Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
KRÄFT- OCH SURSTRÖMMINGSFEST 2018. Staffan Johansson har just tagit fyra kräftor och ett bröd. Bakom honom Linnéa Tegnér och Gustav Delin. Alla tre föredrar kräftor.

Surströmmingen tog tillbaka mandat...
Favoriträtt på höstfesten i Dönjegården

RÖSTE 22 september 2018
I flera år har kräftorna dominerat på höstfesten i Röste, men i år fick surströmmingen flest mandat, om man ska göra en valteknisk jämförelse. Det var alltså fler som åt surströmming än kräftor bland det 30-tal personer som deltog i den femte upplagan av festen. Det var samtidigt färre besökare i år än förra året.


Även detta evenemang signerat Röste Bygdegårdsförening hade konkurrens från evenemang i Bollnäs.
  – Vi har konkurrens från Oktoberfesten på Långnäs, informerade ordförande Nina Norell när hon hälsade välkommen till årets fest. Om man jämför antalet besökare förra året med i år ser man ett tapp på 20 personer, 50 mot 30. Men hur mycket det har med Oktoberfesten att göra är svårt att bedöma.
  Vid 18-tiden anlände de första gästerna till Dönjegården och tog plats vid långborden. Lars Järpenge och systern Kristina Harju tog tag i det där med öppnandet av surströmmingsburkarna ute på altanen. Jobbet kan beskrivas som ett som det stinker om, det håller de flesta med om, medan andra tycker att lukten är helt underbar. Åsikterna går isär. I år hade surströmmingsfiléerna fått större plats i utbudet, alltså surströmming som man slipper rensa själv, och det var en an anledningarna till surströmmingsökningen.
   Av de 33 anmälda hade bara nio valt kräftor. Men för dem som inte tyckte att varken kräftor eller surströmming dög, fanns sill och korv. Sen fanns det enstaka, troligen bara en, som ratade allt på det stora serveringsbordet och hade egen mat och dryck med sig.
  Ett flygfoto över centrala Röste, taget på dagen för åtta år sedan (22 september 2010), fanns att beskåda både vid entrén och sedan vid borden. Det blev ett omtyckt inslag under kvällen. Roger Hedrén och Birgitta Lögdal var två av deltagarna.
  – De här sammankomsterna är betydelsefulla för sammanhållningen i byn. Det är så trevligt att träffas över en bit mat tillsammans med de här trevliga människorna, säger Birgitta Lögdal.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


VÄSTERBOTTENSPAJER, KRÄFTOR OCH KASTRULLER. I vänsterkanten Gustav Delin, sedan Staffan Johansson, Eivor Jahnson och Sven-Erik ’’Svempa’’ Eriksson.


KÖ BUFFÉN. Från vänster Julia Andréasson med brorsan Hugo, Lars Järpenge, Benny Granath och Sven-Erik ’’Svempa’’ Eriksson. Till höger Eivor Jahnson.


KRÄFTGÄSTER x3. Nina Norell, Linnéa Tegnér och Gustav Delin avnjuter varsin kräfttallrik.


BIRGITTA OCH ROGER TRIVDES. Till vänster Birgitta Lögdal och Roger Hedrén som har Bengt Tegnér och Urban Wickbers mittemot sig.


HÖSTFESTEN IGÅNG.Så gott som alla har hämtat mat och festen är därmed igång. Här ett av långborden.


POTATISSKALNING. Närmast kameran Åse och Lars Järpenge som båda befriar potatisen från skal. På tallrikarna finns både surströmming och kräftor.


NYGÅRDS, WICKBERS OCH TEGNÉR. Lars, Urban och Bengt värmer upp med lite olika drycker.


HÖSTKÄNSLA. Rönnbärskvistar prydde serveringsbordet. Närmast kameran Anders Jåfs, Mattias Tegnér och Marie Nygårds.


SVARTA KRÄFTOR BLIR RÖDA. Vid tillredning skiftar kräftorna färg. Ett färgämne frigörs vid upphettning.


UPPLAGT FÖR FEST. Det kan härmed bekräftas...


KRÄFTOR MED TILLBEHÖR. Kex, mjukost och skuren baguett är några saker man kan äta till kräftor.


DELIKATA SMAKPROV. Här kan man smaka på både passion, kärlek och styrka.


FEST I DÖNJEGÅRDEN. Ett 30-tal personer deltog på årets höstfest.


Foto: Pär Nordqvist, 2010. Kamera: Nikon D90.
FLYGFOTO ÖVER RÖSTE. Här är bilden som fanns till beskådan under festen. Centrala Röste för drygt åtta år sedan.

Publicerad: 2018-09-27
Fler nyheter:

Statsminister Stefan Löfven röstades bort
Med siffrorna 204–145 tvingas regeringen avgå efter statsministeromröstningen • Det parlamentariska läget ännu mer oklart • ’’Alliansen spricker inifrån’’

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.

Jobbet det stinker om...

RÖSTE 22 SEPTEMBER 2018.
Kristina Harju och Lars Järpenge tog på sig uppdraget att öppna surströmmingsburkarna på årets kräft- och surströmmingsfest i Dönjegården i lördags (22 september). Det är alltid ett speciellt jobb, man kan till och med säga att det stinker om det... Men enligt andra är lukten helt oemotståndlig. Lukt och smak är olika.

Val 2018

Så ser nya kommun-fullmäktige ut i Bollnäs
Nu är det klart vilka politiker som valts in • Se mandatfördelningen
Riksdagens nye talman heter Andreas Norlén (M)
Valdes med bred majoritet i riksdagens omröstning
• Åsa Lindestam (S) fick se sig besegrad

Politikerrävar gör sitt sista fullmäktige
Stefan Permickels och Olov Nilsson Sträng lämnar politikens finrum • ’’Man ska lägga av innan någon ber en att göra det’’
Till toppen av sidan