Röste.nu – Midsommarfirande vid Dönjegården

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
MAJAR MAJSTÅNGEN. Kristin Lindell och sönerna Ture och Ebbe majar det sista på majstången, som strax ska resas vid Dönjegården.

Midsommar med dans, lekar, elefant och återvändare
Tur med vädret under firandet i Röste

RÖSTE 23 juni 2017
Midsommar är återvändartid på många ställen. I Röste var det flera utflyttade som återvände i midsommarveckan för att fira vid Dönjegården. I år hade man riktig tur med vädret. Sol och sommarblå himmel under hela firandet. Regnet kom när alla åkt hem. Uppskattningsvis deltog ett 70-tal personer.


Vid 14-tiden på midsommarftonen började folk anlända till Dönjegården för ännu en midsommar. På altanen serverades midsommarkaffe och rulltårtsbakelse. Det var med andra ord precis som det skulle. Rulltårtan gick åt snabbt, personalen i köket fick arbeta för högtryck med att garnera rulltårtsbitarna med vispgrädde och jordgubbar. På altanen stod också två bord med lotterivinster uppställda. Bland vinsterna fanns en hel drös cd-skivor med Gyllene Tider, vars gyllene tider nu är över.
  Kristin och Björn Lindell från Vetlanda var några av återvändarna. Kristin växte upp i Fröste och återvänder åtminstone sommartid för att hälsa på föräldrarna Inga-Lill och Ingemar Gustafsson.
  – Vi har varit hemma nu hela midsommarveckan, men ska återvända till Vetlanda direkt efter helgen, men i juli kommer vi upp en vecka till, säger Kristin. Sönerna Ebbe, Ture och Malte är så klart med. Ebbe och Ture hjälpte till med utsmyckningen av midsommarstången tillsammans med mamma Kristin. Ebbe fick en midsommarkrans på huvudet och finare än så kanske han aldig varit tidigare i sitt unga liv.
  Även Kristins bror Rickard Gustafsson kom hem över midsommar med sambon Andrea Santa. De bor i Uppsala i vanliga fall. Just på midsommarafton hade Rickard en grön träningsjacka på sig. Det speciella med den var att den hade minst 35 år på nacken och en logotype som kanske får några att bli nostalgiska. Röste Fritidsklubb står det med vita bokstäver på ena slaget.
  – Den här hade farsan när han var med i klubben, det måste vara minst 35 år sedan, kanske närmare 40. Så visst finns det minnen kring den, säger Rickard Gustafsson.
  Röste Fritidsklubb var byns aktiva förening ganska länge och man arrangerade bland annat julgransplundringar och midsommarifiranden vid Dönjegården. Även skid- och pulktävlingar hade man på programmet. Föreningen upplöstes när Röste Bygdegårdsförening bilades i början av 90-talet i samband med renoveringen av Dönjegården.


Muskler i stället för snus
Under ledning av Pernilla Bjärne drog dansen och lekarna igång. Det nya för i år var att det införts nya rörelser i Räven raskar över isen. När gubbarna stod på tur att visa vad de gör, spände de musklerna i stället för att lägga in en prilla snus. Ja varför inte. Snuset är väl kanske på väg ut.
   Den klassiska tygelefanten, som varit med många år nu, återvänder denna gång också, anförd av systrarna Ella och Vera Fürst. Glass delades ut till alla små och medelstora, ej till dem över 40 dock. De fick ’’glassa till sig’’ på annat sätt. När firandet var över var det ingen i arrangörsstaben som kunde uppskatta antalet deltagare, men att det var färre än de 135 som deltog förra året stod klart.
  – Och vi har inte räknat antalet sålda rulltårtsbakelser heller, men får vi gissa mellan tummen och pekfingret så lär det nog ha gått åt minst 60, säger Åse Järpenge som var en av dem som arbetade denna midsommarafton.
  När resterna av firandet städades undan började det att regna. Ett väldigt flyt med vädret, med andra ord. Inte en droppe under dansen och lekarna. Bra timing också kanske.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


SIRI ÄR SOM EN BLOMMA. Siri Francis-Bjärne fäster en blomma på årets midsommarstång.


LÖVADES KVÄLLEN FÖRE. Det sista på midsommarstången fixas. Den lövades kvällen före.


RING TILL MIDSOMMARSTÅNGEN. Blommor och blader. Smörblomma, hundkex, prästkrage och lupin.


LITEN BUKETT LIKA FIN SOM STOR. Midsommarblomster och hundkex.


HEMMA PÅ BESÖK. Rickard Gustafsson och sambon Andrea Santa tillbringade några dagar i Röste. Rickard kommer härifrån men bor numera i Uppsala. Här har Rickard en gammal träningsjacka från tiden då Röste Fritidsklubb var aktiv i byn.


KLASSISKT FÖRENINGSMÄRKE. Röste Fritidsklubb bedrev verksamhet i byn i slutet av 70- och början av 80-talet. Den upphörde när Röste Bygdegårdsförening bildades 1992.


STÅNGEN PÅ PLATS. Pernilla Bjärne och Henrik Olofsson kilar fast midsommarstången i marken.


DAGS FÖR DANS OCH LEKAR. Midsommarstången har just rests och det är dags för dans och lekar.


TAR DET LITE LUGNT. Lars Järpenge vilar ut i solen efter att ha avnjutit midsommarkaffe med rulltårta.


EN SVÄNGOM I DET GRÖNA.


TRADITIONELLT FIRANDE vid Dönjegrården i Röste, midsommaren 2017.


DANS OCH LEKAR ÄR IGÅNG. Solen skiner från ljusblå junihimmel. Det är midsommar i Röste.


VISST ÄR DE MUSIKANTER. Kåre Magnusson visar dottern Tora hur man spelar.


’’SPELA BASFIOL OCH FLÖJT.’’ Det gör man i Vi äro musikanter, här gestaltat av Emma Jonsson, Julia Sanna, Ebbe Lindell och Kristin Lindell.


DANS OCH LEKAR PÅ MIDSOMMAR VID DÖNJEGÅRDEN I RÖSTE 2017.


BARNBARNSGLÄDJE. Inga-Lill Gustafsson och maken Ingemar hade barnbarnen Ture och Malte med sig i dansen.


SPÄNNER MUSKLERNA I STÄLLET FÖR PRILLA. Gubbarna spänner numera musklerna i stället för att lägga in snus.


AVKOPPLING I GRÖNGRÄSET. Familjerna Wård och Bjärne solar sig och ser på dansen.


ÅTERVÄNDANDE RÖSTEBOR. I mitten Kristin Lindell med sonen Ebbe. I bildens kant Kåre Magnusson, de är båda före detta Röstebor som återvänt till midsommar.


HJULANDE SIRI. Siri Bjärne passade på att visa lite konster i gräset.


MAMMOR COACHAR. Jodå, mammorna är med här också, och det är jättebra. Emma Jonsson pratar med dottern Julia och Kristin Lindell med sonen Ebbe.


SMÅ GRODORNA 1. Klassisk danslek som dansas varje år.


SMÅ GRODORNA 2. Andrea Santa, Amanda Wård, Jakob Leijnegard och Sofia Wård.


HEJA JULIA! Julia Sanna, 5, hoppar och skuttar i dansen.


MIDSOMMARSTÅNG PÅ RÖSTES FIRANDE VID DÖNJEGÅRDEN 2017.


PRÄSTENS LILLA KRÅKA, BÖR INTE ÅKA UT OCH ÅKA. Nej kanske inte, men det blir så ändå varje midsommar och jul. Lekledare Pernilla i mitten.


I DANSEN. Mira Krigh dansade och hade roligt på midsommar i Röste.


RAKETEN AVSLUTAR DANSEN. Sofia Wård, Jakob Leijnegard, Amanda Wård, Andrea Santa och Kristin Lindell har dansat en halvtimme och får nu ta igen sig efter Raketen.


LOTTFÖRSÄLJNING. Åse Järpenge och Anita Bodin säljer lotter. Margareta Kruse funderar på att köpa.


TYGELEFANTEN DÖK UPP I ÅR OCKSÅ. Glassutdelning till alla barn. Ella och Vera Fürst höll i både elefanten och påsarna med glass. Men sticker det inte fram en väldigt mänsklig hand ur elefantens snabel? Märkligt...


MYS I GRÖNGRÄSET. Äta rulltårtsbakelse på filt i gröngräset på midsommarafton, ja man kan ha det värre.


KAFFE OCH LOTTERI. Midsommarfika och dragning i lotteriet på altanen.


TRAKTORMÖTE. Två traktorekipage möts på fotbollsplanen vid Dönjegården. Den
ena av ganska nytt snitt, den andra 60 år i år. Ingemar Gustafsson kör den nya och
Henrik Olofsson den gamla.


Publicerad: 2017-06-28
Fler nyheter:

Skådespelaren Michael Nyqvist har avlidit
Förlorade kampen mot lungcancer • Sörjs både i Sverige och internationellt
Kidnappade Mali-svensken frisläppt
Johan Gustafsson kidnappades av al-Qida 2011 • Landade i Sverige i går eftermiddag och har förenats med familjen

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.

Ebbe firade midsommar i Röste

RÖSTE 23 juni 2017
Ebbe Lindell var ett av de barn som firade midsommar vid Dönjegården i Röste. Han har just fått kransen av mamma Kristin. Båda hjälpte till att klä det sista på midsommarstången.

Fast telefoni försvinner i Dönjegården
Endast ett nummer för all kontakt med RBF framöver

RÖSTE 20 juni 2017
Av främst ekonomiska skäl kommer det framöver inte vara möjligt att ringa med fast telefon i Dönjegården. Även mobilnummer till styrelse-medlemmar försvinner från hemsidan av säkerhetsskäl. Hädanefter gäller 0278–200 90 för all telefonkontakt med Röste Bygdegårds-förening.


Det är det numret som tidigare gått till Dönjegårdens fasta väggtelefon (se bilden). Nu kommer den att plockas ner inom kort. Föreningen har hittat en annan lösning för telefonin.
  – Eftersom ytterst få ringer med fast telefon i dag i vårt mobiltelefontäta samhälle, har den fasta telefonen kostat betydligt mer än det smakat. Det ringdes färre än tio samtal under förra året, säger kassören Anita Bodin.
  Framöver nås föreningen på följande sätt: Det tidigare fasta telefonabonnemanget har stöpts om till ett nummerabonnemang hos Telia. Det innebär att föreningen endast har ett nummer för all telefonkontakt, och det är 0278–200 90.
  – När man ringer kopplas man direkt till ordförandens mobiltelefon, alltså Nina Norell. Vill man träffa någon annan lämnar hon ut mobilnummer. Det här gäller även när man ska hyra Dönjegården, säger Anita Bodin.
  – Vi vill inte längre ha våra privata mobilnummer offentliga. Det är en risk med det i dag. Därför plockas de bort från översikten av styrelsen här på hemsidan, säger ordförande Nina Norell.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon Coolpix S6600.

Ser mörkt ut för Röste...

RÖSTE 16 juni 2017
Det drar ihop sig till regn. Jag står och väntar på skjuts till jobbet, en skjuts som är försenad. Passar på att knäppa den här bilden. Det mullrar lite på avstånd, och regnstänk kommer. Väder kan vara ett vackert skådespel.

Till toppen av sidan