Röste.nu – Midsommarfirande vid Dönjegården 2019

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.
MIDSOMMARFIRANDE VID DÖNJEGÅRDEN I RÖSTE 2019. Dansen går runt midsommarstången. Längst fram ser vi Johanna Göransson med dottern Nelly. Övriga tillhör familjen Fürst.

RÖSTE 21 juni 2019
Kvällen före midsommarfton skulle midsommarstången vid Dönjegården majas, men ett regn- och åskoväder gjorde jobbet mindre trevligt. Stången låg i alla fall lövad och väntade på att bli dansad kring vid 14-tiden på midsommaraftonen. I år slogs troligen besöksrekord – uppskattningsvis deltog 200 personer i firandet.


Strax före klockan 14 anlände två traktorer med vagnar till Dönjegården. Den ena var en grålle, ägd och körd av Henrik Olofsson. Den andra en modern jordbrukstraktor, ägd och körd av Ingemar Gustafsson. Båda hade vagnarna fulla av människor som åkt några kilometer för att fira midsommar. Nytt för i år var en tipsrunda för barn där alla fick godis som belöning, oavsett resultat. Ett 50-tal barn deltog, några tillsammans med sina föräldrar eller syskon.
   – Det här var riktigt bra, och roligt för barnen. Jag fick bistå dem lite men de hade bra koll själva också, säger Kristin Lindell, en återvändare. Hon hade sönerna Ebbe, Ture och Malte med sig hem till Röste.
   Eftersom midsommarstången inte var färdigklädd började många med att fika på altanen. Och det blev rejäl fart på försäljningen. I köket hade personalen laddat upp med 80 rulltårtsbakelser, och de bara försvann.
   – Det var som att jobba i tomteverkstaden. Det var hela tiden brist på bakelser. Vi höll på att storkna, säger Nina Norell, ordförande för bygdegårdsföreningen. Men både rulltårtor, jordgubbar och grädde räckte.


Dans kring lövad och majad stång
Under fikat informerade Henrik Olofsson i anläggningskommittén att midsommarstången måste smyckas med blommor och att alla måste hjälpas åt. En kvart senare restes stången och det dröjde sedan inte länge förrän dansen och lekarna drog igång under ledning av Hanna Heine och Emma Jonsson. ”Små grodorna”, den odödliga fransk-svenska dansleken inledde. ”Tre små gummor” och ”Prästens lilla kråka” var några andra lekar som automatiskt strömmade ur högtalaren. Det var bara att dansa. På slutet sköts en raket upp igen. Ja, det var precis som det brukar och ska vara, så även vädret, som bjöd på sol och lagom värme. Men hur var det nu? Var det rekord i antal besökare i år?
   – Det var minst 150 personer på plats, det är vi säkra på, men eftersom det var en sådan åtgång på rulltårtsbakelserna tror vi att siffran lika gärna kan vara uppåt 200, och i så fall är det rekord, säger Nina Norell.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


KLÄDD OCH REST. Midsommarstången är på plats och dansen kan börja.


DANSGLÄDJE. Här ser vi hur roligt man har när man firar midsommar – äkta dansglädje. Från vänster Andreas Zetterlund med sonen Vishnu, Hanna Heine, Julia Sanna, Emma Jonsson och Rolf Hagberg med barnbarnen Tuva och Ronja.


’’SMÅ GRODORNA ÄR LUSTIGA ATT SE...’’ Denna lek inledde dansen.


TRE SMÅ GUMMOR BLEV FYRA. Klassisk danslek om när gummorna är på väg till marknaden i Nora. Från vänster Vera Fürst, Nelly Fürst, Stella Fürst och Katarina Fürst Standal.


’’VI KAN SPELA FIOLIO-LIO-LEJ...’’ Vi äro musikanter allt från Skaraborg. Från vänster Hugo Hagberg med pappa Pontus och mamma Malin, Emma Jonsson och Ville Tegnér.


FLICKPARAD. Lena Karlsson, Ella Fürst och ???


DANS KRING MIDSOMMARSTÅNGEN. Traditionella lekar i Röste.


’’RAKETEN’’ Här sticker alla till väders igen.


DE LEDDE DANSEN. En applåd för Hanna Heine och Emma Jonsson. Till höger Lars Järpenge


VÄLBESÖKT MIDSOMMARFIRANDE. Det talas om rekord i antal besökare i år. Närmare 200 personer ska ha firat midsommar i Röste.


MED BLOMMOR I HÅRET. Alice Zetterlund var extra fin på midsommarfton


TIPSRUNDA. Det var många barn som gick tipsrundan. Här ser vi Kristin Lindell med barnen Ture, Ebbe och Malte.


RULLTÅRTSBAKELSER. Lukas och Sally har rulltårtsbakelser på assietterna. Det smakade gott-gott-i-gott-gott...


MIDSOMMARGODIS. Bakelserna hade en strykande åtgång. Inte så konstigt, kanske...


FIKAMYLLER PÅ ALTANEN. Full fart på kommersen. Närmast kameran Åse Järpenge tillsammans med Margareta Kruse.


GLASSUTDELNING. Hanna Heine delar ut glass till barnen. Elefanten tog semester i år.


TRAKTORSKJUTS. Ingemar Gustafsson kom med sin traktor med lövad skrinda som fylldes av bybor och andra.

Publicerad: 2019-06-26
Fler nyheter:
Foto: Pär Nordqvist, 2019 och 2017.
RESTAURANGER TILL SALU. Restaurang Små Rätter & Co i centrala Bollnäs och Ristorante Nonna i före detta postlokalen på Ren ska nu avyttras.

Två Bollnäsrestauranger till salu – Nonna och Små Rätter & Co
Eklund och Arefjärd vill lägga krutet på Järnvägshotellet i Edsbyn

RÖSTE/BOLLNÄS 25 juni 2019
I våras öppnades en ny pizzeria på Ren och för två år sedan slog Små Rätter & Co upp portarna i centrala Bollnäs. Nu är båda rörelserna till salu. Ägarna, Rösteborna Thomas Eklund och Malin Arefjärd, vill satsa helhjärtat på hotellet i Edsbyn.


Att ha tre verksamheter igång samtidigt är krävande. Det har makarna Eklund-Arefjärd fått känna av den senaste tiden då de jobbat i restaurang Nonna på Ren, restaurang Små Rätter & Co inne i stan och på Järnvägshotellet i Edsbyn, som de förvärvade tidigt i våras. Nu har de beslutat sig för att avyttra de två restaurangerna, även om det är jobbigt och smärtsamt att lämna sina ’’familjemedlemmar’’, som de mer eller mindre blivit.
   – Hotellet kräver mycket tid, så vi väljer att fokusera på det. Det blev för mycket helt enkelt, säger Thomas Eklund till helahälsingland.se och tidningen Ljusnan.
   Redan före midsommar påbörjades en satsning i hotellet. Antalet rum ska utökas från 23 till 33. En del av rummen ska även moderniseras för att möta upp dagens standard.
   Thomas Eklund tror att pizzeriarestaurangen på Ren blir snabbare såld än Små Rätter & Co.
   – Läget för pizzeria Nonna är attraktivt då det inte finns konkurrerande verksamheter i närheten. Det finns spekulanter som är intresserade, säger Thomas Eklund. Restaurang Små Rätter & Co ligger i före detta Pub Hörnets lokaler på Järnvägsgatan i Bollnäs.
   – Att hitta nya bra ägare på en liten ort kan ta tid, men det finns säkert någon där ute som passar perfekt, säger Thomas Eklund till tidningen Ljusnan.
   Den glass- och keramikbutik som paret tidigare drev i Växbo lanthandel har nu sålts, och de nya ägarna fortsätter med glasstillverkningen i ungefär samma stil, vilket är något Thomas Eklund värdesätter. Förhoppningen är också att konceptet som de båda restaurangerna har i stora drag ska få vara kvar när nya ägare tillträder.
   – Just att man lägger ner själ och hjärta i det, att man vill förbättra och spendera mycket tid på det, säger Thomas Eklund.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


Sverige vidare till kvartsfinal i fotbolls-VM

Besegrade Kanada med 1–0 • Fenomenal straffräddning av Hedvig Lindahl
Inget OS i Sverige 2026 – Milano-Cortina får spelen

Sverige nobbas för åttonde gången av IOK • Besvikelsen stor i Lausanne

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.

Far och son firar midsommar

RÖSTE 21 juni 2019
Två traktorer med lövade vagnar transporterade folk till midsommar-firandet vid Dönjegården på fredagseftermiddagen. I en av vagnarna satt Ola Neimert med sonen Alfred, som båda hade ett trevligt firande. Midsommarvädret var sånär som perfekt. I år besöktes Röstes firande av uppskattningsvis 200 personer, vilket är rekord.

Framtiden för kraft-verken i Galvån och Kilån ska avgöras

Efter mark- och miljödomstolens förhandlingar i Dönjegården ska det nu beslutas om kraftverken får tillstånd eller måste rivas

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7100.
PRÄSTKRAGE HEMMA I TRÄDGÅRDEN. Hela trädgården blommar. Lupiner och prästkragar är de dominerande växterna. (Jo jag vet, lupiner ska bekämpas, inte planteras, men 2004 hade jag ingen aning om att lupinen är en invasiv växt). Men prästkragen är ingen farlig växt att ha i sin trädgård.

Här är den sköna sommar...

RÖSTE 15 juni 2019
Sommar, sommar, bad och sol – sommar, sommar, precis som i fjol. Då var hettan alltför stark, man ville bada i en fontän i en park. Sen började det i skogen att brinna, då blev det fart på varje man och kvinna. Släcka elden sattes först, läskedrycker släckte allas törst. Det gick åt skogen med skogen, men dans blev det ändå i logen.

   I Färila, Enskogen och Röste var det rök, värme och fnöske. I år blir allt kallare, och säkert mycket ballare. Blommor och bin och amerikanska dollargrin, är sån’t som fanns förr, men även nuförti’n.

   Är man överviktig, tjock och desperat, gäller det att på cykeln få fart, eller varför inte mopeden, en gammal sketen, men då blir det problem med miljömedvetenheten. Utsläpp får inte göras, men då kan ingenting längre köras. Nej fram med häst, kärra och promenader, snart får vi på bensinpriset spader.

   Hösten kommer ganska snart, det brukar gå med vindens fart. Då börjar åter kneget, men man känner inte alls för att ta det steget. Hej du, sommar, du är för skön, om man samtidigt får in sin lön.


VY FRÅN GALVÅN. Datumet är 6 juni 2019. Det är alltså nationaldag och försommaren är i sin skönaste blomning.


NYGÅRDS I SOMMARSKRUD. Familjen Nygårds har precis firat nationaldag på Dönjegården.


MIDSOMMARBLOMSTER i ett dike. Har aldrig sett dess like.


’’GREEN, GREEN GRASS OF HOME.’’ Gröngräs vid tidningshuset.
Till toppen av sidan