Röste.nu – Nationaldagsfirande vid Dönjegården

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
HEMBAKAT NATIONALDAGSBRÖD. Det här kunde man köpa tillsammans med kaffe eller saft på nationaldagen i Röste. Flaggan i topp!

Fortsatt lågt intresse för nationaldagen
Bara 20 personer firade i år • Nu ifrågasätts evenemangets framtid

RÖSTE 6 juni 2018
Förra året rasade antalet besökare vid nationaldagsfirandet på Dönjegården, mycket beroende på det svala vädret men också konkurrens från andra firanden. I år upprepade sig historien. Det kom bara ett 20-tal personer på årets nationaldag. Nu funderar bygdegårdsföreningen på om nationaldagen ska vara kvar eller tas bort ur programmet.


Sedan 2005 har Röste Bygdegårdsförening haft nationaldagsfirande på bygdegården och genom åren har firandet varit välbesökt. Mellan 30 och 40 personer har druckit nationaldagskaffe på altanen när det var som mest. Men de senaste åren har något hänt. Förra året kom bara 20 personer och i år inte många fler. Den värmebölja som rådde under hela maj var visserligen utbytt mot betydligt lägre temperaturer och det kan förstås ha påverkat. Men i år var konkurrensen från större evenemang i Bollnäs ännu hårdare än förra året. Stort firande på Brotorget med tal av kommunalrådet klockan elva och sedan fortsatta aktiviteter ute på Långnäs i Föreningsalliansens regi, bland annat fotbollscuper och klätterväggar för barn och unga. Föreningsalliansen syftar till att lyfta föreningslivet men de föreningar som inte är aktiva i alliansen kan däremot få konkurrens från den.
  – Det är märkligt att vi ute i byarna känner av den här konkurrensen när vi egentligen inte skulle behöva. Men vi har knappa resurser och kan inte tävla mot arrangemang i stan. Det finns för lite här för barn och ungdomar, säger Åse Järpenge, sekreterare i föreningen och personal vid firandet i Röste.
  Bortsett från detta avlöpte firandet som vanligt. Flaggan hissades klockan åtta och sedan drog firandet igång klockan ett. Nationaldagskaffe med flaggprytt kaffebröd fanns att köpa, bänkborden stod framme med sommarblommor och flaggan vajade i vinden. Det pratades om än det ena, än det andra vid borden – nationaldagen är ett tillfälle för byborna att umgås och prata om hur tillvaron ter sig.


Quiz om Melodifestivalen
Åse Järpenge till orda och bjöd på en Melodifestival-quiz med blandade frågor från både svenska festivalen och Eurovision Song Contest. Bland frågorna fanns den om vilken artist som först erbjöds låten ’’Främling’’ som blev Carola Häggkvists stora genombrott 1983, och rätt svar är Kikki Danielsson. Och vilket år var det som Tysklands Nicole vann med ’’Ein bißchen Frieden?’’ Det var svårare, men någon gissade rätt när alternativen angavs, och svaret är 1982.
  Ingen ville ta ton när nationalsången skulle sjungas. Den som löste knuten var Nelly Göransson, 8. Hon tog tillsammans med mamma Johanna Göransson och Åse Järpenge ton och de som kände för att sjunga gjorde det. Sedan var allt över för i år. Bygdegårdsföreningen ska fundera över firandets framtid eftersom trenden är vikande gällande antal besökare. Midsommar brukar gå bättre – midsommarafton är ju Sveriges nationaldag egentligen, om man ser hur folk firar.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


BLAND DE FÖRSTA PÅ PLATS. Här är fyra av det 20-tal nationaldagsfirare som infann sig på Dönjegården. Från vänster Ulf Larsson, Lars Nygårds, Elin Nygårds och Niklas Larsson.


FIKAKÖ. Firandet inleddes med nationaldagsfika. Lars Nygårds och dottern Elin hos de tre säljande damerna Åse, Karin och Inger.


NATIONALDAGSKAFFE. Niklas Larsson, Elin Nygårds, Lars Nygårds samt Ulf och Berit Larsson smakar på nationaldagsbullar och -kakor.


FIKA FÖR KUNG OCH FOSTERLAND. Karin Karlsson, Ingemar Gustafsson och Inga-lill Gustafsson dricker nationaldagskaffe.


FRÅGESPORT OM MUSIK. Åse Järpenge ställde ganska kluriga frågor om Melodifestivalen.


EXTRAHJÄLP. Sixten har fått tag på en sop som han testar på altangolvet. Extrahjälp på nationaldagen med andra ord.


’’LÅT BLI DET DÄR!’’ Det ser ut som om Sixten inte gillar att bli fotograferad, eller så är det något annat han rynkar på näsan åt.


NELLY DROG IGÅNG NATIONALSÅNG. Nelly Göransson var den som till slut tog ton och satte igång sjungandet av nationalsången. Hon har stöd från mamma Johanna Göransson och Åse Järpenge.


NATIONALSÅNG. Här sjungs Sveriges nationlasång. Närmast kameran Alice och Einar Zetterlund samt Karin Karlsson.


SOMMARBLOMSTER. Lupiner, smörblommor och prästkragar blommar för fullt.


BULLFLAGGOR. Åse Järpenge sätter små svenska flaggor av papper i varje bulle. Det höjer stämningen.


SLOKANDE FLAGGA I TOPP. Vid åtta-tiden på nationaldagsmorgonen hissades flaggan vid Dönjegården, men det var vindstila så den slokade... Den kanske var morgontrött också.

Publicerad: 2017-06-07
Fler nyheter:


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
KVÄLLENS LIVEBAND. Det blev ordentligt drag i ladan när Pelle Med Två spelade upp och höll igång i tre timmar.

Sommaren hälsades välkommen med logdans
70 personer svängde loss i Farmorsladan i Röste • Pelle Med Två spelade för tre
Se de bästa bilderna från Hälsingegymnasiets studentbal
Nova Arefjärd och Ida Hansemon från Röste med på festligheterna
Brotorget expanderar när Brogatan byggs om till nytt huvudstråk
En förlängning av torget ska vara klar till hösten • Ska även knyta samman centrum med Gärdet

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.

Picknick i det gröna inledde logdanskväll

RÖSTE 2 juni 2018
Thomas Eklund och Malin Arefjärd-Eklund med sällskap åt picknick i det gröna inte långt från ladan i Röste där logdansen skulle hållas på lördagskvällen. Vädret var strålande, och maten var på samma nivå.FÖRFEST. Fler ansluter till förfesten. Kvällen har bara börjat. Och det här var väl en perfekt start?

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
BRÅDA DAGAR I VÄXBO. Det rådde febril aktivitet i Lanthandeln Kafé & Keramik i Växbo på lördagen. Affären öppnade inte bara för sommaren utan gjorde en nyöppning efter att försäljningsplanerna gått i stöpet. Malin Arefjärd-Eklund, dottern Nelli och Elin Lundman hade fullt upp med att ta emot glassbeställningar.

Nypremiär för glass- och keramikbutiken
Nu satsar Thomas och Malin helhjärtat på ännu mera glass i Växbo i sommar
Till toppen av sidan