Röste.nu – Studenten 2017 vid Hälsingegymnasiet och Torsbergsgymnasiet

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist
RÖSTESTUDENTER. Albin Sundström och Oskar Öst tog studenten efter tre års studier vid Hälsingegymnasiet och Tekniska programmet.

Nybakade Röstestudenter firade
Varmt och soligt på Hälsingegymnasiets examen

BOLLNÄS/RÖSTE 15 juni 2017
Sedan 2008 har Hälsingegymnasiet bedrivit skolverksamhet i gamla sjukhuset i Bollnäs, så nästa år blir det tioårsjubileum. I år blev det som vanligt en glädjefylld studentexamen i parken nedanför skolan, där eleverna samlades efter att ha sprungit ut från skolan under jubel och rop, och med partyrör som exploderade i en skur av konfetti. Fyra unga killar med Rösteanknytning firade att de tagit studenten och att världen nu är deras.


Studentdagen för de två stora gymnasieskolorna inföll den 15 juni i år, ganska sent med andra ord. Vid elvatiden började eleverna vid Hälsingegymnasiet att springa ut klassvis från skolan, där de tillbringat sin tid de senaste tre åren. I parken nedanför skolan, som är inrymd i gamla somatiska på Nyhedsbacken hade mycket folk samlats. Solen sken och värmen var påtaglig när den första klassen kom rusande nedför trappan under stoj och stim. Skulle man träffa på några av Röstestudenterna måste man hålla utkik efter den tekniska utbildningen. Den har tre olika inriktningar och därför flera klasser. Albin Sundström, Oskar Öst, Oliver Åkesson och Emil Dymek heter killarna som nu vuxit ur barnskorna och blivit vad man kallar vuxna. Alla tre gick Teknikprogrammet med inriktning information och media.
  Albin vet ungefär hur den närmaste tiden ser ut. I sommar ska han med ganska stor sannolikhet bistå sin pappa Henrik Sundström på Arbråbyggarna, som är det snickeriföretag som Henrik är VD för. Till hösten blir det något helt annat:
  – Då rycker jag in i lumpen i nio månader i Umeå. Sen får vi se om jag studerar vidare. Jag har funderat på civilingenjör med inriktning på datateknik, eftersom gymnasievalet var åt det hållet, säger Albin.Även för Oskar Öst väntar studier efter sommaren, såvida han kommer in på sökt utbildning.
  – Jag har sökt in till Mittuniversitetet i Sundsvall och en datautbildning.
  Men studierna är ett par månader bort, så det blir något att ta tag i senare. Oskar kände mest för att insupa studentdagens all glädje, och se fram emot sommaren.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


ALBIN TRÄFFAR MOR OCH FAR. Albin Sundström pysslas om lite av mamma Karolin och pappa Henrik.


DRAR NORRUT TILL HÖSTEN. Oskar Öst ska studera vidare till hösten inom dataområdet. Mittuniversitetet i Sundsvall blir studieort.


FYRA NYBAKADE STUDENTER. I parken nedanför Hälsingegymnasiet ställde fyra studenter upp för fotografering. Alla har mer eller mindre sina rötter i Röste. Från vänster Oliver Åkesson, Emil Dymek, Albin Sundström och Oskar Öst.


LITEN BLEV STOR 1. Emil Dymek.


LITEN BLEV STOR 2. Oliver Åkesson prydd med blommor och gosedjur. Studenten blev en höjdardag med fint väder och utbredd glädje.


REDAN STUDENT. Marcus Tegnér tog studenten i Stockholm en vecka tidigare. Han gick ett program vid Bernadottegymnasiet.


TRADITIONELLA SKYLTAR. Än så länge finns studentskyltar att köpa, gjorda av papp. Hur länge dröjer det innan det finns digitala varianter?


ALLA FOTAR OCH FILMAR. Det fotas och filmas som aldrig förr på studenten. I dag har alla kamera i sin mobil.


VITA MÖSSOR I PARAD. Sol och värme var det första som mötte studenterna. En bra start på framtiden.


’’JAAAA!!!’’ Vi har tagit studenten, fy fan vad vi är bra, sjöngs det förr om åren, men inte nu.


SMÄLLANDE PARTYRÖR. En ganska ny företeelse vid studenten, att smälla av så kallade partyrör innehållande konfettiliknande pappersbitar i olika färger.


SPRINGER UT I LIVET. Elever på teknisk utbildning springer ut för sista gången som just elever.


DIREKTSÄNDE FIRANDET. Journalist och fotograf från Mittmedia/helahälsingland.se dirketsände från studentfirandet vid Hälsingegymnasiet.


GYMNASIUM I FÖRE DETTA SJUKHUS. Hälsingegymnasiet öppnade i gamla somatiska i Bollnäs 2008. Fasaden har genomgått renovering.

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7100.
RÖSTESTUDENT. Kristin Sonefors lämnade Estetiska programmet med blandade känslor.

Både roligt och sorgligt att ta studenten
120 elever lämnade Torsbergsgymnasiet – Kristin från Röste stakar nu ut framtiden

BOLLNÄS/RÖSTE 15 juni 2017
Utanför Torsbergsgymnasiet började folk samlas redan en dryg timme före utsläpp av elverna. Underhållningen i aulan började redan 12.30. Sen kom de, klass efter klass, ut på studenttrappan. Kristin Sonefors från Röste lämnade tre år på Estetiska programmet bakom sig. Det var med blandade känslor hon sprang ut från skolan för sista gången.


Kristin Sonefors har under våren deltagit i två roller i Estetiska programmets slutproduktion, som i år var Trollkarlen från Oz. Hon har lärt känna sina klasskamrater mycket väl och även lärare och annan personal vid skolan. Nu blev det nästan betungande att gå skilda vägar.
  – Studenten var fantastiskt rolig men också lite sorglig. Jag känner en enorm separationsångest till min klass och kommer sakna min linje och alla lärare och elever. Men studentdagen var trots det väldigt rolig, säger Kristin.
  I sommar ska hon jobba som servitris på Orbaden Spa och konferens och därmed få in pengar som kanske ska användas till utbildningen hon sökt till hösten.
  – Jag har sökt in på Lunnevad folkhögskolas danslinje eftersom jag vill fortsätta utveckla mitt artisteri och skådespeleri. Jag står som andra reserv och hoppas att jag kommer in, säger Kristin.Föräldrar, klasskompisar och släkt och vänner fanns på plats utanför skolan. Det regnade under väntan på eleverna, det var ett hav av paraplyer i backen upp mot Sjukhusvägen. Men när elevernas uttåg inletts upphörde det mesta av regnet.
  Avslutningsprogrammet i aulan var i år väldigt uppskattat. Traditionell mösspåtagning varvades med underhållning där bland annat Magnus Ugglas senaste alster ’’Världen är din’’ framfördes. En mycket passande sång på en studentexamen, att man ska ta tillvara livet medan man är ung, sätta världen i spinn, och det finns inga men. Det är då man ska förverkliga sina drömmar. Även mer traditionella avslutningssånger som ’’Den blomstertid nu kommer’’ och ’’En vänlig grönskas rika dräkt’’ framfördes också.De 120 avgångseleverna, som för övrigt var 60 färre än förra året, ställde upp på led med studentskyltar efter Bollnäs Ungdomsorkester och så tågade man in till Onbacken i centrala Bollnäs, precis som alla andra år. Ännu en kull unga har lämnat gymnasiet. Om två år är det de som föddes 2000 som går ut.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


ALLT FOKUS PÅ KRISTIN. Kristin Sonefors med klasskompisar från Estetiska programmet samt morfar Martin.


STUDENTBALSVÄRDEN BLEV STUDENT. Anton Myrberg var en av vädarna vid studentbalen på Scandic den 8 juni. Här är han färdig student.


STUDENTMYLLER. Ett myller av ungdomar med studentskyltar, blommor och ballonger utanför Torsbergsgymnasiet.


STUDENTTÅG 2017. Studenterna samlades på gång- och cykelbanan vid skolan för att under ledning av Bollnäs Ungdomsorkester tåga in till centrala Bollnäs för fortsatt firande på Onbacken.


STUDENTSKYLTAR OCH BALLONGER. Och jublande ungdomar påbörjar den traditionella studentpromenaden från Torsbergsgymnasiet in till stan.
ESTETERNA FIRAR. Eleverna vid Estetiska programet jublade och sprängde partyrör när de kommit ut på studenttrappan.


ELEVER VID ESTETISKA PROGRAMMET PÅ TORSBERGSGYMNASIET TAR STUDENTEN 2017.
MÅNGA VILLE SE STUDENTERNA. Många hade samlats utanför Torsbergsgymnasiet för att uppvakta och titta på studenterna.


PARAPLYTÄTT. Det blev ett snabbt väderomslag på torsdagseftermiddagen med regn. Förmiddagen var solig och varm. Paraplytätt utanför skolan.


KOMMER MED PARAPLYER. Det regnade till en början när föräldrar, vänner och släkt anlände till Torsbergsgymnasiet.


VÄNTAR PÅ SONEN. Tomas och Helena Frisk väntar på att sonen Elis Mårtensson ska komma ut. Han tog studenten på Fordonstekniska programmet.

Publicerad: 2017-06-21
Fler nyheter:


Foto: Kicki Hedberg.
LASTBIL FATTADE ELD. En lastbil, vars släp var lastat med mjölk, fattade eld i höjd med Träslottet i Arbrå på lördagseftermiddagen. Trafiken stängdes av under släckningsarbetet.

Lastbil fattade eld vid Träslottet
Började brinna efter punktering • Chauffören oskadd
• Riksväg 83 stängdes av under släckningsarbetetFoto: Kicki Hedberg.
ÖVERTÄNDES SNABBT. Branden startade i hjulhuset troligen i samband med punkteringen.

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon Coolpix S6600.

Åskfront drar in över Röste

RÖSTE 16 juni 2017
Det drar ihop sig till regn. Jag står och väntar på skjuts till jobbet, en skjuts som är försenad. Passar på att knäppa den här bilden. Det mullrar lite på avstånd, och regnstänk kommer. Väder kan vara ett vackert skådespel.

Fast telefoni försvinner i Dönjegården
Endast ett nummer för all kontakt med RBF framöver

RÖSTE 20 juni 2017
Av främst ekonomiska skäl kommer det framöver inte vara möjligt att ringa med fast telefon i Dönjegården. Även mobilnummer till styrelse-medlemmar försvinner från hemsidan av säkerhetsskäl. Hädanefter gäller 0278–200 90 för all telefonkontakt med Röste Bygdegårds-förening.


Det är det numret som tidigare gått till Dönjegårdens fasta väggtelefon (se bilden). Nu kommer den att plockas ner inom kort. Föreningen har hittat en annan lösning för telefonin.
  – Eftersom ytterst få ringer med fast telefon i dag i vårt mobiltelefontäta samhälle, har den fasta telefonen kostat betydligt mer än det smakat. Det ringdes färre än tio samtal under förra året, säger kassören Anita Bodin.
  Framöver nås föreningen på följande sätt: Det tidigare fasta telefonabonnemanget har stöpts om till ett nummerabonnemang hos Telia. Det innebär att föreningen endast har ett nummer för all telefonkontakt, och det är 0278–200 90.
  – När man ringer kopplas man direkt till ordförandens mobiltelefon, alltså Nina Norell. Vill man träffa någon annan lämnar hon ut mobilnummer. Det här gäller även när man ska hyra Dönjegården, säger Anita Bodin.
  – Vi vill inte längre ha våra privata mobilnummer offentliga. Det är en risk med det i dag. Därför plockas de bort från översikten av styrelsen här på hemsidan, säger ordförande Nina Norell.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


Nu finns 56 bilder från nationaldagsfirandet i Röste publicerade. Flaggan i topp för Sverige!


Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
PÅ DANSGOLVET. Tilda Moberg var en av det 60-tal deltagare som kommit till årets logdans i Röste.

Många tog chans till dans i gammal lada...
Se de bästa bilderna från årets logbal – perfekt för dig som inte sett bildspelet
Till toppen av sidan