Röste.nu – Motorrevy i Bollnäs ishall 2018

Nyheter

Foto: Privat
MED PAPPA VID SPAKARNA. Evelina Habringer och pappa Gerhard under en flygning över Röste. Om ett par år behöver inte pappa vara med längre. Då har Evelina full kontroll på egen hand.

Evelina inleder ett pilotavsnitt av livet
Går i pappa Gerhards fotspår och utbildar sig till flygare

RÖSTE/LJUNGBYHED 29 mars 2018
Ett pilotavsnitt brukar i vanliga fall vara ett testprogram av en ny tv-satsning, men det skulle även kunna vara när någon byter bana och utbildar sig till pilot. Det gäller i högsta grad 26-åriga Evelina Habringer, ursprungligen från Röste. I början av mars flyttade Evelina ner till Skåne för att inleda sin pilotutbildning.


Flygintresset verkar finnas i generna hos familjen Habringer. Gerhard Habringer var pilot med hela världen som arbetsområde från mitten av 80-talet till för något år sedan då han gick i pension. Sonen Kilian är helikopterpilot sedan några år och nu har även yngsta barnet Evelina fått upp ögonen för pilotyrket, som hon nu inlett en helhjärtad satsning på.
   De senaste tre och ett halvt åren har Evelina arbetat som flygvärdinna. Flygvärdinneutbildningen var två månader lång och hon började att jobba direkt med utgångspunkt i Dubai. Men nu är det kapitlet avslutat. Det röda läppstiftet och flygvärdinnekläderna ska inte användas mer.
   – Jag trivdes att jobba som flygvärdinna, även om det var tufft ibland med långa flygpass på uppåt 16 timmar, olika tidszoner och sömnbrist. Jag har alltid älskat att flyga och flygvärdinna är ett perfekt jobb om man samtidigt vill se sig omkring, men jag känner att jag vill nå ännu högre, säger Evelina till tidningen Ljusnan.
   I början av mars återvände hon till i Röste utanför Bollnäs där hon bodde i Humlegården som barn. Pappa Gerhard bor kvar, och där tillbringade hon några dagar innan det var dags att styra kosan mot Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed i Skåne. Första måndagen i mars inleddes studierna. Eftersom hon är tekniskt intresserad samtidigt som hon är service-minded blev omskolningen till pilot ett naturligt steg.
   – Jag minns när jag som liten följde med pappa på hans flygningar och fick sitta framme i cockpit. Jag var fascinerad av alla lampor och spakar och det var nog då som flygintresset föddes. Nu har jag en stark vilja att vara där framme och ha kontrollen. Om man jämför flygvärdinna och pilot kan man säga att man reser till samma destinationer, men man slipper i bästa fall allt drama bland passagerarna om man är pilot, säger Evelina där hon sitter i ett av finrummen i Humlegården.


’’Roligt och krävande’’
Hon konstaterar att hon är väldig taggad, intresserad och nyfiken på utbildningen och att sedan få bli flygkapten är kronan på verket. Nere i Skåne ska hon nu varva teori och praktik under två och ett halvt år. Praktiken görs ute på ett flygbolag under ett års tid. Var hon hamnar sedan vet hon inget om.
   – Antagningsbeskedet kom strax före jul så det var den bästa julklapp man kunde få, säger Evelina med ett leende. När det här skrevs har hon avverkat drygt en månad av utbildningen.
   – Hittills har det varit fantastiskt roligt men också krävande. Det är en stor mängd teori som ska fastna så det blir mycket plugg. Men vi är en grym klass som har väldigt roligt ihop, så det hjälper. Vi har bara fått flyga en gång hittills men det blir mer, det är jag säker på, säger Evelina i en Messenger-kommentar till Bygdens Nytt.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


Foto: Ola Svärdhagen/Ljusnan, 2010.
HEMMA I RÖSTE. Evelina vid barndomshemmet Humlegården samma år som hon tog studenten. Hit återvänder hon gärna, särskilt sommartid.


Foto: Privat
ÖVNINGSPLAN. Här är flygplanen som eleverna till en början får lära sig manövrera. Sedan blir det allt större maskiner och svårare.


Foto: Privat
FLYGVÄRDINNA. Evelina arbetade som flygvärdinna i Dubai och visar här upp sina tjänstekläder. Snart får hon ta på sig något liknande som tjejen till höger.

Publicerad: 2018-04-25
Fler nyheter:

Snart är vi 27 000 invånare i Bollnäs
Enligt SCB:s preliminära befolkningssiffror saknas tre personer till den historiska gränsen • Kommunalrådet gläds åt utvecklingen
Nytt bibliotek i Torsbergsgymnasiet
Invigdes på måndagen – ’’Ett lyft för hela skolan’’

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7100.
FORD MED KUTTERSMYCKE. En Ford Roadster från 80-talet, ombyggd 2015 av ägaren Björn Smith från Täby var ett av de 112 utställningsobjekt som fanns till allmän beskådan i Bollnäs ishall i helgen. Lägg märke till den lättklädda damen intill... Eller låt bli, förresten.

39:e Motorrevyn drog storpublik till ishallen – se bilder!

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7100.

Sångsvan flyger över smältvattensjö

RÖSTE 20 april 2018
Ute på åkern bakom tidningshuset (Lasses gård) i Röstesamlas fåglarna vid den stora smältvattensjön. På fredagsmorgonen (20 april) var det morgonmöte för ett 40-tal sångsvanar. Emellanåt tog de en flygtur över ’’ägorna’’. Dessutom har en måsfamilj byggt bo i skorstenen på nämnda hus, det händer varje (v)år. (OBS! Bilden är en delförstoring).


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
SNÖRIK ISBANA. Så här såg det ut på isbanan den 11 april. Inte läge för någon majkase, direkt.

Snön sätter stopp för majkasen – men Valborg blir det ändå

RÖSTE 16 april 2018
Den snörika vintern har fått våren att dra ut på tiden. Det är ovanligt att det ligger kvar så här mycket snö i mitten av april. På isbanan vid Dönjegården är det flera decimeter som inte töat bort och Valborg närmar sig. Det innebär att årets Valborg får firas utan kase i år.


Röste Bygdegårdsförening har inte haft någon is på isbanan denna vinter och således inte heller hållit den fri från snö. Nu är det så pass mycket på både isbanan och i nedfarten att det är omöjligt att köra ner material till en majkase.
   – Lyckas man mot förmodan komma ner med bil och släp, lär man inte komma upp, säger ordförande Nina Norell. I nedfarten ligger en rejäl snövall som har packats ihop och är hård som ett golv. Det är inte aktuellt med någon snöröjningsinsats, tiden är för kort, marken hinner inte torka upp. Det innebär att det inte blir någon stor traditionell majkase på Valborgsmässoafton, men föreningen planerar att tända eldar på annat sätt, i mindre format.
  – Vi får se vad det blir, det är inte riktigt klart än, men på något sätt ska våren hälsas välkommen, säger Nina Norell.
   Förutom det så blir det dragning i kontantlotteriet och försäljning av korv och fika på Dönjegårdens altan. Under första veckan i maj är det nedmontering av sargen och vårstädning av gården som står på schemat. Sargen ska läggas på lager efter 35 år. Det är oklart om det blir någon mer is, intresset är inte längre på topp.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


INSNÖAD NEDFART. Den lilla backen ned till isbanan är helt insnöad. Här kan man åka kälke!
Stjärnproducenten och DJ:n Avicii är död
Hittades avliden i hotellrum i Oman • Sörjs av en hel värld • Hade enastående karriär med miljontals sålda skivor
Till toppen av sidan