– Nyheter från Röste, Bollnäs, Sverige och världen –

Nyheter från andra orter än Röste utgörs av länkar till de stora nyhetssajterna som vi bevakar varje dag. Redaktionen finns i byn Röste utanför Bollnäs i Hälsingland. Det är Röste Bygdegårdsförening som är huvudman bakom sajten.
Vad vill du läsa om här och i Bygdens Nytt? Har du nyhetstips? Ring 070–365 74 83 eller mejla redaktionen på nyhetstips@roste.nu. Passa även på att mejla RBF Dina åsikter eller evenemangstips!

Stjärnproducenten och DJ:n Avicii är död
Hittades avliden i hotellrum i Oman • Sörjs av en hel värld • Hade enastående karriär med miljontals sålda skivor

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7100.

Sångsvan flyger över smältvattensjö

RÖSTE 20 april 2018
Ute på åkern bakom tidningshuset (Lasses gård) i Röstesamlas fåglarna vid den stora smältvattensjön. På fredagsmorgonen (20 april) var det morgonmöte för ett 40-tal sångsvanar. Emellanåt tog de en flygtur över ’’ägorna’’. Dessutom har en måsfamilj byggt bo i skorstenen på nämnda hus, det händer varje (v)år. (OBS! Bilden är en delförstoring).


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
SNÖRIK ISBANA. Så här såg det ut på isbanan den 11 april. Inte läge för någon majkase, direkt.

Snön sätter stopp för majkasen – men Valborg blir det ändå

RÖSTE 16 april 2018
Den snörika vintern har fått våren att dra ut på tiden. Det är ovanligt att det ligger kvar så här mycket snö i mitten av april. På isbanan vid Dönjegården är det flera decimeter som inte töat bort och Valborg närmar sig. Det innebär att årets Valborg får firas utan kase i år.


Röste Bygdegårdsförening har inte haft någon is på isbanan denna vinter och således inte heller hållit den fri från snö. Nu är det så pass mycket på både isbanan och i nedfarten att det är omöjligt att köra ner material till en majkase.
   – Lyckas man mot förmodan komma ner med bil och släp, lär man inte komma upp, säger ordförande Nina Norell. I nedfarten ligger en rejäl snövall som har packats ihop och är hård som ett golv. Det är inte aktuellt med någon snöröjningsinsats, tiden är för kort, marken hinner inte torka upp. Det innebär att det inte blir någon stor traditionell majkase på Valborgsmässoafton, men föreningen planerar att tända eldar på annat sätt, i mindre format.
  – Vi får se vad det blir, det är inte riktigt klart än, men på något sätt ska våren hälsas välkommen, säger Nina Norell.
   Förutom det så blir det dragning i kontantlotteriet och försäljning av korv och fika på Dönjegårdens altan. Under första veckan i maj är det nedmontering av sargen och vårstädning av gården som står på schemat. Sargen ska läggas på lager efter 35 år. Det är oklart om det blir någon mer is, intresset är inte längre på topp.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


INSNÖAD NEDFART. Den lilla backen ned till isbanan är helt insnöad. Här kan man åka kälke!

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon Coolpix S6600.
TEMPO STÄNGER. Livsmedelsaffären Tempo, som funnits i centrala Bollnäs sedan 2005, har gått i konkurs efter en längre tids olönsamhet. Tempo är den sista renodlade livsmedelsbutiken mitt i stan och många äldre får nu svårare att handla. Det är inte klart än vad som händer med lokalen. Eventuellt kan en ny affär ta över.

Livsmedelsaffär i Bollnäs centrum i konkurs

Utförsäljning på Tempo • Äldre drabbas när sista matvarubutiken stänger
I dag:
Anneli och Annika är dagens namnsdagsbarn

Kalender: April 2018


Så når du Röste Bygdegårdsförening:
Postadress:
Röste Bygdegårdsförening c/o Nina Norell, Röste Träskrinnsbacken 1545, 821 94 Bollnäs
Telefon: 0278–200 90
E-post: roste@roste.nu
Bankgiro: 5877–8143
Uthyrning av Dönjegården: Kontakta Nina Norell, tfn 0278–200 90.

Webbredaktör: Pär Nordqvist

Till toppen av sidan


Amazing Web Counter
X Box Game Rentals
Antal besökare sedan 14 april 2007