Röste.nu – Föreningsstämma i Dönjegården

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist. Kamera: Nikon D7000.
FÖRENINGSSTÄMMA 2018. Benny Johansson, stämmoordförande, och Nina Norell, ordförande för Röste Bygdegårdsförening.

Ekonomin minuspost för RBF under 2017
Högre elkostnader och investeringar i fastigheten orsak till förlusten

RÖSTE 23 februari 2018
Röste Bygdegårdsförening höll årsstämma i Dönjegården på fredags-kvällen. Verksamhetsåret 2017 utvärderades, lades till handlingarna och en ny styrelse valdes. Det blev minusresultat för föreningen under 2017. Huvudorsaken var bland annat ett kostsamt innertak på altanen och dyrare el. Ordförande och sekreterare sitter kvar. I övrigt blev det en del ändringar i kommittéerna.


Egentligen var det tänkt att årsstämman skulle hållas den 16 februari, men en planeringsmiss gjorde att den fick flyttas fram en vecka. Vid 18-tiden inleddes 2018 års stämma med att ordförande Nina Norell hälsade alla (ett 15-tal personer) välkomna. Benny Johansson var stämmans ordförande. Nina Norell redogjorde för verksamheten 2017. Föreningen har haft aktiviteter varje månad med undantag för mars och juli. Året inleddes med julgransplundring och fortsatte med föreningsstämma, Valborgsfirande, logdans och nationaldags- och midsommarfirande innan semesteruppehållet. Ankracet inledde höstsäsongen, som även bjöd på kulturdag, kräft- och surströmmingsfest och badresa till Västerås. Under året har föreningen producerat en egen almanacka, haft lotterier, sålt korv och hyrt ut Dönjegården. Ungefär 3 500 bilder tagits, vilket är en minskning med ca 1 500 jämfört med 2016, som var ett rekordår. Bilderna för 2017 har framställts på papper, men inte i samma utsträckning som tidigare, vilket bland annat beror på arkiveringsproblem. Bygdens Nytt har utkommit fem gånger under året. De tre sista numren har inte haft någon sponsor, men pengar från tidigare annonsörer har ombesörjt tryckningen. Nackdelen med nuvarande upplägg för tryckningen är leveranstiden, som alltid är en vecka. Planer finns, eller har funnits, på att även trycka tidningen i tidningshuset (Lasses gård) och därmed få kortare leveranstid, men kostnaderna är på den nivån att det skulle bli svårt att matcha det pris föreningen har nu. En färgkopiator kostar som begagnad minst 20 000 kronor och sedan tillkommer driftskostnader.
  Kassör Anita Bodin redogjorde för den ekonomiska situationen. Under 2017 gick föreningen med ekonomisk förlust och det har flera bakomliggande orsaker.


Minus i kassan
– Elkostnaderna blev högre under året, men den dyraste utgiftsposten var innertaket till altanen, som skenade iväg mer än väntat, men resultatet blev bra, berättar Anita Bodin. En annan stor investering var service och underhåll av bergvärmeanläggningen, som kostade 10 000 kronor. Lånet föreningen tog 2010 för golvet i Dönjegården är nu betalt. Uthyrning av Dönjegården gav 30 000 kronor och medlemsavgifter 29 000 kronor.
  Revisorerna Stefan Sonefors och Berit Olsson hade i sin revisionsberättelse inget att anmärka på och beviljade styrelsen ansvarsfrihet, vilket stämman biföll. Ersättning till fyra ledamöter i styrelsen ska ligga kvar på samma nivå även 2018. Ordförande, kassör, sekreterare och medieansvarig erhåller 999 kronor årligen.
  Vid punkten val av ordförande hade valberedningen inga andra förslag än sittande Nina Norell, som omvaldes för ett år. Sekreterare Åse Järpenge omvaldes för två år. I aktivitetskommittén hände följande: Britt-Marie Dahlin lämnade sitt uppdrag som ordinarie ledamot och ersattes av Kerstin Andersson. Tre nya suppleanter valdes in: Jessica Nilsson, Hanna Eriksson och Hanna Heine. I anläggningskommittén avgick Stefan Bengtsson. Han ersattes av Lars Järpenge. Bengt Tegnér valdes in och Henrik Olofsson valdes om som suppleanter. Revisorerna sitter kvar.
  Medlemsavgifterna förblir oförändrade. Inga förslag eller åsikter hade kommit in till föreningen före stämman och inga framkom under densamma heller. 2018 års föreningsstämma avslutades med middag, dock stod inte thailändskt på menyn. Nu blev det fläskfilé med potatisgratäng och grönsallad för omväxlings skull. Men antalet middagsgäster inskränkte sig till 14. Den analys man kan göra av det är att thailändsk mat alltid är en dragare.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


FÖRENINGSSTÄMMA 2. Det var inte något rekord i antalet närvarande på föreningsstämman.


FÖRENINGSSTÄMMA 3. God stämning på årets stämma. Kan det stämma?


FÖRENINGSSTÄMMA 4. Henrik Olofsson, Tomas Frisk, Pernilla Bjärne, Palle Mårtensson, Berit Olsson och Anita Bodin under stämman.


KVÄLLENS MAT. Fläskfilé, potatisgratäng och grönsallad à la Ica Kvantum.


DET ÄR SERVERAT. Julia Andréasson, Göran Andersson och Eva Zetterlund vid ’’matbordet’’.


FRITT FIKA. De som inte ville äta middag hade tillgång till gratis fika.


VINTERMIDDAG. Fläskfilé och potatisgraträng serverades i Dönjegården efter föreningsstämman. Från vänster Jessica Nilsson, Stefan Bengtsson, Kerstin Andersson med sonen Hugo och Britt-Marie Dahlin.

Här är den nyvalda RBF-styrelsen för 2018!

Publicerad: 2017-03-06
Fler nyheter:

I dag får många hälsingar nytt post-nummer
Arbrå, Sandarne och Gnarp några av orterna • Se den kompletta listan
Inget pris för The Square på Oscars-galan
Ruben Östlunds succéfilm kammade noll • Chilenska filmen En fantastisk kvinna blev bästa utländska film
Sjätte raka norska Vasaloppssegern
Andreas Nygaard först i mål i Mora efter riktig urladdning på målrakan • Svensk andraplacering

Överlägsen svensk seger på damsidan
Lina Korsgren är kvinnan för dagen i Vasaloppsspåret
MELODIFESTIVALEN 2018 – Andra chansen från Kristianstad 3 mars

De gick vidare från Andra chansen
Nu är startfältet komplett inför finalen i Friends Arena på lördag

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson: Vissa borde bötfällas

Foto: Privat
UNG KVINNA MED HÖGTFLYGANDE PLANER. Evelina Habringer, 26, från Röste har alltid gillat att flyga. Nu har hon steget fullt ut och utbildar sig till pilot vid en skola i Skåne. Hon har tidigare tjänstgjort som flygvärdinna i Dubai.

Evelina går i sin fars fotspår och blir pilot

RÖSTE 3 mars 2018
Efter att ha jobbat som flygvärdinna i Dubai i några år kände Evelina Habringer, ursprungligen från Röste, att hon ville satsa på pilotyrket, eftersom det bästa hon vet är att flyga. Hon har att brås på då pappa Gerhard varit pilot i hela sitt yrkesverksamma liv. Evelina har nu kommit in på en pilotutbildning i Skåne, där hon under två och ett halvt års tid varvar teori och praktik. Redan nu på måndag (5 mars) går flyttlasset till Skåne och utbildningen. En dröm blir därmed verklighet för Evelina.


Foto: Linus Glanzelius
TOPPOLITIKER PÅ BOLLNÄSBESÖK. EU- och handelsminister Ann Linde (S) och Social-demokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad besökte Bollnäs på torsdagen. Här gästar de linspinneriet i Växbo och ser på när syriske Tariq jobbar.

S-höjdare besökte Bollnäs
EU-och handelsminister Ann Linde och partisekreterare Lena Rådström Baastad besökte bland annat Växbo Lin
Överhettad skorsten orsakade brand på Bergåkra gård
Taket måste rivas inifrån för att branden skulle kunna släckas • Gården ägs av Sigrid Bergåkra, känd från Bonde söker fru i TV4

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon Coolpix S6600.

Röstevinter

RÖSTE 7 februari 2018
Åsbackavägen delar landskapet med en vykortslik granskog i bakgrunden. Ett vinterlandskap en förmiddag i början av februari.

Till toppen av sidan