Röste.nu – Valborgsfirande vid Dönjegården

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
VALBORG 2018. Det blev ett annorlunda Valborgsfirande i Röste i år. Ingen majkase, och inte så många besökare heller. Det såldes dock korv och fika som vanligt.

Avslaget Valborgsfirande i Röste
Första gången på 28 år det inte kunde tändas någon kase

RÖSTE 30 april 2018
Har det någonsin hänt tidigare att man firat Valborg utan kase i Röste? För 28 år sedan kunde kasen på Träskrinnsbacken inte tändas på grund av de torra markerna. I år blev firandet vid Dönjegården till viss del avslaget av samma anledning. Två eldkorgar ersatte kasen.


Våren 1990 var torr och varm. Vintern var klen. Valborgsfirandet på Träskrinnsbacken blev inte som det brukade då det troligen utfärdats eldningsförbud och ingen kase fick tändas. Men det fick ingen veta förrän folk var på plats för att fira Valborg. Men det är nästan 30 år sedan och sedan dess har ingen liknande inträffat – förrän i år. Den långdragna vintern stopp för leveranser av kas-material till isbanan vid Dönjegården. I mitten av april var det fortfarande decimetertjockt lager snö, både på planen och i nedfarten. Bygdegårdsföreningen gick ut med nyheten att det blir Valborg utan kase, men det blev ändå två små våreldar i korgar, som Urban Wickbers tände vid 20-tiden. Ungefär samtidigt drogs vinnarna i kontantlotteriet och då hade det kommit lite folk. När det var som mest fanns ett tjugotal Valborgsfirare vid Dönjegården. Men det blev ett stort tapp mot för hur det brukar vara, med ett femtiotal besökare.
   – Vi kanske inte skulle gått ut med rubriken ’’Valborg utan kase’’ i tidningen, det blev ett rejält sänke för arrangemanget. Vi skulle ha skrivit ’’Annorlunda Valborg’’ och kanske lockat folk på det sättet. Men läste man artikeln och annonsen på baksidan så fick man ändå veta att det skulle bli någon form av våreld. Men det är svårt att ersätta en kase med eldkorgar, säger Nina Norell, ordförande för Röste Bygdegårdsförening.
   Det blev en ganska kort Valborgskväll. När elden i korgarna falnade så småningom var det inte många kvar. Nere på isbanan blev det dock en stund för ungdomarna att smälla av sina pyrotekniska pjäser, så den karaktäristiska krutdoften uppenbarade sig. En vacker solnedgång kunde man också beskåda. Någon sa att himlen hade sin egen kase i år, och det kanske stämmer.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


HÄR LÄMNAR DE FIRANDET – FÖR TIDIGT. Det fanns inte så mycket att se i Röste denna Valborg, därför valde några att åka hem ganska tidigt.


ÅRETS ’’MAJKASE.’’ Det är kanske en överdrift, men en liten eld värmer lika gott som en stor.


FIKASTUND OCH SAMKVÄM. Joakim Stigsvala med dottern Maja och hustrun Maria samt
Björn Leijnegard.FIKA PÅ ALTANEN. Vid bordet sitter Marie och Lars Nygårds och Urban Wickbers.


HAR FIRAT FÄRDIGT. Lisa Fürst och föräldrarna Anna och Lennart samt Karin Karlsson med dottern Anna Börnow lämnar Valborgsfirandet.


KORVFÖRSÄLJNING. Henrik Olofsson har köpt en varmkorv av Ulrika Sollander.


DE SER PÅ NATURENS MAJKASE. Stig och Solveig Wård och Björn Leijnegard beskådar solnedgången som var som en eld denna kväll.


BRINNANDE SOLNEDGÅNG. Himlen brann när inte kasen gjorde det.


VALBORG VID DÖNJEGÅRDEN I RÖSTE, 30 APRIL 2018.


PÅ ISBANAN. Spår efter fjolårets kase finns kvar fortfarande. Här smälls det. Björn Leijnegard ser till så att ingen skadar sig.


INSTRUKTIONER FÖR SMÄLLARE. 18-årsgräns gäller, men har man vuxen i närheten så
går det även om man är yngre.INGEN VALBORG UTAN RAKETER. Lukas Leijnegard redo att tända på.
INGA KORVAR KVAR. Men fortfarande möjligt att grilla en. Men grillpersonalen är ute på språng...

Publicerad: 2018-05-08
Fler nyheter:


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
VANN 3 000 I KONTANTER. Henrik Olofsson är årets lycklige vinnare i kontantlotteriet i Röste. På måndagskvällen vann han förstapriset på 3 000 kronor.

Två Röstebor och en stockholmare vann kontanter

RÖSTE 30 april 2018
Vinnarna i Röste Bygdegårdsförenings kontantlotteri drogs under Valborgsfirandet på Dönjegården på måndagskvällen. Det blev jackpott för Röste- och Frösteborna. Henrik Olofsson boendes i Fröste kammade hem förstapriset på 3 000 kronor, efter att ha köpt lotten av sin granne.


Henrik Olofsson vann för övrigt tredjepriset i förra årets ankrace och har alltså inbringat 3 500 kronor i prispengar från bygdegårdsföreningen det senaste halvåret. Andrapriset gick till Anna Börnow som fick 1 500 kronor att spendera fritt. Hon är i Röste mest under vår och sommar då hon och familjen har ett sommarhus här. Annars bor hon i Stockholm.
   – Jag vet inte än vad jag ska göra med pengarna, vinsten kom så oväntat men det är så klart jättekul att vinna, säger Anna.
   Tredjepriset på 750 kronor gick till Lars Järpenge i Fröste. Han var inte på plats så hustrun Åse fick skriva på och ta hem pengarna. För övrigt vann Åse förstapriset förra året, så Järpenges har bra hand med Fru Fortuna, verkar det som. Åse sålde förresten lotten som Henrik Olofsson vann på... Allt verkar nästan vara en familjeuppgörelse i år.VANN 1 500 I KONTANTER. Anna Börnow kammade hem andrapriset på 1 500 kronor.


HÄR AVSLÖJAS VINNARNA. Åse Järpenge och Nina Norell berättar vilka som vunnit i år.

Dragningslista Röste Bygdegårds-förenings kontantlotteri 2018

1. Henrik Olofsson, Fröste, vann 3 000 kronor på lott nr 014.
2. Anna Börnow, Stockholm, vann 1 500 kronor på lott nr 238.
3. Lars Järpenge, Fröste, vann 750 kronor på lott nr 262.

Bandyhallen kan säkra framtiden för SJ-området
’’Om ingen ny detaljplan antas förfaller byggnaderna och marken förblir giftig’’, slår utredarna bakom nya detaljplanen för Bro 4:4 fast
Inget Nobelpris i litteratur i år
Svenska Akademien vill återhämta sig efter den turbulenta vintern • Utlovar två priser nästa år
Trygghet och jämställd-het i fokus på 1 maj
Firandet i Bollnäs fick flytta in i Kulturhuset på grund av det regniga vädret

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: LG G4 (mobiltelefon).

Galvån kan kalla sig älv

RÖSTE 30 april 2018
Smältvatten har ökat vattennivån i Galvån i Röste. Nu kan ån kalla sig älv en kortare tid framöver. Ja nära på, i alla fall. Bilden togs den 26 april i samband med utdelning av Bygdens Nytt.

Till toppen av sidan