Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
SKÖVDEÅKARE. Arvid Karlsson från Skövde under ett av heaten i Bollebacken.

VM-status på enduro-SM i Bollebacken
Bollnäs MK överöstes med beröm efter sista tävlingen i årets SM

RÖSTE 29 september och 20 oktober 2018
För andra året stod Bollnäs som arrangör av sista deltävlingen i enduro-SM. Förra året blev en succé, både tävlings- och publikmässigt. I år var hela svenska eliten på plats. Den häftigaste specialsträckan var utan tvekan den i den branta Bollebacken, där förarna sattes på hårda prov.


Vid niotiden på lördagsmorgonen inleddes prövningarna med crossprov både i Lottefors och Eriknäsbo. En lång rad crosscyklar passerade Röste på riks-83:an på väg till Bolleberget efter avslutat uppdrag i Lottefors. Ett par timmar senare var tävlingarna i full gång i Bollebacken. Enduro har blivit stort i Bollnäs, och en av anledningarna är att det är gratis att titta på tävlingarna. Därför var flera tusen på plats vid Bolleberget under lördagen.
   Före SM-deltävlingen i Bollnäs var omständigheterna följande: Total SM-segrare innan det ens börjat var Kinna MK:s Andreas Linusson. Han gick inte att rubba. På andraplats låg Pontus Högberg från Gävle SMK och trea var Bollnäs eget enduroess Martin Larsson, som numera tävlar för Försvarsmaktens MK, tidigare Bollnäs MK. Ganska förutsägbart resultat alltså. Den riktiga spänningen, nerven i tävlingen, var kanske inte den bästa, men tävlingarna i Bollnäs blev ändå en stor framgång för både arrangörer, tävlande och publik.
   Pontus Högberg från Gävle var en av de tävlande som strödde rosor över Bollnäs SM-tävling:
   – Bollnäs har gjort ett jäkla evenemang, de har fått till det med fina banor så det var fruktansvärt likt hur det är under ett VM. Det har varit klockrent, allt har fungerat. Det ska vara utslagsgivande som det var i dag, många har kört sönder grejerna och kört illa sig, men en jäkla fin SM-final, säger Pontus Högberg till nyhetssajten helahälsingland.se och tidningen Ljusnan när tävlingen var över.
   Pontus placerade sig tvåa i Sverige totalt, ett fint resultat i årets säsong.


’’Grymt att köra i Bollebacken’’
Bollnäsåkaren Martin Larsson slutade på andra plats i deltävlingen i Bollnäs, trea totalt i SM. Med tanke på att han på grund av skada inte kunde delta under fjolårets tävling i Bollebacken, var resultatet lite av en revansch.
   – Jag kom tvåa av totalt 170 förare, så det här var stort. Man blir stolt över hembygden och sig själv en dag som denna, säger Martin Larsson till tidningen Ljusnan.
   Det skiljde 13 sekunder mellan Martin Larsson och Andreas Linusson, som vann lördagens tävling och vann även SM totalt. Martin Larsson är även han imponerad över Bollnäs instas i årets SM.
   – Det var grymt att köra i Bollebacken, helt grymt. Jag har kört både EM och VM i massa år och vet hur det är när det är bra. En stor eloge. Och det var mycket folk på plats och tittade, säger han till Ljusnan.
   Representanter för Svenska Motorcykelförbundet kom fram till Martin och hade några funderingar kring vad Bollnäs skulle kunna ställa upp med i framtiden:
   – De hade funderingar på om Bollnäs skulle kunna vara med som delarrangör i ett EM eller VM någon gång framöver. Då klappade Bollnäshjärtat lite extra, säger Martin Larsson.
   Två åkare från Gävleborg, Pontus Högberg och Martin Larsson, i fem-i-topp i årets enduro-SM. Inte illa!
   Även på damsidan placerade sig en Bollnäsåkare i topp, nämligen Amanda Elvin, Försvarsmaktens EK, för övrigt sambo med Martin Larsson. Amanda blev trea totalt i SM:s damklass, efter Martina Reimander, Försvarsmaktens EK och Hanna Berzelius, Linköpings MS.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


PONTUS WESTLING GASAR PÅ så att jordtorvorna ryker. Han tävlar för Göta MS.


FRÅN SVENLJUNGA. Michael Persson från Kinds MK i Svenljunga.


ELOFSSON I STARTPOSITION. Robin Elofsson, tävlande för SMK Gävle, är redo att anta den tuffa Bollebacken.


GASAR UPPFÖR BERGET. Robin Elofsson sticker iväg med hög fart för att orka uppför den branta Bollebacken.


ENDURO-SM I BOLLEBACKEN, 29 SEPTEMBER 2018.


LYFTER SNART? Oscar Söderman, tävlande för Arlanda MC, gasar iväg.


ENDURO-SM I BOLLEBACKEN. Oscar Söderman.


ENDURO-SM I BOLLEBACKEN. Tobias Karlén på sin Husqvarna-cykel, tävlande för Götene MK.


ENDURO-SM I BOLLEBACKEN. Stefan Norström, Västerås.


SEGRARE I DAMKLASSEN. Tjejen som tävlade i kjol heter Hanna Berzelius från Linköping. Hon stod som segrare i damklassen 2018.


ENDURO-SM I BOLLEBACKEN, 29 SEPTEMBER 2018.


ENDURO-SM I BOLLEBACKEN, 29 SEPTEMBER 2018.


VINTERDRÖMMAR. Representanter för Arctic Cat fanns på plats och visade senaste skotermodellerna.


BEHÖVER ANNAT UNDERLAG. De här grönsakerna måste ha snö för att fungera, men det var det ont om just denna lördag vid Bolleberget.


MINDRE HOJ. Många passade på att ta en tur med mopeden till endurotävlingen. Här en riktig klassisker – Yamaha FS1.

Publicerad: 2018-10-21
Fler nyheter:


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7100.
KNOCKOUT AV HÖSTFÄRGER. De stora asparna snett bakom Nygårds i Röste. En knockout av färger i morgonljuset.

Höstens vackraste färger fångade på bild

RÖSTE 11 oktober 2018
Torsdagsmorgonen blev mycket färgrik i Röste. Solen lyste på de gula och röda träden, himlen var, kanske inte oskyldigt, men väldigt blå, åt blåbärshållet till. En fest för en fotoentusiast. Fram med kameran, som alltid står redo på redaktionsbordet, och ut i den svala men klara morgonluften. Optiken räckte inte till, måste ha längre brännvidd, hämtade telezoomen 70-300 mm och fångade bilden längst upp, asparna strax intill Nygårds. Sen blev det några bilder från den egna tomten, från björkarna vid Pappers-Pelles gamla hus, nuvarande Bäckebjörks och ett svep över åkrarna mot Träskrinnsbacken. Men färgprakten varade inte så länge, solen ändrade läge och molnen upplöstes.LUMMIGT VID NYGÅRDS. Ett magiskt ljus gav magiska färger.


NYGÅRDS HÄRBRET. Beteshagen i sin finaste höstkostym.


KLASSISKT RÖSTEMOTIV. Åsbackavägen, spruthuset och Nygårds.


KANADAGÄSSEN VET VAD SOM VÄNTAR. De tar till flykten mot varmare breddgrader innan vintern kommer.


KANADAGÄSS MOT OKÄNT MÅL, RÖSTE 11 OKTOBER 2018.


HÖSTFÄRGER VID TEGELVILLAN. Björkar med gyllengula blad.


LÖNN PÅ HEMMAPLAN. En av lönnarna i trädgården vid tidningshuset (Lasses gård).


LÖNN PÅ HEMMAPLAN. En av lönnarna i trädgården vid tidningshuset (Lasses gård).


GRANNENS TRÄD(GÅRD). Björkarna som gömmer den stora vita gården från 1849, där Per ’’Pappers-Pelle’’ Eriksson bodde men som nu ägs av Bäckebjörks.
Beslutet om nedläggning av Hamrelund överklagas
’’Man har släppt allt humanistiskt och etiskt tänkande’’
Polishund attackerade man under övning – käkarna fick bändas upp
Begärde 50 000 kronor i ersättning – beviljas 4 500
Jerker Persson har avlidit – en profil i både Edsbyn och Bollnäs
Var ordförande i Cityföretagen, Åhléns-chef och hängiven bandysupporter
Lisbet Palme är död
Avled 87 år gammal efter en tids sjukdom, meddelar familjen • Var de svaga och utsattas röst i samhället • Vittnade i Palmerättegångarna på 1980-talet
Till toppen av sidan