Röste.nu – Nyheter från Röste, Bollnäs, Sverige och världen


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist. Kamera: Nikon D7000.
KOGLÄDJE I HÖTAPP. Den här kon vill provligga höet, känna om det är mjukt och skönt innan hon provsmakar. Inget fel på vigheten, i alla fall.

Jonsson och Norén släppte kor i Holmo så det ven...

FRÖSTE/HOLMO 22 maj 2017
Efter att ha skjutits upp åtminstone en gång blev det kosläpp i Holmo på måndagsmorgonen. Strax före nio anlände den första kotransporten till sambetet. Som alla andra år var det Johan Jonsson och Anders Norén som lät sina kor komma ut i frihet.


När transportbilens ramp fälldes ut och dörren öppnades, dröjde det inte många sekunder förrän den första kon kom ut. Den råmade lite, och när den insåg att ängarna låg framför henne, blev det genast en språngmarsch. När fler kommit ut hände det att kraftmätning vidtog, då två kor ställer sig med huvudena mot varandra och knuffar lite fram och tillbaka.
   Vid sidan av hagen hade en liten grupp anhöriga till bönderna samlats. Anders Noréns föräldrar Ove och Birgitta, en åskådare vid namn Katarina Mörck och Sigurd Olsson, mångårig förman på Kilafors lantbruk, snackade om olika företeelser i lantbrukarbranschen.
   – Det har verkar ha blivit mer vardag för korna att komma ut så här. Förr såg man ännu mer spontan glädje när de slapp ladugården, säger Katarina Mörck.
   Om kor kunde prata så vore det ju ganska enkelt. Då skulle många frågor ställas och troligen få svar. Under resten av förmiddagen kom flera lastbilar med kreatur. De lastas i två våningar och en transport består av ett 50-tal kor.
   När Anders Norén tar traktorn och kör ut höbalar blir det livat i hagen. En del kossor halvligger med huvudet i höet. Mat är alltid mat, oavsett om det är i ladugården eller ute på ängarna.
   Nere vid Hans-Nils gård har några grannar och vänner samlats på altanen för frukost. Henrik Olofsson bjöd på varmkorv med bröd, eller kaffe och bullar. En mer långväga besökare var Jenny Eklund som hade sonen Vidar med sig. De åkte från Gävle redan 07.10 på morgonen och passade på att hälsa på Jennys föräldrar när de ändå var i krokarna.
   – Vi var här förra året också, det här vill man inte missa. Det är ett bra sätt att hålla kontakten med byn där man växte upp, säger Jenny Eklund, som jobbar som polis i Gävle.
   En annan som kom utifrån var Marie Kihlström. Hon hade tvillingsönerna Alvin och Linus med sig. De bor i Rengsjö i vanliga fall.
   – Vi har nog varit på kosläpp här i minst sex år. Det är roligt, samtidigt som barnen får leka lite, säger Marie. Bland övriga kosläppsentusiaster märktes familjen Järpenge och Hanna Svensson, alla grannar med sambetet.
   I år var vädret mer gynnsamt är förra året, då det var riktigt gråkallt med regn av och till. Denna gång sken solen, i alla fall på morgonen, men någon värme var det inte tal om.   Några dagar senare blev det kosläpp i Koldemo utanför Arbrå. Där släpptes mer än 250 kor och nästan 1 000 personer var där och tittade. Lite synd att kosläppet i Holmo ligger i skuggan av andra kosläpp. Nu har ju Koldemo hjälp av mejerijätten Arla som står som arrangör av många kosläpp tillsammans med bönderna. Nästan 500 personer hade sett inbjudan till Holmo på Facebook men knappt 15 personer kom.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


FRIA HELA SOMMAREN. De ser inte så överdrivet glada ut, men de får vara ute i det fria hela sommaren.

BÖNDER PÅ PLATS. Ove Norén, Sigurd Olsson, Katarina Mörck och Birgitta Norén på plats vid sambetet i Holmo.


FULL FART UTFÖR RAMPEN. En av de 120 kor som lämnar transportbilen. Klövarna slår mot rampgolvet.


SPRINGER UT I FRIHET VID KOSLÄPP I HOLMO 22 MAJ 2017.


SPRINGER UT I FRIHET VID KOSLÄPP I HOLMO 22 MAJ 2017.


HOPP OCH SKUTT. Det blev ett springande, hoppande och skuttande på ängen.


GLÄDJEN TÄNJER PÅ ALLT MÖJLIGT. Hela ’’paketet’’ håller på att brista här.


ONORMAL KROPPSHÅLLNING. Men ändå typiskt för sommarystra kor.


BRUNA OCH VITA, OLIKA RASER. Etnisk mångfald i kohagen.
SVÅRA ATT FÖRSTÅ. Kon känner doften av något, men vad? Eller så är hon bara nyfiken.


KOR PÅ RAD. Transportbilen åker för att hämta ny uppsättning kor, denna gång till bonden längs Söderhamnsvägen.


KOR PÅ RAD. Transportbilen åker för att hämta ny uppsättning kor, denna gång till bonden längs Söderhamnsvägen.


NY TRANSPORT PÅ VÄG. Ytterligare en stor transportbil fullastad med kor närmar sig Holmo.


ÅSKÅDARE VID STAKETET. Henrik Olofsson, Martin Ekbrink. Nils Sköld och tvillingarna
Alvin och Linus väntar på att den stora transportbilen ska passera på grusvägen utanför.STORA BLÅA BILEN KOMMER. Lasten består av vårystra kor som inget annat vill
än att komma ut.HANS-NILS I CENTRUM UNDER KOSLÄPP. Flaggan i topp dagen till ära.


UPPGÖRELSE. Kraftmätning i hagen.


HEMMANSÄGARE OLOFSSON bjöd in till frukost och annan förtäring på verandan på Hans-Nils.


KOTRANSPORT ANLÄNDER. De blåvita bilarna från Sune Olssons åkeri i Järvsö användes även i år.
STRAX DAGS FÖR KOLOSSNING. I det stora släpet finns ett 50-tal kor som bara vill ut.


RAMPEN FÄLLS NER. Sigurd Olsson och Ove Norén (närmast kameran) är redo för en koanstormning.


KOHERDE. Sigurd Olsson var som en herde för korna.


GRILLARNA GICK VARMA. Var de inte varma från början så blev de det under dagen. Anna Persson och Marie Kihlström kollar korven.


DAGS FÖR (FRUKOST)KORV. Margreth Olofsson och Hanna Svensson.


BILADE UPP FRÅN GÄVLE. Jenny Eklund och sonen Vidar, 2, bilade upp till Holmo från Gävle. De passade på att hälsa på Jennys föräldrar i närheten.


GLADA KUSINER. Ralf och Julia är kusiner. Här är de tillsammans på altanen.


FIKASTUND PÅ ALTANEN. Marie Kihlström, Margreth Olofsson och Anna Persson hade alla täckjackor på. Det var kyligt, men korv med bröd värmde i bästa fall.


POJKEN OCH LASTBILEN. Den stora lastbilen är i blickfånget hos Nils Sköld.


SMÅ FORDON – OCH STORA. En liten traktor med släp och en cykel. Alvin och Linus leker, men håller sig på ett lagom avstånd från den stora lastbilen som far förbi på grusvägen.


’’MMM, SER GOTT UT!’’ Kon slickar sig om nosen när gräs ligger i luften.


MATAR KORNA. Henrik Olofsson lockar korna med handplockat gräs.


ALVIN LEKER. Alvin Kihlström från Rengsjö passade på att leka med alla leksaker på Hans-Nils, medan mamma Marie tittade på korna och fikade.

Publicerad: 2017-06-02
Fler nyheter:

Nu finns 107 bilder från Valborgsfirandet i Röste publicerade. Detta måste smälla allra högst just nu!

Livstids fängelse för Bollnäsmord

46-årige Kim Sahindal högg ihjäl Bollnäsbon Åke Persson i bostaden i december förra året

Foto: Pär Nordqvist 2017. Kamera: Nikon D7000.
OVANLIG FÅNGST PÅ FISKETUR. Sven-Olof Strandberg hittade en ensam plastanka när han var ute för att fånga helt andra saker. Ankan har tävlat i ankracet och försvunnit på kuppen.

Sven-Olof fick anka på kroken
Nummer 215 hade flutit iland lortig och medtagen

RÖSTE 17 maj 2017
När Sven-Olof Strandberg var ute och fiskade en varm och stilla majeftermiddag fick han något oväntat på kroken, eller rättare sagt, han hittade objektet i åkanten. En gul plastanka, som använts i bygdegårdsföreningens årliga ankrace, hade flutit i land. Den var både lortig och medtagen. Den var märkt med nummer 215. Troligen har den varit försvunnen flera år och ersatts med en ny. För inte så länge sedan kontrollräknades ankorna och uppsättningen var komplett. Hittad anka innehöll ganska mycket vatten, som måste pressas ut innan den kunde tas omhand.Tilläggas kan att Sven-Olof inte gick lottlös från fisket. En ganska stor gädda blev det också. Den går att äta, det blir värre med ankan.KAN HA VARIT FÖRSVUNNEN LÄNGE. Ankor har försvunnit under åren av ankrace.
Hur länge den här varit borta är svårt att säga.

Till toppen av sidan