Röste.nu – Nationaldagsfirande vid Dönjegården

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.
NATIONALDAGSFIRANDE I RÖSTE. Mycket folk kom till Dönjegården på nationaldagen i år. Aktiviteter för barn lockade.

Succé för national-dagsfirandet i Röste
Djurtema lockade barnfamiljer till Dönjegården

RÖSTE 6 juni 2019
Nationaldagsfirandet i Röste har haft ett par tuffa år med vikande besökssiffror. Inför årets upplaga tog bygdegårdsföreningen ett nytt grepp om evenemanget och vips kom mer än dubbelt så många. Det var djurutställningen som lockade framförallt barnfamiljer, som fick se bland annat getter och kaniner.


Redan vid åttatiden drog firandet igång med flagghissning vid Dönjegården. Åse och Lars Järpenge hissade som vanligt den svenska flaggan under bevakning av en halvsovande fotograf. Temperaturen steg till runt 25 grader skuggan när firandet sedan drog i gång vid 13-tiden. Då hade Hanna Heine och Eric Alfredsson redan anlänt med sina utställningsdjur – tre getter och ett antal vaktlar. Vaktlarna släpptes ut i en liten inhägnad där utrymmet var betydligt mindre än de var vana vid, så viss oro uppstod. Men allt lugnade ner sig när de väl gjort sig hemmastadda. Några vaktelägg fanns också att beskåda.
   – Ja vi tog med några för att visa hur de ser ut, det är inget som fåglarna värpt nu, säger Hanna Heine, för dagen vaktelansvarig vid djurutställningen.
   Lite längre bort fanns två söta kaniner som Ninnie Heinlaid med dottern Celina hade med sig. De var av blandrasen teddydvärgvädur-dvärgvädur, var ganska långhåriga men oerhört snälla och gosiga. Rikgigt gulligt blev det när de matades med morotsbitar. Morötter är ju något av en favoriträtt för kaniner.
   – När kan vi köpa kanin? var det någon som frågade.
   En stund senare anlände tre getter till utställningen. Eric Alfredsson och Jussi Heine kom med dem som hundar i koppel. Genast började de att äta både gräs men framför allt löv från buskar i närheten.


Fågelhund reagerade
Veterinären Olle Johansson kom med sin fågelhund, som direkt markerade när den såg vaktlarna. Den blev väldigt intresserad av vad som rörde sig i buren.
   – Ja det är hundens instinkt att gå igång på fåglar, säger Olle Johansson.
   För de minsta barnen fanns en ankdamm där plastankor från byns årliga ankrace fick ett tidigare dopp än vanligt. Här fick man fånga en anka med en håv och vinna ett litet pris. Emma Modin med barnen Tindra och Milo roade sig med det, ja åtminstone barnen, mamma Emma var coach.
   På altanen sjöngs och hurrades det för Sverige under ledning av Åse Järpenge och Henrik Olofsson. Det här nya greppet kring nationaldagsfirandet blev en riktig vitamininjektion.
   – Ja jäklar vad det kom folk. Jätteroligt att vi lyckats vända trenden med allt färre besökare, säger Nina Norell, ordförande för Röste Bygdegårdsförening.
   – Folk började redan prata om vad de ska ta med sig nästa år, och det är ett bevis på att det här blev lyckat, ja rent av en succé, säger Hanna Heine i aktivitetskommittén. Hon var jättenöjd med nationaldagsfirandet 2019.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


NATIONALDAGSKAFFE PÅ ALTANEN 1. Det blev ett mycket lyckat firande i Röste i år. På altanen var det fullsatt.


NATIONALDAGSKAFFE PÅ ALTANEN 2. Från vänster Melinda Lusth-Blixt, Nelly Göransson, Ann Göransson med dottern Johanna samt Ellen Tällberg.


2019 ÅRS NATIONALDAGSBRÖD. Kanelbulle, rullrån och en kolakaka.


NATIONALDAGSKAFFE. Svenska bakverk med kaffe och saft.


NATIONALSÅNG. Solveig Wård, Annette Bjärne, Maria Frost, Emma Frostn och Alice Zetterlund framför nationalsången.


HÄR KOMMER JÄMTGETTERNA. Djur på ingång till utställningen. Jusi Heine och Eric Alfredsson kommer med jämtgetterna som om de vore hundar.


DJURUTSTÄLLNING PÅ NATIONALDAGEN I RÖSTE. Dagen blev en succé med mellan 50 och 60 besökare. Här har några kommit för att titta på getterna.


PÅ BAKBENEN. Finns något att äta så ska man göra allt man kan för att få det, tycks geten resonera. Och det är väl en bra inställning.


HANNA OCH GETTERNA. Hanna Heine och två av utställningsgetterna.


ALVE OCH HÅVEN. Alve Tällberg var en av de första vid ankdammen.


’’VAD HÄNDER NU?’’ Geten ser förvånad och nyfiken ut.


SÖTA KANINER. Melinda Lusth-Blixt matar kaninerna.


FÅR FAVORITRÄTTEN. En av dvärgkaninerna får morot som den älskar.


UTPLACERING AV FÅGLAR. Eric Alfredsson och Hanna Heine gör i ordning vaktelburen.


HOS VAKTLARNA. Emma Heine är fågelansvarig för dagen. Nelly Göransson klappar försiktigt en av vaktlarna.


UTSTÄLLNINGSFÅGLAR. Det är inte så vanligt att vaktlar ställs ut men här hände det.


VAKTELÄGG. Mindre än hönsägg och med sina karaktäristiska fläckar.


BESÖK HOS DVÄRGKANINERNA. Ninnie Heinlaid hade två teddydvärg/dvärgkaniner med sig som här får besök av far och dotter.


HOS VAKTLARNA. Anders och Anna Wahlbeck med barnen Loke och Hugo kollar im vaktlaran


FAMILJEN WAHLBECK HOS GETTERNA. Mamma Anna, pappa Fredrik och barnen Loke och Hugo fick närkontakt med getterna som ägs av Eric Alfredsson.


VID ANKDAMMEN 1. Emma Modin med barnen Milo och Tindra samt Nova.


VID ANKDAMMEN 2. Ankorna i den vattenfyllda lilla bassängen blev mycket uppskattat bland barnen.


’’NEJ BORT MED DEN!’’ Milo gillar inte just den ankan.


ANKDAMMSPRISER. Tindra och Milo får välja varsitt pris efter att ha fiskat i ankdammen.


NÖJDA ARRANGÖRER. Hanna Heine och Åse Järpenge i bygdegårdsföreningen är mycket nöjda med årets nationaldagsfirande.

Publicerad: 2019-06-12

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7100.
SPEKTAKULÄR ENTRÉ. Fanny Sjöbom tog snöskotern till studentbalen vid Scandic Hotel. Det var eftermiddagens mest spektakulära entré. Skotern stod uppställd på en trailer.

Studenter gick på bal i gassande värme

BOLLNÄS 7 juni 2019
Under strålande sol och påtaglig värme gick Torsbergsgymnasiets avgångselever på studentbal på fredagseftermiddagen vid Scandic Hotel i Bollnäs. Det var ett stort utbud av transportmedel som körde fram till hotellentrén. Det mest iögonfallande var en trailer med en snöskoter som Fanny Sjöbom satt på. Hon fick ta hjälp av en stege för att komma ner på marken när ekipaget väl stannat. Och att intresse för snöskotrar finns är så klart inget som kan undgå någon. I vinter ska hon flytta till Lofsdalen för att jobba, enligt nyhetssajten helahälsingland.se.
   Ett av fordonen har Fröste-anknytning. Henrik Olofsson hade lånat ut sin Volkswagen pick up från 1977. Den kördes av ett gäng estetelever som tog ratten i egna händer. Efter ett litet motorstopp alldeles intill entrén kunde sedan samtliga stiga ur och bli fotograferade av familj, släkt och vänner. Nedcabbade bilar var ganska vanligt, passade bra också i värmen. Wilma Öqvist var en av dem som fick svalka under färden. Hon anlände tillsammans med två klasskamrater i en stor Buick.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


FANNY PÅ SNÖSKOTER TILL STUDENTBALEN. Originellt.


FANNY PÅ SNÖSKOTER TILL STUDENTBALEN. Inte lätt med snöskotrar alla gånger.


ESTETER ÅKTE VW. Ett gäng från Estetiska programmet anlände i en Volkswagen tansport från 1977.


70-TALSSMYCKAD. Ett peace-tecken och andra 70-talssymboler smyckade bilen.


AVSTIGNING. En härlig kväll väntar nu ungdomarna.


ÖPPEN CABRIOLET. En Buick färdades Wilma Öqvist (till vänster) i.


FLER ÖPPNA BILAR. Dessa ungdomar färdas i en Auburn Speedster från 1967.


STUDENTER MED HOLLYWOODSTATUS. Daw Pummanpuen längst bort med ett barn i famnen och Kaha Sardeie i vinröd klänning glänste som Hollywoodstjärnor.


MEN IN BLACK. Två killar i mörka kostymer, ett klädesplagg som var mycket vanligt denna dag.

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.

Markus och Marie – samspelta på dansgolvet

RÖSTE 31 maj 2019
För fjärde gången bjöd Röste Bygdegårdsförening in till logdans i Farmorsladan nedanför Wickbers lantbruk i Röste. På fredagskvällen svängde ett 80-tal personer loss till musik av Pelle Med Två, som började spela strax efter klockan 22. På bilden ser vi Markus Henrysson från Fjäle och Marie Nygårds från Röste som fann varandra på dansgolvet.


Till toppen av sidan