Röste.nu – Nyheter från Röste, Bollnäs, Sverige och världen

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.
KUSINER PÅ VIFT. En cykeltur genom barndomens by. Längst fram Britt-Mari Gustafsson, Berit Gustafsson och Ann-Mari Wallberg.

Kusiner cyklade genom barndomens by

RÖSTE 30 juni och 29 juli 2019
På söndagsförmiddagen sammanstrålade elva kusiner till en träff mitt i Röste. Det var ättlingar till Anna och Gustav Eriksson från Hanses som kom cyklandes längs Åsbackavägen, och första stoppet var vid spruthuset. Sedan fortsatte färden genom byn. Det blev en dag vigd för minnen och återseenden.

Spruthuset vid Åsbackavägen byggdes redan 1899 och på en av portarna finns en skylt som sattes upp vid hundraårsjubiléet 1999. I spruthuset förvaras bland annat en gammal brandspruta som användes vid bränder fram till någon gång på 1940-talet. Här finns också en likvagn som man transporterade bort de döda på. Här samlades kusinerna för det första stoppet under cykelfärden genom byn. Alla är kusiner till Ingemar Gustafsson, som öppnade spruthuset en stund före träffen. Flera välkända bybor dök upp, bland dem Helene Sundström, Ann-Mari Wallberg och Göran Gustafsson.
   – Det var Lennart Persson i Bergvik som kom med idén om att träffas för att återse Röste, säger Ingemar Gustafsson.
   Dagen började egentligen vid Hanses, den stora jordbruksfastigheten på Träskrinnsbackens topp. Där har alla kusiner sina rötter. Nere vid spruthuset väcktes en hel del minnen, bland annat när man tittade på räknestickor som användes i undervisningen i Bergfors skola. Även redskapen fascinerade många, liksom arkivet med bland annat inspelningar gjorda av Erik ’’Lill-Erik’’ Persson, som var programledare i lokalradion under många år och hade ett program som hette Spelmansträffen. Här finns alla program han gjorde på kassettband. Efter besöket i spruthuset ställde alla upp för fotografering utanför.


Gamla skolan, Ordenshuset och Per-Ers udde
Därefter gick färden vidare till gamla Röste skola, där de flesta varit elever. Skolbyggnaden stod färdig 1882 och fram till 2001 var det låg- och mellanstadieskola. Sedan stängdes skolan av kommunen, men en friskola startade under 2002. Den gick inte att driva mer än ett par år och stängde 2004. Då köptes fastigheten upp av Gerhard Habringer som byggde om den till lägenheter. Första hyresgästen flyttade in hösten 2005.
   – Vi tittade i en av lägenheterna längst upp, och flera mindes tillbaka vad som funnits där under skoltiden. Huset på andra sidan grusvägen, där Anna-Britta och Nils Pettersson bodde tidigare, var också av intresse, säger Ingemar Gustafsson.
   Från gamla skolan gick färden vidare till Ordenshuset längs Korsnäsvägen.
   – Där hade flera gått i söndagsskola, men nu är huset privatägt sedan många år, men namnet lever delvis kvar. Huset ligger hundra meter från riksväg 83, i höjd med oljecisternerna. Peter och Elisabeth Nyman heter nuvarande ägare, säger Ingemar.
   På Perers udde, där Galvån rinner ut i Ljusnan, gjordes en längre paus med fika. Miljön där är som klippt och skuren för utflykter. Därefter tog man Gamla landsvägen mot Dönje kraftverk, Västra Växsjö, Korvgatan och tillbaka till Hanses.
   – Dagen avslutades med en tur upp till Näbbkäx för en stunds samkväm med fika. Alla medverkande var jättenöjda med att dels få återse varandra och dels att få cykla genom välbekanta trakter, säger Ingemar Gustafsson.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


’’MORSNING, KORSNING!’’ Ann-Mari Wallberg hälsar på fotografen som hon känner sedan tidigare.


BERIT I TÄTEN. Berit Gustafsson följd av Göran Gustafsson och Helene Sundström.


INITIATIVTAGARE. Lennart Persson från Bergvik var den som tog initiativet till kusinträffen, och han och övriga var nöjda med dagen i Röste.


STOPP VID SPRUTHUSET. Här stannar alla för ett studiebesök i tegelhuset vid Åsbackavägen.


HISTORISK INFORMATION. Ingemar Gustafsson med röd keps berättar om hur spruthuset användes förr och Arne Sundström, Sven Hedberg, Ann-Mari Wallberg och Lennart Persson lyssnar.


BRANDSPRUTA. Den gamla brandsprutan användes vid bränder en bit in på 1940-talet. Man spände häst framför vagnen och ryckte ut.


INTRESSANTA TING. Ingemar Bodin tittar lite närmare på en spann på brandsprutevagnen.


BRANDSPRUTA OCH LIKVAGN. När någon dött transporterades kroppen bort i den svarta likvagnen.


RÄKNA MED STICKOR 1. Räknestickor som barnen i Bergfors skola lärde sig räkna med.


RÄKNA MED STICKOR 2. Räknestickor som barnen i Bergfors skola lärde sig räkna med. Ingemar Gustafsson informerar.


PLUS, MINUS, NOLL. Vad blir det?


I ARKIVET. I bakgrunden ser vi ett arkiv med alla program i radioserien Spelmansträffen som Röstebon Erik ’’Lill-Erik’’ Persson spelade in under sin tid som programledare på Radio Gävleborg. Från vänster Sven Hedberg, Helene Sundström och Ingemar Gustafsson.


UTE I DET GRÖNA. Snart går färden vidare.


GRUPPBILD VID SPRUTHUSPORTARNA. Alla medverkande kusiner med respektive.


FÄRDEN GÅR VIDARE. Nästa stopp blir gamla skolan.


CYKLISTER MITT I BYN. Ovanligt att se så här många cyklister mitt i byn en solig sommardag.


KUSINER PÅ MINNENAS VÄG. De fädas här på samma väg som för x antal år sedan när de gick i Röste skola.


INFÖR KUSINTRÄFFEN. Ingemar Gustafsson finputsar spruthuset.


MINNE FRÅN HUNDRAÅRSFIRANDE. För 20 år sedan fyllde spruthuset 100. Då hade man öppet hus.

Publicerad: 2019-08-02
Fler nyheter:Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon Coolpix A900.

Solnedgång över Sommarröste

RÖSTE 24 juli 2019
Det börjar så smått att bli mörkare på kvällarna en månad efter sommarsolståndet. Här en bild från Röstes pulsåder, Åsbackavägen, vid 22-tiden på onsdagskvällen. Är det inte lite för lugnt och stilla? Inte en människa syns till. Kanske lugnet före stormen...

Regionrådet kritiskt mot P-avgifter vid Gävle sjukhus

Vill se samma lösning som vid badanläggning i Sandviken • ’’Föredömligt’’
Redaktörens rapport:

Bevittnade biljakt på riksväg 83

RÖSTE 21 juli 2019
Tidigt på söndagsmorgonen, vid 02.30 för att vara exakt, vaknade jag av att måsarna, som byggt bo på skorstenen, förde ett väsen som man bara kan vakna av. Det blev inte mer sömn på en stund. Drygt en timme senare, ca 03.50, skulle jag precis försöka somna om. Då hör jag ett utryckningsfordon på håll. Jag kliver genast ur sängen och går fram till fönstret. JAG BLIR VITTNE TILL EN BILJAKT! Det kommer en mörk bil i en otrolig hastighet genom Röstekorsningen, säkert runt 160–180, några hundra meter efter kommer polisen i full fart med blåljus och sirener. Den jagade bilen är snabbt försvunnen bortom synhåll, polisen likaså. Jag hinner se dem försvinna norrut. Jag blev riktigt tagen av det här. En kvart senare, strax efter 4, kommer en bil körande på Åsbackavägen i hög fart. Det är polisen. Vet inte om det är samma bil som på riksvägen. Den kör mot Åsbacka, men kommer tillbaka efter några sekunder. Vänder troligen uppe på en parkering och kör tillbaka mot ån, över farthindret och upp mot Dönjegården, dock utan blåljus och tuta. Sen vet jag inget mer, jag måste sluta...


Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon Coolpix A900.

25-årsjubileum för ångbåten Warpen

BOLLNÄS 12 juli 2019
Bollnäs egen ångbåt har varit i drift sedan sommaren 1994, alltså 25 år i år. Här ska den precis lämna kajen vid Långnäs småbåtshamn för en kvällskryssning.

Till toppen av sidan