Röste.nu – Lanthandeln Kafé och Keramik version 2.0

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
SATSAR PÅ NYTT. En helhjärtad nysatsning på keramik och glass blir det i sommar i Växbo. Lanthandeln Café & Keramik går in i en delvis ny fas.

Nytt liv för glass- och keramikbutiken i Växbo
Rösteborna Thomas och Malin ger ortsbefolkning och turister vad de vill ha även i sommar

RÖSTE 2 juni 2018
I höstas var de på väg att sälja sin rörelse i Växbo. Den kombinerade glass- och keramikaffären kändes för tungrodd att fortsätta att driva. Även nu i våras var den till salu, men det blev ingen affär. Det kommer inte bli någon heller. Nu satsar Thomas Eklund och hans fru Malin vidare i Växbo med en uppdaterad version av rörelsen – version 2.0.


Så brukar det heta på datorspråk i alla fall, men det kan också gälla andra saker som förändras och utvecklas till det bättre. Lanthandeln Kafé och Keramik öppnade i Växbo för tre år sedan och har varit en succé sedan dess. I tre somrar har hemtillverkad glass i olika sorter samt lika hemtillverkad keramik sålt över förväntan. Våren 2017 öppnade ägarna även en smårätters-restaurang i Bollnäs centrum och även där blev det framgångar. Små Rätter & Company håller fortfarande öppet. I samma veva började Thomas Eklund och Malin Arefjärd-Eklund att fundera på hur de skulle orka att driva rörelserna. Malin har också sin keramiklada Miss Malas keramik hemma på gården i Röste. Den öppnade samma sommar som de blev Röstebor för fyra år sedan. Tre verksamheter samtidigt, mer eller mindre, beroende på årstid. Orkar man det? Tveksamt ibland.
   Funderingarna ledde till beslut om försäljning av lanthandeln för att kunna satsa mer på restaurangen och keramikladan. Den första försäljningsannonsen lades ut i höstas, men ingen uppgörelse nåddes då. Nu i vår var huset fortfarande till salu och den här gången var det nära att det blev affär, men i sista stund hoppade den tänkta köparen av innan några papper hann skrivas under. Då tog sig paret en funderare till och kom fram till att det är synd att sälja ett vinnande koncept.
  – Vi resonerade vid försäljningen att vi antingen skulle avveckla eller utveckla, och nu blev det till att utveckla ändå till slut. Vi kände det ännu starkare när köparen hoppade av, säger Thomas Eklund.


Menyer ger mer variation
I sommar har lanthandeln öppet från och med 2 juni. Det var en strid ström av gäster under premiärdagen. I glasstillverkningsrummet var det fullt upp. Antalet glassorter har utökas i och med att glassmenyer införs.
   – Skillnaden i år med menyerna är att vi får mer variation i utbudet, det blir ett tiotal olika glassmenyer. Det blir med andra ord glass i ännu större lass, vilket innebär mera jobb, kanske mera stress, men det är något som man får på köpet i den här branschen, säger Thomas Eklund.
  Körsbärsglass, kladdkakeglass och citronsorbet har varit några av smakerna som erbjudits tidigare, och de kommer att kompletteras med en rad andra, bland annat Daim, banandröm och äppelpaj.
  Det blir alltså fjärde sommaren som den kombinerade verksamheten håller öppet mitt i Växbo, vilket uppskattas av både Växboborna och turister. Redan för ett par år sedan fick lanthandeln högt betyg av kunder och recensenter, och betyget lär inte bli sämre nu.
  Barnen i familjen har blivit så stora nu att de kan avlasta sina föräldrar. Äldsta dottern Nova har fått förtroendet att hålla i glasstillverkningen då och då. Hon och de andra har genom åren lärt sig hur verksamheten ska drivas.
  – Nova blir vår högra hand och det känns bra. Allt det här blir helhjärtat, något nytt och kul. Vi vill att det ska förvaltas väl, säger Malin. I skrivande stund är Nova i Rom, och hon tar för övrigt studenten den 8 juni från Hälsingegymnasiet, men hon ska vara behjälplig i lanthandeln i sommar, ty det har hon lovat.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


’’VÄLKOMNA TILL VÄXBO!’’ Medan Thomas tillverkade glass ställde Malin och dottern Nelli upp för en bild vid ingången till lanthandeln.


BAKOM DISKEN. Malin Arefjärd-Eklund, Nelli Arefjärd och Elin Lundman hade fullt upp under öppningsdagen.


UTÖKAT GLASSUTBUD. Vanilj, kola, hallon och kanel är några av glassmakerna i år. Utbudet har ökat och nu finns även menyer att välja smaker från.


HEMMAGJORD GLASS. All glass som säljs är tillverkad i butiken. Vanilj och hallon är populära smaker.


FULL RUSCH PÅ PREMIÄREN. Folk kom hela tiden till lanthandeln under premiärdagen. Glassen på stubben lockade.


ÖPPNADE 2015. Den kombinerade glass- och keramikbutiken öppnade för tre år sedan, inte långt efter att dåvarande lanthandel stängt.

Publicerad: 2018-06-02
Fler nyheter:


Foto: Skärmdump från TV4:s direktsändning 1 juni 2018.
JON HENRIK ÅRETS LET’S DANSARE. Jon Henrik Fjällgren segrade i Let’s dance på fredagskvällen. Här intervjuas han och danspartnern Katja Luján Engelholm av programledaren David Hellenius.

Jon Henrik mållös efter segern i ’’Let’s dance’’
Finalslog Daniel Norberg tillsammans med danspartnern Katja Luján Engelholm

Foto: Privat, mobilbild

Ladan laddad för logdans

RÖSTE 28 maj 2018
Nu är Farmorsladan nedanför Wickbers lantbruk städad både inomhus och utomhus inför lördagens logdans. Klockan 21.00 på lördag kväll drar Pelle Med Två igång dansen. På kabeltrummorna kan medhavd förtäring intas. Här ser vi bland andra Magnus Persson, Kerstin Andersson, Nina Norell och Ulrika Sollander.

Färre vårdplatser på Bollnäs sjukhus i sommar
Sjuksköterskebrist tvingar Aleris till neddragningar
Kommunpolitikern Anita Blomqvist har avlidit
Hade stort engagemang i barn- och kulturfrågor • ’’Bollnäs blir lite tråkigare utan henne’’
’’Jag är djupt ångerfull’’
Högt uppsatt chef på Bollnäs kommun får sluta efter olämpliga mejl till kvinnlig kollega • Får tolv månadslöner
Bygdens Nytts e-tidning försvinner
Leverantören stänger ned populär gratistjänst • Oklart om e-tidningen tar en paus eller läggs ned

RÖSTE 23 maj 2018
Fredag den 25 maj träder EU:s nya persondatalag i kraft och samtidigt upphör Bygdens Nytts e-tidning när leverantören avvecklar sin verksamhet. Sedan 2011 har Bygdens Nytt funnits i en e-tidningsversion, men nu är det slut med det om ingen ny leverantör hittas.


Leverantören np.netpublicator.com stänger ner sin verksamhet på grund av att antalet kunder minskat kraftigt under 2017 och 2018. En annan orsak är att pdf-filerna som läggs ut kräver Adobe Flashplayer i webbläsarna, en insticksfil som dragits med säkerhetsproblem i tio år och som nu blockerats av de flesta webbläsare.
  – Men huvudorsaken är den nya dataskyddslagen som träder i kraft. Vi har inte rättigheter att finnas kvar efter 25 maj när vi inte uppfyller dess villkor, skriver företaget i ett pressmeddelande.
  Netpublications har varit en gratistjänst åt både privatpersoner, företag och föreningar. Bygdens Nytt har nyttjat tjänsten sedan mitten av 2011. Det är i skrivande stund oklart när och om e-tidningen hittar ett nytt hem, eller om den kommer att läggas ned. Det är inte troligt att hitta en motsvarande tjänst som är kostnadsfri.

Till toppen av sidan