Röste.nu – Valborgsfirande vid Dönjegården

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
HEMBAKAT NATIONALDAGSBRÖD. Det här kunde man köpa tillsammans med kaffe eller saft på nationaldagen i Röste. Flaggan i topp!

Nationaldagen lockade få i Röste
Långhelg, svalt väder och konkurrens svåra motståndare – men firandet överlever

RÖSTE 6 juni 2017
Ostadigt försommarväder kan ställa till problem. Vädret kan vara en orsak till att det kom ovanligt få Röstebor till nationaldagsfirandet på Dönjegården i tisdags. Det var nog inte fler än 20 personer som drack kaffe och sjöng nationalsången. Sen fanns det firande på fler ställen samtidigt, bland annat på Kolgården i Bollnäs.


En annan orsak kan vara att nationaldagen låg på en tisdag med en helg och klämdag före. Hade man flyt kunde man ta långledigt från fredag till onsdag. Då passade säkert många på att åka bort några dagar, och helt enkelt strunta i nationaldagen, i alla fall hemma i Röste och eventuellt Bollnäs. Det är ju inte så många av oss svenskar som firar heller, omkring 30 procent. Övriga tycker det känns påklistrat och ser nationaldagen enbart som en ledig dag. Den har ju varit röd dag sedan 2005.
   Nationaldagen inleddes som vanligt med flagghissning vid Dönjegården. Åse Järpenge och maken Lars var på plats redan strax före åtta med medföljande fotograf och såg till att den blågula flaggan kom upp i stången. Redan då rådde gråmulet väder, och inte blev det mycket bättre fem timmar senare när firandet drog igång med nationaldagsfika på altanen. Kaffe eller saft med nationaldagspyntat hembakat bröd fanns att köpa till en, enligt några, alltför låg kostnad.
  Under fikastunden passade Åse Järpenge på att säga några ord om landet som firades. Hon berättade att 1979 infördes en lag som gjorde det förbjudet att slå och aga barn. Sen undrade hon om någon visste vilket år som nationaldagen började firas i Röste, och rätt svar är 2005. Det kan ha förekommit tidigare, men inget årligen återkommande förrän då.
   – En annan intressant fråga är om ni vet vilket djur som betraktas som det farligaste i Sverige om man ser till antalet tillbud det orsakar årligen, undrade Åse, och Hans-Göran Göransson visste att det är getingen.


Sverigeslips dagen till ära
Som avslutning stämde alla upp i sång under ledning av Åse Järpenge och Henrik Olofsson. Vad man sjöng? Jo, nationalsången ”Du gamla du fria” vars text skrevs av Richard Dybeck, och som framfördes offentligt första gången 1844. Men några flaggor viftades det inte med. Ingen av dem som kommit hade flagga med sig, om man räknar bort Henrik Olofsson som hade sin Sverigeslips på. Svenska flaggor pryder hela slipsen. Men den är inte tillverkad i Sverige:
   – Nej här står det Kina, men det får man ha överseende med i dag, säger Henrik Olofsson.
   Innan firandet i Röste var slut, bröt solen igenom molntäcket och vädret blev plötsligt av det slag som man kan vänta sig den 6 juni.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


SAFT OCH BULLAR I BERSÅN. Det skulle man också kunnat ha, men nu var det på Dönjegårdens nationaldagsfirande saften och bullarna fanns.


SVENSK SLIPS. En slips med svenska flaggor, vad kunde passa bättre denna dag?
Henrik Olofsson hade tagit fram specialslipsen dagen till ära.NATIONALDAGSKAFFE FÖR STORA OCH SMÅ. Ett 20-tal personer firade Sverige
med fika på Dönjegårdens altan. Här ser vi Jens Tranevall, Julia Sanna och Emma Jonsson.FIKA FÖR KUNG OCH FOSTERLAND 1. Ingegerd Gustafsson och Ellen Tällberg är fikasugna och köper kaffe och bröd av Åse Järpenge och Inger Tällberg.


FIKA FÖR KUNG OCH FOSTERLAND 2. Hans-Göran Göransson är hemma i Sverige
och passade på att närvara vid nationaldagsfirandet i Röste.FRÅGOR OM DAGEN. Åse Järpenge ställde några frågor kring nationaldagen,
Sverige och firandet i Röste.RÖSTEBOR HYLLADE SVERIGE. Maria Frost, Emma Frost och Einar Zetterlund till vänster. Mittemot Alice Zetterlund och Egon Styverts med flera.


FÄRRE VALDE FIRANDET I RÖSTE. Närmast kameran Stig Wård och Björn Leijnegard. De hade sällskap av Alf Bjärne med hustrun Annette och Solveig Wård.


NATIONALSÅNG 1. Närmast kameran Alice Zetterlund med dottern
Maria Frost.NATIONALSÅNG 2. Egon Styverts och Alice Zetterlund under tisdagens nationaldagsfirande.


NATIONALSÅNG 3. Margreth Olofsson, Ingegerd Gustafsson och Ellen Tällberg hyllar Sverige genom att sjunga nationalsången.


FLICKAN OCH HUNDEN. Nelly Göransson med hunden Buddha. Hon fick en del
’’pussar’’ av honom...BUDDHA SER FILOSOFISK UT. Hunden Buddha drömmer sig bort, kanske om en
annan tid och plats.FÖRSTA FIRANDET FÖR SIXTEN. Johanna Göransson hade sonen Sixten med sig,
som fick vara med på sin första nationaldag.ORNÄSBJÖRKEN HAR SLAGIT UT. Vid invigningen av Dönjegården efter renoveringen 1991-92 planterades den här Ornäsbjörken som än en gång fått gröna blad.

Publicerad: 2017-06-08
Fler nyheter:

Nu finns 56 bilder från nationaldagsfirandet i Röste publicerade. Flaggan i topp för Sverige!


Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.

Nationaldagsfirande

RÖSTE 6 juni 2017
Åse Järpenge och Henrik Olofsson ledde sången vid nationaldagsfirandet på Dönjegården i Röste på tisdagen. Tyvärr var det inte så många som gjorde dem sällskap i sången, uppskattningsvis 20 personer. Halvdåligt väder och konkurrens från andra firanden kan ligga bakom.

Stöld av fyrhjuling i Åsbacka avbröts
Ägaren och en granne jagade ikapp tjuvarna

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.

Per och Elin släppte loss i Farmorsladan

RÖSTE 3 juni 2017
Per Röstberg och Elin Nygårds släppte loss på golvet i ladan när Pelle Med Två spelade upp vid 21-tiden på lördagskvällen. Till vänster kommer Nils Sköld som skjuten ur en kanon. Dansen lockade färre än förra året, dels på grund av svalt och regnigt väder och dels från ett konkurrerande evenemang på Bollegården.

Telia stänger koppar-nätet i Bollnäs
Fast telefoni och ADSL avvecklas i bland annat Åsbacka hösten 2018

RÖSTE/BOLLNÄS 3 juni 2017
Hösten 2018 börjar Telia att stänga kopparnätet i Bollnäs kommun. Förändringen innebär att privat- och företagskunder, hos såväl Telia som andra operatörer, hänvisas till fiber- och mobilnätet. Åsbacka finns med bland de byar där koppartråden tas bort.


– Vi har redan inlett en inventering för att kunna säkerställa de kommunala tjänster som är beroende av en fungerande digital kommunikation, som t ex trygghetslarm säger kommunchef Anders Johansson.
   Bollnäs kommun har under många år satsat på att bygga ut fibernätet i kommunen.
   – Målsättningen är att kunna erbjuda minst 90 procent av kommunens invånare tillgång till fiberoptiskt bredband vilket känns extra angeläget efter Telias besked, säger Anders Johansson.
   Målet är att hitta nya moderna lösningar i den fortsatta digitaliseringen av Sverige. Bland de orter och byar som förlorar koppatråden återfinns Åsbacka. I början av augusti 2016 grävdes det fiber i Åsbacka, Röste, Fröste och Holmo och vid det här laget bör alla som tecknade sig för fiberuppkoppling från Bollnäs Energi fått det i sina fastigheter. I skrivande stund är det oklart när Röste står på tur. Röste och Åsbacka delar inte samma telestation. Har man inte installerat fiber än, finns chansen kvar 2018 ut för 10 000 kronor per hushåll. Därefter höjs priserna, enligt Bollnäs Energi.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Den 1 oktober 2018 planerar Telia att stänga ner nätet i följande områden i Bollnäs:

Annefors
Bofara
Bogården
Eriknäsbo
Finnfara
Flugbo
Flästa
Galven
Glösbo
Herte
Hertsjö by
Iste
Lövtjärn
Nordanhöle
Roren
Simeå
Stocksätter
Tönsen
Växbo
Åsbacka

Till toppen av sidan