Röste.nu – Högvatten vid Dönje kraftverk

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
HÖGVATTEN VID KRAFTVERKET. I mitten av maj rådde kraftigt förhöjda vattennivåer vid Dönje kraftverk i Röste. Vårfloden hade drabbat Hälsingland.

En vild och livsfarlig älv
Många år sedan Ljusnan var så stor i mitten av maj

RÖSTE 16 maj 2018
Enorma vattenmängder forsar fram från kraftverksdammen i Dönje, där luckorna öppnats mer än normalt för att släppa förbi smältvatten. Ändå hade vattennivån sjunkit ungefär en meter när bilderna togs. Det är länge sedan vårfloden gjorde ett så här starkt avtryck på vattendragen i Hälsingland, men så har vintern 2017–2018 kallats för extremvinter också av meteorologerna. Här är ett axplock bilder som visar läget vid Dönje kraftverk den 16 maj. Man ville inte hamna i vattnet, det skulle med största sannolikhet blivit ens sista bad. Men längre ner mot Klumpströmmarna var vattnet betydligt lugnare, kanske hade man överlevt ett dopp där.SER UT SOM ATT DET KOKAR. Men vattnet kommer direkt från fjällen så varmt är det inte, direkt.


SKULLE FYLLA EN SJÖ SNABBT. Hade sjön Varpen torrlagts under denna vårflod hade
den fyllts på igen efter tre timmar med det här flödet.HÖGSOMMARVÄRMEN ORSAKADE PROBLEM. Den tidiga värmen i maj fick snön att smälta väldigt snabbt och det resulterade i att älvarna svämmade över. Ljusnan har inte varit så här stor på många år.


ÄLVFÅRAN I NERVÖST TILLSTÅND. Finns ingen stabilitet, ett vildvatten med andra ord.


SOMMARKÄNSLA. Den 16 maj var en strålande vår/sommardag. En sommarkänsla vid vårfloden i Dönje.


HÖGVATTEN VID DÖNJE KRAFTVERK 16 MAJ 2018. Vattenkaskader.


OERHÖRT STRÖMT. Nedanför en av dammluckorna passerar vattnet i mycket hög fart och är väldigt strömt.


SER UT SOM SKUMPA. Men någon champagne är det inte tal om, bara virvlande vatten från fjällen.


DAMMLUCKORNA VID DÖNJE. De stora dammluckorna har åtskilliga ton vatten att hålla emot.


BESKÅDAR VATTENSPELET. Jerry tar sig en titt på vattnspelet på bron vid kraftverket.


KLUMPSTRÖMMARNA BORTANFÖR DÖNJE KRAFTVERK, MAJ 2018. Vattnet är lugnare än vid kraftverket.


KLUMPSTRÖMMARNA BORTANFÖR DÖNJE KRAFTVERK, MAJ 2018.


KLUMPSTRÖMMARNA BORTANFÖR DÖNJE KRAFTVERK, MAJ 2018.

Publicerad: 2018-05-29
Fler nyheter:


Foto: Privat, mobilbild

Farmorsladan preppad och klar för logdans

RÖSTE 28 maj 2018
Nu är Farmorsladan nedanför Wickbers lantbruk städad både inomhus och utomhus inför lördagens logdans. Klockan 21.00 på lördag kväll drar Pelle Med Två igång dansen. På kabeltrummorna kan medhavd förtäring intas. Här ser vi bland andra Magnus Persson, Kerstin Andersson, Nina Norell och Ulrika Sollander.

Tre personbilar i trafik-olycka i centrala Bollnäs
En person fördes till sjukhus • Kollisionen inträffade vid infarten mot Mobackes trädgårdscenter och gamla mejeriet
Kyrkan fylldes för ett sista avsked av Lill-Babs – se bilder här!
Hundratals gäster och allmänhet följde Barbro Svensson till sista vilan

Foto: Pär Nordqvist, 2016. Kamera: Nikon D7100.
MERA GLASS I VÄXBO. Den gamla lanthandeln i Växbo, numera välkänd glass- och keramikbutik, var till salu i vintras och kontraktet var klart, men affären uteblev och den 2 juni öppnar lanthandeln en ny säsong.

Lanthandeln Café & Keramik version 2.0
Tänkte sälja verksamheten men nu satsar Thomas och Malin helhjärtat på ännu mera glass i Växbo i sommar
Bygdens Nytts e-tidning försvinner
Leverantören stänger ned populär gratistjänst • Oklart om e-tidningen tar en paus eller läggs ned

RÖSTE 23 maj 2018
Fredag den 25 maj träder EU:s nya persondatalag i kraft och samtidigt upphör Bygdens Nytts e-tidning när leverantören avvecklar sin verksamhet. Sedan 2011 har Bygdens Nytt funnits i en e-tidningsversion, men nu är det slut med det om ingen ny leverantör hittas.


Leverantören np.netpublicator.com stänger ner sin verksamhet på grund av att antalet kunder minskat kraftigt under 2017 och 2018. En annan orsak är att pdf-filerna som läggs ut kräver Adobe Flashplayer i webbläsarna, en insticksfil som dragits med säkerhetsproblem i tio år och som nu blockerats av de flesta webbläsare.
  – Men huvudorsaken är den nya dataskyddslagen som träder i kraft. Vi har inte rättigheter att finnas kvar efter 25 maj när vi inte uppfyller dess villkor, skriver företaget i ett pressmeddelande.
  Netpublications har varit en gratistjänst åt både privatpersoner, företag och föreningar. Bygdens Nytt har nyttjat tjänsten sedan mitten av 2011. Det är i skrivande stund oklart när och om e-tidningen hittar ett nytt hem, eller om den kommer att läggas ned. Det är inte troligt att hitta en motsvarande tjänst som är kostnadsfri.


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
FÖRRYCKT KO. Kon blev som förryckt när bonden Johan Jonsson levererade en ensilagebal med hö som legat på lager. Direkt borrade hon in huvudet i höet och försvann nästan helt.

Koglädje i Holmo

HOLMO/FRÖSTE 18 maj 2018
De kom som en överraskning i år, korna på Holmo sambete. Inte ens närmaste grannen Henrik Olofsson hade koll på att det var kosläppsdags på fredagsmorgonen. Ett hundratal kor kom i alla fall, vare sig man ville eller inte. Korna ville i allra högsta grad. De blev så glada av att komma ut i friska luften efter ett halvår i ladugården.


Foto: Pär Nordqvist, 2016. Kamera: Nikon Coolpix S6600.
ESTETERNAS DANSLOKAL. Här på Heden 114 ligger Estetiska programmets danslokal som ska flyttas till Torsbergsgymnasiet av kostnadsskäl, något som eleverna motsätter sig.

’’Salarna är hjärtat i programmet’’
Esteteleverna kämpar för att få ha kvar lokalerna på Heden – har startat namninsamling • Får inget gehör hos Hälsinglands Utbildningsförbund
Till toppen av sidan