Röste.nu – Ankrace och grill- och familjefest i Röste 2018

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
SEGERANKAN PÅ VÄG IN. Anka 134 är nära målet.

Röstebo på Malta vann årets ankrace
Den 13:e upplagan av tävlingen var långsam men samtidigt dramatisk


RÖSTE 11 augusti 2018
Förra året spöregnade det under hela ankracet och Galvån var nästan som en älv. Det blev ett rekordsnabbt lopp. I år sken solen, det var varmt och ovanligt lite vatten i ån. Det medförde att årets ankrace blev ett av de långsammaste genom tävlingens tolvåriga historia. Segraren i år heter Hans-Göran Göransson, före detta Röstebo som nu bor på Malta men befann sig i Spanien under tävlingen.


Ett annat dilemma inför årets ankrace var huruvida det skulle gå att grilla på Dönjegården på kvällen med tanke på det utfärdade totala eldningsförbudet i slutet av juli. Men föreningen fann på råd och köpte in två elgrillar, som inte berördes av förbudet. På sätt blev det en annorlunda organisation av matserveringen före tävlingen. Mattältet, som det kallats tidigare, behövdes inte i år utan nu fanns försäljning av korv och hambugare på andra sidan bron vid Strandbergs.
  Strax efter klockan tolv började folk att anlända till målområdet vid bron. Tipsrunda för stora och små ägnade sig ganska många åt. Flera sa att frågorna var ’’omöjliga’’ eller i gränslandet kring. Bäst bland de vuxna blev Arne Dahl och sonen Emil. De fick åtta rätt av tolv möjliga.
  Sedan drog det ihop sig till ’’anktion’’ med kommentatorn Hans Lindberg och bygdegårdsföreningens ordförande Nina Norell. Fyra utmanarankor bjöds ut till högstbjudande. Bland dem märktes ’’Skyfall’’ och ’’Kvitter’’. Skyfall var en mycket taggad anka, redo för mycket vatten och hårda tag. Kvitter däremot var lite mer lågmäld och märktes mest på Twitter, den världsberömda sociala mediet. Den dyraste ankan gick för 250 kronor. Faktum är att ingen av utmanarankorna vunnit tävligen, så det var kanske dags nu.
  Klockan 13.20 var samtliga 304 ankor förlösta och i vattnet vid Karl-Jans flytbrygga. Ungdomarna Vera Fürst, Isak Engstrand, Annabell Runestig och Märta Myhrberg var årets ankstartare. Isak och Vera följde sedan efter i kanot och höll kontakten med målområdet om ställningen i tävlingen. Vattennivån var mycket låg i ån, så ankornas färd mot målet gick sakta, till skillnad från förra året då det sattes hastighetsrekord, då loppet var över efter drygt elva minuter.


Har köpt tio anklotter varje år
På bron hade ett 60-tal åskådare samlats för att följa årets ankrace. Väntan på att de första ankorna skulle komma fram i åkröken blev i år långdragen. En anka som brutit sig loss från klungan och som var i ledningen länge var nummer 297. Den såg ut som den självklara segraren ju längre mot mål den kom. Men ett 50-tal meter från mållinjen vek den plötsligt av från sin bana och stannade av vid åkanten. Efterkommande anka gick samma öde till mötes. Sedan blev det en ganska lång väntan innan nästa segerkandidat dök upp. Men så kom nummer 134 i för det här loppet ganska hög fart. Ankvakt Tomas Frisk fick efter en halvtimme vid målsnöret ta hand om segraren. Ankan tillhörde Röstebon Hans-Göran Göransson, som numera bor på Malta. Under ankracet befann han sig i Alicante i Spanien och hade vissa svårigheter att ta emot sitt pris. Dottern Johanna med sonen Algot ryckte in och tog emot diplom och de 5 000 kronorna i kontanter. Nina Norell nådde Hans-Göran på telefon en stund senare:

Foto: Pär Nordqvist, 2008. Kamera: Nikon D50.
HANS-GÖRAN GÖRANSSON.

  – Så roligt att vinna! Det är faktiskt andra gången för mig. Jag vann tredjepriset för bra många år sedan, säger Hans-Göran. En titt i statistiken visar att det hände för tio år sedan, 2008.
  Han berättar vidare att han sedan ankracet startade köpt tio lotter varje år, och nu blev det alltså storkovan.
   – Nu har jag ju all anledning att använda pengarna till att köpa tio ankor i tio år till! säger Hans-Göran och skrattar.


Lågt vattenstånd
När segerankan gått i mål blev resten av tävlingen ännu en väntan på en upplösning. Det tog 31 minuter från starten vid Karl-Jans hage till att segerankan gått i mål och tvåan och trean tog ytterligare tolv minuter på sig, totalt blev den sammanlagda tävlingstiden 43 minuter. Av de siffrorna att döma är årets ankrace ett av de långsammaste någonsin sedan starten 2006, vilket det låga vattenståndet i Galvån var en bidragande orsak till.
  Officiellt blev Maria Frost från Röste tvåa med anka 220, men hon överlät segern till sonen Calle, som kom som en raket på mopeden när han fick veta att han inkasserat 1 000 kronor.
  – Roligt att vinna, särskilt när man inte är här, säger Calle Frost. Trea blev Patric Wickbers som vann 500 kronor.
  Från arrangörshåll är man nöjda med årets tävling och den nya placeringen av sekretariatet på andra sidan bron blev en ny och positiv erfarenhet. Troligen blir det modellen framöver.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
VAR I LEDNINGEN LÄNGE. Anka 297 var i ledningen länge, men kroknade strax före målet.


STANNADE AV – VID VASSEN. Nummer 297 tappade fart och stannade till slut av vid vassen.


VINNARANKAN FÅNGAD. Tomas Frisk kastar in anka 134 mot land.


ANKORNA SOM FICK PRIS. Här är ankorna som hamnade på pallen.


JOHANNA SKRIVER PÅ. Johanna Göransson skriver på för att få ut vinsten till sin pappa Hans-Göran.


PATRIC WICKBERS VANN 500 KRONOR.


CALLE FROST VANN 1 000 KRONOR.


NY PLATS FÖR SEKRETARIATET. Till Strandbergs trädgårdsgrind hade sekretariatet för tipsrundor och kassa för matservering flyttat. Åse Järpenge, Lars Järpenge, Erika Marcusson och Hanna Heine syns på bilden.


UTMANARANKORNA. Här är de fyras gäng som utmanar övriga 300 ankor.


GRILLAR PÅ NY PLATS. Grillning av korv och hamburgare flyttades i år eftersom el krävdes för grillarna. Sven-Olof Strandberg är en av dagens första matgäster. Med ryggen mot kameran Ulrika Sollander.


JAKOB OCH SIXTEN ÅKTE FYRHJULING. Jakob Iljegård och sonen Sixten kom på fyrhjulingen.


HJÄLM FRÅN THAILAND. Sixtens hjälm är köpt i Thailand. Det saknas dock ett grönt blad, det ska vara två. Men Sixten gillar den ändå.


I FYRHJULINGSVAGNEN. Här sitter Alexis Källström, 7, mamma Sandra Källström, Nelly Göransson, 8 och Kitty Källström, 3.


TIPSRUNDA PÅ ANKRACET I RÖSTE. Hanna Heine sätter upp frågor.


KÖ FÖR TIPSRUNDA. Många ville gå tipsrundan med frågor för både barn och vuxna. Här förser sig Anders Egdahl med sambo med papper, penna och skrivunderlag.


SAMSPRÅK VID STRANDBERGS. Arne Dahl, Bengt Tegnér och gårdsägaren själv Sven-Olof. I bakgrunden Göran Andersson och Emil Dahl.


VINNARNA GENOM ÅREN. På bilden ser vi Kristoffer Eriksson, 2007 års vinnare, få checken av Nina Norell.


HAMBURGERKOMMERS. Hanna Heine och Nina Norell gör affärer. Emil Dahl har köpt en hamburgare.


HUNDAR, REPORTER OCH HAMBURGARE. I mitten står Ljusnan-reportern Erika Marcusson omgiven av människor som väntar på ankracet och som samtidigt pratar och äter. Närmast kameran Anna Börnow och Peter Larsson med sina hundar.


NYSTEKT HAMBURGARE. Hanna Eriksson får en varm och nystekt hamburgare i sitt bröd av Ulrika Sollander.


PÅ GRILLEN. Korv och hamburgare hade en strykande åtgång.


INGET TÄLT I ÅR. I och med den nya platsen för bland annat matförsäljning behövdes inget tält.


I TRÄDGÅRDEN. Andreas Jönsson, Yvonne Jönsson och Susanne Jönsson har satt sig en stund i skuggan.


EMIL DAHL OCH INGEGERD GUSTAFSSON väntar på att tävlingen ska börja.


TIPSRUNDA. Kåre Magnusson med familj har stannat vid en av stationerna på tipsrundan.


SPEAKERN PÅ INGÅNG. Hans Lindberg i ljusgrön tröja är på ingång. Han är ankracets speaker varje år. Med sig har han Kalle Wallberg med sambo.


ANKRACE 2018 I RÖSTE. Folkligt, festligt och spännande.


ANKRACE 2018 I RÖSTE. Det börjar dra ihop sig till ’’anktion’’. Sandra Källström. Jakob Iljegård, sonen Sixten och Rickard Källström är förväntansfulla.


’’SOMMARSKOTER.’’ Urban Wickbers och Per Röstberg kommer i Urbans sommarfordon nummer 1.


VAD SKA KLIPPAR’N HETA? Man fick ge förslag på namn till bygdegårdsföreningens nyinköpta robotgräsklippare och här lämnar Kalle Wallberg in sitt.


’’ANKTIONEN’’ HAR ÖPPNAT. Hans ’’Ankan’’ Lindberg har inlett 2018 års anktion och har fulländad utstyrsel för sitt uppdrag.


ANKA TILL SALU 1. Nina Norell och Hans Lindberg ger alla anklösa sista chansen att delta i tävlingen.


ANKA TILL SALU 2. Hans har namnget alla fyra ankorna efter aktuella händelser och företeelser. En hette Kvitter och förekom oftast på Twitter...


ANKRACEPULBIK 1. Delar av det 60-tal personer som närvarade vid bron när ankracet skulle avgöras. Här ser vi bland annat Maria, Peter och Emma Frost, Marie Nygårds, Ann-Mari Wallberg och Linnéa Tegnér med respektive.


ANKRACEPUBLIK 2. Delar av det 60-tal personer som närvarade vid bron när ankracet skulle avgöras.


UTMANARANKORNA. Vera Fürst bär fram en av kartongerna till startplatsen vid Karl-Jans fårhage. Utmanarna är på topp!


FYRA ANKSTARTARE. Här är alla ankstartare 2018. Isak Engstrand, Annabell Runestig, Märta Myhrberg och Vera Fürst.


SISTA ANKORNA. Vera Fürst tömmer sista ankkartongen.


ANKSTÄNK. Det stänker och skvätter om ankorna när de når vattenytan.


STARTEN FULLBORDAD. Isak, Vera och Märta har fullgjort sitt uppdrag som ankstartare.


ANKOR PÅ DRIFT. Några av de 304 ankor som släppts i Galvån.


KANOTISTERNA. Isak Engstrand och systern Vera Fürst håller koll på läget i tävlingen från kanot och meddelar målområdet.


ANNABELL KOLLAR ANKORNA. Annabell Runestig håller ett öga på ankorna strax efter starten.


LOKALTIDNINGEN GÖR REPORTAGE.En reporter från Ljusnan skjutsade både sig själv och konkurrenten från Bygdens Nytt till Karl-Jans gård och tillbaka.


SNACK I WALKIE-TALKIE OCH I MEGAFON. Nina Norell och Hans ’’Ankan’’ Lindberg i sambarbete i hagen.


KOMMENTATORN SKOJAR TILL DET. Hans Lindberg luftar näsan. Det är varmt att ha anknäbb på sig.


FOLK PÅ BRON. Det var som vanligt förväntansfulla bybor på bron.


INGA ANKOR I SIKTE. Årets lopp blev ett av de långsammaste hittills.


SEGRAREN? Alla trodde att annalkande anka 297 skulle ta hem segern, men utgången blev en annan.


LÅNG VÄNTAN. Det blev till att vänta på avgörandet i årets race. Det fick Annette Bjärne och Kåre Magnusson erfara.


KOMMER MED HÅVEN. Tomas Frisk har samlat in ett gäng ankor i håven.


GRÄSANKOR. Ankracet är över. Ankorna vilar ut i gräset.


KAST MED LITEN ANKA. Bengt Tegnér kastar in ankor som kommer i strid ström.


ANKORNA SAMLAS IN. Lisa Fürst kollar läget med barnen/ungdomarna som tar hand om ankorna sedan tävlingen avgjorts.


DE UNGA STÄDAR UPP. Isak Engstrand med systern Vera Fürst och Annabell Runestig samlar in ankorna. Årets race är över.

Segrarna i ankrace 2018:

1. Hans-Göran Göransson, Röste (bosatt på Malta), vann 5 000 kronor med segeranka nr 134.
2. Calle Frost genom Maria Frost, Röste, vann 1 000 kronor med anka nr 220.
3. Patric Wickbers, Röste, vann 500 kronor med anka nr 138.


Grill- och familjefest på Dönjegården


Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
GRILLFEST PÅ DÖNJEGÅRDEN. Lisa Fürst med dottern Vera och Björn Engstrand har just börjat äta kött och potatissallad. Det här var en mer näringsriktig potatissallad med grönsaker och ingen gräddfil.

Premiär för elgrillsfest på Dönjegården

RÖSTE 11 augusti 2018
Grillning eller inte? Det var frågan i slutet av juli när extremvärmen tvingade Länsstyrelsen Gävleborg att utfärda totalt eldningsförbud. Det innebar att grillfesten på Dönjegården i augusti bara var att glömma, mer eller mindre. Men det löste sig. Två elgrillar införskaffades och därmed var saken – biff!


Och biffar, kött och grönsaker var just det som hamnade på elgrillarna denna afton. Ett 40-tal personer deltog i grill- och familjefesten i skvalpet efter ankorna i ån. Skulle segraren infinna sig på festen? Nej, det var inte möjligt eftersom Hans-Göran Göransson befann sig i Spanien, men vem vet, han kanske grillade i Alicante samtidigt?

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


FULLT PÅ GRILLEN. Delade majskolvar samsas med kött. Effektiva och miljövänliga grillar.


GRILLFEST- OCH FAMILJEFEST 2018. Ullis Eriksson och Margareta Dahl i samspråk.


KVÄLLEN ÄR UNG. Närmast kameran till vänster Tilde Embretsén och Pontus Wickbers. Snett mittemot sitter Erika Sannefur och Oskar Jonsson. Maten har ännu inte kommit på tallrikarna, men det är en tidsfråga.


GRILLTALLRIK. Ser riktigt gott ut.


GRILLFEST PÅ DÖNJEGÅRDEN 11 AUGUSTI 2018. Från vänster Elin Nygårds, ??? ??? Oskar Jonsson och Erika Sannefur.


GRILLFEST PÅ DÖNJEGÅRDEN 11 AUGUSTI 2018. Eric Alfredsson och Hanna Heine med sonen Elis samt Kristina Rönn med sällskap


DAGS FÖR GODIS. Birgitta Engstrand och barnbarnet Isak öppnar godispåsen.


GRILL- OCH FAMILJEFEST PÅ DÖNJEGÅRDEN I RÖSTE, 11 AUGUSTI 2018.


GRILL- OCH FAMILJEFEST PÅ DÖNJEGÅRDEN I RÖSTE, 11 AUGUSTI 2018.


PILKASTNINGSTÄVLINGEN IGÅNG. Nu ska det avgöras vem som är bäst på dart, eller pilkastning. Det kostade tio kronor att delta med tre pilar.


ULRIKA SATTE DEN. Pilen hamnade mitt i prick för Ulrika Sollander. Eller?


HAR GETT SIG I KAST MED TÄVLINGEN. Lars Nygårds flärper iväg plien. Han har gett sig i kast med tävlingen.


MARIE NYGÅRDS PILAR IVÄG. Ett lyckat kast, får vi hoppas.


PÅ BRUNNSLOCKET. Ett gäng unga har samlats alldeles nedanför altanen. Man vill bara veta vad de pratar om. Tur att brunnslocket höll...


DANS TILL (GAMLA) FAVORITER. Det dansades i Dönjegården till musik från sent 90- och 00-tal men även äldre klassiker.

Publicerad: 19 augusti 2018
Fler nyheter:

SD-ledaren föreslår att F15 öppnas igen
Jimmie Åkesson flörtade med Söderhamnarna under sitt valtal på Rådhustorget
Diggiloo fick stående ovationer av Bollnäspubliken
5 000 såg sommarshowen på Långnäs i strålande sol • Se helahälsinglands bildspel!
Skogen mår bra efter sommarens bränder
Växt- och djurlivet på väg tillbaka

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
FIBERGRÄVNING MITT I RÖSTE i augusti 2016. Då kostade installationen 10 000 kronor, nu är den dyrare.

Kostsamt att utöka fibernätet
Bollnäs Energi äskar miljonbidrag från Bollnäs kommun för att kunna möta framtida tillgänglighetskrav
Utrikesminister Margot Wallström (S) besökte Bollnäs
Ute på valturné tillsammans med ministerkollegorna Magdalena Andersson och Peter Hultqvist
Till toppen av sidan