barn och barnbarn och några till. Det är lika när det är ankrace. Men att jag skulle gå och vinna hade jag ingen förhoppning om direkt, ingen önskan heller. Jo det är bra med pengar, men jag köper lotterna först och främst för att någon i familjen ska vinna, säger Åse. Hon vet redan vad hela summan, eller en del av den, ska gå till:
   – Jag fick restskatt för förra årets inkomster och jag tror att pengarna går till att betala den, blir något över så blir det säkert något roligare, något som man uppskattar mer.
   Andrapriset på 1 500 kronor gick till nyinflyttade Fröstebon Hanna Svensson och tredjepriset till Benny Granath, som haft matjord i fickorna det senaste året. Han vann i förra årets kontantlotteri också, då 1 500 kronor.
   – Jag bara väntar på den stora vinsten, den ska väl komma den också, säger Benny och tänker kanske på förstapriset i ankracet, eller kanske sju rätt på Lotto eller något ännu större, storpotten i Eurojackpott.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


ANDRAPRISET GICK TILL HANNA. Hanna Svensson från Fröste vann andrapriset
och kasserade in 1 500 kronor.’’TACK FÖR VINSTEN, NINA!’’ Benny Granath vann 750 kronor och kramar om Nina Norell.


LOTTERIDRAGNING. Ordförande Nina Norell och Åse Järpenge förrättade dragning i kontantlotteriet på Valborgsmässoafton under firandet på Dönjegården.

Dragningslista Röste Bygdegårdsförenings kontantlotteri 2017

1. Åse Järpenge, Fröste, vann 3 000 kronor på lott nr 007.
2. Hanna Svenson, Fröste, vann 1 500 kronor på lott nr 256.
3. Benny Granath, Röste, vann 750 kronor på lott nr 198.

Gräsbrand i Åsbacka spred sig till skogen
Räddningstjänsten kunde släcka branden ganska snabbt • Farligt att elda fjolårsgräs, torrt som krut i markerna
Till toppen av sidan