Röste.nu – Ankrace och grill- och familjefest i Röste 2017

Nyheter

Foto: Erica Sannefur, 2017. Kamera: Mobiltelefon
SEGRARE 2017. Johan Klang från Alfta åkte till Röste och Träskrinnsbacken för att hämta pengar och diplom. De fem tusen kronorna ska troligen gå till en resa.

Klang och jubel för Johan som vann ankracet
Prisregn över Alfta, Alingsås och Fröste • Annat regn bidrog till rekordsnabbt lopp


RÖSTE 5 augusti och 1 september 2017
Det tolfte ankracet i Galvån utsattes för prövningar av vädergudarna. Dagarna före hade ett hederligt lågtryck placerat sig över södra Norrland. Regnet orsakade förhöjd vattennivå i ån och ovädret fortsatte även under tävlingsdagen. Trots till synes svåra förhållanden genomfördes tävlingen som planerat. Alftabon Johan Klang segrade med anka 288.


Genom åren har Röste Bygdegårdsförening haft tur med vädret under ankracet. Aldrig tidigare under tävlingens elvaåriga historia har det varit blygrå himmel, regn och blåst. Men i år blev det ett prövningens år, kan man kanske säga. Dagarna före loppet vräkte regnet ner, och det satte stopp för målbygget vid bron kvällen före.
  Under lördagsförmiddagen höll nederbörden i sig och flera var tveksamma till om det skulle gå att genomföra tävlingen. Ordförande Nina Norell avfärdade det med den klassiska kommentaren om att det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Eftersom loppet utannonserats till den 5 augusti samt att Dönjegården var bokad flera veckor framåt, var det bara att bita i det sura väderäpplet och helt enkelt låtsas som att det regnade...
  Vid lunchtid slogs serveringstältet upp vid bron som vanligt, och grillarna tändes. Tipsrundefrågorna sattes upp och genast kom det stora och små som ville tävla i allmänkunskap och om Pokémon. Pokémon var årets barntema, där alla tio frågorna handlade om den tecknade seriefiguren, som var så inne härom året då man skulle fånga Pokémon på alla möjliga sätt. Ute i ån byggdes målet färdigt. I år placerades det en bit bort från bron för att det skulle bli lättare att hålla koll på ankorna när de väl började anlända. Henrik Olofsson, Tomas Frisk och Bengt Tegnér såg till att den delen av tävlingen var under kontroll. Det började komma ankracepublik till bron, alla hade paraply med sig. Antalet nyfikna var reducerat, och det på grund av vädret, men hamburgare och grillad korv sålde bra ändå. Nina Norell och kommentatorn Hans Lindberg öppnade anktionen, där fyra wild cards såldes i sista stund. En av dem var en duktig simmerska och fick namnet Sarah Sjöström. En annan var mer av ett klaver-Trump och fick namn efter USA:s sittande president.


Rekordsnabbt lopp
Starten gick som vanligt från Karl-Jans flytbrygga. I år var ordförande Nina Norell med som en av dem som startade racet för första gången. När startskottet gått klockan 13.40 tömde hon sex kartonger med ankor i det strömma åvattnet. Göran Andersson och Hugo Andréasson satt i kanoten och övervakade racet via walkie-talkie. I hög fart flöt de 304 ankorna iväg. Ankstartare Norell och Forsman samt medföljande fotograf tog bilen tillbaka till målområdet vid bron där fler kommit för att se tävlingens upplösning. Bara ett par minuter sedan nämnda sällskap lämnat bilen sågs de första ankorna komma in på upploppet. Då var klockan inte mer än 13.50. I mer normala fall brukar ankornas färd ta upp mot en halvtimme, men inte i år. Klockan 13.52 fiskade Henrik Olofsson upp vinnarankan med nummer 288, för övrigt bara två nummer från fjolårets segrare 290. Ankan tillhörde Alftabon Johan Klang, visade en koll i listorna. Han kunde därmed utöka inkomsterna för kommande månad med 5 000 kronor. På andra plats kom Alingsås-killen Christoffer Lanner-Ax som vann 1 000 kronor med anka 164. Tredjeplatsen kneps faktiskt av Henrik Olofsson själv, som med anka 268 blev 500 kronor rikare. Under de 11 minuter som ankracet pågick avtog regnet i styrka, men tilltog ganska omgående efter att de tio första kommit i mål. Lite tur med vädret i alla fall.

Andrapriset till Alingsås
Det var en glad och överraskad Johan Klang som nåddes av beskedet att han vunnit en stund efter tävlingen. Han har varit med ett par gånger tidigare men inte vunnit något. I år hade han bara en deltagande anka, nummer 288, och den köpte svärmor Eva Sannefur.
  – Det här passar bra när jag och familjen samt några till ska åka på Spanien-semester i september. Då har man pengar att spendera utan att behöva ha dåligt samvete. Det blir nog mat och paraplydrinkar för en del av summan, säger Johan Klang.
  Tvåan heter Christoffer Lanner-Ax och bor i Alingsås. Det var genom Tomas och Helena Frisk i Röste som han köpte ankan när familjerna sammanstrålade i somras. Förra året vanns tävlingen av Ove Gabrielsson i Göteborg, så årets andrapris hamnade alltså i närheten mer eller mindre.
  Och tredjeplatsen kneps av bybon Henrik Olofsson, som var den ende av segrarna som fanns på plats vid ån i egenskap av funktionär vid målet.
  – Jag fick alltså ta hand om den anka som jag vann med. Vet inte om det hänt tidigare, men det är nog ovanligt att det blir så, säger Henrik Olofsson.
  Vid kontrollräkningen visade det sig att en enda anka gått förlorad, vilket är ett mycket bra resultat med tanke på förutsättningarna. Det var alltså färre förlorade ankor nu vid högvatten än det brukar vara vid normal vattennivå.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


Foto: Emma Jonsson, 2017. Kamera: Mobiltelefon.
SEGERANKAN PÅ VÄG IN. Henrik Olofsson gör sig redo att ta emot anka nummer 288 som vann ankracet på en rekordtid på ungefär 11 minuter.


Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
TREDJEPRISTAGARE. Henrik Olofsson tog hem tredje pris i årets ankrace. Han var ankvakt vid målet och fångade sin egen vinnaranka.


ANKORNA SOM FICK PRIS. Julia Sanna med mamma Emma Jonsson visar upp de tre ankor som hamnade på pallen.


ETTAN OCH TVÅAN I ANKRACET I RÖSTE, 5 AUGUSTI 2017.


GALVÅN KVÄLLEN FÖRE ANKRACET. Det regnade hela fredagen och så här såg
Galvån ut på eftermiddagen. Översvämmad, nästan mer älv än å.



GALVÅN KVÄLLEN FÖRE ANKRACET, 4 AUGUSTI 2017.


GALVÅN KVÄLLEN FÖRE ANKRACET, 4 AUGUSTI 2017.


GALVÅN KVÄLLEN FÖRE ANKRACET, 4 AUGUSTI 2017.


GALVÅN KVÄLLEN FÖRE ANKRACET, 4 AUGUSTI 2017.


SERVERINGEN ÖPPNAR. Klockan är strax före lunch och serveringen ska öppna. Personalen förbereder grillar och råvaror.


BESTYR MED KORVEN. Korv och hamburgare såldes i serveringstältet.


LADIES IN RED. Britt-Marie Dahlin, Anita Bodin och Elin Tällberg.


TRIO MED HUND väntar på ankor i regnet.


NY PLACERING AV MÅLET. I år flyttades målet en bit bort från bron. Ett nät spändes över hela åns bredd.


MÅLBYGGE ANKRACE I RÖSTE, 5 AUGUSTI 2017. Tomas Frisk och Bengt Tegnér.


MÅLBYGGARNA. Bengt Tegnér, Göran Andersson och Tomas Frisk.


TIPSRUNDA PÅ ANKRACET I RÖSTE, 5 AUGUSTI 2017.


TIPSRUNDA PÅ ANKRACET I RÖSTE, 5 AUGUSTI 2017. Urban Wickbers med sonen Linus med flera.


MÅLBYGGET FÄRDIGT. Tomas Frisk och Bengt Tegnér har precis blivit klara med målbygget.


KLURIGA BARNFRÅGOR. Årets barnfrågor hade Pokémon-tema och var riktigt kluriga. Här är den tredje frågestationen vid Röste badhus.


TIPSRUNDA. Det fanns tipsrunda för både barn och vuxna. Här är bland andra Julia Andréasson med brodern Hugo och Kim Forsman.


HAMBURGERBRÖD. Åse Järpenge plockar fram fler hamburgerbröd.


BURGARE PÅ G. Hamburgare var eftertraktad mat.


SERVERINGSPERSONAL. Britt-Marie Dahlin, Kerstin Andersson, Inger Tällberg och Åse Järpenge sålde mat och fika.


TÄLTSERVERING. Åse Järpenge servar Annette och Alf Bjärne med hamburgare. Trots regnet gick hamburgarna åt snabbt.


FLER PÅ VÄG IN. Peter Frost, Stefan Bengtsson och Maria Frost anländer till bron.




’’ANKTIONEN’’ IGÅNG. Både Sara Sjöström och Donald Trump fanns med bland de fyra utmanarankorna. Hans Lindberg och Nina Norell höll i trådarna.




UTMANARE. Två av de ankor som utmanar de 300 ordinarie.


’’HAR VI ETT BUD?’’ Hans Lindberg anktionerar ut ett wild card.


TAPPRA RÖSTEBOR TROTSADE REGNET. Uppslutningen på bron var nog den sämsta hittills och det kan man ju förstå. Ingen vill bli blöt...


HAMBURGARNA GÅR ÅT. I mitten äter Eva Zetterlund och Stefan Bengtsson varsin hambugare. Till vänster Anders Krigh med döttrarna Mira, Inez och Nemi. Lite längre bort ser vi Alf och Annette Bjärne samt Sven-Olof Strandberg.


PÅ BRON 2. En svart BMW glider fram. Ankracepubliken får maka på sig.


NINA ÅRETS ANKRACESTARTARE. Nina Norell tog på sig uppdraget som startare av ankracet. Sex lådor med ankor tömdes.


KAST MED LITEN LÅDA. Kim Forsman assisterar Nina Norell vid starten. Det gällde att vara skärpt då en del kartonger kom flygande...


ÅRETS ANKRACEKANOTISTER. Göran Andersson och Hugo Andréasson.


DE ÖVERVAKADE LOPPET. Göran Andersson och systersonen Hugo paddlar iväg. Ankorna försvinner snabbt i den översvämmade ån.


VID ÅKANTEN. Lars Järpenge, Emma Jonsson, Julia Sanna och Staffan Johansson.


BLÖTT OCH SMÅKALLT. Men regnkläder gjorde tillvaron lite bättre. I mitten Maria Frost, omgiven av bland andra Helene Sundström och barnbarnen Scott och Emma-Lee.


VÄDRET HÖLL FOLK HEMMA. Regnet ledde till att färre åskådare fanns på bron.




SEGERANKAN. Henrik Olofsson har fångat ankan som vann och visar upp den för publiken.


GÅR MED HÅVEN. Bengt Tegnér ser ut att vara på uppdrag.


ANKRACE 2017 ÄR ÖVER. Ankorna kommer in mot mål.


I HAGEN. Eva Zetterlund, Urban Wickbers och Nina Norell med flera.


VID BRON stannade folk kvar en stund i regnet. Till höger Pontus Wickbers med flickvän och i orange regnjacka Martin Jonsson.


UNDER PARAPLYET. Malin Arefjärd.

Vi vann ankrace 2017

1. Johan Klang, Alfta vann 5 000 kronor med segerankan nr 288.
2. Christoffer Lanner-Ax, Alingsås, vann 1 000 kronor med anka nr 164.
3. Henrik Olofsson, Fröste, vann 500 kronor med anka nr 268.


Grill- och familjefest på Dönjegården


Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
GRILLFEST PÅ DÖNJEGÅRDEN. Bengt Tegnér, Julia Andréasson, Nina Norell, Mattias Tegnér, Göran Andersson och Kerstin Andersson har just grillat och börjat äta av alla godsaker.

Festligt värre när 30 Röstebor grillade på Dönjegården

RÖSTE 5 augusti 2017
Regn och regn. Lördagens ihärdiga regnande lade lite sordin på stämningen när det var dags för grill- och familjefest på Dönjegården. För visst är det trevligare att grilla och äta gott när solen sakta gå ner bakom trädtopparna och en ljum sensommarvind transporterar grilloset över byn.


Det blev till att sätta upp tältet igen när det skulle grillas vid Dönjegården, ja alltså partytältet som används under ankracet som sekretariat och servering. Även om regnandet mattats av lite när grillarna tändes så ville man ju inte stå oskyddad och grilla, och bli blöt själv och få taskigt grillat kött. Nej under tältduken var alla torra och grilloset spred sig över grannskapet. Och vädret var kanske främsta anledningen till att det inte blev riktigt så många som det brukar. Men stämningen kring borden på altanen var god, det åts god mat och skålades. Ett 30-tal personer deltog. Vid borden pratades det gamla minnen, vad som väntar i höst och hur sommaren varit. Men någon ankracepristagare syntes inte till, inte ens trean Henrik Olofsson.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


GRILL- OCH FAMILJEFEST 2017.


ÅTERKOMMANDE GÄSTER. Birgitta Lögdahl och Roger Hedrén hade ett helt bord för sig själva. De brukar vara med på festerna i byn.


FÄRRE DELTAGARE. Det var inte lika fullsatt som tidigare år på altanen. Uppskattningsvis deltog ett 30-tal personer.


VID GRILLARNA 1. Lars Järpenge har köttet redo.


VID GRILLARNA 2. Och här är Järpenge igång...


VID GRILLARNA 3. Michael Järpenge och sonen Edwin snackar lite grillning...


Foto: Patric Wickbers, 2017. Kamera: Nikon D7000.
GRILLFEST I RÖSTE. Det var glatt och livat kring ett av borden. Här ser vi bland andra Per Röstberg, Urban Wickbers och Pär Nordqvist.


FEST ÄR ALLTID ROLIGT.Här är ett gäng som inte hade lätt att hålla sig för skratt. Mycket dryftades under kvällen.


PÅ FEST 1. Pär Nordqvist och Urban Wickbers ses inte på bild så ofta, men här fångades dem av en av Urbans söner.


PÅ FEST 2. Lars Nygårds och Roger Hedrén.


PÅ FEST 3. Per Röstberg, Lars Nygårds, Roger Hedrén, Birgitta Lögdal, Pär Nordqvist
och Urban Wickbers.



Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
PÅ FEST 4. Per Röstberg och Lars Nygårds.


KVÄLLEN BÖRJAR BLI SEN. Altanbelysningen har tänts. Lite kura skymning-stämning.


’’SKÅL PÅ ER ALLA!’’ Per Röstberg, Lars Nygårds och Roger Hedrén skålar tillsammans med övriga gäster.


’’SKÅÅÅÅÅL!’’ Från ett av borden kom regelbundna påminnelser om att skåla.


CYKEL ÄR FORDONET FÖR KVÄLLEN. En cykeltur gör alltid gott, särskilt om det varit gott också på andra vis.


SBÖAR DET? Är det verkligen snö som faller redan 5 augusti? Nja, troligen ett optiskt fenomen när blixten lyste upp i kvällsmörkret.
Fler nyheter:


Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7100.

Höstkänning

RÖSTE 1 september
En björk börjar skifta i gult så smått. Bilden tagen utanför tidningshuset i Röste 30 augusti 2017. Klicka på bilden eller rubriken för större version (kräver Facebookinlogging).


Foto: Joel Granström, 2017. Kamera: Mobiltelefon.
BJÖRNHONA FÄLLDES. I skogarna kring Växbo fälldes den här björnhonan i ett tidigt skede av årets björnjakt. Från vänster Andreas Palmborn, Dan Westlin, Jens Gunnarsson och Emil Dahl.

Jaktlycka i Växboskogarna

VÄXBO/RÖSTE 21 augusti 2017
Årets björnjakt inleddes på måndagen. Andreas Palmborn, Dan Westlin, Jens Gunnarsson och Emil Dahl är en kvartett jägare som har bred erfarenhet av björnjakt, men det blev ändå dramatiskt i skogarna kring Växbo när hundarna Stinta och Boss fått spår på en björn i oländig terräng.


Att det blev i Växbo som björnhonan fälldes beror på att det redan var fullskjutet i det västra jaktområdet där Emil Dahl och Andreas Palmborn vanligen hör hemma. Det blev till att flytta till det östra området.
   – Vi åkte till Växbo för att söka björnspillning på vägarna och andra spår när en av jaktkompisarna upptäckte en björn som gick på en skogsbilväg. Så vi ringde in fler passkyttar och satte ut innan vi började, berättar Emil för tidningen Jaktjournalen.
  Efter en stunds spårning fick hundarna Stinta och Boss upp ett spår varvid de släpptes lösa och Stinta gjorde ståndskall ganska omgående. Björnen och hundarna började gå runt i den täta slyn. Björnen flydde efter en stund upp på skogsbilvägen där den besköts, men lyckades undkomma och sprang in i ett väldigt tätt och slyigt område. Där skulle dramatiken nå sin kulmen.
  – Vi satt länge på under tio meter från ståndet utan att kunna se björnen. Till sist gjorde björnen en rusning mot Stinta och då sköt både jag och Andreas. Men björnen levde och Stinta attackerade björnen samtidigt som jag sprang fram för att få undan hene så att hon inte skulle bli skadad, berättar Emil.
  Den skottskadade björnen gjorde ett sista utfall innan den blev offer för bössan:
  – Björnen kom rakt mot mig med öppen käft. Jag var snabb och kunde skjuta den precis framför bössmynningen. Det visade sig vara en hona på cirka 120 kilo, säger Emil till Jaktjournalen.
   Redan efter tre dagar blåstes björnjakten av för i år. Då var kvoten på 30 björnar i Gävleborg fylld.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


JAKTEN SNABBT ÖVER. I år tog det inte många dagar förrän jakten i Gävleborg blåstes av då kvoten på 30 björnar fyllts.

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7100.
Tv: Nye prinsen: Gabriel Carl Walther, hertig av Dalarna

Prins Carl Philip och Sofia föräldrar igen

’’Alexander har fått ett syskon som kom 31 augusti kl 11.24 och vägde 3 400 gram’’

Prinsessan Madeleine är gravid – tredje barnet väntas i mars

Nyheten avslöjades under en brunch på ett Stockholmshotell
Till toppen av sidan